Guvernul francez va reduce cheltuielile cu 4,5 miliarde de euro in acest an, pentru a tine deficitul sub 3% din PIB pentru prima oara in ultimii 10 ani, in conformitate cu angajamentul facut Comisiei Europene.
Cea mai mare parte a reducerilor de costuri va avea loc la Ministerul de Interne si la cel al Apararii, transmite Reuters.
"Am identificat economii de 4,5 miliarde de euro pentru a aduce deficitul din acest an sub 3% din PIB, in bugetul de stat", a declarat ministrul pentru Buget, Gerald Darmanin, publicatiei Le Parisien.
Economiile vor include negocierile mai stricte la licitatii si administrarea mai buna a masinilor oficiale, a spus ministrul.
Reduceri de costuri de 850 de milioane de euro vor avea loc la Ministerul Apararii si altele de 526 de milioane de euro la Ministerul de Interne.
Pentru a face noi economii anul viitor, Guvernul vrea reforme in politicile constructiilor de locuinte si de invatamant vocational, a mai spus Darmanin.
Surse au declarat, luni, ca Guvernul va mentine planurile de reducere a unor taxe in 2018, promise de presedintele Emmanuel Macron, chiar daca premierul sugerase ca ar putea fi amanate din cauza riscului de depasire a pragului de 3% pentru deficitul bugetar.
Citeste si Modelul Macron de crestere a economiei: Reduce impozitele si face investitii masive, de 50 de miliarde de euro ...citeste mai departe despre "Franta vrea sa atinga tinta de deficit pentru prima data in 10 ani: Economii de 4,5 miliarde de euro,... mai mult
Marti, 11 Iulie 2017, ora 19:36
Franta a iesit in fata, saptamana trecuta, ca una dintre performerele cresterii economice din zona euro, cu 0,6% crestere inregistrata in primul trimestru al acestui an.
Insuficient insa pentru a distrage atentia FMI de la deficitul bugetar major inregistrat cu consecventa in ultimii ani.
Raportul FMI de saptamana aceasta atrage atentia Parisului asupra efectului pe care cheltuielile enorme din sectorul public le-au avut asupra sistemului fiscal in ultimele decenii, relateaza reporterii The Telegraph.
Deficit constant
Franta trebuie sa tina in frau cheltuielile administratiei centrale, sa isi reduca gradul de indatorare si sa rezolve problema somajului ridicat, arata expertii FMI in raportul intocmit recent.
Nu sunt singurii care sesizeaza aceste probleme. Deficitul bugetar de peste 3% a fost constant una din chestiunile reclamate Parisului de Comisia Europeana in ultimii trei ani.
Numai ca de aceasta data reprezentantii Fondului iau taurul de coarne si le explica oficialilor de la Paris ca potentiala crestere economica din urmatorii ani este pusa in pericol de gradul ridicat de indatorare si eterna gaura din buget.
Vestea buna este ca efectul prabusirii pietei petrolului si politica monetara favorabila a Bancii Centrale Europene vor intarzia intr-o oarecare masura deznodamantul, in urmatorii 5 ani fiind prognozata o contractie de doar 1,25% a economie franceze.
Probleme cronice
"Sunt necesare eforturi continue pentru a scapa de problemele... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 16:26
Comisia Europeana a solicitat Frantei si Italiei sa-si mentina angajamentele de reducere a cheltuielilor publice in timp ce isi reformeaza economiile, transmite Reuters.
In recomandarile sale anuale de politica economica a statelor membre, Comisia Europeana a incercat sa gaseasca un echilibru intre solicitarile de reducere a cheltuielilor bugetare si stimularea economiei fragile, intr-o perioada in care rata somajului este la un nivel record.
Echilibrul este important, deoarece UE trebuie sa confirme credibilitatea recentelor reglementari bugetare mai dure si, in acelasi timp, trebuie sa raspunda avansului partidelor extremiste, observat la alegerile pentru Parlamentul European.
Franta, a carei economie a crescut extrem de lent in ultimii doi ani, este un exemplu al dificultatilor cu care se confrunta multe guverne, care implementeaza reforme structurale nepopulare in privinta pietei muncii si a sistemului de pensii si mentin un control strict al cheltuielilor publice.
Pentru prima data in istoria Frantei, la alegerile europarlamentare, un partid de extrema dreapta, Frontul National, a castigat alegerile la nivel national, cu 25% din voturi. Partidul Socialist al presedintelui Francois Hollande a obtinut doar locul trei, dupa Partidul Conservator. Rezultatele slabe, care afecteaza adoptarea unor reforme nepopulare, are de asemenea implicatii negative pentru ratingul de credit al Frantei, a avertizat agentia de evaluare financiara Moody's.
Presedintele... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 12:35
Cea mai importanta instanta din Franta a aprobat aplicarea unei taxe de 75% pe castigurile ridicate, una dintre masurile propuse de Francois Hollande.
Propunerea initiala de a taxa veniturile individuale a fost considerata ca neconstitutionala in urma cu un an, potrivit BBC.
Guvernul insa a modificat formularea acesteia, aplicand o taxa de 75% pentru salariile care depasesc un milion de euro.
Aceasta taxa se va aplica pentru cel putin doi ani, fiind aplicata veniturilor obtinute in 2013 si in 2014.
Cluburile de fotbal din Franta au intrat in greva la inceputul acestui an pentru a protesta fata de aceasta masura, spunand ca aceste organizatii sunt ...citeste mai departe despre "Franta a adoptat taxa pe salariile care depasesc 1 milion de euro" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Decembrie 2013, ora 18:46
Franta va prelungi treptat, pana in 2035, de la 41 de ani la 43 de ani, perioada minima de contributii in vederea calificarii pentru o pensie de la stat, masura inclusa intr-un proiect de reforma a sistemului public de pensii, avand ca scop reducerea deficitului bugetar.
Astfel, persoanele care lucreaza in Franta vor trebui sa achite contributii timp de cel putin 43 de ani pentru a fi eligibile pentru o pensie in sistemul public, a declarat premierul Jean-Marc Ayrault, potrivit Bloomberg.
Contributiile platite de angajatori si angajati la sistemul de pensii vor creste incepand de anul viitor, in paralel cu scaderea taxelor pe munca, pentru a evita cresterea costurilor.
"Scopul nostru este cresterea economica. Locul de munca este esential in modelul nostru social. Vom reforma platile legate de politica de familie astfel incat sa afecteze mai putin cresterea. Asta se va intampla in 2014. Anul viitor nu va avea loc nicio crestere a costurilor cu forta de munca", a afirmat premierul francez.
Promisiunea de a reduce taxele pe munca a reprezentat un element cheie pentru castigarea sprijinului Medef, cel mai mare grup de lobby din Franta, avand in vedere situatia dificila din economie, cu un somaj ridicat si crestere modesta.
Proiectul vizeaza eliminarea deficitului de 20 miliarde euro estimat in sistemul de pensii la nivelul anului 2020 si mentinerea balantei pe zero pana in 2035.
Analistii estimeaza ca, dupa adoptarea proiectului, varsta efectiva de pensionare... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 11:39
Franta are ca obiectiv realizarea unor economii la buget de aproximativ 28 miliarde de euro in 2014 si 2015, pentru a restabili situatia finantelor publice, a declarat marti ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici.
Guvernul nu a reusit sa gaseasca un echilibru adecvat intre majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor, pentru a reduce deficitul bugetar fara a afecta economia aflata in recesiune, transmite Reuters.
Vorbind inaintea unei dezbateri parlamentare asupra proiectului de buget pe 2014, ministrul francez de Finante a explicat ca Guvernul vrea sa faca economii de 14 miliarde de euro in 2014.
"Acest Guvern va reduce semnificativ cheltuielile", a declarat Moscovici la postul de televiziune BFMTV, adaugand ca si in 2015 economiile vor fi similare cu nivelul planificat pentru 2014.
Moscovici a avertizat ca unele taxe ar putea creste pentru restabilirea situatia finantelor publice desi este prea devreme sa anunte despre ce taxe este vorba.
Guvernul are ca obiectiv mentinerea unui deficit public de 3,7% din PIB in acest an.
Intr-un raport publicat saptamana trecuta de Curtea de Conturi se arata ca Franta are sanse mici sa atinga tinta revizuita de deficit bugetar fixata pentru acest an si va trebui sa faca eforturi cu reducerea cheltuielilor publice daca vrea sa scada deficitul public sub 3% din PIB pana in 2015.
In raportul sau, Curtea de Conturi subliniaza ca in conditiile in care exista riscul ca economia sa se contracte in acest an,... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 14:57
Presedintele bancii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a declarat ca Franta, ca stat "cu greutate" in zona euro, are o responsabilitate speciala in privinta tratarii cu seriozitate a regulilor UE privind reducerea deficitului bugetar.
Credibilitatea legislatiei din zona euro ar avea de suferit daca flexibilitatea sistemului va fi impinsa pana la limita, a aratat Weidmann intr-un interviu publicat sambata de ziarul Bild am Sonntag, citat de Reuters, preluat de CNBC.
"Evolutiile economice din unele tari au fost intr-adevar mai slabe decat se estima, iar regulile europene ofera un anumit grad de flexibilitate in astfel de cazuri", a declarat oficialul german, intrebat despre decizia Comisiei Europene de a acorda Frantei, Italiei si Sloveniei mai mult timp pentru a se incadra in criteriile de stabilitate, indeosebi reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB.
In urma crizei din 2008-2009, numeroase state UE au inregistrat deficite bugetare cu mult peste limita prevazuta in legislatia europeana. Avand in vedere circumstantele economice exceptionale, Comisia Europeana a decis sa acorde mai mult timp pentru reincadrare statelor unde derapajul fiscal s-a produs pe fondul incetinirii cresterii economice.
"Franta si Germania au o responsabilitate speciala ca jucatori de categoria grea in zona euro, de a lua in serios noile reguli privind reducerea deficitelor", a afirmat seful Bundesbank, precizand ca deficitul bugetar al Frantei este "cu mult peste 3%" din PIB.... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 09:46
Ministrul francez al economiei, Pierre Moscovici, exclude ipoteza de a amana obiectivul de reducere a deficitului public al Frantei la 3% din PIB la sfarsitul lui 2013, afirmand ca diminuarea datoriei "este un imperativ", conform unui interviu acordat saptamanalului Le Journal du Dimance si preluat de AFP.
Moscovici da asigurari in acelasi interviu ca o revizuire in scadere a previziunilor guvernului privind cresterea pentru 2013 'nu este de actualitate'.
"Daca as fi convins ca o relaxare (a calendarului de reducere a deficitului) ar fi pozitiva, as lua-o in considerare", explica ministrul. Insa, adauga el imediat, "nu ne mentinem obiectivul unui deficit de 3% in 2013 de dragul unei cifre: diminuarea datoriei este un imperativ pentru a ne mentine suveranitatea si a ne controla destinul".
"Orice semn de slabiciune ar fi sanctionat, ceea ce ar creste costul datoriei. Suntem in plutonul din fruntea Europei si trebuie sa ramanem acolo", adauga Moscovici.
El subliniaza ca Franta se imprumuta "la dobanzi extrem de mici, uneori negative" deoarece "partenerii nostri constata ca ducem o politica credibila".
Intrebat in legatura cu previziunea guvernului francez de crestere economica pentru 2013 (1,25% din PIB), el afirma ca "imediat ce vom fi capabili sa relansam dinamica in Europa si in Franta, avem un potential real de crestere in 2013".
El da asigurari ca o revizuire in scadere a acestei previziuni "nu este de actualitate", considerand ca o crestere slaba... mai mult
Duminica, 19 August 2012, ora 11:03
Franta va adopta noi masuri pentru a reduce deficitul bugetar cu scopul de a evita reducerea ratingului tarii, a informat presedintele Nicolas Sarcozy, potrivit NewsIn. Liderul de la Elysee si-a scurtat vacanta de vara si a convocat o reuniune de urgenta cu ministrii cheie, pentru a discuta despre accentuarea crizei in zona euro, relateaza Euobserver.El le-a spus ca au la dispozitie o saptamana pentru a pune la punct noi masuri de austeritate, ce ar putea include reduceri de cheltuieli si eliminarea scutirilor de taxe.Angajamentul Parisului de a reduce deficitul bugetar de la 7,1% in 2011 la 3% in 2013 va fi respectat, indiferent cum evolueaza situatia economica a tarii, a dat asigurari Sarkozy.Desi agentii de evaluare financiara au declarat ca ratingul Frantei pare stabil, la nivelul AAA, estimarile anterioare de crestere economica - 2% anul acesta si putin mai mare in 2012 - ar putea fi revizuite, dupa stagnarea inregistrata in al doilea trimestru al anului. Productia industriala a scazut cu 1,6% in luna iunie.Daca estimarile privind cresterea economica nu se vor adeveri, iar obiectivul de reducere a deficitului ramane in picioare, diferenta trebuie sa provina de undeva - noi masuri de austeritate sau cresteri ale taxelor.
Aparent, printre ideile luate in considerare se numara eliminarea scutirilor de taxe, ceea ce va aduce la buget sume de ordinul a miliarde de euro.
Cifre mai clare privind rata de crestere economica pentru al doilea trimestru urmeaza sa fie date... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 12:42