Guvernele din zona euro au reusit joi noaptea, dupa peste sase ore de negocieri, sa ajunga la un acord indelung asteptat pentru reducerea datoriei Greciei, intr-un moment in care Atena se pregateste sa incheie in 20 august al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro, informeaza publicatia britanica Financial Times (FT).
Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadentei unor imprumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenta financiara (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie sa-l plateasca in urmatoarele decenii zonei euro) . Maturitatea creditelor a fost prelungita din 2023 pana in 2033. De asemenea, va fi majorata ultima transa din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca tara sa-si construiasca rezerve de numerar necesare in urmatoarele luni.
La reuniunea de la Luxemburg, oficialii zonei euro au salutat "acordul istoric", dupa opt ani in care Grecia a beneficiat de trei programe de asistenta financiara pentru a evita intrarea in faliment si a suferit cea mai grava recesiune a oricarei economii europene din timpurile moderne.
"Este un moment exceptional. Criza elena se incheie in aceasta noapte la Luxemburg", a afirmat comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
Acordul era vital pentru a reasigura investitorii ca datoria Greciei este sustenabila, inainte ca Atena sa revina pe piete pentru a-si finanta cheltuielile.
"Grecia a trecut in... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 11:28
Presedintele Eurogrupului, Mario Centeno, s-a declarat joi "optimist" cu privire la posibilitatea ajungerii la un acord care sa permita incheierea programului de asistenta cu Grecia, inclusiv a unui pachet de masuri care sa reduca datoria Greciei, cel mai spinos punct de negocieri intre statele din zona euro.
"Sunt increzator ca vom lua decizii cu privire la pachetul de reducere a datoriei Greciei, care o vor face sustenabila si vor permite Greciei sa aiba acces pe piata prin propriile mijloace", a declarat Centeno la sosirea sa la reuniunea anuala a guvernatorilor Mecanismului European de Stabilitate (MES), transmite EFE.
Acest consiliu, compus din ministrii Economiei si Finantelor din zona euro, va aproba raportul anual al MES inainte de ora 15:00 (13:00 GMT), cand va incepe reuniunea Eurogrupului dedicata Greciei.
Datoria publica a Greciei, tara care a beneficiat de trei programe de asistenta in ultimii opt ani, este de aproximativ 180% din PIB, iar atat autoritatile de la Atena cat si institutiile creditoare considera ca este necesara o restructurare pentru a o face sustenabila in viitor, o initiativa la care se opune insa Germania.
Cu toate acestea, analistii se asteapta ca ministrii de Finante din zona euro sa ajunga la un acord asupra unui pachet de masuri care include o prelungire a maturitatii creditelor cu o perioada de maximum 15 ani. De asemenea, ar putea include si posibilitatea ca Atenei sa ii fie returnate dobanzile generate de creditele acordate... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 10:14
Razboiul dus intre creditorii europeni ai Greciei si FMI, pe tema stergerii datoriilor tarii, pleaca de la premise false, crede Hugo Dixon, unul dintre cei mai apreciati editorialisti economici din presa britanica.
"O abordare traditionala, pe tema nivelului din PIB detinut de datoria publica, este nerealista, deoarece mare parte din imprumuturile Greciei au fost acordate in termeni de concesiune", observa Dixon intr-un comentariu de pe blogul Reuters.
Negocieri cu galceava
Problema sustenabilitatii datoriilor Greciei aparut in randul creditorilor odata cu demararea negocierilor pentru un al treilea program de asistenta financiara in valoare de 86 de miliarde de euro.
Statele din zona euro doresc ca acordul sa beneficieze si de girul FMI in calitate de partener, chiar daca reprezentantii institutiei de credit sustin ca actuala datorie inregistrata de eleni este nesustenabila.
In baza regulamentului sau, FMI nu poate fi parte a unui acord pentru indatorarea la un nivel nerealist a unei economii, ceea ce forteaza mana creditorilor europeni sa accepte varianta stergerii unei parti din datoria Greciei.
Pana in acest moment, cele doua tabere nu au cazut de acord asupra acestei chestiuni.
Ce-i drept, acest amanunt nu ingroapa noul program bailout destinat Greciei, ca dovada fiind semnarea memorandumului intre Atena si reprezentantii zonei euro in cursul saptamanii trecute.
Creditorii europeni au afirmat ca vor lua in calcul o reducere a poverii datoriei... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 18:07
Fondul Monetar International ar putea participa la un pachet "complet" pentru a ajuta la redresarea economiei Greciei, pentru a face datoria tarii sustenabila si pentru a-i permite sa obtina finantare de pe pietele financiare, a afirmat vineri directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Intrebata de postul francez de radio Europe 1 daca FMI va participa la cel de-al treilea pachet de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro pentru Grecia, Christine Lagarde a raspuns ca FMI vrea sa vada programul "complet" pentru Grecia si ce implica acesta. Atena are nevoie de o diminuare a poverii datoriei astfel incat acest pachet sa fie viabil, sustine oficialul FMI, transmit Bloomberg si Reuters.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
"Raspunsul este categoric nu", a raspuns Lagarde, cand a fost intrebata daca acordul este viabil.
"Acest pachet complet are doua parti: una care vizeaza reformarea semnificativa a economiei elene si cealalta care se refera la ...citeste mai departe despre "FMI insista cu reducerea datoriei Greciei: Categoric acordul nu e viabil altfel" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 11:57
Banca Centrala Europeana (BCE) nu va participa la nicio decizie de reducere a datoriei Greciei, a afirmat, luni, Benoit Coeure, membru in Consiliul director al bancii, intr-un interviu acordat publicatiei germane de afaceri 'Handelsblatt', transmite Reuters, potrivit Agerpres.
'Nu este de competenta BCE sa decida daca Grecia are nevoie de o reducere a datoriei. Dar este absolut sigur ca nu putem fi de acord cu o reducere a datoriei care sa includa obligatiunile elene detinute de BCE', a declarat Benoit Coeure. mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 10:43
Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, admite stergerea unei parti din datoria Greciei, insa nu mai devreme de 2014 si cu conditia ca la acea data Atena sa fie in stare sa-si asigure independent nevoile financiare, a declarat sefa executivului german intr-un interviu publicat de Bild am Sonntag, citat de Itar-Tass.
"Actualul program de ajutorare a Greciei functioneaza pana in 2014, iar pentru atingerea anumitor indicatori bugetari noi am alocat alti doi ani, pana in 2016. In cazul in care Grecia va putea la un moment dat sa se descurce prin mijloace proprii, pentru a nu lua bani datorie, atunci va trebui sa privim si sa evaluam altfel aceasta situatie", a spus Merkel.
Cu toate acestea, cancelarul federal german nu crede ca o asemenea evolutie a evenimentelor este posibila inainte de 2014-2015.
De asemenea, Merkel a subliniat ca vede hotararea cu care actioneaza actualul guvern al lui Antonis Samaras si ca Germania "va ajuta Atena prin vorba si fapta" in formarea de noi structuri si desfasurarea reformelor necesare.
"Participarea noastra (n.r. la programul de ajutorare a Greciei) este in interesul Berlinului, pentru ca toate actiunile sunt intreprinse tinand cont de zona euro si sunt in folosul fiecarei tari din uniunea monetara, inclusiv a Germaniei", a spus cancelarul federal.
In 26-27 noiembrie, Eurogrupul a decis alocarea pentru Grecia a trei transe de ajutor financiar, in valoare de 43,7 miliarde de euro. In afara de aceasta, creditorii... mai mult
Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 17:59
Zona euro, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE) vor sa ajunga luni la un acord pentru reducerea datoriei Greciei, o etapa prealabila pentru varsarea unei noi transe de ajutor vitala pentru autoritatile de la Atena, transmite AFP.
Ministrii de finante din zona euro s-au reunit luni la pranz, la Bruxelles, pentru a treia oara in ultimele doua saptamani, in prezenta directorului general al FMI, Christine Lagarde, si a presedintelui BCE, Mario Draghi.
"Grecia a facut ceea ce trebuia sa faca, acum este randul Eurogrupului si al FMI sa-si faca datoria", a declarat luni comisarul european pentru afaceri economice si euro, Olli Rehn. "Este esential sa putem lua o decizie in aceasta zi cu privire la varsarea unei transe de minim 31,2 miliarde de euro pentru Atena", a adaugat comisarul european.
"Un acord este practic finalizat, mai raman de parcurs cativa centimetri", a declarat, la randul sau, ministrul francez de finante, Pierre Moscovici. "Daca toata lumea este rezonabila, o vom putea face destul de repede", a mai spus Moscovici.
Ministrii de finante din zona euro au discutat deja prin telefon sambata in incercarea de a-si aplana diferentele. Printre altele, zona euro si FMI au opinii diferite cu privire la mijloacele de reducere a datoriei grecesti care in 2014 ar urma sa atinga 190% din PIB, un nivel considerat nesustenabil.
FMI este in favoarea stergerii unei parti din datoria Greciei fata de creditorii privati, pe baza... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 18:28
Grecia discuta cu partenerii din zona euro despre reducerea poverii datoriilor, a declarat miercuri premierul elen George Papandreou, adaugand ca spera ca vor aparea solutii curajoase pentru rezolvarea crizei la reuniunile UE si G20, transmite Reuters. "Negociem in toate privintele pentru reducerea acestei datorii. Aceasta este marea problema", a afirmat Papandreou intr-o sedinta de guvern, fara sa ofere detalii, scrie Mediafax.
El a spus ca zona euro si G20 trebuie sa vina cu reactii convingatoare si curajoase la criza datoriilor, la reuniunile care vor avea loc pe 23 octombrie si pe 3 noiembrie. mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 08:28
O reducere a datoriilor Greciei va fi o optiune de ultima instanta pentru calmarea crizei din zona euro, a declarat luni ministrul austriac de Finante, Maria Fekter, potrivit Mediafax.Ea a adaugat ca zona euro nu pregateste vreo procedura de acest tip.
"Nu trebuie sa ne intrebam acum daca este necesar sau nu sa reducem datoriile Greciei. Poate ca nu va fi necesar", a spus Fekter.
Intrebata in legatura cu posibilitatea majorarii fondului european de siguranta financiara pentru zona euro, evocata de comisarul pentru Afaceri economice si monetare, Olli Rehn, Fekter a spus ca trebuie gasita alta sursa de finantare decat banii contribuabililor, ea reiterand ideea unei taxe pe tranzactiile financiare.
"Pietele trebuie sa isi aduca contributia la stabilitate, astfel incat sa poata fi mentinuta stabilitatea sistemului", a aratat ministrul.
Inspectorii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si ai Fondului Monetar International revin in aceasta saptamana in Grecia pentru a stabili daca tara va primi o noua transa de imprumut, cruciala pentru evitarea incetarii de plati. mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 20:57