Pe langa foarte multa munca si dedicare, o afacere presupune si multe cheltuieli. Fie ca e vorba de investitii, de achitarea facturilor sau de salariile angajatilor, toate aceste aspecte de ordin financiar afecteaza bugetul unei companii. De aceea, orice ban pus deoparte e binevenit pentru antreprenori, iar scaderea costurilor reprezinta o gura de aer in materie de capital. Iata cateva sfaturi utile care vin in ajutorul celor care detin un business.
Munca de la distanta
Munca de la distanta asigura un dublu avantaj. In primul rand, creste productivitatea in randul angajatilor, pentru ca acestia lucreaza din confortul propriei locuinte, iar acest aspect ii ajuta din punct de vedere emotional. Un angajat care isi va desfasura activitatea intr-un mediu relaxant va da un randament crescut. In plus, odata ce angajatii vor lucra remote, se va face economie la facturi. Asta pentru ca, spre deosebire de o zi obisnuita la birou, nu se vor mai consuma atatea resurse, precum apa, curent sau gaze, deci va fi un avantaj de ordin economic.
Taxe si impozite mai mici
Angajatorii trebuie sa caute oportunitati financiare cu ajutorul carora sa scada contributiile care revin statului. Iar daca aceste solutii sunt gandite in functie si de nevoile angajatilor, oamenii de afaceri castiga pe ambele parti. In primul rand, isi reduc costurile businessului, iar in al doilea rand, productivitatea in randul angajatilor va creste, pentru ca au primit un beneficiu financiar, iar acest aspect... mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 12:11
Orice companie isi gandeste strategiile si masurile pe care le implementeaza in termenii profitabilitatii. O firma care reuseste nu numai sa se mentina pe linia de plutire, dar si sa dea randament se poate dezvolta, extinde, isi poate servi mai bine clientii si poate deveni relevanta pe piata.
Din dorinta de a obtine mai multi bani mai repede, multe companii fac insa greseala de a nu-si evalua corect strategiile pe termen lung. Asa ajung unii manageri sa ia masuri pentru reducerea costurilor care ajung in timp sa coste compania mult mai scump.
Compromisul cand vine vorba de sanatatea angajatilor
Legea obliga toate companiile sa le incheie o asigurare de sanatate angajatilor. Fiecare firma are insa dreptul de a opta pentru tipul de pachet de servicii medicale oferite de clinicile private. Asigurarea de sanatate nu ar trebui sa fie insa pentru nicio companie o oportunitate de compromis. Zeci de studii au aratat ca angajatii care beneficiaza de asigurari de sanatate complete sunt mai sanatosi, mai productivi, absenteaza nemotivat mai rar si isi iau mai putine zile de concediu medical.
Doar punand in balanta aceste lucruri este suficient pentru a-ti da seama ce inseamna asta in termeni financiari. Pe termen lung, o companie care se preocupa de sanatatea angajatilor nu are decat de castigat, inclusiv din punct de vedere al profitabilitatii.
Taierea salariilor sau beneficiilor pentru angajati
Cheltuielile cu salariile sunt printre cele mai mari pe care le are o... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 17:22
Alianta Renault-Nissan Motor va extinde cooperarea cu producatorul auto nipon Mitsubishi Motors Corp pentru a construi impreuna vehicule, ceea ce va duce la reducerea costurilor, transmite Bloomberg.
Nissan si Mitsubishi vor dezvolta o platforma comuna pentru masinile mici si vor fi introduse doua modele sedan Mitsubishi bazate pe vehiculele Renault, au anuntat, marti, companiile auto.
Alianta Renault-Nissan Motor si Mitsubishi "vor explora cateva proiecte noi care acopera impartirea produselor, a tehnologiilor si a capacitatilor de productie", se arata in declaratia grupurilor auto.
Carlos Ghosn, seful Nissan si Renault, a stabilit pana in 2016 un obiectiv de patru miliarde de euro in urma incheierii aliantei dintre Renault si Nissan, care va majora profitabilitatea celor doua companii si va reduce cheltuielile. Anul trecut, alianta a inregistrat economii de 2,69 miliarde de euro.
Actiunile Nissan au scazut, luni, la bursa de la Tokyo, dupa ce, vineri, producatorul auto nipon a redus cu 15% estimarile privind profitul din acest an fiscal, din cauza incetinirii cererii pe pietele emergente.
"Nissan si Mitsubishi au beneficiat impreuna de cateva colaborari in trecut, cea mai recenta fiind societatea lor mixta - Kei din Japonia", a declarat Ghosn.
Cei trei producatori auto intentioneaza sa imparta tehnologia si activele pentru producerea de vehicule electrice.
"Cooperarea strategica dintre Nissan si Mitsubishi ar putea fi extinsa spre alianta... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 11:02
Strategiile de gestionare a flotelor auto, tacticile pentru obtinerea unui cost operational scazut si optimizarea activitatilor de fleet management reprezinta cateva din temele principale ale celei de-a doua editii a Fleet Optimization Conference, cel mai important eveniment dedicat optimizarii costurilor si managementului flotelor auto, ce va avea loc pe 30 octombrie, la Bucuresti.
Cu aceasta ocazie, vor fi aduse in prim plan provocarile si oportunitatile actuale, solutii financiare, strategii de mentenanta preventiva si avantaje/dezavantaje ale utilizarii leasing-ului financiar versus leasing-ul operational.
Experti in domeniu vor prezenta cele mai bune tactici pentru a mentine la un nivel inalt infrastructura tehnica si cea organizationala, departamentul de logistica si flotele auto, iar participantii vor afla punctele cheie pentru dezvoltarea unor sisteme de imbunatatire, gestionare si optimizare a serviciilor, care au drept rezultat reducerea cheltuilelilor de achizitie, un cost minim de operare si obtinerea profitului.
Fleet Optimization Conference este structurat pe doua sesiuni de conferinte si o sesiune de business networking.
Prima sesiune, Solutions for Operational Efficiency, va prezenta solutii pentru dezvoltarea procedurilor, practicilor si proceselor existente pentru optimizarea performantei flotelor auto, dar si cele mai eficiente strategii de mentenanta preventiva.
In cadrul celei de-a doua sesiuni, Financial & Tax Issues related to Fleet... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 16:36
Aproape jumatate dintre managerii companiilor din Romania cred ca vor avea afaceri in urcare in acest an, insa majoritatea vor continua programele de reducere a costurilor si vor cauta parteneriate si aliante strategice, potrivit unui studiu al PwC.
Directorii de companii din Romania sunt optimisti cu privire la perspectivele pe termen scurt ale companiilor pe care le conduc, 42% dintre acestia declarand ca sunt foarte increzatori in capacitatea companiilor lor de a obtine venituri in crestere in urmatoarele 12 luni.
Totodata, 15% dintre managerii intervievati nu sunt increzatori ca vor avea afaceri in crestere in acest an.
Rezultatele studiului Global CEO Survey pentru Romania arata, in schimb, ca pe termen mediu si lung perspectivele de crestere economica din Romania par foarte atragatoare pentru manageri, 60% dintre acestia declarand ca sunt foarte increzatori in potentialul companiilor lor de majorare a veniturilor in urmatorii trei ani.
In ceea ce priveste identificarea surselor potentiale de crestere, 33% dintre directorii din Romania au declarat ca principala oportunitate este cresterea organica pe piata locala, pe pozitia secunda fiind indicata lansarea de noi produse sau servicii (29%). De asemenea, 18% au identificat ca sursa de crestere fuziunile si achizitiile, parteneriatele si aliantele strategice.
Raportul releva ca principala amenintare pentru companiile pe care le conduc este, in opinia a 88% dintre manageri, nesiguranta si volatilitatea... mai mult
Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 09:01
Orange Polonia va renunta la 1700 de angajati, atat prin plecari voluntare, cat si prin concedieri, in incercarea de a reduce costurile de operare.
France Telecom detine 49,79% din capitalul Orange Polska, in firma fiind angajate 22.144 de persoane, noteaza AFP, citata de Agerpres.
Orange Polska, cunoscut anterior sub numele de Telekomunikacja Polska (TP), este principalul operator de telefonie fixa din Polonia cu 5,1 milioane abonati si unul din cei mai mari operatori de telefonie mobila cu 14,9 milioane clienti, potrivit datelor publicate la sfarsitul lui 2012.
Polonia este una din principalele piete europene pentru France Telecom/Orange, alaturi de Franta, Spania si Marea Britanie. In ultimii ani, numarul utilizatorilor de telefonie fixa a scazut constant in Polonia, numai in 2012 peste 600.000 de utilizatorii renuntand la telefonia fixa.
In Polonia exista in uz 53,1 milioane cartele SIM, la o populatie de 38,2 milioane de locuitori. Principalii operatori de pe piata telefoniei fixe sunt Orange, T-mobile (divizie a grupului german Deutsche Telecom), Plus si Play.
France Telecom este una dintre cele mai mari companii de comunicatii din lume, cu peste 217,3 de milioane de clienti pe cinci continente. Divizia sa de telefonie mobila Orange este lider de piata in Romania cu 10.243.000 de clienti la data de 30 septembrie 2012. mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 17:49
Ikea, cel mai mare distribuitor de mobila din lume, doreste sa-si dubleze investitiile in energia verde, pentru a ajunge, pana in 2020, la investitii in valoare de patru miliarde de dolari.
Compania si-a propus acest lucru in incercarea sa de a reduce costurile, pe masura ce clientii sai devin din ce in ce mai preocupati de preturi, pe fondul crizei financiare, transmite Bloomberg.
"Estimez ca vom continua sa crestem investitiile in energia regenerabila. Uitandu-ma la ritmul rapid de extindere, precum si la lantul valorii, cel mai probabil ne vom dubla inca o data investitiile dupa 2015", a declarat directorul Ikea, Mikael Ohlsson.
Si alte companii, precum Puma sau Pepsico, isi intensifica eforturile pentru a reduce utilizarea resurselor epuizabile, pe masura ce concurenta pentru atragerea clientilor este tot mai acerba.
Preturile pentru turbinele eoliene s-au redus cu 23% in ultimii trei ani, iar cele de la panourile solare au scazut la mai mult de jumatate in doi ani, ceea ce duce la proiecte mai eficiente, arata analistii Bloomberg.
Compania planuieste ca energia consumata de magazinele sale, dar si de catre subcontractori, sa provina, pana in 2020, 100% din surse de energie regenerabila.
In prezent, Ikea detine aproximativ 250.000 de panouri solare, in special in SUA, si 126 de turbine eoliene in Europa de Nord, care ii asigura 34% din consumul de energie.
Firma suedeza tinteste o crestere a vanzarilor din magazine de 5% pe an si o dublare a... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 14:00
Pe timp de criza, companiile cauta noi metode de reducere a costurilor si apeleaza frecvent la serviciilor agentiilor care recruteaza angajati, dar si la firme dispuse sa le gaseasca manageri pentru functii permanente. Ambele proceduri sunt avantajoase, spun specialistii.
"In general, se cauta manageri pentru pozitii atat middle cat si high, preponderent in domeniile productive si comerciale", a declarat pentru Business24 Ana Ber, Senior Consultant in cadrul Dr. Pendl & Dr. Piswanger.
Aceasta mentioneaza ca o firma care se ocupa de recrutarea managerilor pentru o companie incearca sa defineasca rolul acestuia cat mai clar, pentru ca pe timp de criza cerintele s-au rafinat, iar companiile se asteapta ca noul angajat sa isi dovedeasca rapid calitatile.
"In anii de criza, companiile isi doresc oameni care sa vina din acelasi domeniu de activitate, cu experienta si cu un portofoliu bine delimitat de rezultate. Potrivirea cu cerintele jobului este mult mai stricta, comparativ cu anii trecuti", explica Ana Ber.
In schimb, sunt dispuse sa plateasca intre 2.000 si 5.000 de euro pentru un manager in vanzari sau intre 2.500 si 12.000 de euro pentru un director general, mai precizeaza consultanta.
Salariu de manager in Romania
Salariile companiilor din Top 50 top ajung la 10.000 de euro si pot depasi acest prag, dar destul de rar, spune reprezentanta companiei Dr. Pendl & Dr. Piswanger. Oricum, salariile primite de managerii romani recrutati sunt mai mici fata de... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 16:24
Cele mai performante companii din Romania au depasit efectele crizei, in majoritatea lor, prin reducerea costurilor si prin consolidarea relatiilor de afaceri cu clientii, furnizorii si partenerii, arata un studiu realizat de Ernst & Young.
Intitulat "O noua viziune de crestere", studiul evidentiaza strategiile pe care companiile performante de pe piata romaneasca le-au abordat in contextul crizei economice pentru a-si consolida pozitia pe piata si rentabilitatea, precum si masurile pe care le prevad pentru o mai buna adaptare la evolutiile pietei in viitor.
In ceea ce priveste sursele de finantare, peste 60% dintre respondenti au indicat creditul bancar ca prima optiune. Pe de alta parte, insa, conditiile tot mai restrictive din piata i-au impulsionat pe jucatori sa se orienteze si spre alte surse de finantare, cum ar fi sursele proprii, fondurile europene, sau chiar catre sursele de tip venture capital.
Atentia fata de client si calitatea serviciilor sau produselor oferite, factor important de diferentiere fata de competitori
Printre principalele elemente de diferentiere fata de competitori, companiile incluse in studiu mentioneaza atentia dedicata clientului si calitatea produselor si serviciilor oferite, in conditiile in care principalul avantaj competitiv pe care a mizat competitia a fost cel de reducere a costurilor.
Toate companiile incluse in studiu, care au crescut si au avut succes in conditii de piata dificile, considera in unanimitate ca... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 11:46