Senatul a adoptat, marti, legea care clarifica cadrul legal pentru restituirea taxei speciale, a taxei de poluare, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si a timbrului de mediu.
Proiectul de lege care completeaza OUG 52/2017 a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
Pana acum, OUG 52/2017 prevedea ca "la cererea de restituire se anexeaza, in original sau in copie, documentul doveditor al platii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrului de mediu pentru autovehicule, respectiv chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia, precum si copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare".
Astfel, potrivit proiectului de lege care modifica OUG 52/2017, in lipsa actului doveditor al platii pe care trebuie sa-l anexeze contribuabilul, organul fiscal central efectueaza verificarea existentei acestuia in baza de date.
De asemenea, daca autovehiculul pentru care s-a platit taxa nu a fost inmatriculat de catre platitor, contribuabilul nu trebuie sa anexeze copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare.
"In acest caz, cererea de restituire este insotita de documentul de plata, in original, care confirma plata taxei neutilizate, document pe care persoana desemnata din cadrul Serviciului public... mai mult
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 14:12
Soferii romani care au platit o taxa de poluare intre 2007 si 2013 isi vor recupera banii achitati la stat, potrivit unei ordonante publicate in Monitorul Oficial.
Cererile de restituire vor putea fi depuse la ANAF dupa ce vor fi gata si normele de aplicare, adica peste cateva zile, potrivit unor surse citate de Pro TV.
Vestea proasta este ca sumele vor fi recuperate intr-o perioada de 5 ani. Cu alte cuvinte, in fiecare an solicitantul va primi cate 20%. Mai mult, cererile de restituire se... citeste mai departe despre "Recuperare taxa auto: In cat timp poti sa-ti iei inapoi banii de la stat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Martie 2016, ora 12:04
Ordonanta de urgenta care stipuleaza faptul ca soferii nu mai sunt obligati sa mearga in instanta pentru a recupera taxa auto, ci pot face acest lucru pe cale administrativa, direct de la Fisc, a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial.
Dar avand in vedere modificarile multiple aparute in timp la acest bir, se pune urmatoarea intrebare: ce taxe intra, pana la urma, in sfera restituirii?
Consultantul fiscal Adrian Benta a explicat acest lucru intr-un comunicat remis Ziare.com.
Recuperare taxa auto: Ce ne sfatuieste ANAF
Astfel, teoretic, e vorba de:
- taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, prevazuta la art. 214^1-214^3 din Codul fiscal, in vigoare pana la data de 1 iulie 2008;- taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobata prin Legea nr. 140/2011;- taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile ...citeste mai departe despre "Recuperare taxa auto: Vezi daca te califici pentru a-ti lua banii inapoi de la Fisc (Video)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 13:15
Soferii care vor sa recupereze taxa auto nu vor mai fi nevoiti sa dea statul in judecata, deoarece procesul se va face prin intermediul Fiscului, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate miercuri in sedinta de Guvern.
Astfel, persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea pe cale administrativa, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta, conform unui comunicat remis Ziare.com.
Ce trebuie sa faca cei care se afla in aceasta situatie? Guvernul arata ca trebuie sa faca o cerere adresata organului fiscal.
"Solicitarile se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, prin decizie care se comunica persoanei interesate in maximum 10 zile de la emitere. Impotriva deciziei organului fiscal, precum si in cazul in care cererea nu a fost ...citeste mai departe despre "Recuperarea taxei auto: Nu mai trebuie sa mergi in instanta - Iata ce trebuie sa faci" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 16:48
Soferii care au obtinut in instanta restituirea banilor achitati pentru taxa auto de poluare isi vor putea primi banii in baza unei proceduri aprobate recent printr-o ordonanta de urgenta, care a intrat in vigoare de vineri. Potrivit actului normativ, pentru orice proces castigat de acum incolo si care are ca obiect restituirea taxei auto sau a celei de poluare, soferii isi vor primi banii in termen de cinci ani, prin plati esalonate. Cea mai recenta decizie privind ilegalitatea taxei auto a fost data in februarie de Curtea de Justitie a Uniunii Europene si se refera la taxa auto din 2012.
Taxa auto instituita in anul 2012 a fost declarata ilegala de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, printr-o ordonanta data la inceputul lunii februarie. Mai exact, CJUE a stabilit ca taxa de poluare contravine reglementarilor europene, iar contribuabilii romani nu pot plati o taxa pentru o masina achizitionata din Uniunea Europeana, intrucat tara noastra este deja stat membru.
Citeste mai multe despre Soferii care au obtinut in instanta restituirea taxei auto de poluare isi vor primi banii in termen de cinci ani pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 18:11
Taxa auto obligatorie va fi amanata pana la 1 ianuarie 2013, iar persoanele care au achitat-o deja se pot adresa administratiilor financiare locale sau instantelor de judecata pentru a-si recupera banii.
In prezent, zeci de mii de romani au dat in judecata statul roman si cer inapoi banii incasati ilegal din taxa auto.
Pasii care trebuie urmati pentru recuperarea taxei auto
Pentru recuperarea taxei auto, trebuie depusa o petitie la Directia Generala de Finante Publice Judetene, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Reprezentantii directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 de zile.
Cererea de restituire a diferentei de taxa se depune, fie la organul fiscal teritorial competent, fie la sediul DGFP, impreuna cu urmatoarele documente:
- copie dupa chitanta de plata sau ordinul de plata a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule (taxa de prima inmatriculare);
- copie dupa cartea de identitate a autovehiculului eliberata de Registrul Auto Roman;
- copie dupa certificatul de inmatriculare al autovehiculului eliberat de Serviciul inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului;
- copie dupa Cartea de Identitate (in cazul persoanelor fizice) sau CIF (in cazul persoanelor juridice si a persoanelor fizice autorizate).
In cazul in care raspunsul este negativ, contribuabilii pot initia actiuni in fata instantelor de judecata prin care sa solicite restituirea sumei, rata de succes a unor asemenea procese fiind ridicata, a... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 15:45
Taxa auto 2012 intra in vigoare de vineri. Incepand cu acest moment, iti poti recupera banii pe care i-ai platit in urma prevederilor vechilor versiuni de taxa de poluare. Ai de gand sa recuperezi banii din taxa auto? Business 24 te invita sa iti spui parerea.
Taxa auto, in noua sa forma, a fost aprobata miercuri, de catre Guvern si se aplica numai masinilor care se inmatriculeaza incepand cu 13 ianuarie. Ca sa afli cati bani ai de recuperat de la stat, poti folosi calculatorul Auto.ro.
Specialistii atrag atentia ca taxa auto nu este legala si subliniaza faptul ca autoritatile au gasit, deja, "o solutie". Cand mergi sa recuperezi taxa, esti cautat in baza de date a Fiscului. Daca figurezi cu orice alta datorie, nu iti poti recupera banii.
"Este practic imposibil sa nu ai niste datorii la Fisc, in consecinta, cei care sperau ca vor lua niste banuti, trebuie sa se gandeasca de doua ori. S-ar putea sa fie niste datorii pe care nici nu stii ca le ai", spune avocatul Gheorghe Piperea, intr-un interviu acordat Ziare.com.
Acesta mai atrage atentia ca societatile de leasing vor fi grav afectate de noua taxa, pentru ca acestea au parcuri de masini constituite, la propriu, din deposedari.
"Si asa era greu sa le vanda si fara aceasta taxa. Sunt foarte multe firme care se ocupa cu vanzari de masini rulate, inclusiv grupuri mari, care vor avea dificultati majore, pentru ca aproape se dubleaza pretul masinilor", mai spune Piperea.
Pentru o masina inmatriculata in... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 12:58
Noua forma a taxei de poluare pe care o propune Executivul, micsorata cu 25%, ramane, in continuare, ilegala, din cauza ca este o taxa discriminatorie si incalca dreptul comunitar, a declarat un reprezentant al Casei de Avocatura Coltuc."La momentul in care veti dori sa instrainati masina, urmatorul cumparator va trebui sa achite taxa pe poluare. Chiar si cu aceasta micsorare (de 25% n.red.), taxa este discriminatorie in continuare: indiferent ca este cu 25% mai mica sau nu, aceasta este tot ilegala, din cauza ca incalca principiul nediscriminarii, deci poate fi atacata la Comisie", a declarat avocatul de la Casa de Avocatura Coltuc. Cumparatorii trebuie sa stie ca statul poate fi dat in judecata, pentru ca taxa este ilegala, facandu-se cerere fie pentru restituirea integrala a sumei sau cerere sa se inmatriculeze masina fara sa fie platita taxa de poluare. "Practic nu se plateste taxa de poluare, ci de prima inmatriculare a unui autoturism si, astfel, se protejeaza productia interna, pentru ca nu se aplica autoturismelor noi produse pe piata interna. Se incalca articolul 110 al dreptului comunitar - eliminarea oricaror forme de protectie prin masuri sau taxe interne care impiedica libera circulatie. De asemenea, cand se calculeaza aceasta taxa, trebuie avut in vedere si nivelul de trai al cetatenilor din Romania", a mai spus aceasta. Reprezentantul de la Casa de Avocatura Coltuc precizeaza ca aceasta taxa auto poate fi contestata chiar daca au trecut cele 30 de zile de... mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 11:12
Cei care dau in judecata statul pentru a recupera taxa auto au foarte mari sanse sa castige procesele.In prezent, exista 45.000 de procese pe rol, iar majoritatea au fost castigate de reclamanti. O decizie din mai 2011, a Curtii de la Luxemburg, arata ca taxa de poluare pe 2008 si 2009 trebuie restituita, pentru ca este ilegala.
Probabil ca multi soferi stiu acest lucru, dar nu stiu incotro sa o apuce, atunci cand vine vorba de un proces cu statul roman. In sprijinul lor vine Asociatia A-CAR, infiintata in 2009, in Baia Mare. A-CAR are filiale in Baia Mare, Satu Mare, Bistrita si Tulcea.
Pe langa serviciul de asistenta juridica acordata membrilor sai care doresc sa-si recupereze taxa auto de la stat, asociatia ofera si asistenta rutiera celor care detin cardul de membru. Despre cum poti ajunge membru al A-CAR, dar si despre procedura recuperarii taxei auto, ne-a vorbit Ovidiu Domide, presedintele A-CAR Romania.
Cine este A-CAR, cand a fost infiintata si de ce?
Asociatia Asistentei Rutiere din Romania, A-CAR Romania, a fost fondata in anul 2009, potrivit actului constitutiv pe baza liberului consimtamant al membrilor fondatori, ca persoana juridica romana de drept privat fara scop patrimonial, neguvernamentala, non-profit, apolitica si independenta.
A-CAR a fost infiintata pentru promovarea serviciilor de asistenta rutiera si a altor servicii specifice in randul conducatorilor auto si a automobilistilor romani si pentru dezvoltarea interesului automobilistilor, al organelor... mai mult
Duminica, 17 Iulie 2011, ora 12:13