Presedintele american Barack Obama a declarat ca SUA au nevoie de venituri fiscale suplimentare in urmatorii ani pentru a-si reduce deficitul, insa a adaugat ca majorarea nivelului taxelor nu este o chestiune cheie in acest moment, relateaza Reuters.
"Nu cred ca, in prezent, chestiunea este cresterea nivelului" taxelor, a spus duminica Obama intr-un interviu pentru CBS.
"Nu exista nicio indoiala ca avem nevoie de venituri suplimentare, dublate de taieri inteligente de cheltuieli pentru reducerea deficitului. Si o putem face gradual, astfel incat sa nu aiba un impact urias", a mai spus el.
La inceputul anului, Obama a reusit adoptarea unei legi in Congres menita a rezolva problema "varfului fiscal", lege care a majorat nivelul taxei pe venit pentru familiile ale caror castiguri anuale depasesc 450.000 de euro. mai mult
Luni, 04 Februarie 2013, ora 08:31
Barack Obama a castigat un nou mandat prezidential in Statele Unite, care se confrunta, in prezent, cu un deficit de peste 1,1 trilioane de dolari.
Noul mandat al lui Barack Obama nu se afla in cel mai bun context pentru economia Statelor Unite. Rata somajului ramane ridicata, venitul mediu a scazut ingrijorator, iar administratia sa nu a reusit sa reduca la jumatate deficitul tarii, asa cum presedintele a promis la inceputul primului sau mandat.
Cand a preluat Barack Obama primul mandat
In timpul primelor trei luni din 2009, la inceputul mandatului lui Barack Obama, economia americana a pierdut in medie 780.000 de joburi. Indexul bursier S&P 500 a scazut cu 25%. Sistemul bancar era serios zdruncinat, iar pietele financiare erau blocate.
Rata somajului
Rata somajului la inceputul primului mandat al lui Barack Obama era de 7,8%, iar in prezent este de 8,1%.
Statele Unite se afla in mijlocul celei mai grele perioade economice, de la Marea Depresiune: 43 de luni la rand in care rata somajului s-a mentinut peste 8%.
Venitul mediu
In ianuarie 2009, luna in care presedintele Barack Obama a intrat in Biroul Olval, venitul mediu pe gospodarie era de 54.983 de dolari. Pana in iunie 2012, acest venit a scazut la 50.964 de dolari, potrivit Wall Street.
Barack Obama a mostenit o economie lovita, dar politicile sale au inrautatit-o, scrie William J. Bennett, intr-un articol opinie pe CNN.
Pachetul stimulativ de 800 de miliarde nu a avut efectele scontate,... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:34
Statele Unite si-ar putea pierde rating-ul de triplu A acordat de Fitch sau Moody's, pana la sfarsitul anului, din cauza temerilor privind deficitul bugetar, au precizat analistii Bank of America - Merrill Lynch.
Aceasta retrogradare a ratingului de tara pentru America ar fi a doua dupa cea anuntata in luna august de agentia Standard & Poor's, din cauza preocuparilor cu privire la deficitul bugetar si la datoria in crestere, potrivit Reuters.
O reducere a ratingului de alta agentie ar fi o lovitura in plus pentru economia SUA.
Scaderea calificativului SUA de catre Fitch sau Moody's ar putea fi determinata de un esec al Congresului american in privinta adoptarii unui plan pe termen lung de reducere a deficitului.
"Agentiile de rating au sugerat clar ca noi retrogradari sunt posibile in cazul in care Congresul nu vine cu un plan credibil pe termen lung" pentru reducerea deficitului, a declarat Ethan Harris, analist Merrill Lynch. "Prin urmare, ne asteptam la cel putin o reducere a ratingului la sfarsitul lui noiembrie sau inceputul lui decembrie cand super-comisia se va impotmoli", a adaugat acesta.
Membrii congresului trebuie sa gaseasca o solutie, pana pe data de 23 noiembrie, agreata de toate partile, pentru a reduce deficitul SUA cu cel putin 1.2000 miliarde de dolari.
Potrivit analistilor Merrill Lynch, Bank of America si-a redus prognozele pe 2012 si 2013 privind cresterea economica a SUA la 1,8% si, respectiv, 1,4%.
De asemenea, analistii Moody's... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 12:24
Presedintele SUA, Barack Obama, va propune cresteri de taxe in valoare de 1.500 miliarde de dolari pentru urmatorii zece ani, in cadrul planului de reducere a deficitului cu 3.000 miliarde de dolari. Planul starneste controverse si discutii aprinse, mai ales ca Obama vrea sa ii taxeze suplimentar pe miliardarii americani.Presedintele Barack Obama intentioneaza sa reduca deficitul federal cu pana la 3.000 de miliarde de dolari, potrivit reprezentantilor de la Casa Alba. Liderul american planuieste sa faca acest lucru cu banii rezultati din economiile provenite din cresterea impozitului aplicat corporatiilor cu venituri mari.
Republicanii nu impartasesc in totalitate planurile lui Obama si au respins, deja, o componenta centrala a planului, asa-numita Regula Buffett. Aceasta ar stabili o rata de impozit minim pentru cei cu venituri mai mari de 1 milion de dolari.
Daca va fi aprobata, aceasta majorare de taxe ar depasi cu mult limita anuntata de catre purtatorul de cuvant al Casei Albe, John Boehner, si acceptata in urma negocierilor referitoare la depasirea plafonului datoriei.
In opinia republicanului Paul Ryan, majorarea taxei poate fi considerata “class warfare” (razboi de clasa), pentru ca instituirea acestui impozit va afecta intreprinderile mici. De asemenea, in opinia lui Ryan, republicanii se vor opune introducerii acestei taxe, scrie BusinessInsider.
Casa Alba a avut retineri in a introduce noi taxe inainte ca economia sa se redreseze. Din acest motiv, a... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 12:17
Reducerea ratingului ar putea determina investitorii sa ceara dobanzi mai mari de la guvernul american si alte entitati din SUA care cauta imprumuturi, crescand costurile de credit pentru autoritati, companii si populatie, potrivit Mediafax.Multi analisti au aratat insa ca impactul deciziei ar putea fi unul modest, partial si pentru ca celelalte doua mari agentii de rating, Moody's si Fitch, au decis sa nu reduca, cel putin momentan, ratingul guvernului american.
Anuntul S&P a venit dupa inchiderea pietelor financiare inainte de weekend si nu pare ca au avut loc turbulente majore in urma evenimentului, noteaza NYT.
Un reprezentant al Rezervei Federale a declarat ca decizia nu va afecta capacitatea bancilor de a se imprumuta cu titluri de trezorerie drept colateral, comentariu care ar putea da tonul, luni, la reactia pietelor.
S&P a pregatit anterior investitorii pentru reducerea ratingului SUA, prin mai multe avertismente transmise in acest an privind divergentele de pe scena politica pe problema plafonului datoriei de stat si adoptarii unui plan pe termen lung de reducere a deficitului bugetar cu cel putin 4.000 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani.
Agentia a notificat vineri Trezoreria ca intentioneaza sa reduca ratingul SUA dupa inchiderea pietelor, transmitand ministerului anuntul in avans, conform procedurilor normale intr-o astfel de situatie. Un oficial al Trezoreriei a observat eroarea de 2.000 de miliarde de dolari in mai putin de o ora, potrivit... mai mult
Sambata, 06 August 2011, ora 18:14
Ministrul britanic al Comertului, Vince Cable, a apreciat sambata ca reducerea ratingului Statelor Unite de catre Standard&Poors era "complet previzibila", dupa lupta din Congresul american pentru ridicarea plafonului datoriei publice.
"Este o consecinta complet previzibila a haosului creat de Congres in urma cu cateva saptamani, cand ei (congresmenii) nu reuseau sa se inteleaga cu privire la ridicarea plafonului datoriei", a declarat Cable pentru postul de televiziune britanic Sky News.
"Dar acum s-au inteles asupra subiectului, iar situatia Statelor Unite este destul de solida", a apreciat el.
Statele Unite au pierdut ratingul de top AAA din partea Standard&Poors, pentru prima data in istoria lor.
Agentia de evaluare financiara si-a jusitifcat decizia prin ingrijorarile cu privire la deficitul bugetului si datoriile SUA.
In urma cu trei ani, pietele financiare se concentrau "asupra bancilor si stabilitatii bancilor, iar acum pe datoriile guvernelor", a remarcat Cable, afirmand ca Marea Britanie este intr-o "situatie relativ buna".
mai mult
Sambata, 06 August 2011, ora 17:16
Standard & Poor's (S&P) a avertizat in particular politicienii americani si marile companii ca ar putea reduce ratingul de credit al Statelor Unite chiar daca guvernul reuseste sa-si plateasca datoriile, in cazul in care ar ramane in urma, spre exemplu, cu platile sociale, potrivit WSJ.Surse apropiate discutiilor au declarat pentru Wall Street Journal ca S&P ar putea reduce ratingul de top "AAA" al SUA in cazul in care guvernul nu va reusi sa se achite de orice fel de obligatie financiara, nu numai de plata obligatiunilor si a altor datorii ajunse la scadenta, transmite Reuters.
Agentia de rating include astfel ajutoarele sociale si alte beneficii platite de stat, precum pensiile, in categoria obligatiilor financiare pe care guvernul trebuie sa le respecte pentru a-si pastra ratingul "AAA".
Trezoreria SUA a anuntat ca va incepe sa faca plati in functie de prioritati din 2 august, daca Congresul nu va vota cresterea plafonului datoriei de stat peste pragul actual de 14.300 miliarde de dolari, care reprezinta circa 100% din PIB.
Partidul Republican refuza sa voteze ridicarea plafonului datoriei de stat daca guvernul si Democratii nu accepta masuri dure de scadere a cheltuielilor pentru reducerea deficitului bugetar, care a ajuns in ultimul an fiscal la 1.290 miliarde de dolari.
S&P a atribuit in aprilie perspectiva negativa ratingului SUA.
Moody's a plasat miercuri ratingul Statelor Unite sub evaluare pentru o posibila retrogradare, din cauza impasului... mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 15:51
Olivier Blanchard, Economistul sef al Fondului Monetar International (FMI), a declarat ca Statele Unite nu au "un plan credibil", pe termen mediu, pentru reducerea deficitelor bugetare, relateaza Le Monde, preluat de NewsIn. "Dezbaterea dintre cele doua partide (republican si democrat, n.r.), care s-a finalizat, pe 8 aprilie, printr-un plan de economii de 39 de miliarde de dolari, nu a fost suficienta. Discursul presedintelui Barack Obama, pronuntat pe 13 aprilie, merge in directia cea buna, dar deciziile concrete urmeaza sa fie luate", a spus Blanchard.
Olivier Blanchard a explicat, de asemenea, de ce FMI si-a schimbat doctrina propunand tarilor membre sa-si controleze fluxurile de capital, in anumite circumstante, desi anterior a respins aceasta masura. "Pana la criza, bancile centrale au crezut ca detin solutia miracol, stabilizand inflatia si anticipatiile inflationiste. Pentru asta utilizau un singur instrument: rata dobanzii. Criza a pulverizat acest model", a adaugat oficialul FMI.
Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) a calificat, luni, drept "negativa" perspectiva asupra ratingului AAA al Statelor Unite, invocand cresterea deficitului bugetar si a datoriei publice.
"Consideram ca exista un risc material ca factorii de decizie politica din SUA sa nu ajunga la un acord privind abordarea provocarilor bugetare pe termen mediu si lung pana in 2013", se arata intr-un raport al S&P. In lipsa acestui acord, profilul fiscal al Statelor Unite va... mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 16:50
Administratia americana pregateste bugetul pentru exercitiul financiar 2012, care prevede economii in valoare de 1.100 de miliarde de dolari in urmatorii 10 ani, a declarat directorul pentru buget al Casei Albe, cu o zi inainte de prezentarea oficiala a bugetului in Congres, relateaza 7sur7, informeaza NewsIn."Este un buget foarte dificil. Bugetul economiseste 1.100 de miliarde in urmatorii 10 ani", a declarat Jacob Lew, confirmand astfel o informatie transmisa duminica de presa americana.
"Provocarea cu care ne confruntam in prezent este sa traim in functie de mijloacele de care dispunem, investind in acelasi timp pentru viitor", a adaugat el.
Lew a afirmat ca partea de investitii a bugetului se concentreaza in special pe educatie, astfel inca "noua milioane de studenti sa poata merge la universitate" prin burse sau programe de formare a profesorilor.
Pentru a face economiile prevazute si a finanta noi programe, administratia intentioneaza sa inghete o serie de cheltuieli in urmatorii cinci ani, asa cum a anuntat Obama in luna ianuarie, in discursul despre starea natiunii. De asemenea, este luata in calcul cresterea impozitelor.
Republican Paul Ryan, membru al Camerei Reprezentantilor, a criticat duminica proiectul de buget al administratiei.
"Seamana cu bugetele similare pe care (Barack Obama - n.red.) ni le-a prezentat in ultimii doi ani", a spus el.
"Se pare ca recidiveaza cu o noua crestere a impozitelor de 1.300 de miliarde de dolari", a spus Ryan.
Administratia... mai mult
Luni, 14 Februarie 2011, ora 14:27