Rectificarea bugetara care se va discuta vineri, intr-o sedinta speciala de guvern, se inscrie in tintele asumate si in cele convenite cu institutiile financiare internationale, inclusiv in ceea ce priveste deficitul, al carui nivel ar urma sa se situeze la 1,86 la finele anului, a declarat, marti, premierul Victor Ponta.
"Rectificarea bugetara ne va pastra in toate tintele pe care le-am stabilit si in bugetul de stat si cu institutiile financiare internationale. 1,86 (deficit - n.red.) va fi, da? In conditiile in care acum inca avem excedent bugetar, macar sa putem sa cheltuim toti banii, nu pe salarii, ci pe zonele de proiecte ca sa ajungem la 1,86, pe investitii locale, pe investitii publice", a afirmat Ponta, la inceputul sedintei saptamanale a Executivului.
Prim-ministrul a precizat ca sedinta de guvern ordinara a fost devansata cu o zi, urmand ca miercuri si joi sa se discute in cadrul Guvernului, dar si al coalitiei de guvernare detalii privind rectificarea ...citeste mai departe despre "O noua rectificare bugetara - ce promite Victor Ponta" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 13:39
Prim-ministrul Victor Ponta a explicat, luni dimineata, de ce au fost taieri ale bugetului alocat Ministerului Transporturilor, la rectificarea bugetara, argumentand ca proiectele nu pot fi finalizate din cauza investigatiilor si anchetelor "tot mai ...citeste mai departe despre "De ce ia bani Ponta de la Transporturi: Proiectele nu se finalizeaza din cauza anchetelor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 11:03
A doua rectificare bugetara din acest an va fi efectuata saptamana viitoare, fiind vorba de o rectificare pozitiva, a anuntat premierul Victor Ponta.
El a precizat ca rectificarea va fi efectuata si pe baza discutiilor avute in aceste zile cu expertii Comisiei Europene, la Bruxelles.
Premierul a asigurat totodata ca toate fondurile aferente platii drepturilor de natura salariala sau pentru indemnizatii sunt acoperite.
"Restul, vedem ce putem sa sprijinim si ce putem sa dam si pentru sanatate, si pentru dezvoltare locala", a adaugat Ponta.
Reprezentantii Guvernului si cei ai BNR s-au aflat, saptamana trecuta, la Bruxelles pentru evaluarea acordului cu FMI, CE si Banca Mondiala, discutiile avand loc in premiera in afara tarii, pe agenda figurand si cea de-a doua rectificare bugetara din acest an.
Decizia a fost legata de contextul intern al campaniei electorale, ambele parti intelegand ca discutiile sa nu fie folosite in scopuri politice, fiind mai degraba discutii tehnice. FMI are ca regula sa nu se implice in politicile interne pe perioada campaniilor electorale, dar era necesar ca aceasta misiune de evaluare sa aiba loc", au declarat atunci pentru Reprezentantii Guvernului si cei ai BNR s-au aflat, saptamana trecuta, la Bruxelles pentru evaluarea acordului cu FMI, CE si Banca Mondiala, discutiile avand loc in premiera in afara tarii, pe agenda figurand si cea de-a doua rectificare bugetara din acest an.
Decizia a fost legata de contextul intern al... mai mult
Luni, 22 Septembrie 2014, ora 13:10
Rectificarea bugetara va creste deficitul bugetar de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB, diferenta pe care expertii FMI o accepta doar pentru sumele cheltuite suplimentar fata de programul initial pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Astfel, deficitul bugetului general consolidat ar putea creste in acest an de la 14,7 miliarde lei, asa cum apare in scrisoarea transmisa FMI in luna septembrie, la 15,9 miliarde lei.
Concomitent, autoritatile au convenit cu FMI o usoara ajustare in jos a prognozei de PIB pentru acest, de la 626,2 miliarde lei la 625,5 miliarde lei, din cauza unui deflator in scadere.
Ministrul bugetului, Liviu Voinea, a declarat in urma cu cateva zile ca scenariul de baza in discutiile cu FMI include o crestere economica pentru acest an de 2,2%.
Reprezentantii Ministerului Finantelor nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii stirii.
In ultima prognoza publicata de Comisia Nationala de Prognoza, estimarea de PIB pentru acest an a fost realizata pe baza unui deflator de 4,4%, in condiitiile in care cresterea preturilor productiei industriale era prognozata la 4,6% la finele lui 2013 si 4,7% medie anuala. De asemenea, CNP avea in vedere o inflatie medie anuala de 4,3% si o crestere a preturilor de consum (decembrie/decembrie) de 3,5%.
Potrivit datelor INS, preturile productiei industriale au crescut in august fata de perioada corespunzatoare a anului trecut cu 0,6%, in timp ce... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 14:40
Dupa ce a dezmintit zvonurile potrivit carora Guvernul intentioneaza sa majoreze cota unica de la 16 la 22%, premierul Ponta anunta ca a doua rectificare bugetara din acest an, programata pentru sfarsitul lunii octombrie, va fi una negativa.
"In ultima sedinta a USL am discutat cum stam cu banii, ca o sa avem o rectificare negativa in acest moment", a spus Ponta.
Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la inceputul anului, din cauza unor performante sub asteptari la nivelul sistemului bancar, provenite si din modificari ale legislatiei fiscale, o colectare mai slaba, explicata inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, si nerealizarea profitului estimat la BNR.
Ponta a declarat, inainte de plecarea in SUA ca ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu va discuta despre rectificarea de final de an si despre bugetul pe 2014 cu delegatia Fondului Monetar International, care face o vizita la Bucuresti in perioada 22 octombrie - 5 noiembrie.
"Am discutat, inainte sa plec (la Washington - n.r.), destul de mult si cu Daniel Chitoiu si cu Liviu Voinea, de unde taiem, de unde dam. Astept ca aceasta discutie sa aiba loc si cu partenerii nostri internationali si, probabil ca vineri, la sedinta de guvern, vom avea o prima discutie, saptamana viitoare adoptam si rectificarea. Bugetul trebuie sa plece la Parlament la inceputul lunii noiembrie", a precizat Victor Ponta.... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 19:19
Guvernul ar putea avea vineri o prima discutie despre rectificarea bugetara pe care ar urma sa o efectueze saptamana viitoare, a declarat premierul Victor Ponta, aflat in vizita oficiala in SUA.
El a aratat ca ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu va discuta despre rectificarea de final de an si despre bugetul pe 2014 cu delegatia Fondului Monetar International, care face o vizita la Bucuresti in perioada 22 octombrie - 5 noiembrie.
"Am discutat, inainte sa plec (la Washington - n.r.), destul de mult si cu Daniel Chitoiu si cu Liviu Voinea, de unde taiem, de unde dam. Astept ca aceasta discutie sa aiba loc si cu partenerii nostri internationali si, probabil ca vineri, la sedinta de guvern, vom avea o prima discutie, saptamana viitoare adoptam si rectificarea. Bugetul trebuie sa plece la Parlament la inceputul lunii noiembrie", a precizat Victor Ponta. mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 09:16
Rectificarea bugetara aprobata de Guvern sambata este una "de criza", crede analistul financiar Constantin Rudnitchi, care spune ca Executivul sacrifica investitiile pentru masuri sociale. De asemenea, analistul observa ca rectificarea a fost facuta pe baza incasarilor obtinute din licentele ANCOM, o sursa de venit conjuctural.
Prin aceasta rectificare, mediul de afaceri este sustinut doar partial, din perspectiva subventiilor pentru agricultori si datorita banilor care vor fi alocati administratiilor publice si locale. Cel mai probabil, fondurile suplimentare vor fi folosite pentru plata totala sau partiala a datoriilor catre diverse companii, crede Rudnitchi.
Totusi, acesta subliniaza faptul ca alocarea unor noi sume catre administratiile publice locale este un "paliativ, pentru ca ideal ar fi ca acesta sa nu stea la mana bugetului, ci sa isi gaseasca singure resursele".
Guvernul a alocat 350 milioane lei pentru achitarea arieratelor unor unitati administrativ-teritoriale, o obligatie asumata fata de FMI. Premierul a sustinut ca administratia locala a fost "un fel de Cenusareasa in materie de alocari".
Agricultura a primit cei mai multi bani, la rectificare, respectiv 400 de milioane de lei. "Este bine ca s-au trimis acesti bani, dar este o masura electorala, pentru ca vor plati la zi subventii care trebuiau acordate agricultorilor", subliniaza Rudnitchi.
A doua rectificare bugetara aprobata in doar 15 minute: Agricultura primeste cei mai multi bani... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 13:50
Guvernul va aproba vineri a doua rectificare bugetara din acest an. Premierul Ponta le-a cerut ministrilor sa mai aiba, pana atunci, o discutie cu reprezentantii Ministerului de Finante pentru definitivarea proiectului.
"Vineri, la ora 11.00, ne vom reintalni in sedinta extraordinara de guvern pentru aprobarea rectificarii. Lucrurile principale le-am discutat, dar va rog pe fiecare dintre ministri sa mai aveti o discutie la Ministerul de Finante", a spus Ponta in sedinta de guvern, citat de Mediafax.
Veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole.
Noua rectificare bugetara ingrijoreaza Consiliul Fiscal
Scaderea de venituri obtinute din taxa pe valoarea adaugata, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezulta si din alocari suplimentare, de circa un miliard lei din aceasta sursa, catre bugetele locale, conform proiectului celei de-a doua rectificari bugetare din acest an.
Guvernul va taia din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea si radioul public si unele ministere, printre care Cultura si Apararea, si va suplimenta alocarile la Agricultura, Sanatate, Administratie, Educatie, Justitie, Dezvoltare Regionala si Turism, SRI.
Deficitul bugetului consolidat va fi mentinut la... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 17:15
Premierul Victor Ponta a declarat, duminica, la Iasi, ca sunt bani pentru pensii, salarii, indemnizatii si pentru functionarea institutiilor statului, pana la sfarsitul anului, fondurile necesare in acest sens urmand sa fie realocate din alte parti.
"Avem bani pentru pensii, salarii, indemnizatii si pentru functionarea institutiilor statului, dar realocandu-i din alte parti", a afirmat, duminica, la Iasi, intr-o conferinta de presa, premierul Victor Ponta.
Acesta a reclamat ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca fostul Guvern a construit bugetul doar pentru primele zece luni ale anului.
"Guvernul trecut a considerat ca anul 2012 are doar zece luni, insa obligatia mea este sa asigur functionarea tuturor institutiilor statului pana la sfarsitul anului 2012", a declarat Ponta, subliniind ca sunt bani pentru pensii, salarii, indemnizatii si alte cheltuieli necesare bunei functionari a institutiilor statului.
Intrebat daca a stiut de la inceput despre aceasta situatie, premierul Victor Ponta a declarat ca a descoperit pe parcurs toate acele fonduri pe care fostul Guvern nu le-a prevazut.
"Am descoperit pe parcurs toate acele fonduri pe care fostul Guvern nu le-a prevazut. Exista doua explicatii pentru aceasta, si anume ori fostul Guvern a alcatuit un buget nerealist, ca sa nu spun fals, ca sa arate institutiilor internationale ca: "iata, am adoptat bugetul si e bine", ori s-au gandit ca nu vor mai fi ei la guvernare si atunci va veni altcineva care va rezolva... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 15:50