Redeventele platite la titei de OMV Petrom au crescut cu circa 4% ca urmare a unei noi metodologii publicate in luna mai, ce leaga pretul de referinta de petrolul Brent, cu niste ajustari de calitate, a declarat miercuri, la prezentarea rezultatelor financiare ale companiei, directorul financiar, Alina Popa.
"In ceea ce priveste pretul de referinta la titei a existat o noua metodologie publicata in mai anul acesta pentru modificarea acestui pret de referinta, care leaga pretul la titei de Brent, cu niste ajustari de calitate a acestuia. Din aplicarea acestei metodologii rezulta o crestere a redeventelor platite cu aproximativ 4%", a explicat Alina Popa.
Referitor la pretul de referinta pentru gazele naturale, oficialul OMV Petrom a precizat ca a ramas in vigoare cel de la Central European Hub, de la Viena si, desi a existat un proiect de modificare, pana in prezent nu a fost publicat un act normativ in acest sens.
"Redeventele se platesc la cel mai mare dintre pretul de referinta si pretul realizat. In ceea ce priveste pretul de referinta pentru gaze naturale, in prezent, desi pretul de referinta pe piata reglementata este de 68 lei/MWh, pretul de referinta a ramas cel de la Central European Hub. A existat un proiect in consultare publica de modificare a acestei prevederi, pentru ca este evident incorecta, insa pana in prezent nu a fost publicata o modificare legislativa in acest sens. A ramas acelasi pret de referinta, CEH, asa cum era anul trecut", a spus Alina... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 16:34
Directorul de afaceri publice si reglementare OMV Petrom, Razvan Niculescu, sustine ca "este gresit si suparator" sa se spuna ca Petrom a primit la privatizare redevente speciale, Romania castigand din redevente mai mult decat Polonia.
"Redeventa este indicatorul relevant este pentru cat ia statul dintr-o resursa. Este suparator si gresit sa se spuna ca s-au dat redevente speciale pentru Petrom prin contractul de privatizare. Singurul lucru care s-a discutat a fost perioada in care prevederea sa fie mentinuta.
Romania incaseaza din redevente mai mult ca Polonia. Devine suparator, evident ca trebuie sa fie o discutie, se intelege nevoia statului sa protejeze categoriile vulnerabile. Este o discutie la inceput, discutam acum cu parteneri externi interesati de acest subiect. Sa fim prudenti cu acest subiect", a afirmat Niculescu, la o conferinta in domeniu.
El a afirmat ca nu a vazut o propunere de suprataxare a veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere si ca orice masura de natura fiscala nu ar trebui sa afecteze investitiile.
Printe masurile pregatite de Guvern pentru sectorul energetic se numara suprataxarea veniturilor exceptionale pe care companiile de petrol si gaze le vor obtine dupa ce vor fi eliminate tarifele reglementate, precum si elaborarea unui nou set de redevente pentru resursele naturale.
Fondurile pe care Guvernul estimeaza ca le va incasa din suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere ar urma sa fir utilizate... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 18:39