Premierul Italiei, Mario Draghi si-a informat sambata cabinetul ca a ajuns la un acord cu Comisia Europeana privind planul national de redresare, ceea ce deschidea calea pentru ca acest plan sa fie trimis la Bruxelles pana la finele lunii, informeaza Reuters.
Italia ar urma sa primeasca peste 200 de miliarde de euro, sub forma de granturi si imprumuturi cu dobanzi reduse, din fondul european de relansare, cea mai mare suma din randul statelor UE. Banii ar urma sa fie distribuiti treptat pe parcursul a sase ani.
Purtatorul de cuvant al primului ministru Mario Draghi a spus ca premierul si-a informat sambata cabinetul ca a primit unda verde de la Comisia Europeana, chiar daca mai sunt inca de definitivat unele "ajustari minore". Purtatorul de cuvant a precizat ca acordul Comisiei a venit dupa ce premierul Draghi s-a implicat direct in discutii, inclusiv printr-o convorbire telefonica cu presedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
La randul sau, ministrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio a dezvaluit ca premierul Draghi a anuntat aprobarea venita de la Comisiei in timp ce ministrii revizuiau ultima varianta a planului. "A fost o atmosfera excelenta de colaborare si entuziasm", a spus Di Maio.
Sursele citate de Reuters au precizat ca ingrijorarile Comisiei vizau lipsa detaliilor in ceea ce priveste reformele structurale in domenii precum administratia publica, sistemul juridic si sistemul de taxe, precum si cu privire la modul in care investitiile prevazute... mai mult
Duminica, 25 Aprilie 2021, ora 15:53
Primul adjunct al directorului general al FMI, Geoffrey Okamoto, a declarat sambata, 20 martie, ca apar semne de redresare mai puternica a economiei mondiale, dar a avertizat ca se mentin inca riscuri semnificative, inclusiv aparitia unor mutatii ale noului coronavirus, transmite Reuters.
Okamoto a spus ca la inceputul lunii aprilie FMI isi va actualiza estimarea actuala privind o crestere a economiei globale de 5,5% in acest an, pentru a reflecta masurile de stimulare suplimentare adoptate de Statele Unite, dar nu a oferit detalii, informeaza news.ro.
Intr-un discurs sustinut la China Development Forum, Okamoto si-a exprimat totodata ingrijorarea referitoare la cresterea divergentelor intre economiile avansate si pietele emergente, circa 90 de milioane de oameni coborand sub pragul saraciei extreme de la debutul pandemiei.
Okamoto a spus ca China a revenit la cresterea economica anterioara pandemiei, inaintea tuturor economiilor mari, chiar daca cheltuielile private se afla in urma investitiilor.
Mai puteti citi:
Mesajul dur, dupa vaccinarea cu Pfizer a Simonei Halep: "D-aia nu va haleste populatia, papagalilor..."Ce mancam in Postul Pastelui ca sa nu ajungem anemici. Explicatii despre "metoda intermitentei", care poate ajuta la slabireCum a primit o deputata PSD ajutor de stat de la Ministerul Economiei. "Urla in comisiile reunite ca omoram exporturile"Povestea clanului Caran. Veniti cu carutele in Bucuresti, controleaza acum cu duritate infractionalitatea... mai mult
Duminica, 21 Martie 2021, ora 09:00
Camera Reprezentantilor din SUA a adoptat sambata dimineata devreme, 27 februarie, cu o mica majoritate de voturi, planul in valoare de 1.900 miliarde de dolari al administratiei presedintelui democrat Joe Biden pentru redresarea post-COVID, informeaza Reuters si AFP.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 219 voturi pentru si 212 impotriva, dupa o indelungata dezbatere in care alesii republicani au denuntat masuri pe care le considera prea costisitoare si prost gandite.
Textul a fost apoi transmis Senatului, unde democratii pregatesc o "manevra legislativa" care sa permita adoptarea planului fara sprijinul republicanilor, noteaza Reuters.
Proiectul cunoscut ca American Rescue Plan ar permite, intre altele, achizitia de vaccinuri si echipamente medicale si distribuirea de noi ajutoare financiare pentru gospodariile americane afectate de pandemie, precum si pentru micile afaceri si administratiile locale.
Aceste ajutoare cuprind o plata directa de 1.400 de dolari pentru persoane fizice, o alocatie de somaj de 400 de dolari care va putea fi acordata pana la 29 august si alte ajutoare pentru cei care au probleme in achitarea chiriei si ratelor la locuinte.
Democratii vor ca legea sa fie promulgata inainte de jumatatea lunii martie, cand urmeaza sa expire o serie de masuri precedente de ajutor, inclusiv ajutorul sporit de somaj.
Mai puteti citi:
Gabriela Firea a postat o fotografie cu deputatii USRPLUS care au votat contra finantarii schitului de la Muntele... mai mult
Sambata, 27 Februarie 2021, ora 10:05
Din cele peste 30 de miliarde de euro de care Romania va beneficia, transporturile si schimbarile climatice au cea mai mare alocare din Planul National de Redresare si Rezilienta, a anuntat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.
Din punct de vedere al structurii Planului National de Redresare si Rezilienta asa dupa cum rezulta si din regulamentele Comisiei Europene, el are o serie de obiective specifice, iar aceste obiective specifice sunt in numar de trei.
Primul obiectiv este cel de ameliorare a starii economice a Romaniei, in perioada de criza pandemica. Apoi, al doilea obiectiv este cel de consolidare a capacitatii de rezilienta a Romaniei. Si in cele din urma, al treilea obiectiv este de asigurare a unei cresteri economice pe termen lung.
"Din punct de vedere al pilonilor pe care ii cuprinde Planul National de Redresare si Rezilienta acestia sunt in numar de 3. Primul este cel legat de zona de transport si schimbari climatice, al doilea pilon este, de asemenea, important, fiind legat de zona de servicii publice si dezvoltare urbana si valorificarea patrimoniului cu un buget propus de 6,5 miliarde euro.Si al treilea pilon, cel mai important pentru ceea ce inseamna dezvoltarea economica a Romaniei denumit Competitivitate economic, Digitalizate si Rezilienta economica are un buget estimat de 5,08 miliarde euro", a declarat Marcel Bolos, ministrul Fondurilor Europene.
Potrivit lui, in cadrul pilonului I, Transport si schimbari climatice, de departe... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 20:11
Pretul petrolului a scazut din nou miercuri, dupa declinul semnificativ din precedenta sesiune, deoarece sporirea cazurilor de Covid-19 in SUA, India, Marea Britanie si Spania submineaza sperantele unei redresari solide a cererii de titei pe plan global si a cresterii activitatii economice, transmite Reuters.
Cotatia futures a barilului de petrol 'light sweet crude' a scazut miercuri cu 0,28 dolari, la 36,48 dolari, in timp ce cotatia futures a barilului de petrol Brent din Marea Nordului a coborat cu 0,25 dolari, pana la 39,53 dolari. Ambii indici importanti se tranzactioneaza la aproximativ cel mai redus nivel din ultimele trei luni.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare in luna octombrie a scazut marti cu 3,01 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 36,76 dolari.
Pandemia de coronavirus (Covid-19) ameninta sperantele unei redresari economice globale, reducand cererea pentru combustibili, desi declinul pretului ar putea majora profiturile rafinariilor, se arata intr-o analiza realizata de Eurasia.
Reducerea record a productiei de catre Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) si alti producatori din afara cartelului, regrupati in alianta OPEC+, a ajutat la sprijinirea pretului, dar datele economice sumbre raportate aproape zilnic reduc perspectivele privind cererea de titei.
Firma de consultanta Rystad Energy a prognozat ca barilul de petrol Brent se va stabiliza in jurul... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2020, ora 10:10
Redresarea economica din zona euro din cea mai grava criza din istorie a incetinit in august, in special in sectorul serviciilor, in urma reducerii cererii puternice consemnate in iulie, pe fondul revenirii cazurilor de coronavirus, potrivit datelor publicate vineri de IHS Markit, citate de Reuters.
Dupa relaxarea multora dintre restrictii, activitatile economice din zona euro au inregistrat cea mai mare crestere dupa jumatatea anului 2018. Dar, ca urmare a cresterii numarului de cazuri, in unele dintre regiuni, unele dintre masuri au fost reintroduse.
In aceste conditii, indicele compozit privind intentiile de achizitii ale managerilor calculat de IHS Markit, considerat un indactor al sanatatii economiei, a scazut in august la 51,6, de la nivelul final din iulie, de 54,9, confirmand ingrijorarile guvernantilor legate de sansele in scadere ale unei redresari rapide, in V.
In timp ce indicele este inca peste pragul de 50, care separa cresterea de contractie, nivelul acestuia este sub estimarile analistilor intervievati de Reuters, care se asteptau la un nivel similar lunii iulie.
"Redresarea din zona euro a incetinit in august, ceea ce scoate in evidenta slabiciunea cererii provocata de pandemia de Covid-19.
"Redresarea a fost subminata de semnele de crestere a numarului de cazuri de coronavirus in diverse parti ale zonei euro", a aratat Andrew Harker, director pentru economie la IHS Markit.
Un indice care masoara noile afaceri a scazut de la 52,7 la... mai mult
Vineri, 21 August 2020, ora 14:11
Europarlamentarul Siegfried Muresan anunta ca Romania va primi 33 de miliarde de euro din pachetul de redresare propus de Comisia Europeana in contextul crizei COVID-19.
Valoarea totala a pachetului se ridica la 750 de miliarde de euro. Tara noastra va trebui sa inapoieze doar 12 miliarde de euro din cele 33 primite.
"Iata tabelul complet cu alocarile pentru fiecare tara din Pachetul de redresare de 750 de miliarde de euro propus astazi de Comisia Europeana.
Vestea buna este ca Romania este unul dintre principalii beneficiari. Primim 33 de miliarde de euro si trebuie sa inapoiem doar 12 miliarde de euro.
Vedem ca tarile bogate platesc mai mult decat primesc. Asta inseamna solidaritatea in Europa", a scris Siegfried Muresan pe contul sau de Facebook.
In discursul sustinut in Parlamentul European la prezentarea pachetului de redresare de 750 de miliarde de euro, Muresan a explicat ca cetatenii vor primi ajutor si sprijin, dar pentru acest pas important in economie este nevoie si de implicarea PE.
"Astazi este o zi importanta importanta deoarece cetatenii europeni asteapta ajutor si sprijin din partea UE si azi le putem spune ca ajutorul urmeaza sa vina, cream un pachet de ajutor, Uniunea Europeana face ce a promis.
Acesta este un nou instrument, sprijinul pe care il ofera va fi concret, va face o diferenta pentru oamenii, companii, regiuni si state. Azi e doar inceputul.
Trebuie sa cream cel mai bun pachet de redresare posibil si, in acest sens,... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 09:23
Guvernul a aprobat miercuri un memorandum ce presupune masuri pentru redresarea activitatii companiei nationale Posta Romana.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Comunicatiilor, planul strategic cuprinde un set de masuri printre care cele mai importante vizeaza:
cresterea veniturilor prin diversificarea produselor si serviciilorutilizarea eficienta a fondurilor anuale primite de la Uniunea Postala Universala (UPU), bani care nu au fost folositi niciodata desi, in fiecare an, 200.000 de dolari au fost pusi la dispozitia companiei pentru dotari curente (cantare, scannere, cititoare de bare etc)renegocierea contractelor existente cu agentii economici
O alta masura este reorganizarea companiei prin infiintarea centrelor de profit la nivel regional, ceea ce presupune responsabilizarea conducerilor locale in gestionarea bugetului si in atragerea de venituri destinate dezvoltarii zonei respective.
Alte masuri:
introducerea controalelor volum-tarif-incasarianalizarea tarifelor practicateachizitia de echipamente moderne si tehnica de calculprioritizarea investitiilor in scopul efectuarii dotarilor absolut necesare desfasurarii activitatii la standardele impuse de piata de curierat
Planul strategic de redresare a companiei se intinde pe cinci ani, are termene clare pentru fiecare etapa de implementare in parte si vine in completarea majorarii capitalului social al companiei, proces care se afla in desfasurare, mai informeaza comunicatul.
Posta Romana este... mai mult
Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 20:44
In mai 2015, FMI a declarat ca India este "unul din aspectele pozitive ale economiei globale", in principal datorita implementarii unor politici mai eficiente si sfarsitului incertitudinii politice.
Coface estimeaza ca PIB-ul tarii va creste pana la 7,5%. Dar in ce masura reformele lui Modi au contribuit la redresarea recenta? Imbunatatirile economiei sunt fara riscuri?
In mai 2014, dupa 5 saptamani de alegeri legislative, liderul Partidului Bharatiya Janata (BJP) din India - Narendra Modi - a devenit Prim Ministru. Ales fara a avea nevoie de aliati, acesta este primul guvern non-coalitie al tarii in ultimii 25 de ani.
Cunoscut ca un sustinator al dezvoltarii mediului de afaceri, alegerea domnului Modi a insuflat sperante in reformarea tarii, in care impedimentele birocratice si infrastructura deficitara au limitat investitiile private si publice timp de mai multi ani.
upa doar un an la putere, administratia Modi a initiat deja mai multe masuri majore - precum legea privind Taxele pe Bunuri si Servicii, care este estimata a genera dezvoltare si venituri fiscale, precum si cresteri ale plafonului de investitii straine directe in mai multe sectoare.
Cresterea increderii in sectorul de afaceri
In ultimul an, a crescut increderea in economia Indiei - asa cum este ilustrata de cresterea investitiilor straine directe prezentata in graficul de mai jos. Noul guvern a adoptat legi care permit dreptul la proprietate straina integrala asupra infrastructurilor... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 10:24