Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei intrunit in sedinta vineri a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an de la 2,0 la suta pe an incepand cu data de 2 iunie.
CA a mai decis si reducerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la suta pe an, de la 1,50 la suta pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 2,25 la suta pe an de la 2,50 la suta pe an, pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit, precum si continuarea efectuarii de operatiuni repo si a cumpararii de titluri de stat in lei de pe piata secundara.
Intr-un comunicat, institutia comenteaza ca economia globala si perspectiva acesteia au fost puternic afectate de impactul advers major si de incertitudinile fara precedent generate de pandemia de coronavirus, impreuna cu masurile restrictive aplicate de autoritati in scopul limitarii extinderii ei. In vederea amortizarii lor, numeroase banci centrale din economiile avansate si cele emergente, incluzand BCE si bancile centrale din regiune, au luat masuri de relaxare a conduitei politicii monetare si de ameliorare a conditiilor financiare, ce au inclus reduceri ale ratelor dobanzilor de politica monetara, cumparari de active financiare si furnizare de lichiditate prin operatiuni reversibile, chiar si pe termen lung.
La randul sau, Banca Nationala a Romaniei a... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 15:12
Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta de miercuri reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric, precum si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2 puncte procentuale.
Astfel, banca centrala va reduce dobanda de politica monetara la 2,25% incepand de joi, 5 februarie, aceasta reprezentand a cincea taiere de dobanda dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august a anului trecut, cand a aplicat o scadere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, au fost operate patru reduceri, din care ultima la inceputul acestui an.
Prin ingustarea coridorului simetric de la 2,25 puncte procentuale la 2 puncte procentuale fata de rata de politica monetara, incepand cu data de 5 februarie, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,25% pe an de la 4,75%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an, a anuntat BNR intr-un comunicat de presa.
De asemenea, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.
BNR a mentionat, totodata, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
Decizia bancii centrale era asteptata de analisti, care estimau o taiere a dobanzii-cheie de 0,25 puncte procentuale,... mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 14:00
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric, concomitent cu ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2,25 puncte.
Decizia bancii centrale este in linie cu asteptarile analistilor, care estimau o reducere de 0,25 puncte procentuale.
Prin ingustarea coridorului simetric de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte procentuale fata de rata de politica monetara, incepand cu data de 8 ianuarie 2015, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,75% pe an de la 5,25%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an, a anuntat BNR intr-un comunicat de presa, potrivit Mediafax.
De asemenea, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.
BNR a mentionat, totodata, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
Banca centrala a operat anul trecut trei reduceri ale dobanzii de politica monetara dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august, cand a decis o prima taiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 12:46
Recenta modificare a dobanzii de politica monetara de catre Banca Nationala a Romaniei este benefica pe termen mediu si lung pe piata bursiera, sustin brokerii contactatii de Business24.
Decizia Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a reduce a dobanzii de politica monetara la 4,5% poate sa ajute piata bursiera, pentru ca odata cu reducerea dobanzii de politica monetara, una din reactiile pietelor financiare va fi reducerea dobanzilor bancare.
"Este o reactie pe care nu trebuie sa o asteptam pe termen scurt, ci pe un orizont de timp ceva mai lung, de cateva luni", a explicat pentru Business24 Nicu Grigoras, Consultant de Investitii & Broker pe Piata de Capital at SSIF Intercapital Invest SA.
Bursa - alternativa de finantare si oportunitate de investitie
Brokerul Adrian Manaila este rezervat cu privire la influenta asupra bursei a deciziei guvernatorului BNR si a declarat pentru Business24, ca "Bursa de Valori nu a reusit sa devina o alternativa la economisire, chiar daca are toate elementele necesare".
"Sunt companii serioase care ofera dividende destul de interesante in fiecare an si, cel putin teoretic, bursa ar trebui sa fie un concurent serios al bancilor", subliniaza Manaila.
In acelasi timp, potrivit brokerului Nicu Grigoras, odata cu scaderera dobanzilor bancare, interesul pentru bursa si pentru companiile listate poate sa creasca, deoarece persoanele care isi tin banii la banca pot observa ca randamentele sunt in... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 23:50
Decizia BNR de reducere a dobanzii cheie la 4,5% pe an a fost sustinuta de imbunatatirea conditiilor din economie din ultima luna, a declarat Mihai Patrulescu, senior economist UniCredit Tiriac Bank.
"Decizia BNR a fost sustinuta de imbunatatirea conditiilor din economie de la sedinta din luna iulie pana in prezent. Balanta contului curent a consemnat un surplus de 314 milioane euro, in timp ce apetitul pentru risc in pietele internationale a crescut. De asemenea, perspectivele inflatiei sunt ajutate de anul agricol bun precum si de introducerea legislatiei pentru reducerea TVA la produsele de panificatie. Consideram ca impactul direct al deciziei BNR va fi insa limitat", a spus Mihai Patrulescu pentru Agerpres.
Senior economistul UniCredit Tiriac Bank sustine ca, pana in prezent, observam un ecart intre ratele de dobanda din piata interbancara (ROBOR) si rata de politica monetara, iar cel mai probabil decizia de astazi va ajuta realinierea acestor rate si va imbunatati transmisia politicii monetare.
"Pe termen scurt, este posibil sa observam o usoara volatilitate a cursului de schimb avand in vedere faptul ca decizia a fost neasteptata (piata anticipa o scadere de 0,25 puncte procentuale a dobanzii de referinta)", a mai spus Mihai Patrulescu.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, in sedinta de luni, reducerea dobanzii cheie la 4,5% pe an de la 5% pe an, incepand cu data de 6 august 2013.
De asemenea, CA a mai decis... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 15:42
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat ca banca centrala nu apara un anumit nivel de curs, asa cum s-a vehiculat in presa, iar in prezent cursul se afla intr-o zona de echilibru.
"Cand vorbim despre stabilitatea cursului, vorbim despre stabilitatea pietei valutare, nu despre o fixitate. Niciodata in aceasta institutie nu s-a vorbit de praguri sau de un anumit nivel de curs. Nu aparam un nivel de curs, cu atat mai mult cu cat media vorbeste despre praguri psihologice.
Intelegem ca in piata se creeaza asemenea praguri, nu le rejectam, este o normalitate a pietei, dar vrem sa fie foarte clar ca noi nu le protejam. Avem o politica de curs de schimb flotanta, o flotare administrata, dar ea se refera la variatii semnificative de curs", a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai spus ca in prezent cursul leului se afla intr-o zona de echilibru.
"Nu vedem niciun motiv sa spunem ca nu este intr-o zona de echiulibru. Daca o zona de echilibru se misca, asta este cu totul altceva. Trebuie sa vedem daca fundamentele determina miscarea unei zone de echilibru si asta se vede in timp", a mai spus acesta.
Intrebat cu privire la impactul cresterii salariilor bugetarilor, Isarescu a precizat ca acesta va fi limitat daca va avea loc in conditiile pastrarii tintelor bugetare stabilite.
"Nu ne ocupam de salariile bugetarilor. Acolo e vorba de un intreg context bugetar si noi am inteles ca aceasta recuperare salariala, ca s-o numesc asa, se va face cu pastrarea... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 16:59
BNR a redus dobanda cheie la sedinta programata joi, pana la 5,75%, de la 6%. Banca centrala a luat aceasta decizie in ciuda riscurilor care s-ar rasfrange asupra leului. Moneda nationala s-ar putea deprecia, iar decizia BNR nu ar reduce neaparat dobanzile la credite.
Analistul financiar Lucian Davidescu apreciaza ca decizia BNR de joi, face parte dintr-o serie de scaderi previzibile, "de vreme ce inflatia s-a temperat, dupa 'cocoasa' provocata de marirea TVA, iar inflatia a ajuns foarte mica", spune analistul pentru Business 24.
"Este firesc ca banca nationala sa dea curs si sa urmeze aceeasi tendinta. In continuare, dobanda din Romania este foarte mare. In mod normal, ea ar trebuie sa fie de 2 procente peste rata inflatiei. In termenii absoluti, dobanda cheie este cea mai mare din Europa".
In niciun caz nu se poate spune ca BNR apara leul, prin decizia de joi, spune analistul financiar Lucian Davidescu. "O scadere a dobanzii cheie este de natura sa slabeasca moneda, care devine mai putin atractiva. Se poate spune ca apara leul, pentru ca nu a facut o miscare mai agresiva".
Intrebat daca reducerea dobanzii-cheie va avea un impact asupra dobanzilor la credite, analistul financiar Lucian Davidescu spune ca nu este posibil. "Este putin probabil ca aceste miscari, pe termen scurt sa influenteze evolutia dobanzilor la credite. Sigur, daca vor fi cumulate mai multe miscari de acest tip pe termen lung, iar bancile vor anticipa un trend de scadere, vom vedea o usoara... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 18:00
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara, de la 6,25%, pana la 6%, dupa 18 luni. Primul efect ar fi o relansare a consumului, sustine presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea. In timp ce analistul Laurian Lungu anticipeaza o crestere economica, specialistul financiar Ilie Serbanescu sustine ca decizia BNR nu va avea niciun efect.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune ca decizia BNR de a reduce rata de politica monetara poate produce efecte in sistemul bancar in cateva luni, "dar ca important este mesajul, unul de incredere in dezinflatie".
Adrian Vasilescu crede ca, la rata anuala de 3,43%, nu se poate vorbi de deflatie, ci despre o inflatie scazuta, adica dezinflatie.
"Indiferent de anticipatiile care se manifesta, si sunt multe, BNR continua sa aiba incredere in scaderea inflatiei, adica in plasarea inflatiei pe culoarul lor de tintire.
Sigur ca bancile comerciale au problemele lor, criteriile lor, trebuie sa fie atente la decalajul dintre dobanda pe care o incaseaza cand remunereaza depozitele si dobanda pe care o incaseaza cand au credit. Bancile s-ar putea sa aiba o usoara retinere in a urma mesajul bancii centrale", considera consilierul guvernatorului BNR.
Fostul ministru de Finante, Daniel Daianu, a declarat ca BNR a procedat corect atunci cand a redus dobanda cheie la 6% si ca exista interesul ca in economia nationala sa fie diminuata prezenta monedei unice europene.... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 14:47
Zona euro ar putea reintra in recesiune, iar Banca Centrala Europeana (BCE) va discuta in noiembrie despre reducerea dobanzii de politica monetara, au declarat joi oficiali ai institutiei, informeaza Mediafax.Erkki Liikanen, membru in conducerea BCE, a subliniat totusi ca banca nu a decis deja sa reduca dobanda cheie la sedinta de politica monetara din noiembrie.
Reprezentantii BCE au optat saptamana trecuta pentru mentinerea dobanzii cheie la nivelul de 1,5%, chiar daca unii dintre membrii consiliului guvernatorilor au cerut reducerea ratei din cauza semnelor de inrautatire a conditiilor economice in zona euro si a temerilor privind intrarea Greciei in incetare de plati.
Inflatia din zona euro s-a accelerat la 3% in septembrie, dar mai multi membri ai conducerii BCE considera ca indicatorul va cobori anul viitor sub tinta de 2%, opinie impartasita de Josef Makuch, seful bancii centrale din Slovacia.
"Ma astept ca inflatia sa coboare sub 2% anul viitor. Nu poate fi exclusa o evolutie negativa a PIB-ului, daca riscurile se vor materializa", a avertizat Makuch.
In raportul din octombrie al BCE se arata ca riscurile de scadere economica sunt legate in special de problemele de pe piata financiara.
Alte riscuri sunt preturile energiei, protectionismul si dezechilibrele mondiale.
Criza datoriilor din Europa s-a amplificat in ultimele saptamani, odata cu cresterea incertitudinilor privind viitorul Greciei.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut miercuri... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 17:53