Banca Comerciala Romana (BCR) reduce dobanzile, de la inceputul lunii septembrie, atat pentru creditele in lei cat si pentru depozitele in lei atrase de la populatie, se arata intr-un comunicat al bancii.
"Suntem prima banca din Romania care reduce dobanzile la creditele in lei in urma modificarii dobanzii de politica monetara. Din pozitia de lider al sistemului financiar-bancar, credem ca este momentul potrivit pentru un raspuns pozitiv la semnalele pietei. Vrem sa acordam credite. Avem suficienta lichiditate si suntem pregatiti sa sustinem revenirea creditarii si economia per ansamblu atat prin credite negarantate, cat si garantate", a declarat Andrew Gerber, Director Produse Retail in cadrul BCR.
In cazul creditelor de consum garantate cu ipoteca, reducerea ajunge pana la 3,4 puncte procentuale, noile dobanzi oferite clientilor pornind de la 7% pe an. De asemenea, pentru creditele de nevoi personale fara garantii, reducerea este de pana la 1 punct procentual, astfel ca noile dobanzi pornesc de la 12%/an.
Totodata, BCR reduce, incepand cu 1 septembrie, dobanda la depozitele la termen in lei cu valori cuprinse intre 0,25 si 0,5 puncte procentuale, astfel incat dobanzile oferite clientilor vor fi cuprinse intre 3% si 4,25% pe an, in functie de maturitati. Reducerea vine, de asemenea, in contextul reducerii dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce a determinat reducerea dobanzilor pe piata bancara si a randamentelor titlurilor de stat.
"Avand in vedere... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 16:22
Dobanzile medii pentru credite au scazut in luna aprilie, cu exceptia celor la imprumuturile pentru consum in euro. In ce priveste creditele imobiliare, ne putem lauda ca ne imprumutam mai ieftin ca ungurii, insa cehii ne dau clasa: platesc o dobanda de doua ori mai mica.
Dobanda medie pentru un creditele imobiliare noi in moneda nationala era in aprilie de 7,58% (DAE 8,05%), iar in cazul creditelor pentru consum, de 12,63% (DAE 15,57%), in scadere fata de luna precedenta. Trendul va persista, sustine Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor:
"Dobanzi de doua cifre la creditele in lei sunt doar pe carduri, overdraft - unde banca nu are niciun control la fluxurile de numerar si trebuie sa aiba o dobanda mai buna. La imobiliare sunt la o cifra, iar creditele de consum sunt aproape sa ajunga la o singura cifra. Au scazut dobanzile la depozite si astfel creste presiunea pe reducerea dobanzilor la credite".
Chiar si in aceste conditii, romanii suporta cu greu povara ratelor, avand in vedere ca inregistreaza cele mai mici venituri (357 euro/luna) din Uniunea Europeana, dupa bulgari (312 euro/luna). Un indicator al dificultatilor de plata este chiar rata de neperformanta, care a ajuns in martie la 19,08%, la nivel de sistem.
Banii bancilor sunt mai scumpi in Ungaria
Dificil de platit sau nu, cert este ca dobanzile practicate pe piata bancara locala sunt mai scazute decat in Ungaria. Si vecinii nostri inregistreaza un trend de scadere a... mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 10:44
O fiscalitate redusa, mai putina birocratie, elaborarea unui plan de investitii si scaderea dobanzilor la credite sunt masurile pe care mediul de afaceri le doreste implementate, a anuntat Aurica Sereny, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania.
Astfel, pentru depasirea mai usor a dificultatilor generate de criza economico-financiara mondiala, mediul de afaceri din industria mobilei cere stabilirea directiilor prioritare de dezvoltare ale Romaniei pe termen lung, elaborarea unui plan strategic de investitii in domenii cu potential de dezvoltare si coerenta legislativa si crearea unui cadru legislativ stabil, anunta NewsIn.
In plus, reprezentantii APMR sustin ca sunt necesare reducerea fiscalitatii pentru forta de munca, scutirea la plata contributiilor in cazul angajarii de absolventi de studii superioare, aflati in primii trei ani dupa absolvirea studiilor, simplificarea birocratiei privind absorbtia fondurilor europene si realizarea unui sistem functional de consiliere pentru promovarea afacerilor din micile intreprinderi si pentru micii intreprinzatori.
Nu in ultimul rand, APMR solicita diminuarea dobanzilor la creditele acordate si implementarea unor masuri care sa stimuleze posibilitatea de crestere a puterii de cumparare a populatiei. mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 17:24
BNR a scazut joi rata dobanzii de politica monetara de 5,75% la 5,5%, in speranta ca va stimula creditarea in lei. Cu toate acestea, nu se observa inca niciun efect pe piata bancara. Specialistii contactati de Business24 nu vad posibila o reducere a dobanzilor la credite in orizontul apropiat, insa acestia considera ca primul efect va fi deprecierea leului.
Razvan Temesan, fost presedinte al Bancorex, actual consultant financiar, nu crede ca dobanzile la credite vor scadea in urma acestei decizii fiindca exista un volum important de credite neperformante care trebuie acoperite din provizioanele realizate din profiturile care vin din diferentele de dobanda.
"Dobanda activa va scadea cat de curand, vedem deja scaderi ale dobanzilor la depozitele deponentilor ddintoate bancile, in timp ce dobanzile la credite vor scadea foarte greu atat din cauza lipsei de cerere solvabila cat si din cauza creditelor neperformante.
Va dura o perioada de timp pana cand se va regasi aceatsa scadere a dobanzii de referinta la dobanzile practice la credite. Daca volumul de credite neperformante incepe sa scada, atunci intr-o perioada relativ scurta vor incepe sa scada si dobanzile in mod semnificativ. Deocamdata acest volum al creditelor neperformante este in crestere", a declarat Razvan Temesan pentru Business24.
In opinia acestuia, decizia BNR-ul de a scadea din nou rata dobanzii de politica monetara nu este destinata sa relanseze creditarea ci, din contra, sa usureze refinantarea... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 12:03
Trendul dezinflationist si nivelul scazut al inflatiei din acest moment sunt motivele care au influentat decizia Bancii Centrale de a taia dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, apreciaza economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
"Cred ca decizia BNR este motivata de inflatia redusa din momentul de fata, de perspectiva de scadere a acesteia in prima parte a anului 2012 spre 2-2,5% si de probabilitatea ridicata ca BNR sa isi atinga tinta de inflatie in 2012", subliniaza oficialul RZB.
Acesta considera ca, prin decizia sa, Consiliul de Administratie al BNR vrea sa incurajeze si bancile comerciale sa scada dobanzile la credite si depozite.
"Este important ca BNR da semnalul de reducere a dobanzilor printr-un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara. In mod normal, acest ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara ar trebui sa imprime o tendinta de scadere a dobanzilor la creditele si depozitele in lei, facand astfel mai atractiv creditul in lei, mai ales in contextul in care resursele de finantare in valuta au devenit mai scumpe si mai greu accesibile".
"Chiar daca inflatia va scadea temporar la noi minime istorice in prima parte a lui 2012, efectul de baza nefavorabil va ridica inflatia anuala in a doua parte a anului. Cumulat si cu tensiunile din pietele internationale, spatiul de manevra al BNR este astfel limitat. Ne asteptam ca BNR sa mai opereze inca o reducere de 0,25%, in prima parte a anului si sa mentina... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 10:22
BNR a redus dobanda cheie la sedinta programata joi, pana la 5,75%, de la 6%. Banca centrala a luat aceasta decizie in ciuda riscurilor care s-ar rasfrange asupra leului. Moneda nationala s-ar putea deprecia, iar decizia BNR nu ar reduce neaparat dobanzile la credite.
Analistul financiar Lucian Davidescu apreciaza ca decizia BNR de joi, face parte dintr-o serie de scaderi previzibile, "de vreme ce inflatia s-a temperat, dupa 'cocoasa' provocata de marirea TVA, iar inflatia a ajuns foarte mica", spune analistul pentru Business 24.
"Este firesc ca banca nationala sa dea curs si sa urmeze aceeasi tendinta. In continuare, dobanda din Romania este foarte mare. In mod normal, ea ar trebuie sa fie de 2 procente peste rata inflatiei. In termenii absoluti, dobanda cheie este cea mai mare din Europa".
In niciun caz nu se poate spune ca BNR apara leul, prin decizia de joi, spune analistul financiar Lucian Davidescu. "O scadere a dobanzii cheie este de natura sa slabeasca moneda, care devine mai putin atractiva. Se poate spune ca apara leul, pentru ca nu a facut o miscare mai agresiva".
Intrebat daca reducerea dobanzii-cheie va avea un impact asupra dobanzilor la credite, analistul financiar Lucian Davidescu spune ca nu este posibil. "Este putin probabil ca aceste miscari, pe termen scurt sa influenteze evolutia dobanzilor la credite. Sigur, daca vor fi cumulate mai multe miscari de acest tip pe termen lung, iar bancile vor anticipa un trend de scadere, vom vedea o usoara... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 18:00
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara, de la 6,25%, pana la 6%, dupa 18 luni. Primul efect ar fi o relansare a consumului, sustine presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea. In timp ce analistul Laurian Lungu anticipeaza o crestere economica, specialistul financiar Ilie Serbanescu sustine ca decizia BNR nu va avea niciun efect.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune ca decizia BNR de a reduce rata de politica monetara poate produce efecte in sistemul bancar in cateva luni, "dar ca important este mesajul, unul de incredere in dezinflatie".
Adrian Vasilescu crede ca, la rata anuala de 3,43%, nu se poate vorbi de deflatie, ci despre o inflatie scazuta, adica dezinflatie.
"Indiferent de anticipatiile care se manifesta, si sunt multe, BNR continua sa aiba incredere in scaderea inflatiei, adica in plasarea inflatiei pe culoarul lor de tintire.
Sigur ca bancile comerciale au problemele lor, criteriile lor, trebuie sa fie atente la decalajul dintre dobanda pe care o incaseaza cand remunereaza depozitele si dobanda pe care o incaseaza cand au credit. Bancile s-ar putea sa aiba o usoara retinere in a urma mesajul bancii centrale", considera consilierul guvernatorului BNR.
Fostul ministru de Finante, Daniel Daianu, a declarat ca BNR a procedat corect atunci cand a redus dobanda cheie la 6% si ca exista interesul ca in economia nationala sa fie diminuata prezenta monedei unice europene.... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 14:47
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat miercuri ca o anumita reducere a dobanzilor la credite s-a realizat, dar ca "ea nu este dusa la capat, si trebuie sa continue". "Stim din experienta altor tari ca multe banci devin extrem de prudente si acorda mai putine credite, in acelasi timp, pe partea de cerere nu se mai solicita la fel de multe credite din cauza recesiunii.
Ce vedem acum? O anumita reducere a dobanzilor s-a realizat, ea nu este dusa pana la capat, ea trebuie sa continue", a mentionat Popa.
Viceguvernatorul BNR a mai spus ca marjele intre dobanzile la active si cele la pasive sunt foarte mari.
"Partial, exista o explicatie, cursurile bancilor in perioada in care activitatea scade sunt in termen relativi mai mari si, in acelasi timp, nevoile de provizionare pentru creditele neperformante tind sa creasca in aceasta perioada si apasa in sus marjele respective", a mai spus Popa.
Viceguvernatorul BNR a vorbit despre o "reimbarcare pe o tendinta sustenabila de creditare, in conditiile in care dobanzile cunosc un proces de reducere in continuare". mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 15:17
GarantiBank reduce, de luni, 3 august, dobanzile la creditele noi in lei pentru persoane fizice cu pana la 5 puncte procentuale si in medie cu 1,5 puncte procentuale la imprumuturile pentru populatie in euro, a anuntat banca, precizeaza NewsIn.Astfel, pentru creditul imobiliar, disponibil in lei, euro, dolari sau franci elvetieni, cu perioada de creditare de pana la 30 de ani, noua dobanda este de 12,48% la lei, dobanda anuala efectiva ajungand la 14,92%, calculata pentru suma de 300.000 euro, echivalent in lei.La creditul pentru nevoi personale cu garantii reale, dobanda a coborat la 12,90% la lei (DAE 16,11% calculata pentru suma maxima de 300.000 euro si perioada maxima de 30 ani).Potrivit bancii, pentru creditul pentru nevoi personale, dobanda a scazut la 12,60% la lei (DAE 19,92%, calculata pentru suma maxima de 30.000 euro si perioada maxima de 10 ani).In cazul creditului pentru constructii, dobanda este de 13,68% la lei (DAE 14,92% calculata pentru suma de 300.000 euro si perioada maxima de 30 ani)."GarantiBank continua sa ofere clientilor sai solutii de creditare avantajoase si competitive, pentru a sustine nevoia acestora de finantare in perioade dificile. De aceea, am redus dobanzile cu peste 5 puncte procentuale la toate creditele in lei si in medie cu 1,5 puncte procentuale la cele in euro", a declarat directorul de retail al GarantiBank, Okan Yurtsever.GarantiBank este sucursala din Romania a GarantiBank International, cu sediul la Amsterdam. Aceasta este... mai mult
Luni, 03 August 2009, ora 13:53