Presedintele Traian Basescu cere Parlamentului reexaminarea legii pentru reducerea CAS, "din punct de vedere al oportunitatii".
Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, seful statului a semnat, miercuri, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
In document se arata ca "actul normativ trimis spre promulgare vizeaza diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa cum urmeaza: 15,8% (de la 20,8%) pentru conditii normale de munca, 20,8% (de la 25,8%) pentru conditii deosebite de munca si 25,8% (de la 30,8%) pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca. In anul 2014 deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat este de 12,519 miliarde de ron conform bugetului aprobat pentru anul in curs".
"Prin diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii, deficitul curent va creste cu impactul financiar negativ estimat in expunerea de motive a actului normativ, care variaza intre 4,860 de miliarde de ron in 2015 si 5,564 de miliarde de ron in 2018, ajungandu-se la un deficit de peste 18 miliarde de ron la fondul de pensii, pentru anul 2015, daca tinem cont si de indexarile obligatorii conform legii", se precizeaza de asemenea in cererea de reexaminare.... mai mult
Joi, 24 Iulie 2014, ora 09:15
Reducerea CAS pentru angajator, dar si pentru angajat, este o masura necesara, care trebuie sa fie prioritara pe agenda Guvernului, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Maria Eugenia Barna.
Deputatul UNPR a subliniat ca Romania trebuie sa stimuleze crearea de noi locuri de munca si sa creasca rata de ocupare, in acest sens fiind necesara dezvoltarea antreprenoriatului autentic.
"Solutia pentru Romania este sa stimuleze crearea de noi locuri de munca, sa crestem rata de ocupare de la 57%, cat este in prezent, la 70%, potrivit prevederilor Tratatului de la Lisabona. In acest sens, singura sursa pentru crearea de noi locuri de munca o reprezinta dezvoltarea antreprenoriatului autentic. Una din masuri o reprezinta scaderea costului fortei de munca. Reducerea CAS pentru angajator, dar si pentru angajat, este o masura necesara, care trebuie sa fie prioritara pe agenda Guvernului", a precizat Barna.
Referindu-se si la masura reintregirii salariilor bugetarilor, presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a subliniat ca datele economice permit luarea in calcul a revenirii salariilor din sectorul bugetar la nivelurile avute inainte de taierea cu 25%, fara sa aiba loc o "chirurgie bugetara" si, in acelasi timp, cu incadrarea in bugetul pe 2012 aprobat de Parlament. "Datele economice de care dispunem ne permit astazi sa luam in calcul o asemenea masura fara sa facem 'chirurgie... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 19:28
Liderii coalitiei au decis, luni, ca salariile bugetarilor sa fie majorate incepand cu luna iunie, insa aceste masuri de tip "electoral" nu fac decat sa arunce Romania intr-o situatie asemanatoare Greciei, spun specialistii contactati de Business 24.
In opinia acestora, o eventuala majorare a salariilor trebuie sa se faca treptat, fara a "zgudui" economia Romaniei, si asa fragila.
Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat pentru Mediafax ca Executivul va analiza in perioada urmatoare procentul cu care se va face aceasta majorare.
In timp ce coalitia voteaza pentru majorarea salariilor, banca germana Deutsche Bank atrage atentia asupra unui risc major. Potrivit unui raport publicat de catre institutia financiara, majorarea salariilor bugetarilor fara cresterea veniturilor la buget ar putea pune in pericol programul Romaniei cu UE si FMI.
"Orice majorare de salarii care nu este insotita de cresterea veniturilor bugetare poate pune in pericol programul cu UE si FMI si sa inverseze unele dintre realizarile impresionante in politica fiscala din ultimii doi ani", potrivit raportului.
Banca germana a revizuit in scadere estimarea referitoare la cresterea economiei Romaniei in acest an, de la 1,9% la 1,7%, in urma avansului peste asteptari al PIB in 2011, de 2,5%, sustinut de agricultura si exporturi, care a marit baza de comparatie.
Cu toate acestea, presedintele Romaniei a afirmat in cadrul unei emisiuni televizate ca banii pentru majorarea salariilor... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 13:02
Fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat luni ca, intre o decizie de majorare a salariilor si pensiilor si cea de scadere a CAS, el ar opta pentru cea dea doua varianta, precizand ca datele din luna ianuarie arata ca rezultatele pe T1 vor permite asemenea masuri.
"Daca rezultatele financiare pe T1 sunt bune, si imi doresc lucrul acesta, coalitia poate sa ia o decizie fie sa majoreze salariile si pensiile cu un anumit procent, fie sa reduca CAS. Pentru mediul de afaceri cel mai bine ar fi reducerea contributiilor sociale, chiar ar fi o continuare a politicii Guvernului Boc, pentru crearea de locuri de munca. Sigur ca deciziile se vor lua in coalitie", a explicat Gheorghe Ialomitianu.
Fostul ministru de Finante a aratat ca "in ianuarie 2012 fata de ianuarie 2011 avem o diferenta in plus de 1,6 miliarde lei, un rezultat foarte bun", prin urmare, "daca se va continua trendul acesta, eu cred ca se va putea lua o decizie in sensul majorarii salariilor si indexarii pensiilor, sau scaderii CAS".
Intrebat pentru ce ar opta, intre cele doua variante, Ialomitianu a raspuns ca este "mai mult pentru crearea de locuri de munca", prin urmare, pentru scaderea CAS. "Sigur ca trebuie sa ne gandim si la ceea ce s-a intamplat cand s-au redus salariile cu 25%, din care am reusit sa dam 15%, pentru ca avem obligatia sa dam diferenta, la fel si in cazul actualizarii pensiilor la rata inflatiei.
Dar, in acelasi timp trebuie sa ne gandim la toti salariatii, nu doar... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 18:36
Reducerea contributiilor sociale, o masura asteptata de mediul de afaceri romanesc, a intrat si in atentia Comisiei Europene care propune Guvernului sa compenseze pierderile suferite la buget in urma unei eventuale reduceri a contributiilor, printr-o crestere a taxelor pe averi si pe proprietati imobiliare.
Cu toate acestea, autoritatile romane nu se simt pregatite nici in 2012 pentru o astfel de masura.
"Impactul bugetar stabilit de colegii din minister este de 6,1 miliarde lei. Daca mai adaugam cele 13,8 miliarde de lei, ne-am duce la un transfer de aproape 20 de miliarde de lei la bugetul de asigurari sociale. In aceasta situatie, bugetul de stat nu-si permite un asemenea transfer", declara fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, la sfarsitul anului trecut.
In opinia lui Istvan Szekely, seful misiunii Comisiei Europene in Romania, cresterea taxelor pe averi si proprietati imobiliare poate fi o solutie pentru conmpensarea pierderilor pe care bugetul le-ar putea suferi in cazul unei reduceri a contributiilor sociale.
"In Romania ar trebui redusa diferenta mare dintre costul total cu forta de munca si suma cu care pleaca angajatul acasa. Exista o diferenta uriasa intre suma pe care o plateste o companie pentru a avea un angajat si suma cu care respectivul angajat pleaca acasa.
Pentru companiile din Romania ar trebui sa fie mai profitabil sa aiba angajati. Dar daca este redusa aceasta diferenta prin reducerea contributiilor sociale, incasarile... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 07:50
Reducerea CAS este o necesitate si "va trebui aplicata la momentul potrivit", dar "anul 2012 nu deschide aceasta fereastra de oportunitate", arata Andreea Paul Vass, consilierul primului ministru.
"Se fac permanent analize cu privire la capacitatea de imbunatatire a colectarii care sa poata sustine o eventuala reducere a CAS. Nu mai e o chestiune de necesitate, ci o chestiune de aplicare la momentul potrivit, pentru a nu aluneca spre derapaje bugetare pe termen scurt. Or anul 2012 nu deschide aceasta fereastra de oportunitate. Pe termen lung, nimeni nu neaga eficienta acestei masuri", a explicat Andreea Paul Vass, intr-un interviu acordat pentru NewsIn.
Ea a amintit ca "pentru a sprijini mediul de afaceri in aceste momente dificile, premierul a prezentat ieri in Parlamentul Romaniei un pachet de zece masuri".
"Relaxarea fiscala va trebui operata extrem de serios si fixata ne-utopic. 2012 impune o atitudine de stabilitate si predictibilitate fiscala puternica", a aratat, in context, consilierul primului ministru. mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 20:16
Guvernul ar putea fi nevoit sa aleaga intre cresterea salariilor bugetarilor, mai multi bani pentru investitii sau reducerea CAS-ului. Desi toate cele trei masuri au ca efect direct sau indirect cresterea economica, consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat pentru Bloombiz.ro ca reducerea CAS-ului reprezinta cea mai eficienta masura si cu "bataie pe termen lung" pentru economia romaneasca, sleita de criza. In opinia acestuia, CAS-ul ar trebui redus cu cel putin 3,5 %.Ce efecte asupra economiei va avea eventuala crestere a salariilor bugetarilor? Merita functionarii statului mai multi bani acum?
Cresterea salariilor bugetarilor va un avea efect pozitiv asupra consumului, ceea ce se va rasfrange asupra cresterii economice.
Tot ce conteaza este sa mentina sarcina de deficit. Daca vor gasi resurse sa finanteze o crestere a salariilor compatibila cu tinta de deficit, atunci va fi bine.
Salariile bugetarilor s-au redus fiindca era nesustenabila anvelopa.
Factura salariilor in PIB si in buget sa ramana asa cum e planificata. Daca vor sa creasca salariile trebuie sa gaseasca resurse pentru asta.
Riscul ar fi sa se planifice o crestere de salarii si apoi sa nu se gaseasca masurile compensatorii astfel incat sa se mentina deficitul bugetar in sarcina pe care si-au asumat-o. Sa nu uitam ca in 2012 vrem sa atingem un deficit de 3%.
Austeritatea e o masura pentru a atinge un scop. Daca dupa ce ti-ai atins scopul austeritatea continua, devine contraproductiva.
Daca ar... mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 19:35
Laszlo Borbely, Vicepresedintele UDMR, a declarat luni ca in urmatoarea perioada coalitia va trebui sa-si demonstreze "viabilitatea", luand in discutie anumite proiecte importante, printre care si reducerea CAS cu 3-3,5%, Uniunea avansand termenul de 1 ianuarie 2012, conform NewsIn. "Luna iunie este cruciala din punct de vedere al coalitiei. Avem un protocol incheiat din luna februarie. Acest protocol prevede clar unele termene limita si unul din acesta este sfarsitul lunii iunie in ceea ce priveste Legea minoritatilor. (...) Din acest punct de vedere, coalitia trebuie sa-si demonstreze viabilitatea, nu numai in ceea ce priveste legea minoritatilor", a spus Borbely, dand exemplul proiectului privind cardul pentru IMM-uri, dar si reducerea CAS.
"Acest lucru l-am discutat de mai multe ori. Trebuie sa fixam numai data de la care vom reduce CAS", a spus Borbely. Intrebat care ar fi orizontul de timp, ministrul Mediului a afirmat ca problema trebuie discutata in coalitie, dar UDMR propune data de 1 ianuarie 2012.
"De fiecare data cand am discutat in principiu am fost de acord sa reducem CAS, ce era de discutat era cand. Noi am propune daca se poate de la 1 ianuarie 2012 sa avem aceasta reducere, dar exista un grup de lucru pe economie la nivel de coalitie care va veni si cu alte propunerui, pentru ca nu putem sa ne legam numai de CAS", a spus Borbely, adaugand ca este vorba de un set mai larg de propuneri economice.
In ceea ce priveste cuantumul, Borbely a afirmat ca punctul de... mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 16:50
Diminuarea CAS-ului va depinde de rezultatele pe care bugetul le va avea in urmatoarele trimestre, potrivit lui Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI. Potrivit lui Tanasescu, Romania va inregistra in primul trimestru o crestere economica, ceea ce era insemna teoretic iesirea din recesiune.
"Datele pe care le am, pana la sfarsitul lunii februarie, ma indreptatesc sa spun ca, per ansamblu, trimestrul I va fi cu o crestere economica pozitiva, ceea ce ar arata, din punct de vedere statistic, ca Romania a iesit din recesiune", a spus Tanasescu, potrivit Evz.ro.
Tanasescu este de parere ca Romania poate inregistra crestere economica in anii urmatori daca se va concentra pe absortia fondurilor europene, daca va eficientiza cheltuielile publice si daca va atrage investitii prin parteneriate public-private.
In ceea ce priveste reducerea CAS-ului, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina declara in aprilie ca cel tarziu la inceputul lui 2012 Guvernul va reduce CAS-ul. mai mult
Sambata, 07 Mai 2011, ora 15:12