Comisia Europeana a constatat, miercuri, ca schema Romaniei de reducere a certificatelor verzi, constand in diminuarea contributiilor anumitor consumatori energointensivi la finantarea energiei din surse regenerabile, respecta normele UE privind ajutoarele de stat, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Conform concluziilor Comisiei, compensarea partiala a costurilor legate de finantarea sprijinului pentru energia din surse regenerabile este necesara pentru a asigura competitivitatea marilor consumatori industriali, fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta pe piata unica, informeaza Agerpres.
'Schema Romaniei permite intreprinderilor care consuma multa energie electrica si sunt expuse in acelasi timp la comertul international sa ramana competitive fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta pe piata unica', a declarat vicepresedintele Comisiei care raspunde de politica in materie de concurenta, Joaquin Almunia.
In luna iulie 2014, Romania a notificat planurile sale de a reduce contributia la finantarea energiei din surse regenerabile pentru anumite intreprinderi care isi desfasoara activitatea in sectoare cu un nivel foarte ridicat de electro-intensitate si de expunere comerciala. Contributia beneficiarilor la sprijinul pentru energia din surse regenerabile va fi redusa cu 85%, 60% sau 40% in cazul in care acestia demonstreaza o electro-intensitate de peste 20%, cuprinsa intre 10% si 20%, respectiv cuprinsa intre 5% si 10%.... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 15:25
Transelectrica a emis un numar de 10,1 milioane de certificate verzi producatorilor de energie regenerabila pentru electricitatea generata anul trecut, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pietei de energie electrica.
Din acestea, 5,1 milioane de certificate au fost deja tranzactionate pe Piata Centralizata de Certificate Verzi din cadrul OPCOM.
Productia de energie regenerabila a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, cand capacitatea totala a proiectelor existente in sistem a atins 4.255 de MW, fiind cu 82% mai mare decat la sfarsitul anului 2012, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
Producatorii de energie regenerabila primesc subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, si care sunt reliefate separat in factura lunara la electricitate.
Romania si-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 sa provina din surse regenerabile, insa ANRE a anuntat ca aceasta tinta a fost deja atinsa, la 1 ianuarie 2014.
Pentru a tempera cresterea facturilor, Guvernul a decis, pe 1 iulie 2013, sa amane pentru perioada 2017 - 2020 acordarea unui numar de certificate verzi.
Potrivit OUG 57/2013, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, fata de sase certificate, cum era pana la 1 iulie 2013. Proiectele eoliene beneficiaza doar de un certificat din doua, iar microhidrocentralele de doua certificate din trei.... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 16:33
Reducerea numarului de certificate verzi pentru producatorii de energie din surse fotovoltaice este ilegala, iar statul "a mers prea departe cu masuri abuzive" impotriva industriei verzi, care vor costa statul "miliarde de euro", potrivit Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice (ARIF).
"Inca din 29 martie, cand Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a publicat raportul de monitorizare a supracompensarii prin intermediul caruia a recomandat Guvernului reducerea numarului de certificate verzi pentru industria solara, asociatia noastra a prezentat argumente solide ca ipotezele luate in considerare de acest raport nu reflecta realitatea din piata si o reducere la trei certificate verzi nu este doar de natura sa prejudicieze grav investitorii / producatorii de energie solara (numarul de certificate ar trebui sa fie de minim 4,5), dar este si ilegala", potrivit unui comunicat al ARIF.
La inceputul acestei saptamani, Guvernul a decis ca producatorii de energie eoliana vor primi, din 1 ianuarie 2014, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor, in timp unitatile fotovoltaice vor fi recompensate cu trei certificate verzi, jumatate din nivelul actual.
Unitatile eoliene vor primi, pana in 2017, un numar de 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea, iar dupa 2018 vor incasa 1,25 de certificate verzi. In prezent, centralele eoliene primesc doua certificate verzi pana in 2017, respectiv un certificat verde... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 17:04
Scaderea spectaculoasa, cu 24%, a pretului energiei electrice compenseaza surplusul de certificate verzi din acest an, a declarat Ionel David, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).
Precizarea vine dupa ce, in urma cu doua zile, marii consumatori industriali de energie s-au plans ca au costuri foarte mare cu factura energetica din cauza certificatelor verzi.
"Este adevarat ca aparitia mai multor producatori de energie regenerabila a crescut numarul de certificate verzi in 2013 fata de 2012, lucru care a condus la costuri suplimentare pentru marii consumatori de electricitate. Marii consumatori de electricitate trec cu vederea faptul ca pretul platit de un consumator industrial pe kWh, luand in calcul electricitatea, toate taxele si certificatele (verzi, de carbon) este mai mic in acest an fata de 2012", a precizat Ionel David.
El a amintit ca, in primele 10 luni ale anului 2013, pretul electricitatii pe piata a fost cu 24% mai mic decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.
"Aceasta scadere spectaculoasa a pretului electricitatii compenseaza surplusul de certificate verzi din 2013 si are la baza, in buna masura, aportul de energie ieftina adusa pe piata de catre industria energiilor regenerabile, mai ales energia produsa din surse eoliene care are un cost marginal foarte scazut. Faptul ca energia s-a ieftinit nu este mentionat, pentru ca de fapt aceasta ieftinire le-a compensat cheltuielile cu certificatele verzi. Drept... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 19:40
Grupul ceh CEZ, cel mai mare investitor in productia de energie eoliana din Romania, va cere Guvernului sa garanteze ca va acorda, dupa 2017, contravaloarea certificatelor verzi amanate prin ordonanta de urgenta la inceputul lunii iunie, a caror valoare se ridica la 1,8 miliarde lei (400 mil. euro).
In acelasi timp compania a adus in discutie posibilitatea ca actionarul CEZ, respectiv statul ceh, sa reduca investitiile in Romania
"In vara sau la toamna, actionarul (CEZ - n.r.) va trebuie sa decida ce are de facut. Eu sper ca totul se va rezolva, dar exista un mesaj pe care sunt sigur ca il voi auzi de la actionar, anume ca Romania trebuie sa inceteze sa mai piarda bani", a declarat joi presedintele CEZ Romania, Jan Veskrna.
Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017. Decizia a nemultumit investitorii in astfel de unitati de productie a electricitatii.
Rezultatele financiare CEZ
De asemenea, reprezentantii CEZ au anuntat pentru 2012 un profit net de 189 milioane de lei, de peste patru ori mai mare fata de cel din 2011, de 45 milioane de lei, rezultat influentat semnificativ de recuperarea unor creante de la CFR.
"Datoria CFR a fost de 314 milioane de lei, iar impactul in profitul net al recuperarii acesteia a fost de 150 milioane de lei. Suma colectata de la CFR include datoria din 2012, precum si creante din anii anteriori, care au fost provizionate in... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 15:41
Guvernul roman a decis sa reduca ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile, o decizie care potrivit expertilor risca sa afecteze o industrie in plina crestere care a atras investitii de miliarde de euro, arata AFP.
Conform actului normativ adoptat marti, recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Premierul Victor Ponta a declarat ca prin schema de ajutor adresata populatiei se doreste gasirea liniei de mijloc care sa permita castiguri pentru cei care investesc in energii regenerabile, dar si dezvoltarea industriei.
La randul sau, ministrul Energiei, Constantin Nita, considera ca schema actuala de sprijinire a producatorilor de energii regenerabile este cea mai generoasa din toata Uniunea Europeana si acest lucru are un impact negativ asupra gospodariilor si asupra consumatorilor industriali.
Reactia industriei
Insa, pentru presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA), Ionel David, adoptarea acestui text "marcheaza sfarsitul unui vis frumos si al unei industrii de varf", care dupa 2010 a atras investitii de trei miliarde de euro .
Datorita pozitiei sale privilegiate, Romania are un potential de productie a energiei eoliene de 14.000 de megawati, sustin mai multe studii. Insa pana in prezent capacitatea instalata este de 2.100 MW, dintre care jumatate a fost pusa in functiune in 2012.
"Este echivalentul... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 10:15
Autoritatile vor diminua numarul de certificate verzi alocate producatorilor de energie regenerabila din sectorul fotovoltaic, microhidrocentrale si energia eoliana, zone supracompensate prin actuala schema de sprijin, pentru limitarea efectelor acordarii subventiilor in factura platita pentru energia electrica de catre consumatorul final, potrivit vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, Emil Calota.
"Sunt trei tehnologii pentru producerea energiei regenerabile. Este vorba despre tehnologia fotovoltaica, cea pentru microhidrocentrale care produc sub 10 MW si energia eoliana. Asadar, cu exceptia energiei produse pe baza de biomasa si cea pe biogaz, zone in care investitiile nu au ajuns la un nivel foarte ridicat, nu sunt inca date relevante, cele trei sunt supracompensate", a afirmat Emil Calota.
Oficialul ANRE a precizat ca masura reducerii numarului de certificate va fi aplicata dupa aprobarea de catre ANRE a Raportului de monitorizare a pietei pentru anul 2012. Sprijinul acordat producatorilor este suportat de consumatorul final, prin plata unei facturi mai mari pentru energia electrica.
"Vineri voi supune informarii si aprobari ANRE Raportul de monitorizare a pietei pentru anul 2012. Documentul va arata in baza unor analize tehnice care tehnologii sunt supracompensate. Acolo vom reduce numarul de certificate. Raportul va fi public de la 1 aprilie 2013", a adaugat Emil Calota.
Vicepresedintele ANRE a explicat mecanismul prin care... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 13:45
Producatorii de energie regenerabila au initiat un lobby puternic impotriva intentiei statului de a reduce din beneficiile acordate acestui sector. Pe de alta parte, schema de subventii asigura investitorilor castiguri triple fata de costurile investitiei, conform calculelor Business24.
Cu toate acestea, producatorii acuza autoritatile de lipsa de predictibilitate si avertizeaza ca intentiile statului ar anula investitii straine directe de 4 miliarde de euro, planificate pentru acest an.
Ce se schimba
Potrivit proiectului de lege al Guvernului, pentru energia eoliana s-ar putea efectua o reducere de la 2 certificate verzi (subventii)la cel putin 1,5, la microhidrocentrale de la 3 la 1,4, pentru fotovoltaice de la 6 la 3,5, iar pentru biomasa de la 2 la 1,6.
In plus, ar putea scadea si pretul de la maximum 55 de euro la 30 de euro, pastrandu-se minimul de 27 de euro. Nu in ultimul rand, numarul maxim de MW care pot fi introdusi in retea s-ar putea limita la 3.500.
Pana la sfarsitul lui martie, ANRE va publica o analiza pentru a argumenta necesitatea reducerilor, iar de la 1 iulie, masurile ar putea intra in aplicare.
Victor Ponta: Investim in energia regenerabila, dar negociem subventiile
Producatorii de energie prevad falimentul industriei prin aplicarea unor astfel de masuri, dar nu exclud posibilitatea unei supracompensari (subventii prea mari) in momentul de fata, in special in sectorul fotovoltaic.
Asadar, marea suparare este lipsa de... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 08:09
Romania reprezinta, in prezent, raiul investitiilor in energie regenerabila. Geografie si clima favorabile, terenuri ieftine si una dintre cele mai avantajoase scheme de subventii din Europa.
Energie regenerabila: Romania e printre cele mai atractive tari din lume pentru investitii
Desi industria eoliana a atras anul trecut o treime din investitiile straine directe, ajungand la o putere instalata de aproape 1.700 de MW, statul se pregateste sa adopte masuri care vor descuraja investitiile.
Victor Ponta: Investim in energia regenerabila, dar negociem subventiile
Autoritatile intentioneaza sa reduca numarul de certificate verzi acordate pentru producatorii de energie eoliana de la 2 la 1 sau 1,5 pentru microhidrocentrale, de la 3 la 1,4 pentru proiecte fotovoltaice de la 6 la 3,5, iar pentru biomasa de la 2 la 1,6.
In plus, valoarea maxima acceptata pe piata de tranzactionare a certificatelor verzi ar putea fi redusa de la 55 la 30 euro/MW, nivelul minim fiind mentinut la 27 euro/MW. S-ar putea introduce si un plafon maxim al productiei nationale de energie din surse regenerabile, fixat la 3.500 MW.
Anuntul a generat soc in industrie: investitorii sunt pe punctul de a renunta la planurile de investitii si condamna Guvernul pentru lipsa de predictibilitate.
"Bancile nu mai dau imprumuturi, nu se mai fac cumparari sau vanzari de proiecte, toata lumea e in expectativa. Daca se intampla ca legea sa fie aplicata in formula pe care o avem noi in draft, nu mai... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 08:00