Ministrul de Finante Eugen Teodorovici a anuntat luni ca, pana la jumatatea lunii noiembrie, Fiscul va trimite tuturor celor care au datorii decizii de impunere. Cetatenii vor trebui isi plateasca darile pana in luna martie a anului viitor, dar cei care vor achita pana la sfarsitul lui 2018 vor beneficia de o reducere de "minim 10%".
Deciziile de impunere vor viza datoriile din ultimii 5 ani.
"Octombrie este termenul pana la care colegii mei vor centraliza toate informatiile. Vom pune martie 2019 termenul de plata, ca si cei care sunt pe anul asta cu veniturile estimate pe 2018. Dar daca respectivii contribuabili platesc pana la final de decembrie, atunci vom propune un discount zic eu substantial, nu 5%, minim 10%, categoric. Pentru ca acolo statul nu a avut acel rol activ, el nu a informat contribuabilul cand trebuia sa il informeze.
Si acum daca tot vii cu o astfel de centralizare, ca sa ai un moment T0, trebuie sa vii si cu un stimul consistent, pentru ca oamenii sa isi plateasca. Daca nu, platesc in 2019, in martie. Decizii de impunere pe ultimii cinci ani. Din 2013 pana in prezent, efectiv. Imi doresc ca 2019 sa fie anul in care efectiv curatam, stabilim, clarificam, ca de la 1 ianuarie sa incepem curat, sa nu stea contribuabilul sa se gandeasca oare ce a avut de plata", a spus luni ministrul de Finante, intr-o conferinta, potrivit Adevarul.ro.
El a adaugat ca o alta varianta ce poate fi luata in considerare este sa se aplice "un alt discount daca platesc... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2018, ora 15:19
Fiscul nu poate recupera decat 468 de milioane de lei (3,2%) din datoriile restante de 14,44 miliarde pe care companiile de stat le aveau la sfarsitul lunii aprilie la buget, noteaza Profit.ro.
Pentru restul sumei, adica aproape 14 miliarde de dolari, ANAF nu poate initia sau continua masurile de executare silita, folosite in astfel de cazuri, deoarece se afla sub incidenta unor legi speciale, se arata intr-un document al Ministerului Finantelor.
Cea mai mare parte a datoriilor consta in obligatii restante la plata TVA si a impozitului pe profit.
Fiscul a recuperat anul trecut prin executare silita de la datornicii catre stat, cumulat, 14,4 miliarde de lei, cu 5,5% mai putin fata de anul 2016.
Activitatea ANAF de recuperare a datoriilor la bugetul statului este un proces dificil in conditiile in care multi dintre marii datornici catre stat intra in insolventa si chiar in faliment, de multe ori fara active care sa asigure recuperarea restantelor, mai arata sursa citata. ...citeste mai departe despre "Companiile de stat au datorii de 14 miliarde la buget, dar Fiscul nu poate recupera decat 3%" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 17:13
Atunci cand depaseste scadenta inscrisa in contract pentru indeplinirea unei obligatii de plata, un debitor devine rau-platnic. In cazurile in care termenul de plata sau scadenta nu sunt mentionate in contract, acesta este de 30 de zile calendaristice de la primirea facturii, a bunurilor sau de la receptionarea acestora.
Dupa trecerea acestei perioade, persoanele juridice au la dispozitie patru metode legale prin care isi pot solicita plata datoriilor de la clientii rau-platnici.
Radu Sora mai spune ca, pentru sumele recunoscute de debitor sau a caror existenta poate fi probata de creditor fara dubii, prin inscrisuri, fara ajutorul altor mijloace de proba, in Noul Cod de Procedura Civila, care a intrat in vigoare la 15 februarie 2013, se prevede posibilitatea emiterii unei ordonante de plata, dupa parcurgerea unei proceduri sumare care debuteaza cu o notificare prin care se someaza debitorul ca in termen de 15 zile de la primirea acesteia sa efectueze plata debitului.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 17:55
Pe parcursul lunii iulie, datoriile catre stat au crescut cu 407 milioane de euro, a anuntat Ministerul elen de Finante.
Cea mai mare parte a datoriilor sunt reprezentate de amenzi neincasate pentru incalcarea codului fiscal, de 22,018 miliarde de euro la sfarsitul lunii iulie, comparativ cu 20,621 miliarde de euro la 31 decembrie 2012, urmate de TVA de 13,463 miliarde de euro (in crestere de la 12,597 miliarde euro), impozit pe venit de 10,666 miliarde euro (fata de 10,651 miliarde euro) si penalizari pentru taxe indirecte restante de 2,573 miliarde euro ( in urcare de la 2,486 miliarde euro).
Cea mai mare crestere a datoriilor catre stat, in primele sapte luni, a avut loc in cazul taxei de drum, de 9%, la 126,371 milioane de euro.
Potrivit datelor Ministerului de Finante, peste 2 milioane de persoane si 170.000 de companii au datorii catre statul elen si doar restante de 1,55 miliarde de euro sunt in curs de rezolvare prin acorduri speciale. mai mult
Sambata, 31 August 2013, ora 12:00
Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) are de recuperat peste 3 milioane de lei, dupa ce Judecatoria Sectorului 2 a admis noua contestatii la executare, in acest scop avand nevoie de executori care accepta sa presteze servicii la onorarii minime, se arata intr-un comunicat.
Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor arata ca, in intervalul februarie - aprilie, Judecatoria Sectorului 2 a admis mai multe contestatii la executare si a dispus, in noua dosare, intoarcerea sumelor trase din conturile ANRP de executorii judecatoresti.
"In urma acestor sentinte, Autoritatea urmeaza sa recupereze suma de 3.070.557 lei. Ca urmare a deciziei de intoarcere a executarii, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a demarat procedura de recuperare a sumelor. In acest scop, Autoritatea a invitat Camerele Executorilor Judecatoresti din fiecare judet sa-si anunte membrii cu privire la acest demers, solicitand colaborarea cu acei executori care accepta sa presteze servicii la onorariile minimale, stabilite prin legislatia specifica", se arata in comunicatul remis vineri agentiei Mediafax.
ANPR nu vrea avocati. Ar complica situatia
ANPR precizeaza ca in acest demers nu utilizeaza servicii de avocati, pentru a nu ingreuna si mai mult situatia persoanelor care trebuie sa restituie banii trasi in mod nelegal.
"Pana la comunicarea raspunsurilor de catre Camerele teritoriale, pentru asigurarea transparentei, repartizarea cauzelor... mai mult
Sambata, 06 Iulie 2013, ora 10:28
Complexul Energetic Oltenia (CEO) isi va recupera datoriile restante fie prin blocarea conturilor, fie prin punerea sub sechestru a anumitor capacitati ale companiilor care au datorii catre complex.
"Cu unii dintre ei suntem in instanta, le blocam conturile, inclusiv cu notiunea de terti poprit, adica blocajul la sursa, altora le punem sechestru pe anumite capacitati care ne-ar putea interesa, de exemplu, termocentrala de la Braila, care are trei grupuri, dintre care unul este modernizat si retehnologizat in anii 2003-2004, care produce in conditii de foarte buna flexibilitate si pe care am pus sechestru saptamana trecuta in contul datoriei pe care Termoelectrica o are la CEO. Datoria este de 30 de milioane de lei", a declarat Laurentiu Ciurel, managerul privat al CEO, conform Agerpres.
De asemenea, managerul CEO a anuntat ca nu exista niciun fel de intentie de a disponibiliza angajati anul acesta.
"Nu exista niciun fel de intentie de a disponibiliza in acest an personal, decat cei care, daca va fi posibil cu Legea 116, vor dori sa plece. Probabil ca din activitatea de la subteran din zona Motru, nu stiu daca toti cei aproape 400 vor accepta situatia de a li se oferi un loc de munca in alta parte si poate unii vor considera o situatie mai favorabila sa plece cu ce acorda acea lege, dar nu este o impunere din partea noastra. La ora aceasta cei 19.000 de angajati, inclusiv cei de la Craiova, care nu functioneaza la Isalnita, care in timpul asta isi fac reviziile,... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 17:59
Piata colectarii de creante s-a redus in primul semestru al anului curent cu 35%, ajungand la o cifra de 615 milioane de euro. Cauzele principale au fost atat reducerea numarului debitelor cu 13%, pana la 2,46 milioane de cazuri, dar si scaderea semnificativa a ratei de succes la recuperarea datoriilor companiilor.
In ceea ce priveste distributia creantelor pe segmente de activitate in piata, debitele persoanelor fizice reprezinta 53% din piata, in timp ce cele ale persoanelor juridice 9%. Achizitiile de portofolii de debite reprezinta 38% din piata.
Asfel, valoarea creantelor persoanelor fizice externalizate in primul semestru a scazut cu aproximativ 42% de la 560 milioane de euro la 325 milioane de euro. Numarul de astfel de cazuri s-a redus cu 13%, de la 2,46 milioane in primele sase luni din 2011 la 2,14 milioane in 2012.
Valoarea creantelor companiilor externalizate a crescut in schimb, cu 92%, de la 30 milioane de euro la 57,5 milioane de euro, desi numarul debitelor a scazut cu 35%, la 53.800 de cazuri.
La fel ca in anii precedenti, cea mai mare pondere in activitatea de colectare a avut-o sectorul bancar, mentinandu-se la un nivel de 50-53%, prin externalizarea sau vanzarea portofoliilor de creante neincasate de la debitori persoane fizice.
In ceea ce priveste rata de succes a firmelor de colectare de creante, respectiv sumele incasate de catre acestea, s-a inregistrat o crestere in prima jumatate a anului pe segmentul debitelor persoanelor... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:02
Piata colectarii de creante va ramane anul acesta la acelasi nivel ca in 2010, de aproximativ 6,5 miliarde de lei, insa se asteaptao crestere a industriei in anul care urmeaza, conform directorul general al Kruk International, Isabela Iacob, citata de NewsIn."In 2011, piata ar putea ramane aproximativ la acelasi nivel ca anul trecut, sau poate cu 2-3% sub nivelul din 2010.
Pentru 2012 anticipam o revigorare, o usoara scadere a valorii portofoliilor vandute pe piata si o usoara crestere a sumei portofoliilor externalizate, pentru ca incet-incet piata de banking va reincepe sa mearga bine si angajatii bancilor vor fi orientati mai mult spre activitati de vanzare si de analiza de dosar de credit si mai putin spre activitati de colectare", a mentionat Isabela Iacob.
Aceasta a mai spus ca valoarea medie a unei creante gestionate in portofoliul Kruk International este de circa 5.000 lei. Iacob sustine ca majoritatea portofoliilor la nivelul pietei au fost vandute de catre banci, reprezentand peste 90%.
"Au vandut si companiile de telecomunicatii, dar avand in vedere faptul ca valoarea medie a unei facturi este mult mai mica, si volumul portofoliilor vandute a fost mai mic ca valoare", a mentionat seful Kruk International.
mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 15:38
Companiile de colectare a creantelor comerciale au recuperat in 2009 datorii in valoare de 264 milioane euro, cea mai mare parte de la persoanele fizice, potrivit Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC), reprezentand 24% din valoarea de 1,1 miliarde de euro creante comerciale incredintate de creditori spre colectare.Astfel, valoarea creantelor comerciale incredintate de creditori spre colectare a crescut cu 71% fata de 2008 , de la 643 milioane de euro, iar volumul creantelor a crescut cu 76%, la 3,7 milioane cazuri.
In 2009, pe segmentul persoanelor fizice au fost recuperate 2,2 milioane de creante, in valoare de 218 milioane euro dintr-un total de 3,6 milioane de cazuri, in valoare de 950 de milioane de euro.
Pe segmentul persoane juridice din 83.000 de cazuri in valoare de 150 milioane de euro, au fost recuperate 70.600 de creante totalizand 45,5 milioane de euro.
Jumatate din toate creantele care trebuie recuperate vin din zona bancara, 22,9% de la firmele de telecom, 7% de la Institutiile Financiare Nebancare si 3,9% utilitati, in 2009 fiind remarcata o diversificare a creditorilor. Inainte de 2009, bancile si firmele de telecomunicatii erau principalii creditori.
"Din creantele bancilor, doar 3-4-5% reprezinta credite imobiliare restante, tendinta fiind ca bancile sa tina cat mai mult acest tip de creante in portofoliu.
Scoaterea la vanzare a acestor creante ar face sa afecteze si mai mult piata imobiliara. Ar afecta calitatea celorlalte garantii din... mai mult
Joi, 25 Martie 2010, ora 13:34