Vasile Crestin, liderul gruparii din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, si alte cinci persoane urmarite penal in acest caz raman in arest, a decis instanta suprema, care a respins recursurile acestora la masura preventiva luata impotriva lor.
Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) este definitiva.
In 7 martie, Curtea de Apel Bucuresti a decis prelungirea duratei arestarii preventive, pana la 12 aprilie, pentru Vasile Crestin, Sava Tipa, Adrian Martis, Andrei Nanu, Andrei Suditu si Claudia Peter.
Hotararea a fost atacata cu recurs la ICCJ, care a mentinut decizia Curtii de Apel.
Frauda bancara de proportii: Trei directori de banci, retinuti
La 15 si 16 decembrie 2012, in dosarul fraudelor bancare au fost arestate, la propunerea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), 11 persoane, respectiv:
Adrian Martis si Andrei Nanu, ambii directori la BRD,
Andrei Suditu,
Claudia Maria Peter (persoana care se afla in cercul foarte apropiat de relatii al lui Vasile Crestin si care executa intocmai dispozitiile date de catre cei doi directori din BRD),
Daniel Sandu,
Diana Mihaela Gireada (evaluator),
Sava Tipa,
Ioan Repede,
Alexandru Ploscaru,
Bogdan Florin Dinu
Livia Bobu.
Volksbank, implicata in frauda bancara: Am sesizat autoritatile inca din 2010 mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 16:40
Curtea de Apel Bucuresti a decis duminica arestarea preventiva pentru 29 de zile a patru persoane acuzate in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, printre care se afla Adrian Martis, director executiv BRD Unirea, si Andrei Nanu, director comercial BRD Dorobanti.
In schimb, instanta a respins cererea procurorilor DIICOT de arestare a 9 inculpati, inclusiv a oamenilor de afaceri Marius Locic si Ioan Crestin, care vor fi cercetati in libertate, insa au interdictia de a parasi tara.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.
Vineri seara, Curtea de Apel Bucuresti a decis arestarea unui prim lot din dosar format din sapte persoane, Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu si Livia Bobu.
Procurorii DIICOT au efectuat joi 48 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalarea banilor.
Potrivit DIICOT, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, si anume prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare pentru 35 de societati comerciale controlate de membrii grupului... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 11:42
Inca cinci persoane au fost arestate dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul Parchetului in cazul fraudei bancare de 22 de milioane de euro.
Toma Mihai, Denisa-Mihaela Amuza, Georgiana Piturca, Sorina Costea si Marilena Moga au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, iar Georgeta Popa a fost eliberata, urmand sa fie cercetata in libertate, transmite Agerpres.
Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS
Sase persoane au primit pe 1 noiembrie ordonante de retinere de 24 de ore din partea procurorilor DIICOT in acest dosar, in care sunt implicati atat bancheri, cat si angajati ai Ministerului Economiei si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Aproximativ 100 de persoane au fost duse pe 1 noiembrie la sediul DIICOT-Bucuresti, dupa ce procurorii DIICOT au efectuat 50 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu la locuintele si societatile comerciale ce apartin membrilor unei grupari formate din 48 de persoane, printre care si angajati ai Ministerului Economiei.
Gruparea era specializata in obtinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totala a prejudiciului produs ridicandu-se la 22 de milioane de euro.
Potrivit DIICOT, in perioada 2010 - 2012, membrii gruparii, sub coordonarea liderului sau, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine 40 de credite de la 16 unitati... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 14:28
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a amanat luni, cu o saptamana, judecarea recursurilor a sase persoane arestate in dosarul fraudelor bancare in care sunt implicati bancheri, angajati ai Ministerului Economiei si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Sase persoane au primit pe 1 noiembrie ordonante de retinere de 24 de ore din partea procurorilor DIICOT in acest dosar.
Aproximativ 100 de persoane au fost duse pe 1 noiembrie la sediul DIICOT-Bucuresti, dupa ce procurorii DIICOT au efectuat 50 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu la locuintele si societatile comerciale ce apartin membrilor unei grupari formate din 48 de persoane, printre care si angajati ai Ministerului Economiei.
Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS
Gruparea era specializata in obtinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totala a prejudiciului produs ridicandu-se la 22 de milioane de euro.
Potrivit DIICOT, in perioada 2010 - 2012, membrii gruparii, sub coordonarea liderului sau, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei prin utilizarea unor documente falsificate. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 14:32
Curtea de Apel Bucuresti ramane in pronuntare cu privire la recursul lui Mihai Stan la decizia sa de arestare in dosarul fraudelor bancare.
"Am fost pus de alti functionari ai statului care s-au folosit de mine: senatori, ministri, presedinti. M-au folosit", a sustinut Mihai Stan in fata Curtii, potrivit Agerpres.
El a invocat probleme de sanatate in fata magistratilor, carora le-a spus ca nu reprezinta un pericol public si a cerut inlocuirea masurii arestarii cu masura obligarii de a nu parasi tara.
MihaiStana fost arestat pe 3 noiembrie pentru 29 de zile, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti.
Potrivit referatului intocmit de DIICOT, MihaiStana incercat sa obtina ilicit fonduri europene prin intermediul a trei societati comerciale, Ancuta SRL, Alram Servinvest si Eurotrading SRL, in baza unor documente si declaratii false.
Anchetatorii sustin ca Mihai Stan a determinat, in perioada 2010-2012, pe reprezentantii celor trei societati comerciale 'sa prezinte si sa foloseasca documente si declaratii false fata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene (pentru partea de finantare de 90 la suta din fonduri europene), precum si fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finantare de zece la suta'.
De asemenea, Mihai Stan a folosit, in raport cu bancile CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 14:42
Garanti Bank Romania informeaza ca nu a avut nicio implicare in cazul "Dosarul bancherilor" si nu a acordat niciun fel de credit niciuneia dintre societatile comerciale aflate in cauza.
"Garanti Bank Romania nu a avut nicio implicare in cazul "Dosarul bancherilor", banca neacordand niciun fel de credit niciuneia dintre societatile comerciale aflate in cauza", au precizat reprezentantii bancii.
Precizarea vine dupa ce, in propunerea de arestare a unuia dintre inculpatii din dosar, respectiv a lui Stan Mihai, procurorii au aratat ca acesta ar fi folosit in raport de bancile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile) si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), "in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancare din Romania".
In dosarul bancherilor, procurorii au cerut arestarea preventiva a 33 de persoane, iar judecatorii au emis 17 mandate de incarcerare, printre cei ajunsi in detentie numarandu-se liderul gruparii infractionale, Daniel Ruse, Stan Mihai, fratele acestuia, Toma Mihai, si fostul general DIE, Dragos Diaconescu, potrivit unor surse judiciare.
In acelasi caz sunt cercetati, dar in stare de libertate, vicepresedintele Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), Alexandru Claudiu Cercel-Duca, si directorul suspendat al... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 08:23