Instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei a condus, in mod inevitabil, la o serie de blocaje economico-financiare, in conditiile in care tendinta generala este aceea de a evita sau amana cat mai mult platile, chiar daca au ajuns la scadenta.
Intr-o perioada in care principala preocupare este legata de mentinerea pe linia de plutire a business-urilor, apar numeroase situatii in care, animati de dorinta de pastrare a disponibilitatilor banesti, debitorii refuza sa plateasca datoriile scadente fata de creditori, in incercarea de a-si asigura o solutie individuala de supravietuire.
Din pacate, o astfel de abordare nu ajuta in mod real, atata timp cat fiecare agent economic depinde de incasari pentru a-si plati propriile datorii, iar lipsa veniturilor produce efecte in lant si pune in pericol nu doar pe creditorul neplatit, ci si pe creditorii acestuia.
Daca la acestea adaugam si faptul ca activitatea instantelor de judecata este limitata la anumite cauze, considerate urgente, obtinem un tablou apropiat de realitatea acestor zile in care creditorii care nu beneficiaza de vreo garantie reala sau personala si ai caror debitori refuza sa le plateasca facturile, se gasesc intr-o situatie limita, in care par a fi lipsiti de instrumentele juridice necesare pentru recuperarea creantelor.
In realitate insa, legislatia noastra ofera o serie de remedii, chiar si in astfel de situatii, de natura sa asigure creditorilor posibilitatea reala si efectiva de recuperare a... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 14:41