Proiectul de rectificare bugetara ce va fi discutat si aprobat in sedinta de Guvern de miercuri, 18 noiembrie, prevede diminuarea bugetului cu suma de 5,212 miliarde lei, iar a cheltuielilor cu 683,6 milioane lei.
Deficitul bugetului general consolidat in termeni cash se majoreaza cu suma de 4,529 miliarde lei. Astfel, deficitul bugetar creste la 96,058 miliarde lei, suma ce reprezinta 9,1% din PIB.
Influentele pe principalii ordonatori de credite ai bugetului de stat. Din bugetul de stat, au fost suplimentate creditele bugetare astfel:
* Ministerul Muncii si Protectiei Sociale: +1.590,2 milioane lei per sold. Se propune majorarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurari sociale de stat cu +1.490,2 milioane lei ca urmare a cresterii cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii si a transferurilor din bugetul de stat catre Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale cu +200,0 milioane lei. Avand in vedere gradul de executie si necesarul de finantare pana la finalul anului, s-au identificat economii la cheltuielile cu asistenta sociala (-100 milioane lei).
* Ministerul Sanatatii: +1.077,8 milioane lei per sold in special pentru suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (+1.223,9 milioane lei), 15 milioane lei cheltuieli de personal pentru acoperirea in totalitate a drepturilor de personal in special stimulentul de risc... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 19:54
Senatorul PNL Florin Citu a declarat, luni, ca rectificarea bugetara care urmeaza sa fie adoptata de Executiv in sedinta de azi este ilegala.
Citu sustine ca aceasta incalca legea responsabilitatii fiscal-bugetare si legea bugetului, cerand totodata presedintelui Curtii de Conturi "sa-si faca datoria".
"Este din punctul meu de vedere o rectificare care incalca legile in vigoare, deci o rectificare ilegala. In primul rand, legea responsabilitatii fiscal-bugetare spune foarte clar la articolul 15 ca rectificarile bugetare se bazeaza pe concluziile raportului semestrial privind situatia economica si bugetara publicata. Daca ne ducem la raport, vedem ca avem o situatie ingrozitoare la venituri si in ceea ce priveste deficitul.
In primul rand, la venituri avem o gaura de noua miliarde de lei, fata de ce era programat, iar deficitul bugetar este mai mare decat cel care a fost aprobat prin legea bugetului in Parlament (...) . In aceste conditii, este ilegal sa ai o rectificare bugetara pozitiva", a afirmat Florin Citu pentru RFI Romania.
De asemenea, liberalul adauga ca rectificarea incalca si legea bugetului, "pentru ca nu era permis ca deficitul bugetar sa fie mai mare decat cel care a fost aprobat in legea bugetului de stat. Trebuia sa se faca corectiile inainte sa avem aceasta rectificare".
El a mai spus ca va cere o ancheta parlamentara pentru rectificarea bugetara.
Precizam ca Guvernul va adopta, in sedinta de azi, cele doua proiecte de ordonanta pentru... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 10:36
Guvernul va adopta, in sedinta de luni, cele doua proiecte de ordonanta pentru rectificarea bugetului de stat si a asigurarilor sociale de stat pe 2019.
Sedinta Executivului incepe la ora 14:00.
Guvernul a transmis, duminica, proiectele de acte normative care vor fi incluse pe agenda sedintei din 12 august. Initial, proiectele privind rectificarea nu figurau pe ordinea de zi a sedintei, insa Guvernul a revenit cu un alt comunicat in care cele doua erau incluse.
Proiectul de rectificare a bugetului statului si cel pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019 au fost prezentate in prima lectura in cadrul sedintei de guvern de joi.
Insa rectificarea bugetara nu a fost adoptata in sedinta de joi, intrucat Executivul a vrut sa o analizeze in detaliu, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu.
"Decizia Guvernului a fost sa mai analizeze in detaliu fiecare aspect, astfel incat sa nu mai existe tot felul de interpretari in spatiul public", a spus Nelu Barbu joi.
Consiliul Fiscal critica dur rectificarea bugetara
Consiliul Fiscal (CF) al Romaniei a criticat dur, joi, rectificarea bugetara, afirmand ca are rezerve cu privire la rezultatele pe care Cabinetul Dancila promite ca le va obtine prin rectificarea bugetara pe care o va adopta joi. Mai exact - sustin specialistii CF - proiectia Guvernului e cam optimista.
Printre altele - sustin specialistii CF - calculele nu certifica faptul ca Guvernul ar putea incasa cat... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 07:46
Asociatia Oraselor din Romania (AOR) ii cere prim-ministrului Viorica Dancila sa intervina pentru revizuirea proiectului de ordonanta privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 sau sa "isi asume public falimentul previzibil" spre care se indreapta orasele.
Conform unui comunicat al AOR, primarii de orase, reuniti in sedinta Consiliului Director al asociatiei, si-au exprimat "indignarea fata de inconsecventa promisiunilor asumate" de reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, care "arata lipsa de intelegere fata de situatia dezastruoasa a bugetelor" pentru mai mult de jumatate dintre orase.
"Avand in vedere aceasta situatie de criza a bugetelor majoritatii oraselor, generata de scaderile veniturilor si, mai ales, de cresterile semnificative ale cheltuielilor, situatie care nu poate fi redresata nicidecum de masurile propuse prin proiectul de ordonanta privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, prezentat pe site-ul Ministerului de Finante, intr-un glas disperat, primarii de orase solicita prim-ministrului Romaniei sa isi asume public falimentul previzibil spre care se indreapta unitatile administrativ-teritoriale cu statut de oras sau sa intervina energic pentru revizuirea proiectului de ordonanta prezentat de MFP", a precizat AOR.
Asociatia cere sustinere si pentru o serie de masuri:
- sa nu fie diminuate sumele alocate prin legea bugetului de stat pe 2019 sau prin masurile utilizate la rectificare pentru nicio unitate... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 15:37
Guvernul urmeaza sa publice proiectul de rectificare bugetara care va fi aprobat in sedinta Executivului din 5 august.
Rectificarea, anunta Digi 24, este negativa.
In conditiile in care datele financiare oficiale la 6 luni arata un deficit bugetar de 20 de miliarde de lei, adica 1,94% din PIB, pentru pastrarea tintei asumate de deficit (2,76% din PIB la final de an) mai multe ministere-cheie, printre care Transporturi, Educatie si Sanatate, pierd bani.
In schimb, serviciile de informatii, cu exceptia STS, vor primi bani in plus la rectificarea bugetara.
"Daca va ramane asa, nu se va bucura de sustinerea noastra", a declarat vicepresedintele ALDE Varujan Vosganian pentru Digi24.ro, dupa ce ALDE a participat - prin C.P. Tariceanu si Daniel Chitoiu - la elaborarea bugetului pe 2019 si l-a votat fara obiectii.
Ce ministere pierd la rectificare
Ministerul Transporturilor pierde cei mai multi bani la rectificarea bugetara, aproape 3 miliarde de lei, adica mai bine de 20% din buget.
Motivul acestei taieri tine de neindeplinirea planurilor de investitii. Mai exact, in primele 6 luni, Ministerul Transporturilor a cheltuit doar 30% din buget.
Ministerul Educatiei pierde la rectificare 2 miliarde de lei, pentru ca nu a fost finantat un program din fonduri europene in acest an, cel privind tablele interactive.
Si de la Ministerul Sanatatii sunt taiati 400 de milioane de lei.
De la STS vor fi luati 70 de milioane de lei.
Cine primeste bani in plus
-... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 15:03
Guvernul anunta ca urmeaza sa faca o noua rectificare pozitiva, ministrul Finantelor, Ionut Misa, prezentand in sedinta de miercuri unde vor ajunge bani in plus, dar si de unde se va taia.
La inceputul prezentarii, Ionut Misa a vorbit despre cresterea economica, cu care se laudase si Mihai Tudose in deschiderea sedintei.
"Romania este prima tara din Europa ca si crestere economica si aceasta evolutie pozitiva ne face sa fim foarte increzatori privind incasarile la buget si implicit posibilitatea de a finanta proiecte importante pentru Romania. Ne va da posibilitatea sa finantam proiecte legate de autostrazi si spitale regionale", a spus Misa.
Referitor la rectificarea bugetara, "este a doua rectificare bugetara, este, de asemenea, pozitiva. Vreau sa mentionez ca a avut la baza aceasta rectificare consultari cu toate ministerele si s-a urmarit incadrarea in deficitul de 2,96% din PIB.
S-a si reusit acest lucru. Rezultatele economice de pana in prezent argumentand astfel posibilitatea realizarii unei cresteri economice de 6,1% fata de 5,6% cat s-a estimat initial. De asemenea, a avut loc o crestere a PIB-ului estimat de la 837,2 miliarde la 842,5 miliarde de lei".
Potrivit acestuia, rectificarea bugetara asigura fonduri suplimentare pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotarari judecatoresti in favoarea cadrelor didactice din preuniversitar, finantarea sistemului de protectie a copilului si plata drepturilor persoanelor cu dizabilitati, plata... mai mult
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 14:34
Guvernul a aprobat, miercuri, a doua rectificare bugetara din acest an. Cei mai multi bani merg la Ministerul Agriculturii, administratiile locale si Ministerul Dezvoltarii.
Anuntul a fost facut de sefa de la Finante, Anca Dragu, dupa sedinta Executivului.
"Este a doua rectificare bugetara pozitiva, care arata o imagine foarte buna a gestionarii banului public. Am pastrat limita de deficit bugetar de 2,8% din PIB in numerar", a declarat aceasta.
Ea a precizat ca exista o singura diferenta fata de varianta de rectificare publicata saptamana trecuta pe site-ul Ministerului de Finante, anume ca la Ministerul Sanatatii exista economii suplimentare de circa 260 de milioane de lei.
Suma provine, in principal, din cheltuielile cu salariile personalului din aparatul central al ministerului si din fondurile alocate pentru achizitionarea ambulantelor SMURD.
Din cauza intarzierii procesului de licitatie publica pentru achizitionarea ambulantelor, care se estimeaza ca va fi incheiat ...citeste mai departe despre "Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara din 2016: Agricultura primeste o suma record - Cine pierde si cine castiga" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 16:55
Guvernul a aprobat prima rectificare bugetara pentru anul 2015, in sedinta de marti, dar documentul integral inca nu a fost facut public.
Informatia a fost confirmata de purtatorul de cuvant al Executivului, Corneliu Calota, care a precizat ca "forma completa a actului privind rectificarea urmeaza sa apara pe site-ul Ministerului Finantelor", potrivit Agerpres.
El a spus ca au avut loc doar cateva modificari minore. "S-au adaugat doua alineate, respectiv la articolul 25, de catre MApN, prin care se autorizeaza Ministerul Apararii sa utilizeze o suma de bani pentru activitati specifice, iar la articolul 5, MAE a adaugat un alt alineat".
Pana la difuzarea acestei stiri, Ministerul de Finante nu a publicat documentul in forma finala, pe site-ul sau existand doar forma inaintata Guvernului.
Ponta insista ca nu se taie nimic
La debutul sedintei de Guvern, premierul Victor Ponta a insistat asupra faptului ca rectificarea bugetara este una pozitiva. De asemenea, a tinut sa... citeste mai departe despre "Rectificarea bugetara, aprobata de Guvern - Documentul final inca nu e public" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Iulie 2015, ora 15:41
Bugetele ministerelor Muncii, Dezvoltarii, Mediului, Transporturilor, Economiei, Agriculturii, Sanatatii, Societatii Informationale si Apararii vor fi taiate la a doua rectificare din acest an. De alocari suplimentare urmeaza sa beneficieze doar Afacerile Interne, Justitia, Externele si Camera Deputatilor.
Taieri de bugete vor fi operate la:
- Ministerul Muncii cu 520,4 milioane lei
- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice 315,1 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul 51 "Transferuri intre unitati ale administratiei publice" (-280,0 milioane lei), titlul 55 "Alte transferuri" (-21 milioane lei) si bunuri si titlul 20 "Bunuri si Servicii" (-6 milioane lei)
- Ministerul Mediului 178,1 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul 56 "Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare" (-200,0 milioane lei),
- Ministerul Transporturilor 134,3 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul 55 "Alte transferuri" (-225,1 milioane lei). De asemenea, s-a avut in vedere asigurarea sumei de 190,0 milioane lei pentru pentru finantarea in anul 2013 a proiectelor de investitii la magistralele de metrou),
- Ministerul Economiei: 62,2 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 17:08