Comisia Europeana a solicitat Romaniei sa isi alinieze taxele de inmatriculare la legislatia UE si a trimis o scrisoare oficiala de punere in intarziere, pentru ca nu se asigura rambursarea integrala si imediata a taxelor de inmatriculare a vehiculelor de ocazie achizitionate din alte state membre. Acesta este primul pas dintr-o procedura care se poate incheia cu impunerea unor sanctiuni financiare tarii noastre.
"Comisia Europeana a decis astazi (joi, n.red.) sa trimita Romaniei o scrisoare de punere in intarziere pentru ca nu asigura rambursarea integrala si imediata a taxelor de inmatriculare a vehiculelor de ocazie achizitionate din alte state membre.
Dat fiind ca normele romanesti aplicabile restituirii taxelor nu respecta principiile cooperarii loiale, echivalentei si efectivitatii, este incalcata legislatia UE (articolul 110 din TFUE).
In cazul in care Romania nu ia masuri in urmatoarele doua luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autoritatilor romane" se arata intr-un comunicat dat publicitatii de institutia UE.
Trimiterea unei scrisori de intarziere reprezinta primul pas din procedura europeana de constatare a neindeplinirii obligatiilor de catre un stat membru. Urmatorul pas este trimiterea unui aviz motivat, dupa care urmeaza trimiterea cauzei la Curtea europeana de Justitie, care poate decide inclusiv sanctiuni financiare. ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana someaza Guvernul sa le dea romanilor inapoi banii pe taxele ilegale de... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 19:03
Romanii care au platit taxa auto, sub diverse forme, isi pot primi inapoi banii printr-o procedura administrativa, care a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial.
In consecinta, nu mai e nevoie sa dai statul in judecata pentru a recupera sumele achitate in acest scop.
Realitatea TV transmite ca un milion de romani au achitat taxa de prima inmatriculare, sub diverse forme, din 2007 incoace. Problema este ca toate variantele acestui bir au fost declarate ilegale de catre autoritatile europene.
Recuperare taxa auto: Vezi daca te califici pentru a-ti lua banii inapoi de la Fisc (Video)
Statul a incasat in aceasta perioada 3 miliarde de lei din taxa auto. Astfel, pentru a usura restituirea banilor, autoritatile au decis ca procedura sa fie una administrativa, evitand actiunile in instanta.
Ziare.com a analizat ordinul Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor publicat, marti, in Monitorul Oficial.
Recuperare taxa auto: In cat timp poti sa-ti iei inapoi banii de la ...citeste mai departe despre "Recuperare taxa auto: Ce trebuie sa faci pentru a-ti lua banii inapoi" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 11:57
Taxa auto instituita in anul 2012 a fost declarata ilegala de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, printr-o ordonanta data la inceputul lunii februarie. Mai exact, CJUE a stabilit ca taxa de poluare contravine reglementarilor europene, iar contribuabilii romani nu pot plati o taxa pentru o masina achizitionata din Uniunea Europeana, intrucat tara noastra este deja stat membru. Prin urmare, cei care au achitat taxa pot solicita restituirea banilor in instanta, daca depun o serie de documente care sa dovedeasca plata efectuata la Fisc.
Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a introdus taxa de poluare, ce trebuia platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi, cat si pentru cele second-hand, care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul era produs in tara sau in strainatate.
Citeste mai multe despre Taxa auto din 2012, declarata ilegala de Curtea de Justitie a UE pe AvocatNet mai mult
Luni, 17 Februarie 2014, ora 17:07
Taxa auto obligatorie va fi amanata pana la 1 ianuarie 2013, iar persoanele care au achitat-o deja se pot adresa administratiilor financiare locale sau instantelor de judecata pentru a-si recupera banii.
In prezent, zeci de mii de romani au dat in judecata statul roman si cer inapoi banii incasati ilegal din taxa auto.
Pasii care trebuie urmati pentru recuperarea taxei auto
Pentru recuperarea taxei auto, trebuie depusa o petitie la Directia Generala de Finante Publice Judetene, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Reprezentantii directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 de zile.
Cererea de restituire a diferentei de taxa se depune, fie la organul fiscal teritorial competent, fie la sediul DGFP, impreuna cu urmatoarele documente:
- copie dupa chitanta de plata sau ordinul de plata a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule (taxa de prima inmatriculare);
- copie dupa cartea de identitate a autovehiculului eliberata de Registrul Auto Roman;
- copie dupa certificatul de inmatriculare al autovehiculului eliberat de Serviciul inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului;
- copie dupa Cartea de Identitate (in cazul persoanelor fizice) sau CIF (in cazul persoanelor juridice si a persoanelor fizice autorizate).
In cazul in care raspunsul este negativ, contribuabilii pot initia actiuni in fata instantelor de judecata prin care sa solicite restituirea sumei, rata de succes a unor asemenea procese fiind ridicata, a... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 15:45
In prezent, zeci de mii de romani au dat in judecata statul roman si isi cer inapoi banii incasati ilegal din taxa auto.
Guvernul are de restituit o diferenta de 400 de milioane de euro celor care au platit in 2011 taxa de poluare, potrivit premierului Victor Ponta. El a spus ca Guvernul trebuie sa gaseasca o solutie sa restituie acesti bani fara a mai fi nevoie ca proprietarii de masini sa dea in judecata statul.
Cei 400 de milioane de euro vor fi acordati prin intermediul unei ordonante de urgenta, care va fi aprobata de catre Guvern la sfarsitul lunii august.
Ponta: Guvernul are de platit cetatenilor 400 mil euro pentru taxa auto.
In luna martie, Guvernul estima ca veniturile din taxa auto pentru acest an vor fi de cel mult 275 milioane lei, de zece ori mai putin decat estimarea de incasari pentru anul trecut.
Veniturile din taxa auto, la cel mai mic nivel in 2012.
Executivul mai are de rezolvat si o procedura de infringement inceputa de catre Comisia Europeana, pentru ca taxa de poluare (taxa auto) este pusa in legislatia romaneasca impotriva normelor europene.
Pe de alta parte, taxa auto va fi reintrodusa de la inceputul lunii septembrie 2012, iar guvernul urmeaza sa adopte din septembrie o pozitie oficiala cu privire la cuantumul taxei auto pentru viitor.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca noua formula a taxei auto nu va mai tine cont daca masina este veche sau noua, ci doar de cat de mult polueaza.
Taxa auto a fost introdusa... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 17:36
Toti cei care au platit taxa auto din 2008 pana in prezent isi pot recupera 25% din suma platita, a declarat Laszlo Borbely, Ministrul Mediului si Padurilor, in cadrul unei emisiuni televizate. Potrivit acestuia, diferenta de bani ajunge la aproximativ 200 de milioane de lei.
"Sunt doua componente importante de luat in seama. Vom reduce cu 25% taxa de poluare, iar cei care au platit din 2008 o taxa mai mare vor primi banii inapoi. E bine sa avem o taxa mai mica", a declarat Laszlo Borbely.
Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost aprobat de Camera Deputatilor in data de 15 decembrie si va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.
Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.
In opinia ministrului, procesul de recuperare a banilor nu ar trebui sa dureze foarte mult, insa depinde de numarul cererilor care vor veni.
"Noi avem banii disponibili la Fondul de Mediu. Astazi a fost discutata legea, am discutat cu ANAF. Din momemnt ce banii sunt disponibili, trebuie sa verificam datele, sa calculam cat trebuie sa primeasca fiecare conducator auto si apoi le vom da banii", a mai spus acesta.
Potrivit lui Borbely, conducatorul auto... mai mult
Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 18:00
Persoanele care au platit taxa auto anul acesta isi pot recupera banii inapoi, dupa ce guvernul va adopta modificari ale modului de plata a taxei, in urma carora proprietarii de autovehicule vor primi inapoi pana la 30% din valoarea taxei, transmite NewsIn."Persoanele care au platit dupa modificarea din decembrie a ordonantei de urgenta ce reglementeaza aceasta taxa vor primi inapoi 20-30%, dupa ce vom adopta noua forma a legii, conform noilor valori ale taxei", a spus Borbely.Ministrul Mediului a precizat ca modificarile se afla la Ministerul Justitiei, pentru aprobare, si ca spera ca noua reglementare sa intre miercuri in sedinta de guvern. Borbely a mai spus ca Ministerul Justitiei este de acord ca taxa sa se aplice si masinilor care au fost inmatriculate pana in 2007 si care vor fi vandute pentru prima data pe teritoriul Romaniei.Guvernul a aprobat, la sfarsitul lui decembrie 2010, Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea OUG nr. 50/2008, prin care taxa pe poluare pentru autovehicule a fost majorata de la 1 ianuarie 2011 si care a introdus totodata si plata pentru motoarele Euro 5.Astfel, in urma acestei prevederi, posesorii de masini cu motor Euro 5 platesc anul acesta o taxa intre 40 si 1.867 euro, in functie de vechime, de emisiile de CO2 si de capacitatea cilindrica.
Totodata, pentru motoarele Euro 4, in cazul unei masini cu o vechime de cinci ani, de exemplu, cu o capacitate cilindrica de 2.000 centrimetri cubi, taxa se va majora anul acesta la... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 14:31
Directiile de Finante Publice au inceput restituirea taxelor de poluare incasate in baza OUG 50/2008, considerata de Curtea de Justitie a UE ca nelegala, astfel ca cetatenii care vor returnarea taxei de prima inmatriculare trebuie sa faca cerere, iar in cazul refuzului, se pot adresa instantei, potrivit Mediafax. Documentatia necesara este, potrivit avocatei Lavinia Manu:
- cererea de restituire a taxei; copie de pe chitanta de plata a taxei;
- original si copie de pe cartea de identitate a autovehiculului eliberata de RAR - copia va fi certificata cu mentiunea "conform cu originalul";
- original si copie de pe certificatul de inmatriculare a autovehiculului eliberat de Serviciul Inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului;
- un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a autovehiculului in strainatate;
- copie de pe cartea de identitate a persoanei; declaratie pe proprie raspundere cu rulajul mediu anual la data inmatricularii in Romania, exprimat in kilometri;
- expertiza tehnica efectuata de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat.
Conform avocatei, primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin intermediul careia se sustine ca taxa este contrara dreptului comunitar si discriminator si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii.
Reprezentantii Directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 zile. In situatia in care raspunsul este... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 23:20
"In loc sa protejeze mediul, actuala taxa de poluare protejeaza <<gioarsele>> din Romania. In continuare se pastreaza discriminarea. Toti cei care au platit aceasta taxa in ultimii trei ani ar trebui sa faca plangere,(...) altfel acest abuz de putere politica se va perpetua", a declarat intr-un interviu acordat Bloombiz.ro, Gheorghe Piperea, managing partner Piperea si Asociatii. Avocatul spune ca statul roman risca procedura de infringement, daca nu va respecta decizia Curtii Europene de Justitie.Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) sustine ca decizia CEJ se refera la forma initiala a legii prin care aceasta a fost introdusa si nu la cea modificata in 2010...
In 2010 a fost o modificare a ordonantei 50/2008 privind taxa de inmatriculare, rebotezata "taxa de poluare".
De la 1 ianuarie 2011, taxa de poluare se percepe la prima inmatriculare a oricarei masini, inclusiv la cele din productia interna.
In loc sa protejeze mediul, actuala taxa de poluare protejeaza "gioarsele" din Romania.
Mai precis, daca ai o "gioarsa de acum 300 de ani" o poti inmatricula fara sa platesti taxa respectiva, in timp ce daca aduci din import o masina care este de aceeasi vechime se considera ca este o prima inmatriculare.
Intr-adevar nu mai vin in tara rable din Europa, dar in acelasi timp se protejeaza cele 3-4 milioane de rable care sunt in Romania.
In continuare se pastreaza discriminarea.
Taxa de prima inmatriculare, denumita acum "de poluare" depaseste in multe cazuri valoarea... mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 15:14