Reducerea CAS cu 5% la angajator a venit mai mult in beneficiilor companiilor din sectorul bancar, IT si cel petrolier, potrivit unei analize Accace.
La polul opus se afla companiile mici, informeaza Mediafax.
In cazul lor, efectele masurii au fost anulate de majorarea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2015, deoarece au fost inregistrate cresteri ale costurilor salariale.
"Chiar daca pe termen scurt companiile nu au reinvestit sumele economisite, cu siguranta in urmatoarea perioada si pe termen lung acest lucru se va reflecta in masuri precum crearea de noi locuri de munca, acordarea de beneficii angajatilor performanti, investitii in echipamente si tehnologie.
Mai mult, masura reducerii CAS datorata de angajator este cu adevarat apreciata si de investitorii straini, care insa spera ca acest lucru sa nu duca in viitor la cresterea altor taxe care sa acopere aceasta diminuare", a precizat Andreea Paun, payroll supervisor in cadrul Accace.
Reducerea CAS a ...citeste mai departe despre "Reducerea CAS: Ce efecte concrete a produs si cine au fost beneficiarii principali" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Martie 2015, ora 14:14
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca nu va promulga legea privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, pana cand Guvernul nu va indica surse convingatoare de compensare a deficitului si a anuntat ca va chema Executivul la consultari.
"In conditiile in care sunt adeptul reducerii fiscalitatii, am semne de intrebare asupra oportunitatii acestei masuri. Oportunitatea e legata de realizarea fondului de pensii. In momentul de fata avem un deficit in acest an de 12,5 miliarde de RON la fondul de pensii iar reducerea cu 5% a CAS pentru societati adauga la deficit inca 5-5,5 miliarde de lei deficit suplimentar, asta inseamna in total 18 miliarde de RON. (...) Mi-e greu sa imi imaginez cum va fi compensat acest deficit", a afirmat Basescu intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.
In opinia sa, intentia Guvernului de a compensa aceste sume prin imbunatatirea colectarii de catre ANAF nu este sustenabila, dovada ca nici anul trecut nu s-a reusit acest lucru iar rectificarile bugetare s-au facut in minus si probabil si anul acesta vor fi la fel.
"Nu pot vedea de unde peste noapte se poate imbunatati colectarea. (...) Sursa propusa de Guvern fiind lipsita de credibilitate, eu cred ca Guvernul va trebui sa aplice alte masuri, care vor duce din nou la populatie, ca cele 34 de taxe introduse anul acesta", a spus presedintele, care considera ca tinta Executivului condus de Victor Ponta este de a creste de doua-trei ori taxa pe proprietate, ceea ce va lovi in... mai mult
Joi, 10 Iulie 2014, ora 08:40
Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, la 15,8%, ar plasa Romania pe a doua pozitie in regiune din perspectiva celor mai scazute costuri cu asigurarile sociale, dupa Slovacia, cu 14%, si inaintea Poloniei, cu 16,26%, potrivit unui studiu al companiei de externalizare si consultanta de afaceri Accace.
Urmatoarele locuri in top sunt ocupate de Cehia, cu o cota a asigurarilor sociale de 21,5%, si Ungaria, cu 27%.
"Reducerea cotei CAS cu 5 procente pentru angajatori, aplicabila incepand cu 1 octombrie, este cu atat mai imbucuratoare cu cat nu va atrage dupa sine majorarea altor taxe si impozite sau modificarea plafonului maxim la care aceasta se aplica acum, potrivit declaratiilor oficialilor. Angajatorii vor privi astfel modificarea ca pe un real pas inainte in a echilibra nivelul contributiilor sociale al Romaniei cu cel al celorlaltor tari din regiune", a declarat intr-un comunicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace in Romania.
CAS de 158 de lei pentru un salariu de 1000 de lei
Pentru un angajat cu un salariu brut de 1.000 lei, angajatorii platesc in prezent CAS in valoare de 208 lei, valoarea ajungand la 158 lei dupa aplicarea reducerii.
In ceea ce priveste totalul contributiilor datorate de angajatori, diminuarea CAS ar plasa Romania tot pe locul al doilea in regiune, cu o cota de retinere cuprinsa intre 22,75% si 23,45%, comparativ cu Polonia, care ocupa primul loc cu retineri la angajatori cuprinse intre 19,48% si maxim 22,67% din fondul de salarii... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 16:36
Conditiile economice vor permite reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) si neimpozitarea profitului reinvestit, iar aceste masuri vor fi implementate curand, a declarat joi, la IMM Forum 2014, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, IMM-uri si Turism, Florin Nicolae Jianu.
"Reducerea CAS, ceruta continuu si constant de mediul de afaceri, si masura de capitalizare a IMM-urilor prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit sunt obiective majore ale Guvernului. As vrea sa le vad implementate de ieri. Conditiile economice vor permite acest lucru si cred ca vom vedea in curand aceste lucruri implementate", a afirmat Jianu.
El a mentionat ca unele masuri implementate - optiunea platii TVA la incasare, faptul ca ANAF nu mai blocheaza automat conturile unei companii, reducerea dobanzilor de penalizare la 0,02% - aduc deja beneficii mediului de afaceri.
Referindu-se la finantarea IMM-urilor, Jianu a precizat ca pentru schema de ajutor de minimis, cu un buget de 250 milioane lei in 2014 si 250 milioane lei in 2015, au fost depuse peste 7.000 de aplicatii, aflate in curs de procesare, rezultatele urmand sa fie anuntate in luna mai.
Alte surse de finantare pentru IMM-uri sunt fondul romano-elvetian, derulat prin CEC Bank, prin care IMM-urile pot obtine credite de pana la 100.000 de franci elvetieni, pe 5 ani, la cea mai mica dobanda de pe piata - 3,5%, precum si programele nationale pentru diverse categorii de antreprenori - antreprenori debutanti,... mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 16:38
Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a declarat ca reducerea CAS va fi rediscutata cu reprezentantii FMI la sfarsitul lunii aprilie, in baza unui studiu realizat impreuna cu Banca Mondiala, precizand ca aceasta masura se va concretiza.
El a fost intrebat daca reducerea CAS va fi reluata in discutie in vara.
"Nu, la urmatoarea misiune din luna aprilie, la sfarsitul lunii aprilie, pe baza unui studiu care se face impreuna cu Banca Mondiala, este aproape finalizat", a spus liberalul.
Ministrul a fost intrebat daca a primit asigurari ca masura se va concretiza. "Se va concretiza", a replicat Chitoiu.
El a mai sustinut ca nivelul arieratelor companiilor de stat este depasit in prezent cu 250 de milioane de lei, iar pana la urmatoarea misiune din luna aprilie trebuie redus la valoarea din luna noiembrie.
Chitoiu a precizat ca vor fi alocate fonduri pentru acoperirea arieratelor la CNADNR si la companiile din domeniul transporturilor, iar pentru companiile din industria armamentului se vor gasi solutii de compensare si de reducere a acestora.
Ministrul a mai mentionat ca incasarile la bugetul de stat sunt cu 500 de milioane de lei peste programul asumat. mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 08:27
Reducerea CAS este o promisiune respectata a Guvernului Ponta, fiind o "masura-soc" ce va ajuta sectorul privat, va stimula crearea de noi locuri de munca si va contribui la cresterea incasarilor la buget, a declarat, marti, Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta.
"Masurile fiscale pe care Guvernul si le-a asumat pentru anul 2014 sunt extrem de importante si de necesare deoarece ele vizeaza continuarea cresterii economice, sustinerea mediului de afaceri si crearea de noi locuri de munca. In mod evident, masura-soc, cu un mare efect de multiplicare la nivelul economiei, este reducerea CAS, adica a impozitarii pe munca. Este un angajament pe care Guvernul Ponta l-a luat inca de la inceputul mandatului si iata ca, de la mijlocul anului 2014, acesta va deveni realitate", a precizat Socol.
Potrivit acestuia, de reducerea CAS cu 5 puncte procentuale vor beneficia in mod direct cele 700.000 de firme private active din Romania, dar, indirect, masura se va rasfrange in mod pozitiv asupra pietei muncii si a incasarilor bugetare.
"Reducerea CAS stimuleaza crearea de locuri de munca, va creste gradul de conformare voluntara la plata contributiilor si, implicit, va reduce presiunea pe bugetele de asigurari sociale, sanatate, somaj etc", a spus Cristian Socol. mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 16:42
Guvernul Ponta a decis reducerea cu 5% a contributiei angajatorului la CAS si impozit maxim de 16%. Masuri care, in acceptiunea antreprenorilor, inseama o crestere salariala prin reducerea impozitului.
Maria Grapini, presedintele Grup Pasmatex si membru al asociatiei FEPAIUS, spune ca antreprenorii au solicitat de mult timp reducerea contributiei CAS din partea angajatorului.
Grapini considera ca antreprenorii au fost pacaliti, pentru ca Gheorghe Pogea (ministru de finante in perioada 2008-2009) a sustinut ca majorarea CAS va fi implementata doar pentru anul 2009, insa, ea a ramas in vigoare pana acum.
Cresc taxele, creste munca la negru
Cresterea acestor taxe are efecte directe in munca la negru, dar si in imposibilitatea ca angajatorul sa opereze majorari salariale, sustine Maria Grapini, care considera ca actuala decizie va schimba situatia. Ea este convinsa ca decizia de a reduce contributia CAS pentru firme nu va avea efect direct asupra bugetului, decat in primele doua, trei luni, dupa care lucrurile se vor regla.
Maria Grapini sustine mentinerea impozitului maxim la 16% si aplicarea impozitului degresiv, pentru ca, spune ea, in Romania inca nu poate fi oferit un salariu minim care sa asigure un trai decent.
Antreprenoarea este de parere ca daca guvernul ar fi optat pentru o majorare a impozitului maxim ar fi avut loc doua efecte: unul psihologic si cel al costurilor. Cel psihologic ar fi creat o si mai mare neincredere in mediul de afaceri... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 12:49
Guvernul ar putea fi nevoit sa aleaga intre cresterea salariilor bugetarilor, mai multi bani pentru investitii sau reducerea CAS-ului. Desi toate cele trei masuri au ca efect direct sau indirect cresterea economica, consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat pentru Bloombiz.ro ca reducerea CAS-ului reprezinta cea mai eficienta masura si cu "bataie pe termen lung" pentru economia romaneasca, sleita de criza. In opinia acestuia, CAS-ul ar trebui redus cu cel putin 3,5 %.Ce efecte asupra economiei va avea eventuala crestere a salariilor bugetarilor? Merita functionarii statului mai multi bani acum?
Cresterea salariilor bugetarilor va un avea efect pozitiv asupra consumului, ceea ce se va rasfrange asupra cresterii economice.
Tot ce conteaza este sa mentina sarcina de deficit. Daca vor gasi resurse sa finanteze o crestere a salariilor compatibila cu tinta de deficit, atunci va fi bine.
Salariile bugetarilor s-au redus fiindca era nesustenabila anvelopa.
Factura salariilor in PIB si in buget sa ramana asa cum e planificata. Daca vor sa creasca salariile trebuie sa gaseasca resurse pentru asta.
Riscul ar fi sa se planifice o crestere de salarii si apoi sa nu se gaseasca masurile compensatorii astfel incat sa se mentina deficitul bugetar in sarcina pe care si-au asumat-o. Sa nu uitam ca in 2012 vrem sa atingem un deficit de 3%.
Austeritatea e o masura pentru a atinge un scop. Daca dupa ce ti-ai atins scopul austeritatea continua, devine contraproductiva.
Daca ar... mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 19:35
Vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon, a declarat marti, inainte de intalnirea cu ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu, ca patronatele au venit cu trei subiecte de discutie, printre care si reducerea CAS la angajator cu 4 puncte procentuale, relateaza NewsIn."Noi avem trei subiecte pentru care am cerut aceasta intalnire, printre care posibilitatea participarii statului la cofinantarile proiectelor europene structurale, pentru a grabi ritmul de absorbtie.
O alta masura pe care ACPR a propus-o de foarte mult timp este reducerea fiscalitatii ca singura solutie pentru a iesi din criza. A treia propunere este reducerea costului fortei de munca, reducerea contributiilor pentru asigurarile sociale (CAS).
Romania are cea mai fiscalizata forta de munca din Europa.
Vom cere reducerea CAS la angajator cu 4 puncte procentuale", a spus Agathon.Vicepresedintele ACPR a precizat ca se prefigureaza o crestere economica de 1,5% in acest an si ca acum este momentul potrivit pentru reducerea CAS.
"Daca nu se face acum, peste trei ani nu ne mai intereseaza", a spus Agathon.De asemenea, reprezentantul ACPR a mai spus ca, la complexitatea problemelor aflate pe lista patronatelor, este greu de presupus ca acestea vor fi urmate imediat de o decizie, deoarece "deciziile nici nu sunt la indemana ministrului Finantelor Publice, ci a Guvernului".Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, discuta, la aceasta ora, la sediul ministerului,... mai mult
Marti, 01 Martie 2011, ora 16:50