Noul model al Declaratiei unice, privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, a fost publicat in Monitorul Oficial.
Formularul se poate depune pana la data de 30 iunie.
Sunt aplicabile doua modificari in nou Declaratie unica, potrivit consultantului fiscal Adrian Benta, astfel:
acordarea unei reduceri de 5% pentru plata impozitului, respectiv a asigurarilor sociale pana in data de 30 iunie 2020;acordarea unei bonificatii de 5% pentru depunerea electronica a declaratiei pana in data de 30 iunie.
Reducerea de 10% este aplicata daca ambele conditii sunt indeplinite simultan.
"Contribuabilii au dreptul sa directioneze un procent de pana la 3,5% din impozitul pe venit catre unitati de cult, entitati fara scop patrimonial sau burse private. Formularul este rubricat corespunzator acestei posibilitati", subliniaza Adrian Benta.
Pana acum, pe site-ul ANAF nu a aparut noul model de Declaratie unica pentru a putea fi descarcat.
Ministerul de Finante a anuntat luna trecuta ca persoanele care vor sa redirectioneze sume din impozitul pe venit aferent anului 2019 catre ONG-uri si alte entitati nonprofit sau unitati de cult vor putea sa depuna formularele cu datele entitatilor/unitatilor de cult alese pana la data de 30 iunie 2020, noul termen stabilit si pentru depunerea declaratiei unice.
"Persoanele care vor sa redirectioneze sume din impozitul pe venit aferent anului 2019 catre ONG-uri si alte entitati nonprofit sau unitati... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 10:20
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat o noua varianta a formularului 230 prin care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii pot directiona o parte din impozitul pe venit catre organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri).
Atentie! Momentan, formularul este in dezbatere publica si abia dupa ce va fi aprobat si publicat in Monitorul Oficial va putea fi depus.
Formularul 230 se depune pana la 25 mai 2020, pentru impozitul aferent anului 2019. Depunerea Declaratiei 230 nu este obligatorie, dar este foarte important de precizat ca, in cazul in care nu donati din impozitul pe venit catre ONG-uri, aceasta suma nu intra in buzunarul vostru, ci ramane la stat.
ANAF a venit cu acest nou formular pentru ca in momentul de fata romanii trebuie sa depuna doua astfel de declaratii: una aferenta perioadei 1 ianuarie - 31 martie 2019 si alta pentru perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2019.
Si asta pentru ca anul trecut, pana la finalul lunii martie, se directiona 3,5% din impozitul pe venit doar catre ONG-urile care furnizeaza servicii sociale acreditate, iar celelalte primeau 2%. Insa de la 1 aprilie 2019 legea a fost modificata, astfel incat putem redirectiona 3,5% catre toate organizatiile neguvernamentale.
Iata cum arata noul formular 230
Cine poate utiliza formularul 230
Formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care dispun directionarea unei sume din... mai mult
Luni, 17 Februarie 2020, ora 16:53
Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii pot directiona si in acest an o parte din impozitul pe venit catre organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri).
Anul trecut, procentul donat din impozitul pe venit a fost de 2%, iar acum a fost majorat la 3,5%.
Formularul declaratiei 230 se poate depune pana pe data de 15 martie 2020, pentru
impozitul aferent anului 2019.
Depunerea Declaratiei 230 nu este obligatorie, dar este foarte important de precizat ca, in cazul in care nu donati 3,5% din impozitul pe venit catre ONG-uri, aceasta suma nu intra in buzunarul vostru, ci ramane la stat.
Pot utiliza acest formular persoanele fizice ce realizeaza urmatoarele categorii de venituri, pentru care se datoreaza impozit pe venit, astfel:
Venituri din salarii si asimilate salariilor;Venituri din pensii;Venituri din activitati independente impuse pe baza de norma de venit;Venituri din activitati sportive, considerate venituri din activitati independente, pentru care impozitul se retine la sursa;Venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care impozitarea se realizeaza prin stopaj la sursa;Venituri din cedarea folosintei bunurilor, cand venitul net se determina pe baza de cheltuieli forfetare sau pe baza de norma de venit.
Depunerea cererii se poate realiza astfel:
Prin posta, in mod individual;Prin posta, pe baza de borderou;Direct la registratura organului fiscal, in mod individual;Direct la... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 10:58
Organizatia neguvernamentala independenta Code for Romania anunta lansarea aplicatiei web redirectioneaza.ro, ce vine in sprijinul ONG-urilor care colecteaza formularele 230 de redirectionare a impozitului pe venit de la sustinatorii lor.
"Incurajam implicarea civica, de aceea indemnam oamenii sa devina supereroi civici. Daca ei nu pot redirectiona impozitul sau vor sa dea o mana de ajutor in plus, pot descarca formularul precompletat de pe pagina ONG-ului pe care vor sa il sustina, il printeaza in mai multe exemplare si il transmit colegilor, prietenilor si familiei si ii incurajeaza sa redirectioneze", se arata intr-un comunicat.
Realizatorii aplicatiei precizeaza ca "pe redirectioneaza.ro orice ONG are posibilitatea de a-si crea un cont in platforma si de a folosi pagina sa dedicata pentru a incuraja oamenii sa redirectioneze acest impozit, in cel mai simplu mod permis de legislatia in vigoare".
Acest instrument a fost dezvoltat si este disponibil in mod gratuit gratie muncii unei echipe de voluntari Code for Romania, precizeaza sursa citata.
Redirectioneaza.ro contine informatii despre o varietate de ONG-uri care pot fi sustinute prin simpla redirectionare a 2% din impozit. 'Prin digitalizarea formularului #230 eliminam nevoia unui contact direct dintre organizatii si sustinatori, economisind timp si resurse cheltuite pe actiuni publice in mediul offline', se arata in comunicat.
Potrivit ONG-ului, majoritatea persoanelor care au posibilitatea de a... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 19:19
Ministrul de Finante, Eugen Orlando Teodorovici, sustine majorarea procentului din impozitul pe venit pe care contribuabilii il pot redirectiona catre cauze sociale. Tot din spusele ministrului reiese, insa, ca statul s-ar putea sa nu le permita romanilor sa aleaga cauza sociala catre care va merge acest procent majorat din impozit.
La inceputul acestui an, impozitul pe venit a scazut de la 16% la 10% si odata cu el s-a diminuat si cuantumul cotei de 2% pe care romanii o pot redistribui catre ONG-uri. In concluzie, parte dintre organizatii au constatat ca, in scurta vreme, nu isi vor mai putea desfasura eficient activitatea in interesul cetateanului, din lipsa de bani.
Pentru a remedia macar in parte situatia, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca ia in calcul majorarea cu pana la 1,5% a procentului pe care contribuabilii il pot redirectiona. Din modul in care s-a exprimat ministrul s-a inteles, insa, ca procentul majorat ar putea fi redistribuit doar catre unele dintre ONG-uri.
"Eu ma refer la cele pe Sanatate, in special. Sunt foarte multe astfel de situatii, iar statul trebuie sa le sprijine. De exemplu, pe parte de nevazatori avem 100.000 la nivel national si avem structuri care se ocupa de tot ceea ce inseamna activitate de zi cu zi si multe alte exemple, din pacate. Statul trebuie sa-i sprijine, pentru ca asta este si obligatia noastra", a spus Teodorovici.
Consilierul fiscal Adrian Benta a declarat pentru Ziare.com ca ideea prezentata de... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 09:03
Ministrul de Finante, Eugen Orlando Teodorovici, vrea ca procentul din impozitul pe venit pe care contribuabilii il pot redirectiona catre o cauza sociala sa creasca pana la 3,5%, "in special" pentru asociatiile si fundatiile din domeniul sanatatii.
"Aceasta discutie a plecat de la acele intrevederi pe care doamna prim-ministru le-a avut in ultimele saptamani cu asociatii din zona de boli rare, persoane cu dizabilitati, unde acest subiect a fost ridicat, aceasta crestere pentru a compensa diferenta intre 16 si 10% partea de impozit pe venit.
Este un lucru normal, pentru ca altfel aceste fundatii, aceste ONG-uri care au ca principal obiectiv de activitate sprijinirea celor cu nevoi (...) nu pot functiona, nu pot sa asigure ceea ce au de facut si scopul pentru care au fost infiintate. Noi, ca Minister de Finante, vom sustine o astfel de crestere", a declarat, marti, Orlando Teodorovici.
El a mai spus ca nu s-a decis cu cat va fi majorata aceasta cota care poate fi directionata unei organizatii non-guvernamentale.
"S-au facut mai multe scenarii. Asta am si rugat, sa facem un impact de la 2 - 2,5 - 3 - 3,5, pentru a vedea exact cat este necesar sa crestem pentru a putea compensa diferenta aceea de la 16 la 10%", a adaugat ministrul Finantelor.
De la 1 ianuarie, impozitul pe venit a scazut de la 16 la 10% si odata cu el si cuantumul (cota de 2%) care poate fi directionat catre un ONG.
Teodorovici a mai spus ca ONG-urile "din Sanatate in special" vor beneficia... mai mult
Marti, 06 Martie 2018, ora 15:29
Daca in anul 2016 ai inregistrat venituri din diverse activitati independente, venituri din afara salariilor, legislatia te obliga sa completezi si sa depui formularul 200 la ANAF pana la data de 25 mai 2017.
Esti vizat de aceasta prevedere legala daca ai avut anul trecut venituri din cedarea folosintei bunurilor cu exceptia veniturilor din arenda, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, piscicultura, silvicultura, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, jocuri de noroc, alte surse, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei 200, dupa cum se precizeaza in instructiunile oficiale publicate de ANAF pe website-ul oficial.
"La pachet" cu aceasta completare si depunere a formularului 200 exista si posibilitatea de a include in document datele unui ONG. Iata mai jos 7 motive pentru care merita sa nu omiti acest lucru:
1. Poti face o fapta buna in timp ce iti indeplinesti o obliatie legala. Birocratia te ajuta, iata, sa faci un bine.
Pe de o parte eviti penalitatile cu privire la nedeclararea veniturilor, pe de alta parte ajuti societatea in care traiesti.
2. Donezi bani fara niciun cost: nu platesti nimic in plus fata de suma pe care o platesti oricum catre stat, impozitul de 16% din veniturile declarate.
Doar ca o mica parte din aceasta suma (2% din suma platita de tine catre... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 13:17
Declaratia 200 este formularul ANAF obligatoriu pentru contribuabilii care realizeaza venituri in afara celor provenind din salarii.
Un numar de peste 600.000 de persoane, trebuie sa depuna declaratia 200 model 2015. Intre acestia amintim pe cei care au venituri din:
profesii liberale (avocat, notar, expert etc)persoane fizice autorizate (PFA)venituri din brevete si inventiicedarea folosintei bunurilor (inchiriere imobil sau vehicul), activitati agricole unde venitul se stabileste in timp realalte activitati similare
In urma completarii declaratiei, fiscul realizeaza si calcului impozitului aferent fiecarei persoane, pentru impunere.
O alta optiune pe care o au contribuabilii este aceea dea a dona 2% din impozitul astfel ...citeste mai departe despre "Declaratia 200 trebuie depusa la ANAF de peste 600.000 de persoane" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 08:02
Formularul 200 este declaratia ANAF obligatorie pentru cei care au venituri in afara celor salariale. Pentru veniturile salariale nu aveti obligatia de a depune aceasta declaratie,angajatorul ocupandu-se de declararea acestora la fisc.
Anul acesta, peste 600.000 persoane (din estimari care au la baza anii anteriori) urmeaza sa depuna la ANAF declaratia 200.
Declaratia 200 trebuie depusa pentru:
profesii liberale: avocati, notari medici etcvenituri din chirii (inchirieri apartamente, masini) PFA (persoane fizice autorizate) alte venituri suplimentare (agricole, actiuni, inventii si brevete)
Formularul trebuie sa ajunga la Directia Finantelor Publice din localitatea de domiciliu (unde sunteti inregistrat cu veniturile). Poate fi depus personal, prin posta (recomandata) sau chiar... citeste mai departe despre "Declaratia 200, obligatorie pentru 600.000 contribuabili" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 08:01