Executia bugetara s-a incheiat la 31 octombrie pentru a doua luna consecutiv cu excedent, care a urcat de la 0,06% din PIB in septembrie la 0,29% din PIB, in conditiile cresterii veniturilor si reducerii cheltuielilor pentru investitii fata de primele zece luni din 2013.
Guvernul are ca tinta pentru sfarsitul acestui an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB, potrivit Mediafax.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 177,5 miliarde lei, au fost cu 6,5% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent si reprezinta 26,3% din PIB.
Datele Ministerului Finantelor arata ca au crescut incasarile din contributiile de asigurari sociale (+2,78 miliarde de lei), accize (+2,29 miliarde de lei), impozite si taxe pe proprietate (+1,76 miliarde de lei), impozitul pe profit (1,23 miliarde de lei), impozit pe salarii (+473 milioane de lei) si TVA (+271 milioane de lei).
Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 41,6%, dupa ce anul trecut au fost incasate taxe de licenta de 2 miliarde de lei pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri la impozite si taxe pe proprietate (+4,2%), taxe pe utilizarea bunurilor (+2,5%) si venituri nefiscale (+1,1%).
Mai multi bani de la UE
Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au fost de 6,8 miliarde lei, cu 900 milioane de lei mai mult fata de aceeasi perioada... mai mult
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 08:50
Statele Unite ale Americii vor fi afectate de taieri bugetare semnificative care ar intra automat in vigoare de la 1 martie, in cazul in care Congresul nu va interveni in urmatoarele patru zile.
Reducerile de cheltuieli prevad taieri de 85 de miliarde de dolari pentru urmatoarele sapte luni, pana la sfarsitul anului fiscal in desfasurare, si de 1.200 de miliarde de dolari in noua ani, potrivit Bloomberg. Jumatate din suma va afecta apararea, iar restul agentii federale.
Masurile ar fi trebuit sa intre in vigoare de la inceputul lunii ianuarie, insa Congresul a amanat pana in martie activarea reducerilor de cheltuieli pentru ca nu a reusit sa ajunga la un acord privind structura unui plan de austeritate necesar in procesul pe termen lung de stabilizare a finantelor Statelor Unite.
Efectele intrarii in vigore a masurilor probabil nu vor fi resimtite imediat, intrucat agentiile federale au avut timp sa se pregateasca de la inceputul anului fiscal actual, in octombrie. Astfel, impactul ar putea fi diferit fata de inchiderea partiala a serviciilor statului in 1995 si 1996.
Consecintele anticipate includ trimiterea in concediu fara plata a 800.000 de angajati civili ai Pentagonului, reduceri la Administratia Federala pentru Aviatie, care ar inchide circa 100 de turnuri de control din aeroporturi. De asemenenea, ar fi afectata si activitatea pazei de coasta, dar si programe sociale.
In cazul in care Congresul nu se poate pune de acord asupra amanarii reducerilor... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 17:19
Proiectul de rectificare bugetara care urmeaza sa fie aprobat joi de guvern prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB, pe fondul majorarii veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,069 miliarde lei fata de programul initial.
Rectificarea bugetara a fost agreata cu Fondul Monetar International.
Consiliul Fiscal anunta ca noile tinte sunt in concordanta cu prevederile Legii 291/2011 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in strategia fiscal-bugetara.
Premierul Victor Ponta a declarat ca prin aceasta rectificare de buget vrea sa rezolve o serie de probleme importante, precum banii pentru insotitorii persoanelor cu handicap, situatia arieratelor sau finantarea sanatatii.
Majorarea proiectiei veniturilor bugetare se datoreaza pe de-o parte performantei mai bune a veniturilor din impozitul pe venit si salarii inregistrata la finele primului semestru al anului, aceasta categorie de venituri fiind revizuita ascendent cu 1,96 miliarde lei, precum si a incasarilor din alte impozite si taxe generale pe bunuri si servicii, ca urmare a implementarii taxei clawback (plus 907 milioane lei), dar si pe de alta parte unui plus de venituri din TVA (plus 2,37 miliarde lei), generat in cea mai mare parte de implementarea unei scheme de stingere "in lant" de tip swap a arieratelor bugetare.
Conform acestei scheme, 2,26 miliarde lei vor fi transferati din bugetul de stat catre bugetele locale... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 10:10
Proiectul de lege care stabileste modalitatea de reducere a cheltuielilor bugetare la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), inclusiv prin reducerea numarului de personal, a fost aprobat, luni, de Guvern si transmis Parlamentului spre dezbatere in procedura de urgenta, afirma surse oficiale, potrivit Mediafax.
Bugetul Ministerului Administratiei si Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevazand totodata si disponibilizarea a 18.000 de angajati in 2011, in doua etape.
Potrivit bugetului, in prima parte a acestui an vor fi disponibilizati peste 7.900 de angajati, numarul de salariati ai MAI ajungand astfel la aproximativ 141.000.
In a doua parte a acestui an, alti 10.000 de angajati din structurile de ordine publica vor fi disponibilizati, pentru a face economii la cheltuielile de personal, conform aceluiasi document.
MAI afirma, la sfarsitul lunii decembrie, ca trebuie sa implementeze masuri de redimensionare a numarului de posturi ocupate de politisti, cadre militare, soldati si gradati voluntari, functionari publici si personal contractual, Romania avand o medie de 500 de lucratori la 100.000 de locuitori, cu 25 la suta peste media europeana.
Ministerul Administratiei si Internelor a supus, la acea vreme, dezbaterii publice proiectul Legii privind unele masuri speciale pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI, care cuprinde si criteriile pentru micsorarea... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 00:14
Modernizarea statului se loveste de lipsa de profesionalism a functionarilor statului si de haosul aplicarii masurilor de austeritate. Modernizarea statului, noua obsesie a puterii politice de la Bucuresti, sufera de contradictii.
Pe de o parte, recent, au fost emise o serie de acte legislative care introduc masuri concrete pentru simplificarea unor proceduri birocratice, acestea reprezentand, in ultima instanta, un pas inainte in procesul de modernizare a statului.
Pe de alta parte, exista un sir de evenimente care arata cat de departe este Romania de modernizarea statului, in adevaratul sens al cuvantului. Iata cateva exemple.
Germenii modernizarii ii putem gasi in doua decizii luate la sfarsitul anului trecut.
Este vorba, in primul rand, despre desfiintarea, incepand cu acest an, a obligativitatii inregistrarilor privind locul de munca si a salariului in cartile de munca (carnetele de munca, asa cum sunt ele denumite in legislatie).
Practic, incepand cu anul 2011, inregistrarea informatiilor privind angajarile de noi salariati se va face electronic, urmand ca, pana la 31 martie a.c., companiile care au completat la propriul sediu datele angajatilor “sa inchida” cartile de munca la inspectoratele teritoriale si, apoi, sa le predea salariatilor.
In felul acesta, companiile scapa de un cosmar birocratic - cozile traditionale de la inspectoratele teritoriale de munca -, dar si de plata unor sume de bani catre aceste institutii.
O alta veste buna pentru... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 01:17
Programul de austeritate al Guvernului va da roade numai in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor bugetare, fara sa stimuleze economia, de aceea este nevoie de adoptarea rapida a unor masuri in acest sens, a apreciat, la RFI, liderul UDMR Kelemen Hunor, precizeaza Mediafax."Va da roade doar in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor bugetare, doar in acest sens. Nu va stimula economia si aceasta este marea problema a acestor masuri. De aceea noi spunem de cateva saptamani - si discutam cu colegii de la PDL si ei au fost de acord - ca trebuie destul de rapid, pana la sfarsitul lunii, inceputul lunii viitoare, sa adoptam niste masuri prin care sa reusim sa stimulam economia. Astfel, aceste masuri poate reusesc sa mentina un echilibru bugetar pana la sfarsitul anului, pentru acest an bugetar, dar nu va reveni economia datorita acestor masuri", a declarat ministrul Culturii.
Liderul UDMR considera ca si formatiunea pe care o reprezinta va suferi in planul imaginii, din cauza masurilor de austeritate.
"O pierdere de imagine vom suferi si noi. Primim mesaje, stam de vorba cu oameni si reactia lor nu este una favorabila, dar daca ai curajul sa explici de ce trebuie sa faci lucruri neplacute, de ce trebuie sa iei niste masuri dure, de ce nu putem sa mergem mai departe cu aceste cheltuieli bugetare uriase, nesustenabile ... Si atunci nu toti, dar foarte multi inteleg si nu sunt multumiti, dar inteleg aceste explicatii rationale", a apreciat Kelemen Hunor la RFI.
"Vom pierde... mai mult
Joi, 24 Iunie 2010, ora 17:55
Guvernul estimeaza ca inghetarea pensiilor, anularea de facilitati sociale si amanarea unor obligatii ale statului vor reduce cheltuielile cu 13,5 miliarde lei (2,5% din PIB) si ca, in lipsa acestor masuri, deficitul va urca la 8,4% din PIB, intr-un an care va debuta cu scadere economica.Printr-o ordonanta de urgenta adoptata in prima sedinta dupa votul de investitura, Guvernul a decis, printre altele, inghetarea pensiilor, inclusiv pentru grupele de munca I si II, a amanat pana in 2011 achitarea contributiei de asigurari sanatate pentru pensii neimpozabile, a taiat tichetele de masa, vacanta si cadou, a prelungit perioada de limitare a salariilor directorilor companiilor de stat si membrilor CA si a limitat alocatiile pentru cercetare, potrivit Mediafax.
Intr-un document obtinut de MEDIAFAX, Guvernul apreciaza ca toate aceste masuri se vor economisi de la buget aproximativ 13,5 miliarde lei (reprezentand circa 2,5% din PIB) si ca, in cazul neadoptarii lor, deficitul bugetar s-ar majora cu acest procent si ar ajunge la 8,4%, ceea ce ar duce la pierderea acordurilor cu institutiile financiare internationale si ar bloca relansarea economica.
Deficitul bugetar prevazut pentru anul viitor de Guvern si convenit cu FMI este de 5,9% din PIB.
Conform estimarilor Executivului, prin aceste masuri vor fi diminuate veniturile la bugetul Fondului national unic al asigurarilor sociale de sanatate (cu un minus de 2,4 miliarde lei) si din TVA (-1,2 miliarde lei), concomitent insa cu... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2009, ora 16:08
Criza financiara globala a pus sub semnul intrebarii o mare parte din progresele incredibile facute de Europa Centrala si de Est in ultimii 20 de ani. In acest context, guvernele regiunii trebuie sa ia urgent masuri curajoase si nepopulare. Daca aceste alegeri nu sunt facute insa rapid, stabilitatea macroeconomica si sociala a regiunii este expusa riscurilor, iar o mare parte din vina apartine politicienilor locali, este de parere Radovan Jelasic, guvernatorul Bancii Centrale a Serbiei, intr-un articol aparut recent in cotidianul britanic Financial Times. Pentru guvernatorul sarb, majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est subestimeaza problemele cu care se vor confrunta in 2009 si 2010, pe masura ce modelele lor economice - bazate pe investitii straine directe, imprumut extern, si, pentru membrii din regiune ai UE, fonduri de la Bruxelles - necesita o revizuire masiva. Problemele de azi nu pot si nu ar trebui rezolvate doar prin ajutorul financiar din partea UE si a altor institutii financiare internationale, ci prin reforme fiscale si structurale, care sa includa sistemul pensiilor, sistemul medical si pe cel al educatiei. In al doilea rand, bancile care detin controlul asupra sistemului financiar din regiune subestimeaza cat de serioasa este situatia economica, agravand situatia prin ezitarea lor de a accepta chiar si ajutorul limitat oferit de guvernele lor, asa cum se intampla in Austria si Ungaria. Bancile asteapta ajutor In al treilea rand,... mai mult
Marti, 24 Martie 2009, ora 13:45
Negocierile sindicalistilor de la SedLex, Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP) si Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) cu reprezentantii MAI privind sporurile bugetarilor au esuat, urmand ca marti sa aiba loc noi discutii la Ministerul Muncii. Sindicalistii ameninta ca vor declansa protestele la nivel national in cazul in care Guvernul adopta ordonanta de urgenta privind sporurile din administratia publica in varianta propusa de ministrul Muncii, Marian Sarbu.
Aproape 25.000 de functionari publici s-au aflat luni in greva de avertisment intre orele 8:30-10:30, fiind nemultumiti de prevederile ordonantei de guvern ce vizeaza neplata orelor suplimentare, eliminarea unor sporurilor salariale si anularea premiilor pentru toate categoriile de personal.
Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) a anuntat luni ca peste 45.000 de functionari din administratia publica locala vor intra in greva generala, in cazul in care Guvernul va adopta ordonanta ce vizeaza neplata orelor suplimentare si eliminarea sporurilor.
Guvernul a propus reducerea cheltuielilor bugetare in acest an cu 1,62 miliarde lei prin neacordarea salariului de merit, eliminarea premiilor pentru toate categoriile de personal, neplata orelor suplimentare si eliminarea a 18 sporuri si indemnizatii, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta. mai mult
Luni, 02 Martie 2009, ora 16:40