Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, controlata de stat, intentioneaza sa concedieze 30.000 de angajati, dintr-un total de 250.000, si sa inchida peste 3.600 de sucursale in urmatorii cinci ani pentru a reduce costurile.
Programul de reducere a cheltuielilor ar trebui sa ajute banca sa-si dubleze profitul si activele pana la sfarsitul anului 2018, potrivit unor documente transmise presei inaintea unei prezentari sustinute de directorul general al Sberbank, Herman Gref.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut marilor companii de stat sa-si imbunatateasca eficienta prin reduceri de costuri, inclusiv concedieri, dupa sase trimestre consecutive de incetinire a cresterii economice.
Sberbank, cu o retea de 18.400 de sucursale, nu are planuri pentru achizitii in urmatorii ani, a spus Gref.
"Strategia Sberbank este foarte ambitioasa si agresiva. Estimeaza o crestere foarte puternica a profitului. Intentioneaza sa-si sporeasca eficienta in timp ce scad costurile. Aceasta strategie va sustine actiunile", a declarat Mark Rubinstein, seful diviziei de cercetare la firma IFC Metropol, din Moscova.
Actiunile Sberbank au crescut pe bursa de la Londra cu pana la 1,4% dupa declaratiile lui Gref, evaluand banca la 67,7 miliarde de dolari. mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 15:43
Fuziunile intre cele 51 de banci regionale care detin pachetul majoritar de actiuni la grupul bancar de austriac Oesterreichische Volksbanken AG (prezent si pe piata din Romania) vor permite realizarea de economii astfel incat OVAG sa poata rambursa ajutoarele de stat pana in 2017, a declarat marti un oficial pentru cotidianul Kurier.
Bancile regionale si-au propus sa rascumpere participatia de 43% pe care statul austriac a preluat-o la Volksbanken AG in luna aprilie a anului trecut. Grupul OVAG are de rambursat 300 de milioane de euro catre statul austriac pana in 2017, transmite Reuters.
"Vrem sa reducem costurile cu 65 milioane de euro", a declarat presedintele asociatiei care reprezinta bancile regionale, Heribert Donnerbauer, intr-un interviu publicat marti in cotidianul Kurier.
Patru dintre cele 51 de banci regionale au fuzionat deja, iar obiectivul este reducerea graduala a numarului pana la 35-40 de banci. Punctul al doilea este unificarea diferitelor sisteme informatice ale bancilor regionale. In acest fel ar putea fi realizate economii de pana la 15 milioane de euro pe an, considera Donnerbauer.
In primul trimestru al acestui an, Volksbanken a inregistrat pierderi de 21,3 milioane de euro, dupa ce anul trecut si-a vandut mai multe active, in special divizia din Europa de Est, Volksbanken International. Ca urmarii a preluarii Volksbanken International AG de catre Sberbank, controlul asupra Volksbank Romania a fost transferat catre vehiculul VBI... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 11:54
Bancile din Europa privesc urmatoarele sase luni cu un optimism moderat si vor fi mai restrictive in oferirea de finantari, chiar daca se asteapta o crestere a cererii de creditare in mai multe sectoare si segmente de clientela, releva raportul EY, European Banking Barometer.
"In ultimele sase luni, s-a produs o schimbare subtila in ceea ce priveste increderea, iar sentimentul dominant in industria bancara europeana este acum unul de optimism moderat. Reducerea costurilor, modificarea reglementarilor prudentiale si provizioanele de risc de credit continua sa dea dureri de cap bancilor, insa, pentru prima data in ultimii ani, bancile estimeaza ca vom asista la o imbunatatire a performantei in majoritatea liniilor lor de afaceri", a declarat Robert Cubbage, EY, lider EMEIA pentru industria bancara si piete de capital.
Acesta atrage insa atentia ca bancile raman inca sensibile la evolutiile negative din mediul economic, optimismul lor fiind dependent de cresterea increderii in economie, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.
Bancile vor continua sa isi reduca dependenta de finantarile bancilor centrale
45% dintre cei chestionati in cadrul studiului sunt increzatori ca vor fi in masura sa isi imbunatateasca mix-ul de finantare in acest an. Mai putin de 25% anticipeaza ca vor accesa programe de finantare ale bancilor centrale iar 39% se asteapta sa poata rambursa aceste programe de finantare.
Cu toate acestea, la nivel de tari asteptarile sunt... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 15:27
Sistemul bancar nu da semne de reluare a activitatii de creditare, in contextul in care soldul creditului intern a scazut cu 7,3 miliarde de lei in acest an. Pe de alta parte, bancile din Romania sunt fortate sa ia masuri drastice pentru imbunatatirea bilantului, dupa ce anul trecut au inregistrat pierderi de un miliard de euro. Asadar, cea mai la indemana solutie: restrangerea activitatii.
"Sistemul bancar trebuie sa se restructureze, intrucat sediile bancilor sunt uneori prea mari sau prea multe", a declarat recent ministrul Economiei Varujan Vosganian. Un sfat deja tardiv, daca ne uitam la evolutiile financiare ale primelor trei banci din Romania: costurile operationale au scazut si cu 8% de la inceputul anului.
2012 a reprezentat un an de infern pentru sistemul bancar romanesc, pierderile ridicandu-se la un miliard de euro.
Stagnarea cresterii economice, cresterea ratei inflatiei si deprecierea leului nu au ajutat populatia si companiile sa isi imbunatateasca pozitia financiara pentru a face fata mai usor exigentelor impuse de banci. Volumul creditelor acordate a scazut, in timp ce rata creditelor neperformante a continuat sa creasca.
La sfarsitul lui 2012, creditele neperformante reprezentau 18,2% din totalul creditelor, in crestere fata de 14,3% la sfarsitului lui 2011.
O situatie care a impus si masuri draconice. Aproximativ 4000 de angajati au parasit sistemul bancar si peste 300 de unitati au fost inchise. Rezultatul, scaderi ale costurilor... mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 15:46
Sistemul bancar trebuie sa se restructureze intrucat sediile bancilor sunt uneori prea mari sau prea multe, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
"Sistemul bancar trebuie sa se restructureze. Poate ca sediile sunt uneori prea mari, poate ca sediile sunt prea multe, poate ca este nevoie de o reevaluare a costurilor, nu neaparat dand oameni afara, ci astfel incat costurile tranzactiilor sa se mai reduca si diferenta dintre dobanda activa si dobanda de referinta a Bancii centrale, ecartul, sa mai scada putin", a spus Vosganian.
Potrivit acestuia, la venirea crizei sistemul bancar din Romania a fost oarecum defazat.
"In clipa in care noi, in 2008, a trebuit sa luam masuri de prevenire a crizei, sistemul bancar a fost prociclic, iar acum cand ar trebui sa ne relansam este foarte precaut, si nu numai ca este foarte precaut, dar in negocierile pe care le are sistemul bancar cu diverse firme este neindurator, este lipsit de flexibilitate in ceea ce priveste abordarea situatiilor financiare ale companiilor.
Va trebui sa vedem cat la suta din sistemul bancar merge pe provizioane, cat merge pe rezervele minime, pe titluri de stat si cum reusim sa reducem dependenta statului de finantarea interna si cat ramane pentru dezvoltare. Ce ramane pentru dezvoltare va trebui, impreuna cu Banca Nationala, sa gasim o formula de dialog cu bancile care chiar sa deserveasca dezvoltarii. Aici s-ar mai adauga si institutiile financiare... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 14:12
Industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia vor ramane neprofitabile in acest an din cauza reducerii cheltuielilor, pentru majorarea capitalului in timpul crizei financiare din zona euro, a declarat pentru Bloomberg Simone Zampa, analist al agentiei de evaluare financiara Moody's.
Creditorii din Romania si Ungaria sunt dependenti de finantarea de la bancile mama din Europa Occidentala dar bancile din Cehia, Slovacia si Polonia se finanteaza in special din depozite si vor continua sa raporteze profit, a explicat Simone Zampa, transmite site-ul watoday.com.au.
Industria bancara din Romania a raportat pierderi in ultimii trei ani, in timp ce cresterea numarului creditelor neperformante in Slovenia a sporit speculatiile potrivit carora statul membru al zonei euro ar putea avea nevoie de un pachet de asistenta financiara.
"Mediul operational general pentru bancile din Europa Centrala si de Est va ramane probabil dificil si va continua sa fie expus la riscurile externe, in principal la cele legate de zona euro. Ne asteptam ca industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia sa continue sa inregistreze pierderi", sustine analistul Moody's.
Cei mai mari creditori din Estul Uniunii Europene, inclusiv UniCredit, Raiffeisen Bank International si Erste Group Bank, isi reduc costurile pentru a compensa majorarea creditelor neperformante in regiune si cerintele mai dure privind capitalul.
Ungaria, cosmarul bancilor
Bancile straine care activeaza pe piata... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 10:16
JPMorgan Chase va concedia inca 4.000 de persoane in 2013, in contextul in care banca isi continua programul de reducere a costurilor cu un miliard de dolari.
Cele 4.000 de posturi care vor fi restructurate reprezinta peste 1% din totalul de 259.000 de angajati pe care ii are in prezent JPMorgan, se mentioneaza intr-un document al companiei, citat de Bloomberg.
Desi banca a reusit sa atinga un nivel record al profitului timp de trei ani consecutivi, pentru acest an previzioneaza o scadere a acestuia pe fondul unei concurente crescande ce mentine redusa rata dobanzii pentru creditele ipotecare.
Nivelul costurilor reprezinta "o importanta zona de interes pentru noi", sustin reprezentantii bancii in documentul postat pe pagina de internet proprie, adaugant ca se asteapta ca veniturile din segmentul de investitii sa ramana "relativ consistente".
Si Goldman Sachs se pregateste de reduceri de personal. Compania isi concediaza in fiecare an angajatii cel mai putin performanti. In general numarul lor se situeaza la aproximativ 5% din totalul posturilor, dar procentul va depinde si de randamentul segmentului pe care angajatii activeaza, scrie Reuters.
Concedierile din banci continua: CaixaBank renunta la 3.000 de angajati
Credit Agricole va concedia inca 1.400 de oameni in acest an mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 17:15
Reducerile de costuri reprezinta noua religie in lumea financiara. Bancile europene au admis, in al doisprezecelea ceas, ca au o problema in privinta costurilor, iar acum sunt fortate sa demonstreze investitorilor ca pot obtine profit si cu bani mai putini.
In ultimele saptamani, liderii unor banci ca Barclays si Deutsche Bank au raspuns reprosurilor in privinta cheltuielilor salariale nejustificate si au anuntat noi reduceri de costuri, relateaza Reuters.
"Bancile recunosc, in sfarsit, ca este necesar sa se restructureze, pentru a se adapta noului mediu economic, dupa ce au vazut cum criza persista trimesru dupa trimestru", a declarat Andrew Lim, analist la Espirito Santo in Londra.
Cu toate acestea, dimensiunea provocarii este descurajatoare. Bancile de investitii ar putea fi nevoite sa reduca personalul cu pana la 40%, in contextul in care noile tehnologii isi demonstreaza eficienta, iar clientii vor tranzactii rapide, la preturi competitive, in detrimentul consilierii, a explicat Simon Maughan, analist la Olivetree Securities.
Pe de alta parte, alti consultanti sunt mai putin transanti si estimeaza reduceri de personal de cel mult 15% in urmatorii cinci ani. Chiar si acest scenariu mai optimist presupune concedierea a 75.000 de angajati, dintr-un total de 500.000, la nivel global.
Pe langa restructurarea locurilor de munca, masurile care pot redresa situatia financiara a bancilor sunt reducerea capacitatii, renuntarea la anumite produse financiare si... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 14:06
Deutsche Bank, cel mai mare grup bancar listat la bursa din Europa, a concediat aproximativ o treime din angajatii sai din Asia, care se ocupau de tranzactiile cu derivate, conform unor surse anonime.
Aproximativ 20 de persoane se vor ocupa in continuare de tranzactiile cu derivate, fata de aproximativ 35 in prezent, sustine o sursa, in conditiile in care Deutsche Bank si alte institutii de creditare reduc costurile la diviziile care nu genereaza castiguri adecvate, pe fondul incetinirii economiei mondiale, transmite Reuters.
Un purtator de cuvant al Deutsche Bank a refuzat sa comenteze informatia.
Aceste concedieri vin dupa ce, in iulie, directorii Deutsche Bank Anshu Jain si Juergen Fitschen au anuntat ca iau in considerare masuri suplimentare de reducere a costurilor cu trei miliarde de euro si concedierea a 1.900 de angajati pe plan mondial, din care 1.500 la divizia de investitii.
Deutsche Bank va concedia 1.900 de persoane
Activele bancii germane au crescut anul trecut cu 14%, la 2.160 miliarde de euro, Deutsche Bank devenind astfel cel mai mare grup bancar listat la bursa din Europa, pentru prima data in ultimii cinci ani, conform datelor Bloomberg.
Profitul net al Deutsche Bank a scazut cu 46% in al doilea trimestru al acestui an, ajungand la 661 milioane de euro, comparativ cu 1,2 miliarde de euro in aceeasi perioada din 2011.
Profitul Deutsche Bank aproape s-a injumatatit in trimestrul doi mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 18:14