Instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei a condus, in mod inevitabil, la o serie de blocaje economico-financiare, in conditiile in care tendinta generala este aceea de a evita sau amana cat mai mult platile, chiar daca au ajuns la scadenta.
Intr-o perioada in care principala preocupare este legata de mentinerea pe linia de plutire a business-urilor, apar numeroase situatii in care, animati de dorinta de pastrare a disponibilitatilor banesti, debitorii refuza sa plateasca datoriile scadente fata de creditori, in incercarea de a-si asigura o solutie individuala de supravietuire.
Din pacate, o astfel de abordare nu ajuta in mod real, atata timp cat fiecare agent economic depinde de incasari pentru a-si plati propriile datorii, iar lipsa veniturilor produce efecte in lant si pune in pericol nu doar pe creditorul neplatit, ci si pe creditorii acestuia.
Daca la acestea adaugam si faptul ca activitatea instantelor de judecata este limitata la anumite cauze, considerate urgente, obtinem un tablou apropiat de realitatea acestor zile in care creditorii care nu beneficiaza de vreo garantie reala sau personala si ai caror debitori refuza sa le plateasca facturile, se gasesc intr-o situatie limita, in care par a fi lipsiti de instrumentele juridice necesare pentru recuperarea creantelor.
In realitate insa, legislatia noastra ofera o serie de remedii, chiar si in astfel de situatii, de natura sa asigure creditorilor posibilitatea reala si efectiva de recuperare a... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 14:41
O datorie poate ajunge la recuperatori in doua modalitati diferite. Exista o diferenta importanta pentru clientul bancii intre externalizarea si vanzarea datoriei sale catre o companie de recuperare.
Externalizarea este situatia in care portfoliul de creante ramane in proprietatea bancii, iar compania de recuperare gestioneaza creantele in schimbul unui comision de administrare. De asemenea, va incasa un comision "de succes" din suma recuperata, astfel incat firma este direct interesata sa obtina cat mai multi bani, intr-un interval de timp relativ scurt, conform contractului incheiat cu banca.
In general, bancile externalizeaza imprumuturile negarantate, precum carduri de credit sau credite de consum.
Vanzarea de creante de catre banca apare in situatiile in care aceasta doreste sa evite procese lungi si costisitoare sau costurile aferente intretinerii unor echipe operationale suplimentare.
De asemenea, mai apare in situatiile in care banca a avut deja portofoliul ...citeste mai departe despre "Drumul creditului de la banca la recuperatori: Cum ajungem inglodati in datorii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 08:07
Aproape sase milioane de rusi ar putea sa isi schimbe brusc planurile de a petrece o vacanta in afara tarii.
O noua lege permite agentiilor de colectare a debitelor sa emita interdictii de parasire a tarii pentru cei care inregistreaza restante la plata creditelor, a amenzilor sau alte taxe.
In Rusia, oricine care datoreaza statului sau bancilor o suma mai mare de 10.000 de ruble, echivalentul a 180 de dolari, poate fi impiedicat sa paraseasca tara, arata reporterii CNBC.
Indatorati peste masura
Peste 8 milioane rusi inregistreaza restante la plata datoriilor, 6,6 milioane dintre acestia avand de achitat debite care depasesc plafonul de 10.000 de ruble, arata agentia de colectare a creantelor Sequoia Credit Consultation.
Gradul masiv de indatorare a populatiei i-a alarmat si pe oficialii de la Moscova, acestia adoptand legea care le interzice datornicilor rusi sa paraseasca tara, in scopul de a limita tendita de supra-imprumutare aparuta in randul populatiei.
Agentii de la Sequoia Credit Consultation afirma ca, de la inceputul acestui an, gradul de indatorare a rusilor a crescut cu 22%, un procent record pentru ultimii ani.
In acest moment, datoriile detinute de rusi se ridica la 817,3 miliarde de ruble, aproximativ 14 miliarde de dolari. Numarul persoanelor care inregistreaza restante de peste 10.000 de ruble s-a dublat in primul semestru al anului.
Ultimele 12 luni au impins economia rusa pe tobogan, ca urmare a prabusirii pietei petrolului cu 50%... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 10:56
1Bancile de pe piata locala incep ofensiva pentru recuperarea creantelor de la datornici, dupa pierderi record de 2,1 miliarde de lei anul trecut si o rata de neperformanta de 18%. Miza este reducerea pana la jumatate a perioadei care precede procedura de executare.
Iar momentul este propice, dupa ce ultimele modificari ale Codului de procedura civila aduc o fluidizare a procesului de valorizare a bunurilor executate silit.
BCR isi face "armata de recuperatori"
Primul semnal vine din partea BCR, care a zguduit finantele Erste Group cu pierderi record de 1,2 miliarde de lei in 2012. Rezultatele sunt puse pe seama unei majorari cu 68% a costului cu provizioane, in contextul in care banca mai atinge un record nedorit pe piata romaneasca: o rata de neperformanta de peste 26%.
BCR a inregistrat o pierdere record in 2012
"Anul acesta vom vedea la BCR o scadere puternica a costului cu provizioanele pentru pierderi din credite. De asemenea, se vad deja unele efecte ale programului de crestere a eficientei bancii, iar cea mai mare parte a costurilor de restructurare au fost prinse pe 2012. Sper ca vom avea un profit in Romania anul acesta", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.
Cu alte cuvinte, liderul pietei bancare din Romania trebuie sa-si amelioreze urgent portofoliul de credite. In acest context, Erste Group intentioneaza sa creeze la BCR o divizie de recuperare a creantelor de dimensiuni nemaintalnite pe piata bancara din Romania, cu o schema de... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 08:00
Bancile din Romania au vandut in primele zece luni credite cu o valoare cumulata de circa 1,5 mld. de lei catre recuperatorii de creante, astfel ca peste 90% din bancile care au portofoliu de credite de retail au vandut, a declarat pentru NewsIn directorul general al Kruk International.
Valoarea totala a creantelor cumparate in primele zece luni de recuperatorii de datorii, de la clienti precum banci, operatori telecom sau furnizori de utilitati, se ridica la circa 2,8 miliarde lei.
"Marea majoritate a bancilor din piata au vandut credite. Pana la jumatatea anului trecut au vandut preponderent bancile mari si medii, insa in ultimele 12 luni au inceput sa vanda si bancile de talie mica si medie care nu facusera niciun fel de tranzactie de vanzare. De asemenea, in prezent sunt in curs de derulare licitatii pentru portofolii care apartin unor banci care nu au vandut niciodata creante", a mentionat directorul general al Kruk International, Isabela Iacob.
Aceasta a mai spus ca bancile care au vandut portofolii de credite de retail au inceput sa manifeste, in ultima perioada, "o deschidere pentru vanzarea de credite IMM".
"De anul acesta, bancile au inceput sa vanda nu doar creante de retail si ci credite pentru IMM. Bancile vand preponderent credite de retail, insa exista deschidere si catre segmentul al creditelor pentru IMM-uri.", a explicat Isabela Iacob.
Directorul general al Kruk International a subliniat ca marea majoritatea a bancilor au vandut cel putin... mai mult
Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 16:07
Comisia interministeriala pentru recuperarea creantelor Rompetrol va reanaliza, pana in 5 aprilie, punctul de vedere romanesc in negocierile cu actionarul majoritar, compania de stat kazaha KazMunayGaz, dupa ce premierul Mihai-Razvan Ungureanu a decis, marti, relansarea procesului de negociere, a anuntat Guvernul.
Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Dan Suciu, prin decizia premierului Ungureanu, conducerea comisiei interministeriale privind creantele Rompetrol revine acum Ministerului Afacerilor Externe, prin ambasadorul Mihnea Constantinescu.
"Premierul a decis relansarea procesului de negociere pentru recuperarea creantelor Rompetrol, prin reasezarea comisiei interministeriale care realizeaza acest demers. Conducerea comisiei, grupului interministerial revine acum Ministerului Afacerilor Externe si a fost atribuita ambasadorului insarcinat special, Mihnea Constantinescu. Pana pe 5 aprilie trebuie ca aceasta comisie sa-si reevalueze pozitiile si sa-si reanalizeze punctul de vedere romanesc in negocierile cu actionarul majoritar KazMunayGaz", a spus Dan Suciu, dupa sedinta de Guvern de marti. mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 17:31
Bancile din Romania au vandut anul trecut credite cu o valoare cumulata de circa 1,6 miliarde de lei catre recuperatorii de creante, astfel ca peste 90% din bancile care au portofoliu de credite de retail au vandut, a declarat marti directorul general al Kruk International, Isabela Iacob.
Valoarea totala a creantelor cumparate anul trecut de recuperatorii de datorii, de la clienti precum banci, companii de leasing, operatori telecom sau furnizori de utilitati, se ridica la circa 2 miliarde lei.
"Marea majoritate a bancilor din piata au vandut credite. In urma cu doi-trei ani au vandut in mod special bancile de talie mare si medie. Incepand cu sfarsitul anului 2010 au inceput sa vanda si bancile mai mici, astfel ca peste 90% din bancile de pe piata care au portofoliu de credite de retail au vandut", a mentionat directorul general al Kruk International.
Aceasta a mai spus ca bancile care au vandut portofolii de credite de retail au inceput sa manifeste, in ultima perioada, "o deschidere pentru vanzarea de credite IMM".
"In prezent suntem in discutie cu doua banci si pentru achizitia de portofolii de credite ipotecare si imobiliare", a mai spus Isabela Iacob.
Potrivit acesteia, creditele externalizate la nivel de piata in 2011 se ridica la circa 4 miliarde lei, din care aproximativ 60% reprezentau creditele externalizate de banci.
"In prezent lucram cu noua banci si suntem in discutie avansata cu inca sapte. In ceea ce priveste cumpararea de credite,... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 15:44
Piata colectarii de creante va ramane anul acesta la acelasi nivel ca in 2010, de aproximativ 6,5 miliarde de lei, insa se asteaptao crestere a industriei in anul care urmeaza, conform directorul general al Kruk International, Isabela Iacob, citata de NewsIn."In 2011, piata ar putea ramane aproximativ la acelasi nivel ca anul trecut, sau poate cu 2-3% sub nivelul din 2010.
Pentru 2012 anticipam o revigorare, o usoara scadere a valorii portofoliilor vandute pe piata si o usoara crestere a sumei portofoliilor externalizate, pentru ca incet-incet piata de banking va reincepe sa mearga bine si angajatii bancilor vor fi orientati mai mult spre activitati de vanzare si de analiza de dosar de credit si mai putin spre activitati de colectare", a mentionat Isabela Iacob.
Aceasta a mai spus ca valoarea medie a unei creante gestionate in portofoliul Kruk International este de circa 5.000 lei. Iacob sustine ca majoritatea portofoliilor la nivelul pietei au fost vandute de catre banci, reprezentand peste 90%.
"Au vandut si companiile de telecomunicatii, dar avand in vedere faptul ca valoarea medie a unei facturi este mult mai mica, si volumul portofoliilor vandute a fost mai mic ca valoare", a mentionat seful Kruk International.
mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 15:38
Valoarea creantelor comerciale va creste cu circa 10% in acest an, de la 1,1 miliarde euro in 2009, cele mai afectate sectoare fiind cel rezidential, constructiile, transporturile, textilele, retailul si distributia, potrivit estimarilor Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC)."In acest an va fi mare scandal pe sector imobiliar, mai ales cel rezidential, pentru ca multi dezvoltatori sunt in imposibilitatea de a-si finaliza proiectele.
Sunt persoane care au platit avans de 20-25% si care isi vor pierde acesti bani. Nu vorbim de investitorii care au cumparat locuinte in bloc, ci de consumatorul final", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, presedintele AMCC, Cristian Ionescu, care este si directorul general al companiei Coface Romania.
Anul trecut, companiile de colectare a creantelor comerciale au recuperat datorii in valoare de 264 milioane euro, cea mai mare parte de la persoanele fizice, reprezentand 24% din valoarea de 1,1 miliarde de euro creante comerciale incredintate de creditori spre colectare.
Companiile membre ale Asociatiei, infiintata in 2007, au cumulat o cota cumulata de aproximativ 80% din piata colectarii creantelor comerciale. Printre membrii asociatiei se numara Coface Romania, Eos, Creditreform, Cycle, Creditexpress, Kruk International. mai mult
Joi, 25 Martie 2010, ora 13:44