Irlanda a reintrat in recesiune, pentru prima data din 2009, dupa revizuirea in scadere a datelor din 2012, indicand ca redresarea tarii in urma crizei financiare va fi mult mai lenta decat s-a estimat initial.
Produsul Intern Brut al Irlandei s-a contract cu 0,6% in primul trimestru din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, cand declinul a fost de 0,2%, conform datelor revizuite publicate joi de autoritatile de la Dublin. Irlanda a inregistrat astfel trei trimestre succesive de declin al economiei si a reintrat in recesiune, pentru prima data din 2009, transmite Reuters.
In 2012, economia irlandeza a crescut cu doar 0,2%, fata de 0,9% cat s-a anuntat initial, deoarece exporturile au incetinit in a doua parte a anului, in urma recesiunii din zona euro.
Guvernul are ca obiectiv o crestere de 1,5% in acest an si revenirea la un nivel comparabil cu cel din 2011, cand avansul a fost de 2,2%.
Salvata de UE, BCE si FMI la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala.
Dar Irlanda are unul din cele mai ridicate deficite bugetare din Europa si a anuntat masuri de reducere a cheltuielilor si majorare a taxelor.
In 18 iunie,... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 17:04
Economia Irlandei a crescut modest pentru al doilea an consecutiv dar tara este in grafic pentru a indeplini conditiile impuse in schimbul asistentei financiare, a anuntat Fondul Monetar International, care a aprobat eliberarea unei transe de 1,27 miliarde de dolari pentru Dublin.
Pana acum Irlanda a beneficiat de fonduri de 27,79 miliarde de dolari de la FMI, deoarece a reusit sa tina sub control deficitul bugetar si sa imbunatateasca situatia economiei. Datoria publica ar urma sa ajunga la un nivel record in acest an iar cresterea economiei ar urma sa se accelereze anul viitor, transmite Reuters.
Rata somajului ramane ridicata, la 13,7%, si un sfert din imprumuturile bancilor "sunt credite neperformante iar pierderile persista, afectand acordarea de noi imprumuturi", se arata in raportul FMI.
In aprilie, FMI estima ca economia irlandei va inregistra o crestere de 1,21% in 2013
si de 2,2% in 2014.
Salvata de UE, BCE si FMI la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala.
Emiterea de obligatiuni pe zece ani, apreciaza FMI, reprezinta un alt pas cheie spre un acces deplin la pietele financiare, dar a avertizat ca... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 13:09
Grecia spera sa revina pe pietele de obligatiuni spre sfarsitul lui 2014, a declarat joi ministrul elen de Finante, Yannis Stournaras, dupa ce randamentele pentru obligatiunile guvernamentale elene au ajuns la cel mai scazut nivel de la restructurarea datoriei, in 2012.
Miercuri, randamentele pentru obligatiunile guvernamentale elene pe zece ani au scazut sub 10%, transmite Reuters.
Grecia, care a beneficiat de doua pachete de asistenta financiara din mai 2010, a primit laude din partea creditorilor internationali pentru indeplinirea conditiilor impuse in schimbul asistentei financiare de UE, BCE si FMI.
Randamentele pentru obligatiunile guvernamentale ale statelor de la periferia zonei euro au scazut de cand BCE a anuntat un program de achizitionare de bonduri pentru a ajuta aceste tari care se confrunta cu probleme financiare.
"Sper ca vom acelasi noroc ca Irlanda si Portugalia, care deja acceseaza pietele cu randamente sub 6%. Cred ca asta se va intampla si in cazul nostru spre sfarsitul lui 2014", a afirmat Yannis Stournaras la postul public de televiziune din Grecia.
Grecia nu a mai putut accesa pietele de obligatiuni din 2010, cand a devenit primul stat membru al zonei euro fortat sa solicite asistenta financiara din cauza crizei datoriilor. Irlanda si Portugalia, care au beneficiat si ele de pachete de asistenta financiara, au facut progrese mai mari decat Atena in indeplinirea tintelor fiscale si au revenit pe pietele de obligatiuni. Marti,... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 11:27
Ministri de finante din zona euro vor accepta, foarte probabil, sa acorde Portugaliei si Irlandei o extindere a perioadei de achitare a imprumuturilor de la UE, pentru a le ajuta sa revina pe pietele de capital, a declarat joi presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
Printre subiectele aflate pe agenda reuniunii informale a ministrilor de finante din UE, programata pentru vineri si sambata la Dublin, se vor afla viitorul uniunii bancare, stabilitatea economica si financiara a Uniunii Europene si optiunile de finantare pentru cresterea economica pe termen lung, transmite Reuters.
"Avem intentia sa adoptam extinderea perioadei de achitare a imprumuturilor pentru Irlanda si Portugalia", a afirmat Dijsselbloem. Cele doua tari nu au mai reusit sa se imprumute de pe pietele de capital in 2010 si, respectiv, 2011, si au solicitat pachete de asistenta financiara iar extinderea achitarii acestor imprumuturi ar atenua povara achitarii datoriilor.
Lisabona a anuntat ca actualul calendar de achitare a imprumutului este "imposibil" si sustine ca merita o extindere, pe fondul masurilor dure de austeritate adoptate.
Jeroen Dijsselbloem a anuntat ca UE, BCE si FMI au propus o extindere de sapte ani a perioadei de achitare a imprumuturilor iar acum se discuta acest subiect.
"Sper ca vom reusi sa finalizam un acord la reuniunea Eurogrupului de la Dublin", a declarat seful ministrilor de finante din zona euro.
Portugalia va iesi din criza doar daca va reusi sa... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 10:14
Redresarea graduala a Irlandei ramane extrem de nesigura, dar recentele evolutii sprijina capacitatea tarii de a iesi din programul de asistenta financiara conform graficului, la sfarsitul acestui an, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International.
Salvata de UE, BCE si FMI la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program luna trecuta, obtinand cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani.
Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala, transmite Reuters.
Emiterea de obligatiuni pe zece ani, apreciaza FMI, reprezinta un alt pas cheie spre un acces deplin la pietele financiare, dar a avertizat ca perspectivele Irlandei depind de redresarea economiei si de sprijinul suplimentar din partea liderilor europeni pentru atenuarea poverii datoriei tarii.
"Recentele evolutii pozitive de pe pietele financiare si sectorul imobiliar sprijina capacitatea Irlandei de a iesi din programul de asistenta financiara la sfarsitul anului. Totusi, cresterea ar urma sa ramana lenta in 2013, iar perspectivele de redresare graduala pe termen mediu raman extrem de nesigure", se arata in raportul FMI.
Prognozele de crestere economica de 1,1% in 2013 raman in picioare
Institutia si-a mentinut estimarile privind evolutia Irlandei, apreciind ca economia... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 09:34
Comisia Europeana a adoptat miercuri cinci prioritati pentru 2013 menite sa orienteze statele membre aflate in criza spre relansarea cresterii economice, se arata intr-un comunicat al executivului UE.
Analiza anuala a cresterii (AAC) 2013, care contine cele cinci prioritati, marcheaza inceputul semestrului european pentru coordonarea politicilor economice, prin care se asigura alinierea planurilor bugetare si economice ale statelor membre cu prevederile Pactului de stabilitate si crestere si cu obiectivele Strategiei Europa 2020, noteaza CE.
Desi deficitele scad, tensiunile de pe pietele financiare se atenueaza si apar semne de imbunatatire a competitivitatii in unele state membre, Comisia Europeana atrage atentia ca este necesara continuarea reformei pentru a genera o cresstere economica durabila si noi locuri de munca.
Similare cu cele de anul trecut, cele cinci prioritati sunt: continuarea unei consolidari fiscale diferentiate si favorabile cresterii economice; reluarea activitatii normale de creditare a economiei; promovarea cresterii economice si a competitivitatii in prezent si in viitor; abordarea aspectelor legate de somaj si a consecintelor sociale ale crizei si modernizarea administratiei publice.
Presedintele Comisie Europene Jose Manuel Barroso a atras atentia ca este "esential" sa fie respectate in continuare "strategia de consolidare fiscala favorabila cresterii, reformele economice si investitiile bine orientate". "Aceasta este singura modalitate... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 08:47
Criza datoriilor suverane din zona euro "omoara" redresarea economica a Marii Britanii, a afirmat ministrul britanic de Finante, George Osborne, intr-un articol citat de CNBC.
Osborne a aratat ca zona euro "se apropie de momentul adevarului", iar deciziile care vor fi luate in lunile urmatoare vor determina viitorul uniunii monetare in urmatorul deceniu. "Redresarea noastra, confruntata deja cu factori adversi, de la pretul mare al petrolului la povara datoriilor mostenita din anii de boom economic, este omorata de criza care ne sta in prag", a declarat Osborne pentru Sunday Telegraph.
Liderii europeni nu au reusit sa tina sub control criza datoriilor declansata in Grecia la sfarsitul lui 2009. Grecia, Irlanda si Portugalia beneficiaza de fonduri de salvare cumulate in valoare de 386 miliarde de euro, din partea UE si FMI.
Spania a cerut sambata, oficial, un ajutor financiar european pentru recapitalizarea si restructurarea sectroului bancar, iar ministrii de Finante din zona euro au convenit sa ii acorde fonduri de pana la 100 de miliarde de euro.
Mai mult, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si premierul britanic, David Cameron, avertizeaza ca Pactul bugetar european acceptat de 25 dintre cele 27 de state UE nu este suficient pentru depasirea crizei economice.
David Cameron a declarat ca pactul bugetar este un element important, dar nu va fi suficient", in timp ce Angela Merkel sustine ca pactul este o conditie necesara, dar nu suficienta pentru... mai mult
Duminica, 10 Iunie 2012, ora 18:03