Dezastrele naturale, breșele de securitate sau erorile umane sunt cauzele cele mai întâlnite atunci când vorbim de date șterse sau formatate accidental. Indiferent de modul în care informațiile au dispărut din computer, datele pot fi recuperate dacă sunt utilizate rapid soluții integrate.
Companiile s-au confruntat cel puțin o dată în existența lor cu cazuri în care date esențiale au fost șterse sau formatate accidental. Principiul conform căruia nimic nu se pierde cu adevărat este valabil, dar situațiile imprevizibile trebuie avute în vedere.
Recuperarea pe cont propriu
După identificarea problemei, a datelor care lipsesc, primul pas este de regulă încercarea de remediere pe cont propriu.
În multe cazuri companiile fac tot posibilul pentru a identifica și recupera informațiile șterse sau formatate accidental, apelând la inginerul de sistem. Soluție se dovedește ineficientă și chiar păguboasă uneori.
Sprijin de la experți
Pentru siguranță și rapiditate, compania ta poate apela la soluții de disaster recovery ce îți permit restaurarea sistemelor, infrastructurilor și a datelor critice. Acest tip de ajutor este eficient atât în cazul erorilor umane, cât și în situațiile apariției unor breșe de securitate. Soluțiile de disaster recovery sunt viabile și necesare la reluarea activității companiei după dezastre naturale.
Serviciul cuprinde procedurile, politicile sau procesele care pregătesc... mai mult
Vineri, 07 Ianuarie 2022, ora 18:31
Cand o firma are raporturi comerciale cu persoane fizice sau juridice, exista posibilitatea ca dintre toti partenerii de afaceri, unii sa nu isi onoreze obligatiile financiare. Din fericire, in cazul in care un debitor nu si-a achitat datoria pana la data scadenta, creditorul poate initia in fata instantei procedura pentru recuperarea creantelor. Pentru ca poate parea un proces dificil, iti prezentam 3 aspecte de care sa tii cont pentru a nu intampina obstacole.
1. Acordul de plata esalonata
Asigura-te ca ai un acord scris al pretentiei; cere-i debitorului sa redacteze acordul de plata esalonata. Acest document poate fi redactat pe hartie, ori electronic si trimis prin email. In cazul in care debitorul sustine ca nu poate realiza momentan acest act pentru ca nu este sigur cand va obtine din nou venituri, roaga-l sa faca o propunere conform careia va achita o parte din suma datorata in primele trei luni, iar restul banilor incepand cu a patra luna.
Prin aceasta confirmare scrisa, te asiguri ca nu ti se va putea contesta ulterior pretentia. Mai mult, acest lucru poate simplifica procesul de colectare al sumei restante, deoarece nu va trebui sa demarezi un proces pentru o disputa comerciala nejustificata.
2. Solutionarea disputelor comerciale
Printre creantele pe care societatea le are de incasat, exista cel mai probabil si creante contestate. Este recomandat sa solutionezi aceste dispute comerciale cat de repede poti. In momentul de fata, exista sanse ca... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 14:45
In conditiile in care turismul s-a chinuit sa supravietuiasca in 2020, o carantina totala anuntata de autoritati in Romania i-ar putea da lovitura finala. Specialistii le spun clientilor care ar putea ramane cu rezervarile neefectuate ce ar trebui sa faca in cazul extrem in care ar fi nevoiti sa-si recupereze banii.
Reporterii Ziare.com au discutat cu mai multi specialisti din domeniu in incercarea de a gasi cateva solutii la eventualele probleme.
"Legat de cum isi vor recupera banii clientii, rezervarile in 2020 au mers foarte prost. Nu cred ca se poate vorbi despre datul banilor inapoi, mai ales ca o buna parte dintre cei care au rezervari au facut fara avans", ne-a declarat Dumitru Luca, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Turistii iau drumul pribegiei
"Toata lumea exact asta asteapta, daca am inchiriat o locatie si merg cu familia si prietenii, ne gospodarim singuri este una. Chiar si asa avem sanse sa ne bata politia la usa. Dar pentru hoteluri si unitati de cazare mai mari, cred ca nici nu au avut curaj sa faca ceva. Din cate stiu eu, nu prea sunt pe piata oferte de genul asta, cu masa festiva, cel putin nu in Romania", spune Luca.
Potrivit lui, turistii care vor sa sarbatoreasca de Revelion si de Craciun, vor lua drumul Bulgariei, Turciei sau a altor vecini care nu au restrictii.
"La noi, hotelurile nu vor avea ce sa ofere, in afara de cazare. Te duci la hotel sa faci ce? Doar sa dormi in alt pat? Deocamdata... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 00:01
Producatorul global de solutii de securitate Bitdefender, in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si Europol, pun la dispozitie in mod gratuit un instrument pentru decriptarea datelor, care ofera victimelor clasei de ransomware GandCrab posibilitatea sa le recupereze fara sa mai plateasca recompense infractorilor cibernetici.
Amenintarea ransomware GandCrab se raspandeste prin reclame publicate pe site-uri infectate sau prin chitante si facturi fictive trimise ca fisiere atasate in e-mail-uri.
Odata ce victima acceseaza vectorul de atac, GandCrab blocheaza fisierele importante de pe terminalul folosit si apoi o santajeaza. Circa 53.000 de terminale au fost pana acum afectate.
In schimbul cheii de decriptare, dezvoltatorii Grand Crab cer recompense cu valori cuprinse intre 400 de dolari si cateva sute de mii, in moneda virtuala DASH, folosita in premiera pentru activitati infractionale asociate ransomware.
Diferenta semnificativa intre sumele cerute victimelor santajate se explica prin faptul ca infractorii informatici au dezvoltat si un serviciu de afiliere care permite raspandirea GandCrab de catre orice alta grupare interesata sa castige bani.
Kit-ul pus la dispozitie de Bitdefender, IGPR, DIICOT si Europol functioneaza pentru toate versiunile cunoscute ale amenintarii ransomware GandCrab si este disponibil pe nomoreransom.org, un portal... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 15:52
Producatorul global de solutii de securitate Bitdefender adera la proiectul No More Ransom, initiat de Europol, destinat luptei contra ransomware, cea mai prolifica amenintare cibernetica a momentului.
Bitdefender pune la dispozitie in mod gratuit instrumente pentru decriptarea datelor si ofera victimelor posibilitatea sa le recupereze fara sa mai plateasca recompense infractorilor cibernetici.
Amenintarile de tip ransomware, care blocheaza datele de pe dispozitive si solicita bani pentru a reda accesul utilizatorului, s-au extins in 2016 dinspre Windows si Linux catre mai multe sisteme de operare, precum Mac OSX si Android, alimentate de succesul fara precedent al modelului de business.
Kit-urile pentru decriptare sunt disponibile pe nomoreransom.org, un portal online disponibil in sase limbi.
"Pierderile financiare generate de ransomware, estimate la un miliard de dolari pana la finalul anului, arata ca nu toate tehnologiile de securitate traditionale au reusit sa asigure ...citeste mai departe despre "Bitdefender ofera gratuit victimelor ransomware solutii pentru recuperarea datelor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Decembrie 2016, ora 12:42
Tarifele practicate pentru recuperarea datelor din Registrul electronic de evidenta a salariatilor sunt unice pentru toate tipurile de angajatori si nu difera in functie de marimea acestora, ne-au precizat reprezentatii Inspectiei Muncii.
Totusi, unele inspectorate practica un tarif de 50 de lei pentru recuperarea datelor, iar altele nu percep taxe, in timp ce la un inspectorat, reprezentantii sustin chiar ca datele din Revisal nu mai pot fi deloc recuperate de angajatori.
Conform Hotararii Guvernului nr. 161/2006, cu modificarile ulterioare este de 50 lei/registru de cel mult 1 MB, plus 10 lei pentru fiecare MB suplimentar.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 17:37
Angajatorii care pierd datele din Registrul electronic de evidenta a salariatilor pot sa recupereze, incepand cu 7 iunie, informatiile din Revisal de la inspectoratul teritorial de munca unde se afla in evidenta, potrivit unei informari a Inspectiei Muncii.
Facilitatea pusa la dispozitia angajatorilor pare sa fie valabila doar in teorie, pentru ca in practica situatia difera de la un inspectorat teritorial de munca la altul.
Potrivit HG 500/2011 care reglementeaza Registrul electronic al salariatilor, angajatorul este obligat sa pastreze datele din Revisal pentru o perioada de timp indelungata, iar periodic trebuie sa salveze informatiile din aplicatia informatica pe un suport de stocare extern, astfel incat sa aiba acces la ele si pe viitor.
Daca se intampla ca angajatorul sa isi piarda informatiile din Revisal fie pentru ca nu a salvat baza de date, fie pentru ca pierdut suporturile pe care salvase datele, poate, in teorie, sa le recupereze de la inspectoratul teritorial de munca de care apartine, potrivit informarii Inspectiei Muncii.
"Furnizarea datelor din Registrul general de evidenta a salariatilor pentru refacerea continutului sau la angajator, prin preluarea informatiilor din baza de date organizata la nivelul Inspectiei Muncii, conform Hotararii Guvernului nr. 161/2006, cu modificarile ulterioare este de 50 lei/registru de cel mult 1 MB, plus 10 lei pentru fiecare MB suplimentar".
Citeste continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 14:52
Pierderea sau defectarea unui calculator, stick sau HDD poate da multe batai de cap din cauza informatiilor pe care le contin aceste mijloace de stocare.
Fie ca este vorba despre email-uri, liste de clienti, documente, prezentari, poze, video sau agende telefonice, pierderea unor astfel de date poate crea prejudicii serioase unei afaceri.
Asadar, specialistii in recuperarea de date ii sfatuiesc pe cei care se intampina astfel de probleme sa nu se bazeze pe sfaturile gasite pe internet, doarece, de cele mai multe ori, ele agraveaza situatia.
Iata care sunt sapte mituri legate de recuperarea de date, pe care specialistii de la Bit Data Recovery va recomanda sa nu le urmati:
1. Mitul schimbarii platanelor
Este unul dintre cele mai circulate mituri pe internet. Se crede ca daca un hard scoate sunete, adica este defect mecanic, schimbarea platanelor rezolva problema. Metoda raspandita pe internet ar fi gasirea unui hard disk functional identic cu cel defect si schimbarea platanelor de pe hardul defect pe hardul bun.
Cu toate acestea, in 90% din cazuri, mutarea plantanelor nu este necesara, in timp ce desfacerea hardurilor intr-un mediu neprotejat conduce cu siguranta la pierderea definitiva a datelor.
2. Mitul schimbarii partii electrice a hardului
Foarte multi cred ca in momentul in care un HDD nu mai functioneaza, in mod sigur problema provine de la partea electrica a hardului, insa schimbarea partii electrice poate conduce la deteriorarea hardului,... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 18:18
Site-ul MegaUpload gazduieste fisierele utilizatorilor inca doua saptamani, cu bunavointa companiilor de hosting, potrivit declaratiilor facute de avocatul Megaupload, Ira Rothken.
Datele de pe serviciu de hosting pentru fisiere, ai caror fondatori au fost acuzati de piraterie si spalare de bani, se afla in pericol de a fi sters joi, pe 2 februarie, in conditiile in care actiunile site-ului au fost inghetate si nu mai putea sa isi plateasca taxele de hosting, scrie Mashable.
"Companiile de hosting au fost suficient de generoase incat sa ne ofere cateva zile de ragaz, pana putem gasi un fel de intelegere cu guvernul SUA", a declarat Tothken.
Autoritatile au creat copii dupa unele date, pentru a le folosi ca dovezi, insa nu au copiat toate informatiile. Stergerea atelor de pe MegaUpload ar afecta utilizatorii care au folosit serviciul in scopuri perfect legale.
Carpathia hosting, una dintre companiile de hosting care gazduieste cateva dintre fisierele Megaupload, a declarat ca nu are cum sa returneze fisierele catre utilizatori.
"Carpathia Hosting nu are si nici nu a avut vreodata acces la continutul de pe serverele MegaUpload si nu are niciun mecanism prin care sa returneze vreun fisier gazduit pe astfel de servere catre clientii MegaUpload. Recomandam tuturor care au fisiere gazduite pe MegaUpload sa contacteze MegaUpload. Va rugam nu contactati Carpathia Hosting", se arata in comunicatul companiei.
Singura sansa ar fi ca autoritatile americane sa... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 15:04