Plenul Senatului a respins, in sedinta de luni, proiectul legislativ care ar fi modificat Legea minelor nr. 85/2003. Legea are un caracter organic, iar pentru adoptarea sa ar fi fost nevoie de 87 de voturi.
Intr-o prima faza, raportul suplimentar cu amendamente intocmit de comisia de specialitate a fost respins de Plen cu 86 de voturi pentru, 12 voturi impotriva si 13 abtineri. In urma reluarii votului, raportul suplimentar cu amendamente a fost admis cu 88 de voturi pentru si sapte voturi impotriva.
Proiectul de lege urmeaza sa fie transmis in forma initiatorului Camerei Deputatilor, care este decizionala in acest caz.
Proiectul are ca obiect modificarea si completarea Legii minelor nr. 85/2003. Potrivit expunerii de motive, prin proiectul de act normativ se completeaza domeniul de aplicare al legii cu noi resurse care sunt definite. De asemenea, contine modificari si completari cu privire la termenii deja definiti, respectiv actualizarea si clarificarea lor. Prin modificarea legii se reglementeaza si redeschiderea exploatarilor miniere pentru care a fost emisa o hotarare a Guvernului privind aprobarea conservarii, inchiderii, ecologizarii si monitorizarii post inchidere.
Proiectul are 88 de amendamente. Unul dintre cele mai importante se refera la redeventa, respectiv o cota procentuala de 6% din valoarea productiei miniere pentru metale nobile de aur si argint in cazul proiectelor miniere de interes public deosebit, valoare ce va ramane nemodificata pe... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 09:27
Proiectul Rosia Montana nu genereaza locuri de munca astfel incat sa se simta in economie, insa este viabil din punct de vedere al pretului aurului, sustine Presedintele Romaniei, Traian Basescu.
"Sunt un adept fara rezerve al relansarii acestei industrii, de extragere de metale pretioase. Daca m-as pronunta, 70 la suta dintre clasa politica ar fi impotriva", a declarat acesta.
El sustine ca fenomenul Rosia Montana a generat doua abordari, anume locurile de munca si utilizarea cianurii, ambele mincinoase, deoarece "marele adevar nu este acesta".
"Proiectul nu creeaza locuri de munca ca sa se simta in economie, nu e de neglijat ca va ajuta comunitatea locala insa, pe de alta parte, partea cu cianurile nu e adevarata, daca exista un reactiv care se ditruge usor, atunci el este cianura. Dincolo de nivelul de concentratie a cianurilor in lacul de colectare proiectat, substanta este distrusa de razele soarelui, de radiatiile ultraviolete, in cea mai mare parte", a punctat Traian Basescu.
"Mai exista o minciuna: ca ne pleaca aurul din tara. Nu pleaca niciun gram de aur. Daca este ceva ce ne dauneaza enorm e minciuna guvernamentala. Stiu in ce stadiu era negocierea in timpul guvernului Boc si Ungureanu. In planul de negociere erau alte conditii: 1. Ceea ce rezulta din procesarea minereului de la Rosia Montana, se proceseaza pana la final in Romania si 2. Dreptul prioritar de achizitie al BNR. Aceste elemente trebuiau continuate in negociere", puncteaza Traian Basescu.... mai mult
Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 11:10
Guvernul Romaniei percepe o redeventa de 4% pentru exploatarea metalelor pretioase, insa ar fi negociat cu Gabriel Resources cresterea taxei la 6% si a participatiei statului la 25%, in schimbul demararii exploatarii miniere in 2016. Este mult, este putin? Business24 prezinta clasamentul taxelor percepute pentru exploatarea aurului la nivel mondial.
Guvernul a decis sa dubleze nivelul redeventei la 8% intr-o sedinta la finalul lui 2011, insa legea nu a intrat niciodata in vigoare. Acum, se vorbeste despre cresterea redeventei la 6%, insa informatia nu a fost confirmata oficial.
Potrivit unui document guvernamental obtinut recent de agentia Mediafax, pe langa majorarea taxei, Guvernul Romaniei ar fi obtinut si o crestere a participatiei statului la proiectul de la Rosia Montana.
Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest. In urma negocierilor insa, participatia statului ar putea ajunge pana la 25%, ceea ce inseamna dividende mai mari pentru statul roman.
Ionel Blanculescu, consilierul onorific al premierului, sustine ca termenii contractuali care se vehiculeaza sunt unii dintre cei mai profitabili pentru stat, in comparatie cu conditiile care se impun in alte tari ale lumii.
"Multi critici ai proiectului afirma ca statul ia o redeventa prea mica, nu de 20 sau 30% cat iau alte state. Aici sta confuzia, cand vorbim de 20-30% sau mai mult ne referim la impartirea profitului si... mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 16:17
Prin acceptarea proiectului Rosia Montana, Guvernul promite in schimb obtinerea unor redevente si alte beneficii financiare pentru stat mult peste cele practicate in Europa. Romania ar putea "incasa" 70% din valoarea totala a proiectului Rosia Montana, in conditiile in care veniturile la bugetul de stat vor veni din patru surse: redeventa, taxe, impozite si dividende, este de parere Ionel Blanculescu, analist financiar si consilierul premierului.
Potrivit lui Blanculescu, in cazul in care Guvernul confirma informatiile potrivit carora proiectul Rosia Montana reventa pe care o va plati compania pentru exploatarile de aur a crescut la 6%, Romania ar putea incasa cea mai mare redeventa la aur din intreaga Europa.
"Redeventa de la noi, din prezent, cea de 4% este una dintre cele mai mari redevente la aur din Europa. Sunt multe tari care vor sa atraga investitori si nu mai pun nici un fel de revedenta. Sunt multumite daca se extrage aur, se platesc taxe si impozite, se angajeaza oameni. Sunt multe tari care au 0 redeventa, altele au 1,5-2%, noi avem printre cele mai mari redevente la aur. Iar 6% va fi chiar poate cea mai mare redeventa la aur", a declarat pentru Business24 analistul Ionel Blanculescu.
Ionel Blanculescu, analist economic si consilierul onorific al premierului
In plus, consilierul onorific al premierului a subliniat ca este o problema de intelegere a modului de calcul pentru redevente.
"Exista doua metode prin care poti sa ai acces la... mai mult
Luni, 19 August 2013, ora 18:03
Guvernul va anunta, pana la sfarsitul lunii iunie, un nou nivel al redeventelor pentru sectorul energetic, deoarece Romania incaseaza doar 4% in conditiile in care media europeana presupune o redeventa de peste 20%, a declarat premierul Victor Ponta, la emisiunea "Dupa 20 de ani" la PRO TV.
"Am de gand ca, in perioada imediat urmatoare, sa modificam sistemul redeventelor, pentru ca sa ai in Romania o medie de 4% in conditiile in care media europeana este peste 20%....Nu pot avansa inca o cifra pana nu o stabilesc", a spus Ponta.
El a precizat ca noul nivel de redevente, care ar urma sa fie aplicat ulterior, va fi anuntat cat mai repede, pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, care se incheie la sfarsitul lunii iunie.
Cabinetul Ponta a inscris in programul de guvernare regandirea sistemului de redevente si a taxelor de exploatare a resurselor in acord cu prevederile comunitare.
La finalul anului trecut, fostul Guvern Boc a a anuntat ca a decis prin ordonanta de urgenta, dublarea redeventei pentru aur, platina si argint, de la 4% la 8% din valoarea productiei, si majorarea redeventei de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum carbunele si apele minerale, o cota de 20% din taxe urmand sa fie cedata autoritatilor locale.
Actul normativ prevedea cresterea redeventelor la 6% pentru productia de carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, metale radioactive, pamanturi rare, pietre pretioase si semipretioase, dar si... mai mult
Duminica, 13 Mai 2012, ora 14:00
Guvernul ia in calcul dublarea redeventei pentru aur, platina si argint, de la 4% la 8% din valoarea productiei, si majorarea redeventei de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum carbunele si apele minerale.
Prevederile sunt incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta introdus in sedinta de marti seara a Guvernului si obtinut de Mediafax.
Documentul prevede cresterea redeventelor la 6% pentru productia de carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, metale radioactive, pamanturi rare, pietre pretioase si semipretioase, dar si pentru ape minerale terapeutice, ape termoninerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, gaze necombustibile, namoluri si turbe terapeutice si la 8% din valoarea productiei pentru minereuri de metale nobile.
Din categoria minereurilor metale nobile fac parte argintul, aurul, mercurul si metalele platinice (ruteniu, osmiu, rodiu, iridiu, paladiu si platina).
Redeventa miniera cuvenita bugetului de stat pentru ape minerale naturale se stabileste la sursa, in echivalentul a 6 euro/1.000 litri, la cursul BNR de la data platii, se arata in ordonanta.
In acelasi timp, redeventele pentru veniturile brute realizate din transportul si tranzitul petrolului vor creste de la 10 la 15%, iar cele pentru inmagazinarea subterana a gazelor de la 3% la 5%.
20% din taxele percepute pentru activitatea de exploatare va fi cedata bugetului local
Pentru substante nemetalifere, roci magnetice, calcar... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 21:51
Premierul Emil Boc a afirmat luni, la TVR1, ca Romania practica o redeventa scazuta la aur, fata de Europa, si a adaugat ca Guvernul pregateste un proiect de majorare a acesteia."La nivel economic trebuie reevaluat acest contract (cu Rosia Montana - n.r.) din perspectiva redeventelor pentru aur care sunt in Europa. Eu cred ca Romania are o redeventa scazuta inca in raport cu ceea ce se poate in comparatie si cu celelalte state din Europa. Acum este 4% redeventa la aur. Eu cred ca redeventa poate fi majorata (…)
Ministerul Economiei a si publicat, din cate am inteles, pe site contractul Rosia Montana asa cum a existat o solicitare in societatea romaneasca", a spus Boc.
"Vom avea in Guvern cat de repede un proiect de majorare a redeventelor, inclusiv pentru aur", a anuntat Boc. Traian Basescu le-a spus duminica tinerilor pedelisti ca in privinta exploatarii aurului avem, printr-un procent de 4%, cea mai mare redeventa din Europa.
"Redeventele trebuiesc marite, spre exemplu la aur 4% va pot spune ca avem cea mai mare redeventa, cea mai mare redeventa din Europa.
Sarea trebuie continuat sa fie exploatata, deocamdata se exploateaza rentabil asa cum este nu avem nevoie de alte tehnologii. (...)
Categoric da, trebuiesc marite redeventele, trebuie sa incercam ca prin exploatarea resurselor naturale sa marim competitivitatea Romaniei si din resursele exploatate, in masura in care putem, trebuie sa tragem maxim de foloase", le-a spus Basescu tinerilor pedelisti. mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 23:19
Traian Basescu le-a spus duminica tinerilor pedelisti ca in privinta exploatarii aurului avem, printr-un procent de 4%, cea mai mare redeventa din Europa. "Redeventele trebuiesc marite, spre exemplu la aur 4% va pot spune ca avem cea mai mare redeventa, cea mai mare redeventa din Europa. Sarea trebuie continuat sa fie exploatata, deocamdata se exploateaza rentabil asa cum este nu avem nevoie de alte tehnologii.
Categoric da, trebuiesc marite redeventele, trebuie sa incercam ca prin exploatarea resurselor naturale sa marim competitivitatea Romaniei si din resursele exploatate, in masura in care putem, trebuie sa tragem maxim de foloase", le-a spus Basescu tinerilor pedelisti.
In acest context, el a afirmat ca s-a opus privatizarii regiei sarii. "La o exploare de sare s-a pus problema privatizarii regiei sarii, eu m-am opus, guvernul s-a opus, a ramas sarea in exploatarea noastra", a completat el in contextul unei eficiente crescute a exploatarii sarii. mai mult
Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 14:01
Redeventa pentru aur, platina si argint va creste de la 4% la 6% din valoarea productiei, potrivit unui proiect de ordonanta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, care aduce modificari Codului Fiscal, informeaza Mediafax.Alaturi de aur, platina si argint, redeventa de 6% va fi aplicata si pentru productia de carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, metale radioactive, pamanturi rare, pietre pretioasesi semipretioase. Legea minelor din 2003 prevedea o redeventa de 2% pentru aceste produse minerale, taxa majorata la 4% in 2009.Ministerul Finantelor Publice estimeaza ca majorarea redeventelor la 6% va aduce la bugetul statului venituri suplimentare de 117 milioane de lei in acest an si de 1,1 miliarde de lei pentru urmatorii patru ani.Cel mai important zacamant de aur din Romania este situat in localitatea Rosia Montana, judetul Alba,si este concesionat in vederea exploatarii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Zacamantul de la Rosia Montana este evaluat la aproximativ 300 de tone de aursi 1.600 de tone de argint.Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu aproximativ doua saptamani, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de el, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor".Cateva zile mai tarziu,seful statului afirma ca proiectul trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200... mai mult
Marti, 30 August 2011, ora 17:49