Europarlamentarul Siegfried Muresan anunta ca Romania va primi 33 de miliarde de euro din pachetul de redresare propus de Comisia Europeana in contextul crizei COVID-19.
Valoarea totala a pachetului se ridica la 750 de miliarde de euro. Tara noastra va trebui sa inapoieze doar 12 miliarde de euro din cele 33 primite.
"Iata tabelul complet cu alocarile pentru fiecare tara din Pachetul de redresare de 750 de miliarde de euro propus astazi de Comisia Europeana.
Vestea buna este ca Romania este unul dintre principalii beneficiari. Primim 33 de miliarde de euro si trebuie sa inapoiem doar 12 miliarde de euro.
Vedem ca tarile bogate platesc mai mult decat primesc. Asta inseamna solidaritatea in Europa", a scris Siegfried Muresan pe contul sau de Facebook.
In discursul sustinut in Parlamentul European la prezentarea pachetului de redresare de 750 de miliarde de euro, Muresan a explicat ca cetatenii vor primi ajutor si sprijin, dar pentru acest pas important in economie este nevoie si de implicarea PE.
"Astazi este o zi importanta importanta deoarece cetatenii europeni asteapta ajutor si sprijin din partea UE si azi le putem spune ca ajutorul urmeaza sa vina, cream un pachet de ajutor, Uniunea Europeana face ce a promis.
Acesta este un nou instrument, sprijinul pe care il ofera va fi concret, va face o diferenta pentru oamenii, companii, regiuni si state. Azi e doar inceputul.
Trebuie sa cream cel mai bun pachet de redresare posibil si, in acest sens,... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 09:23
Banca Mondiala (BM) anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,9% a economiei Romaniei, cu 0,3 puncte procentuale sub estimarea din iunie anul trecut, indicatorul urmand sa accelereze anul viitor la 3,2,%, potrivit prognozei economice globale a institutiei financiare internationale.
In iunie anul trecut, Banca Mondiala prognoza un avans de 3,2% al economiei Romaniei in 2015 si de 2,9% in 2016.
Institutia a revizuit usor si estimarea referitoare la cresterea economica din 2014, la 2,6%, de la un nivel de 2,7% anticipat in octombrie, redus de la 2,8% in iunie.
FMI si Comisia Europeana anticipeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 2,5%.
Valcov: Nu am cum sa cred intr-o crestere economica sub 3% in 2015
"In Ungaria si Romania, cresterea economica va fi alimentata mai mult de cererea interna, sustinuta de imbunatatirea conditiilor pe piata muncii si de increderea populatiei, precum si de investitiile publice in infrastructura, finantate in mare parte de Uniunea Europeana", se arata in raportul Bancii Mondiale.
Inflatia a inceput sa incetineasca in multe state aflate in dezvoltare, ca efect al declinului preturilor materiilor prime si, in unele state, precum Brazilia, al masurilor de descurajare a cresterii exagerate a creditarii.
In Ungaria, Romania si Serbia, inflatia a coborat sub tintele inferioare ale bancilor centrale, pe fondul unei cresteri economice anemice, noteaza Banca Mondiala.
Multe state din Europa Centrala si de... mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 10:24
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a imbunatatit estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti la 2,6%, de la 2,4% cat estima in luna ianuarie a acestui an, avansul PIB urmand sa fie condus de exporturi si de redresarea cererii pe plan intern.
De altfel, Romania si Polonia sunt singurele tari pentru care institutia financiara internationala a revizuit in sus prognozele de crestere. In cazul Poloniei, BERD estimeaza un avans de 2,8%, fata de 2,7% cat prognoza la inceputul acestui an.
Pentru anul viitor, BERD estimeaza un avans al PIB de 2,8% atat in cazul Romaniei cat si in cel al Poloniei.
"Activitatea economica in Romania s-a imbunatatit in 2013 peste asteptarile pietei. PIB-ul a crescut cu 3,5% datorita performantelor solide la export si a recoltei agricole foarte bune. Inflatia a revenit la tinta Bancii Centrale de 2-4% si recent a scazut sub 2%. Performanta fiscala a fost, de asemenea, buna iar tara a iesit din procedura de deficit excesiv in 2013. Totusi, nivelul ridicat al creditelor neperformante (peste 20% din totalul imprumuturilor), continuarea procesului de dezintermediere transfrontaliera si sporirea incertitudinilor in tara vecina Ucraina ar putea afecta perspectivele de crestere pe termen scurt", se arata in raportul BERD.
Institutia financiara internationala a redus la jumatate prognoza de crestere din acest an pentru regiunea sa de actiune, de la 2,7% la 1,4%.
BERD, detinuta de 64 de tari si doua... mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 16:30
Romanii sunt la fel de pesimisti ca in 2013 in ceea ce priveste redresarea economiei si veniturile in acest an, doar dorinta de cumparare fiind in usoara crestere, potrivit indicatorilor GfK de la sfarsitul primul trimestru.
"In ansamblu, sentimentele consumatorilor s-au schimbat prea putin la inceputul lui 2014. Nivelul scazut care a persistat pe parcursul celei mai mari parti a anului trecut a continuat sa domine si in primul trimestru", se arata in sondajul GfK Climatul de consum Europa efectuat in 14 state europene.
Astfel, asteptarile privind starea economiei se situeaza in prezent la -17,2 puncte, fata de -14 puncte in decembrie si -13,6 puncte in urma cu un an. Totodata, asteptarile privind venitul prezinta o imagine similara, indicatorul situandu-se in prezent la -8,2 puncte. Este vorba de o imbunatatire minima, de 0,7 puncte, fata de decembrie, in timp ce, in martie 2013, indicatorul se situa la un nivel mai bun, de -5,4 puncte.
Dorinta de cumparare se situeaza in prezent la -13,8 puncte, ceea ce reprezinta o usoara crestere, de 1,7 puncte, comparativ cu decembrie. Cu un an in urma, cifra se situa la -18,3 puncte.
2014, anul in care criza economica poate lua sfarsit
Potrivit GfK, economia din statele UE reincepe sa creasca, iar consumatorii spera ca in acest an criza economica sa ia intr-un final sfarsit.
"Indicele climatului de consum pentru UE reflecta clar aceasta tendinta, castigand 0,8 puncte in primul trimestru al lui 2014. In prezent el... mai mult
Luni, 05 Mai 2014, ora 15:28
Economia Romaniei a ramas una dintre cele mai slabe din Europa din punct de vedere al competitivitatii, astfel ca autoritatile trebuie imperios sa adopte politici publice si strategii de dezvoltare economica si crestere a competivitatii, arata American Chamber of Commerce in Romania (AmCham), care propune un set de recomandari in acest sens.
Camera de Comert Romano-Americana - AmCham a realizat un set de recomandari pentru autoritati in contextul lansarii in urma cu doua saptamani a raportului global al competitivitatii, elaborat de Forumul Economic Mondial, care plaseaza Romania pe locul 78 din 144 de tari analizate, potrivit Mediafax.
Raportul identifica in Romania printre factorii cei mai problematici pentru derularea afacerilor coruptia, nivelul taxelor, povara birocratica mare, accesul la finantare, insuficienta infrastructurii, inflatia, instabilitatea politica, etica muncii precara, restrictii legate de piata muncii si insuficienta capacitate de inovare.
Masurile concrete ale AmCham pentru cresterea competitivitatii economiei romanesti includ:
In domeniul fiscal
-revizuirea si modernizarea legislatiei fiscale si a sistemului fiscal;
-reducerea obstacolelor birocratice;
-mentinerea unor taxe reduse atat pentru companii, cat si pentru persoanele fizice, astfel incat Romania sa-si mentina avantajul comparativ.
In domeniul administratiei publice si guvernarii
-asigurarea transparentei in procesul decizional prin consultari adecvate cu sectorul... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 13:30
Romanii, alaturi de germani si austrieci, sunt cei mai optimisti din Europa in ceea ce priveste redresarea economica a statelor in care locuiesc in perioada urmatoare, la polul opus situandu-se portughezii, francezii si grecii, se arata intr-un studiu al GfK realizat pentru primul trimestru.
"Prognoza consumatorilor, cand vine vorba despre modul in care economia tarii lor va evolua in lunile care urmeaza, variaza foarte mult in Europa. Desi sperantele intr-o redresare economica au crescut in mod destul de perceptibil in unele tari, in altele acestea au stagnat sau au disparut", se arata in studiul GfK Climatul de consum in Europa si SUA.
Potrivit sursei citate, cele mai ridicate valori ale indicatorului privnd increderea in economie le prezinta Germania si Austria (ambele 0,6 puncte), urmate de Romania (-13,6 puncte), iar cele mai pesimiste prognoze cu privire la redresarea economica s-au inregistrat in Portugalia (-43,4 puncte), Franta (-41,6 puncte) si Grecia (-36,9 puncte).
"Romanii sunt in general optimisti in ceea ce priveste viitorul. Cresterea economica continua, in timp ce somajul este in scadere. (...) Un numar mai mare de locuri de munca determina o crestere a veniturilor populatiei. Acest lucru este reflectat in mod clar de indicatorul asteptarilor privind veniturile, care in prezent se situeaza la -5,36 puncte.
O comparatie cu valoarea de anul trecut (-22,7 puncte) arata in mod clar ca, in ultimele 12 luni, situatia de pe piata muncii s-a schimbat... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 13:50
Ministrul Culturii, Puiu Hasotti si ministrul Finantelor, Florin Georgescu, propun o Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG), ce prevede obligatia Consiliului de Administratie al TVR sa aprobe un plan de redresare economica a institutiei.
Proiectul de OUG, postat pe site-ul Ministerului Culturii si semnat de cei doi ministri, prevede obligatia ca, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune sa aprobe un plan de redresare economica pentru platirea in decurs de sase luni a datoriilor fiscale, in conditiile in care SRTV se confrunta cu numeroase dificultati financiare, iar neluarea unor masuri de urgenta poate conduce la imposibilitatea furnizarii acestui serviciu.
Restructurarile de personal, pe agenda planului de redresare
Astfel, programul de redresare economica va cuprinde masuri privind structura organizatorica a societatii, precum si restructurarile economice si de personal necesare pentru functionarea eficienta a acesteia, in vederea platii in termen de sase luni a datoriilor fiscale si a reesalonarii prin negociere a celorlalte datorii.
Potrivit proiectului de OUG, la expirarea termenului prevazut de sase luni, Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune are obligatia de a prezenta Parlamentului un raport cu privire la rezultatele programului de redresare.
Membrii CA al SRTv raspund in conditiile legii, civil, penal sau administrativ pentru... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 20:40
Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR-1903) propune sase masuri pentru redresarea economica in Romania si considera ca simpla reducere a salariilor si pensiilor nu vor scoate tara din criza, au declarat joi reprezentantii industriasilor, precizeaza NewsIn."Nu cred ca este normal sa gasim vinovati, insa simpla reducere a salariilor din sectorul bugetar si a pensiilor nu vor scoate Romania din criza", a declarat presedintele UGIR, Cezar Coraci.Potrivit reprezentantilor UGIR, trebuie adoptate imediat masuri de stimulare a economiei reale, de reducere a evaziunii fiscale, care sa duca la cresterea veniturilor, combinate cu masuri de reducere a cheltuielilor nejustificate, acestea fiind singura cale de stopare a declinului economiei romanesti si iesirea din criza.Alte masuri ar fi stimularea investitiilor si creearea de noi locuri de munca, prin Legea Parteneriatului Public Privat si scutirea de taxe pe perioada crizei a investitiilor noi.De asemenea, potrivit presedintelui executiv UGIR, Marius Opran, este necesara inceperea imediata a unor lucrari publice de mare amploare, eficientizarea atragerii de fonduri europene prin crearea unui fond de cofinantare alimentat din reducerea evaziunii, privatizare sau fond de garantare.Reprezentantii UGIR au mai propus implementarea unei legislatii favorabile dezvoltarii unui mediu competitiv de afaceri.Economia se poate redresa, sustin reprezentantii industriasilor, prin reducerea evaziunii fiscale si a contrabandei. ... mai mult
Joi, 13 Mai 2010, ora 15:52
Moody's estimeaza ca redresarea economiei Romaniei va fi graduala, cu rate de crestere pe termen lung de 3-4%, limitate de reformele structurale greoaie si de lipsa infrastructurii, in conditiile in care scaderea PIB in 2009 se plaseaza intre 7 si 10%, informeaza NewsIn. Totodata, analistii subliniaza ca un ritm de crestere de 3-4% pe an pentru Romania ar fi cu 2-3% peste nivelul prognozat pentru cresterea zonei euro pe termen lung.
Pentru acest an, Moody's estimeaza ca economia Romaniei se va comprima cu 7 pana la 10%, inainte de revenirea din 2010.
"Apreciem ca revenirea pe crestere a economiei Romaniei poate fi mai rapida decat in cazul altor state din regiune, precum Bulgaria sau statele baltice, datorita cursului de schimb flexibil, care inlesneste ajustarea balantei comerciale, si indatorarii relativ scazute a sectorului privat", se mai subliniaza in raportul agentiei de rating.
Pe de alta parte, "exista riscuri ca recesiunea sa se dovedeasca mai persistenta, deoarece vine dupa un boom economic alimentat de credit, si sa provoace dislocari economice grave".
"Productia trebuie sa se reorienteze catre bunuri de comert si servicii, ceea ce inseamna ca insolventele in randul companiilor si somajul ar putea continua sa creasca pentru ceva timp. Romane de vazut cum vor interactiona aceste aspecte cu politica de consolidare fiscala, un sector bancar fragil si redresarea lenta a marilor economii europene", subliniaza Moody's.
mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 15:22