Ziua de ieri a reprezentat un soc pentru industria petrolului, pentru prima data in istorie barilul fiind tranzactionat la valori negative in Statele Unite ale Americii.
Tipul de titei West Texas Intermediate (WTI) a fost tranzactionat si la -40.32 USD/baril, in comparatie cu o valoare de 18.27 USD/baril inregistrata vineri.
Constransi de scaderea cererii de produse petroliere cauzate de criza medicala, dar si de indisponibilitatea sau tendintele speculative legate de spatiile de stocare, producatorii si traderii au preferat sa vanda in pierdere deoarece oprirea productiei de titei dureaza si, uneori, nu se poate realiza fara asumarea riscului de scadere ulterioara de productivitate. O sonda oprita prezinta riscul ca la repornire sa nu mai produca la fel.
Pentru a ajuta industria de profil care intretine un numar de important de locuri de munca, dar si simtind o oportunitate de afaceri, presedintele SUA Donald Trump a anuntat ca americanii isi vor completa rezervele strategice de titei. Paradoxal, toata aceasta situatie vine pe fondul acordului intre OPEC si Rusia, mediat de SUA, cu privire la reducerea cotelor de productie, acord care, deocamdata, nu produce rezultatele asteptate.
Ca in orice criza, in timp ce companiile de upstream (productie) si downstream (vanzare) se confrunta cu probleme grave, cele de midstream (stocare si transport) infloresc, fiind, alaturi de Amazon, de Netflix si de companiile medicale, printre preferatele investitorilor la burse.... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 14:50
Redeventele platite la titei de OMV Petrom au crescut cu circa 4% ca urmare a unei noi metodologii publicate in luna mai, ce leaga pretul de referinta de petrolul Brent, cu niste ajustari de calitate, a declarat miercuri, la prezentarea rezultatelor financiare ale companiei, directorul financiar, Alina Popa.
"In ceea ce priveste pretul de referinta la titei a existat o noua metodologie publicata in mai anul acesta pentru modificarea acestui pret de referinta, care leaga pretul la titei de Brent, cu niste ajustari de calitate a acestuia. Din aplicarea acestei metodologii rezulta o crestere a redeventelor platite cu aproximativ 4%", a explicat Alina Popa.
Referitor la pretul de referinta pentru gazele naturale, oficialul OMV Petrom a precizat ca a ramas in vigoare cel de la Central European Hub, de la Viena si, desi a existat un proiect de modificare, pana in prezent nu a fost publicat un act normativ in acest sens.
"Redeventele se platesc la cel mai mare dintre pretul de referinta si pretul realizat. In ceea ce priveste pretul de referinta pentru gaze naturale, in prezent, desi pretul de referinta pe piata reglementata este de 68 lei/MWh, pretul de referinta a ramas cel de la Central European Hub. A existat un proiect in consultare publica de modificare a acestei prevederi, pentru ca este evident incorecta, insa pana in prezent nu a fost publicata o modificare legislativa in acest sens. A ramas acelasi pret de referinta, CEH, asa cum era anul trecut", a spus Alina... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 16:34
Cheltuielile Romgaz cu redeventele datorate statului roman au crescut anul trecut cu 51%, pana la 445 de milioane de lei, ca urmare a ordinului ANRM 32/2018, potrivit caruia pretul de referinta al gazelor este cel cotat la bursa din Viena, a declarat, vineri, Andrei Bobar, directorul economic al companiei, intr-o conferinta de presa.
Datele financiare ale companiei arata o crestere de 43%, respectiv cu 164 de milioane de lei, a impozitului asupra veniturilor suplimentare ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale.
Totodata, compania a inregistrat o depreciere de 103,6 milioane de lei a activelor aferente campurilor de gaze, ca urmare a unei analize interne privind profitabilitatea acestora.
Anul trecut a fost inregistrata si o depreciere de 54 de milioane de lei a activelor reprezentand actuala centrala Iernut, intrucat in anul 2020 aceasta centrala se preconizeaza ca va fi inchisa.
Producatorul de gaze a obtinut anul trecut un profit net de 1,4 miliarde de lei, in scadere cu 22% fata de anul precedent. Totodata, cifra de afaceri a ajuns la 5 miliarde de lei, insemnand o crestere cu 9%. mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 11:28
Companiile petroliere solicita autoritatilor modificarea legislatiei in domeniu, astfel incat pretul de referinta al gazelor, in functie de care se calculeaza redeventele, sa tina cont de preturile din tranzactiile de pe piata locala, potrivit unui comunicat al Federatiei Patronale de Petrol si Gaze (FPPR), remis, marti, AGERPRES.
In prezent, potrivit unui ordin al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, emis la inceputul acestui an, pretul de referinta al gazelor este calculat in functie de pretul de pe piata spot a bursei de gaze din Baumgarten, Austria.
FPPG a lansat un studiu realizat de departamentul de consultanta al Deloitte, denumit "Principii de stabilire a pretului de referinta pentru gazele naturale".
Studiul contine descrieri si comparatii ale situatiilor similare din alte state europene si - pornind de la contextul domestic - prezinta o serie de recomandari, precum si o alternativa optimizata la metodologia actuala de calcul a acestui pret.
"Tinand seama ca, la momentul actual, cea mai mare parte a productiei de gaze naturale a Romaniei provine din zacamintele onshore, incurajam aplicarea unor principii corecte de stabilire a pretului de referinta pentru gazele naturale, cu scopul de a nu periclita industria si climatul investitional", spun reprezentantii producatorilor de gaze.
Astfel, in scopul sprijinirii sectorului romanesc de productie a gazului natural, atat pentru a asigura securitatea energetica a tarii, cat si pentru a proteja... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 12:18
Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat miercuri proiectul de Lege offshore cu 170 de voturi pentru, 3 impotriva si o abtinere. Actul normativ va merge, spre promulgare, la presedintele Klaus Iohannis, cel care a retrimis proiectul de lege in Parlament la inceputul lunii august 2018.
E greu spus, in acest moment, cat va castiga, de fapt, Romania de pe urma exploatarii gazelor din Marea Neagra.
In mod normal - potrivit calculelor prezentate marti de Ministerul Finantelor - prin exploatarea a circa 115 miliarde de metri cubi de gaz in regim offshore, statul ar urma sa castige circa 13,8 miliarde de dolari (adica circa 44% din profitul total), in vreme ce petrolistii se vor alege cu nu mai putin de 18 miliarde de dolari (adica 56% pofitul obtinut din exploatare si valorifocarea resursei romanesti).
Deputatul USR Cristina Pruna - membru in Comisia de Servicii si Industrii - a apreciat, insa, la dezbaterile desfasurate in plenul Camerei, inaintea votului final - ca aceste cifre sunt inexacte. Motivul: Ministerul Finantelor n-ar fi tinut seama, la calcule, de o serie importanta de factori.
Chiar si daca cifrele Ministerului Finantelor ar fi corecte, Romania tot ar pierde foarte multi bani, de pe urma adoptarii legii, a fost de parere deputatul USR Nicusor Dan.
"Cu totii suntem de acord ca trebuie sa exploatam acele gaze si ca trebuie sa o facem repede. Problema este ca, in cazul altor tari cu rezerve similare, statul ramane cu 80% din profit, iar petrolistii... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 12:56
Romania nu va mai avea nevoie de importurile de gaze din Federatia Rusa, dupa ce va incepe extractia din Marea Neagra, iar tara noastra ar putea urca pe primul loc in topul tarilor europene cu cea mai mica dependenta de importurile de energie, a declarat, luni, Razvan Nicolescu, senior expert in cadrul Deloitte, in cadrul unei conferinte de presa.
Compania de consultanta a lansat studiul "Contributia proiectelor de explorare si productie a hidrocarburilor din Marea Neagra la dezvoltarea economiei romanesti", realizat la solicitarea Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN).
"Din ultimele date raportate de Eurostat, Romania este in acest moment pe locul trei in topul tarilor cu cea mai mica dependenta de importuri, iar, odata cu productia de gaze din Marea Neagra, avem toate sansele sa imbunatatim aceasta performanta. Aceasta inseamna ca putem ajunge chiar pe primul loc din acest punct de vedere. (...) Cred ca Romania este intr-o situatie privilegiata, avand sursa", a aratat Nicolescu.
El a explicat ca din perimetrele offshore s-ar putea extrage in total 170 de miliarde de metri cubi, adica 5 miliarde de metri cubi anual, in medie, din care 65% ar putea fi consumat in tara.
"Aceasta productie, in primul rand, va acoperi consumul intern, apoi surplusul va merge la export. Acest lucru ar insemna ca nu vom mai avea nevoie de gaze de la rusi", a continuat Nicolescu.
Acesta a aratat ca productia din Marea Neagra va suplini declinul... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 14:05
Decizia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale de a calcula pretul de referinta al gazelor romanesti in functie de cotatiile de la bursa vieneza arata o lipsa de suveranitate si o totala indiferenta cu privire la modul de functionare a pietei de gaze din Romania, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), remis, luni, AGERPRES.
Vineri, ANRM a aprobat ordinul prin care pretul de referinta pentru gazele naturale extrase in Romania se va calcula in functie de preturile de tranzactionare de pe hub-ul de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul realizata impreuna cu Universitatea de Petrol Gaze Ploiesti.
"Producatorii romani de gaze naturale au platit pana in prezent redeventa pentru gazul produs la nivelul veniturilor realizate, un principiu de baza pentru orice taxa aplicata veniturilor. Trebuie inteles faptul ca atat de mult discutatul 'pret de referinta' nu reprezinta altceva decat o valoare minima a bazei de calcul pentru redeventa, sub care nu se poate cobori", spun reprezentantii ROPEPCA.
Potrivit acestora, alte institutii publice, cum ar fi ANAF, iau in considerare venitul realizat din vanzarea de gaze pentru calcularea diverselor alte taxe.
"De ce ANRM nu ia in calcul aceeasi baza pentru calcularea redeventei? Propunerea de a raporta redeventa pentru gazele produse in Romania la o cifra virtuala din strainatate, cifra mult mai ridicata decat preturile autohtone, arata lipsa de... mai mult
Luni, 12 Februarie 2018, ora 16:34
Romania ar trebui sa actualizeze redeventele la media europeana, intrucat tara noastra nu mai poate continua cu un nivel al redeventelor de la inceputul anilor 1990 sau 2000, apreciaza Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie.
"Trebuie sa vedem ce se intampla in Europa. Nu facem nimic altceva. Cum se intampla in Germania, de exemplu, asa trebuie sa se intample si in Romania, fara discriminare. Nu Ministerul Energiei va stabili redeventele pentru petrol, gaze si celelalte resurse minerale. Lucrul acesta il face Agentia Nationala de Resurse Minerale, impreuna cu Ministerul de Finante si cu un specialist sau doi de la noi", a spus Nita.
Potrivit acestuia, este o comisie mixta care va analiza fiecare redeventa in parte, dupa care se va trece la negocierea contractelor respective cu companiile care activeaza in acest domeniu.
Premierul Victor Ponta declara, pe 16 ianuarie, ca in 2013 va fi aprobata o lege vizand actualizarea redeventelor in toate domeniile, inclusiv la petrol si gaze naturale, la ceea ce inseamna media europeana.
"Evident ca marim redeventele, evident insa ca nu le putem mari doar la Petrom. Or ideea este sa marim redeventele in toate zonele ce tin de resursele naturale la un nivel la care statul roman sa castige mai mult si la care sa se pastreze investitiile. Ca daca le facem prea mari s-ar putea sa ramanem fara investitii. Dar anul acesta se adopta legea privind actualizarea redeventelor in toate domeniile, inclusiv la petrol si gaze... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 13:40
OMV Petrom si Guvernul au inceput de cateva luni discutiile privind redeventele pentru petrol si gaze, dar deocamdata sunt analizate doar "principiile" privind impactul unui nou nivel al taxelor asupra companiei si economiei, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
"Contractele noastre nu expira in 2014. Este vorba de acea clauza de stabilitate garantata de Guvernul Romaniei tuturor producatorilor, nu numai OMV, pana in anul 2014, sa mentina redeventele la nivelul curent, si anume intre 3,5 si 13,5%. Aceste discutii sunt purtate de cateva luni deja, nu este o decizie care se poate lua intr-o discutie sau cateva", a afirmat Gheorghe la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.
Independenta energetica a Romaniei necesita investitii de 3 mld euro
Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
Gheorghe spune ca grupul OMV Petrom este foarte deschis asupra acestui subiect, insa deocamdata in discutiile cu Guvernul nu au fost prezentate cifre referitoare la o posibila majorare a nivelului redeventelor.
"Noi suntem foarte deschisi la acest dialog pentru ca intelegem necesitatea, ca sa spun asa, politica de a ajunge la un alt nivel de redevente. Tot ceea ce nu se ia ca taxe se foloseste de catre companie pentru investitii. Nu am avut o... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 13:14