Rectificarea bugetara aprobata de Guvern a fost publicata in Minitorul Oficial, iar ministrul Finantelor, Florin Citu, a precizat ca are doua obiective: sanatatea romanilor si pastrarea capacitatii de productie in economie.
"In primul rand, sanatatea romanilor, iar in al doilea rand pastrarea capacitatii de productie in economie. Chelutielile bugetare cresc pe sold cu 12.5 miliarde lei. Ministerul Muncii primeste 8.5 miliarde lei in plus, Ministerul Sanatatii 3.7 miliarde lei in plus si Ministerul Afacerilor Interne 680 milioane lei pentru combaterea raspandirii infectiei cu coronavirusul SARS-COV-2.
In acealsi timp am alocat 3 miliarde lei in Fondul de Rezerva. Prin ordonanta de rectificare bugetara am permis ca acesti bani sa mearga catre sanatate sau munca fara sa fie nevoie de o alta rectificare bugetara. Doar printr-o hotarare de guvern. Am construit un buffer si prin acest mod de distribuire al banilor economisim timp", a scris, vineri, pe Facebook, Florin Citu.
Potrivit acestuia, rectificarea are si ceva atipic.
"In anii precedenti la rectificarile bugetare luau din banii alocati transporturilor, educatiei, agriculturii si chiar si sanatatii. Noi intelegem ca o economie fara investitii nu functioneaza. Astfel, pentru INVESTITII au fost alocate sume suplimentare", a mai scris Citu.
Potrivit acestuia, Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei a primit 1 miliard de lei, Ministerul Educatiei 576 milioane lei, Ministerul Transporturilor... mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 21:34
Ordonanta cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ, veniturile bugetului de stat se majoreaza, pe sold, cu 2,264 miliarde lei iar cheltuielile cu 736,9 milioane lei credite de angajament si cu 298,9 milioane lei credite bugetare. Deficitul scade cu 1,965 miliarde de lei.
Sumele defalcate din TVA pentru finantarea bugetelor locale se majoreaza cu 2,9 miliarde de lei.
La Bugetul asigurarilor sociale de stat veniturile scad cu 1,442 miliarde lei iar cheltuielile cresc cu 1,482 credite de angajament si 1,4454 miliarde de lei credite bugetare.
Bugetul asigurarilor pentru somaj are prevazute venituri in crestere cu 834,3 milioane lei si cheltuieli cu 144,5 milioane lei (credite de angajament) si 655 milioane lei (credite bugetare).
Guvernul a aprobat luni prima rectificare bugetara din acest an.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, in context ca proiectul de rectificare bugetara asigura plata integrala a salariilor, pensiilor si a proiectelor de investitii si nimeni nu trebuie sa-si faca niciun fel de griji.
"Prima rectificare bugetara din acest an este una pozitiva. Produsul Intern Brut a depasit, in premiera, pragul de 1.000 de miliarde de lei si s-a majorat cu 9 miliarde de lei fata de estimarea initiala. Cresterea economica pe primul trimestru 2019 a fost de 5% fata de trimestrul I din 2018. S-a vazut in mod foarte clar in datele macro ca, acolo... mai mult
Joi, 15 August 2019, ora 13:27
In Monitorul oficial de ieri, 5 august 2019, a fost publicata OG nr. 6/2019, ce adopta procedura anularii la plata a unor obligatii bugetare, cunoscuta ca si amnistie fiscala.
Actul normativ se adreseaza contribuabililor persoane juridice, persoane fizice, entitati fara personalitate juridica ce inregistreaza datorii restante la bugetul de stat la data de 31 decembrie 2018. Acesta instituie facilitati fiscale pentru acesti contribuabili in sensul anularii datoriilor accesorii (dobanzi si penalitati de intarziere) sau, dupa caz, restructurarea debitului principal prin anularea obligatiei de plata.
Sunt instituite proceduri in functie de valoarea datoriei bugetare existente la data de 31 decembrie 2018, astfel:
Pentru debitori la bugetul de stat cu sume mai mici de 1.000.000 lei, este aprobata anularea doar a obligatiilor fiscale accesorii;Pentru debitori la bugetul de stat cu sume mai mari de 1.000.000 lei, este aprobata procedura anularii creantelor accesorii, dar si anularea unei parti din debitul principal, cu respectarea unor conditii de restructurare a activitatii.
a) Anularea obligatiilor fiscale accesorii pentru debitori bugetari cu datorii restante la buget la data de 31 decembrie 2018, cand suma datoriei este mai mica de 1.000.000 lei.
Debitorii bugetari din aceasta categorie pot beneficia de anularea obligatiilor fiscale accesorii (dobanzi, penalitati si orice alte penalitati), daca achita debitul principal pana cel tarziu in data de 15 decembrie... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:29
Avocatul Poporului spune ca va analiza solicitarea presedintelui Klaus Iohannis de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara, dupa ce aceasta va fi publicata in Monitorul Oficial.
Totodata, Avocatul Poporului precizeaza ca asteapta prezentarea de catre reprezentantii Administratiei Prezidentiale a argumentelor juridice, pe baza carora a fost formulata solicitarea publica a sefului statului, se arata intr-un comunicat transmis Agerpres.
Presedintele Klaus Iohannis i-a cerut public Avocatului Poporului, miercuri, prin intermediul unui comunicat, "sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a verifica in ce masura Ordonanta de urgenta de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 indeplineste exigentele constitutionale de adoptare".
Solicitarea sefului statului a venit dupa ce Guvernul a adoptat, prin ordonanta de urgenta, proiectul de rectificare bugetara fara avizul CSAT, aviz de altfel obligatoriu.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a precizat insa ca Guvernul are doar obligatia sa solicite acest aviz, nu sa il si astepte. El a subliniat ca la baza adoptarii proiectului au stat 3 decizii ale CCR din anul 2011, potrivit carora un aviz este obligatoriu de solicitat si nu este obligatoriu ca el sa fie primit.
"Am avut si am prezentat un punct de vedere pe care domnul ministru Tudorel Toader ni l-a transmis, care fundamenteaza foarte bine decizia de azi. Sunt, daca nu ma insel, trei decizii ale CCR din... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 13:50
Guvernul nu poate aproba proiectul de lege pentru rectificarea bugetara fara un aviz de la CSAT, fie el pozitiv sau negativ, atrage atentia fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean.
El il contrazice astfel pe ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, care a spus ca "Guvernul are obligatia de a cere si nu de a astepta un aviz CSAT".
In schimb, a explicat Augustin Zegrean pentru Ziare.com, Parlamentul poate face acest lucru, pentru ca este forul legislativ suprem si nu poate nimeni sa il opreasca sa adopte o lege.
"Exista practica Curtii Constitutionale prin care s-a hotarat ca avizul este obligatoriu de cerut de catre Guvern. Ca este negativ sau pozitiv, este alegerea Parlamentului sa aprobe legea sau sa nu il dea nesocotind avizul CSAT. Parlamentul este forul legislativ suprem, este reprezentantul poporului roman si nu poate nimeni sa il opreasca sa adopte o lege daca vrea sa o adopte", a declarat Augustin Zegrean.
Asadar, daca legea ajunge in Parlament, poate fi votata si fara avizul CSAT. Insa, pentru a ajunge in Parlament, ea trebuie sa fie aprobata de Guvern care, potrivit Constitutiei nu are cum sa faca acest lucru fara aviz.
Fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean, spune insa ca Executivul ar putea adopta in sedinta de azi proiectul de rectificare bugetara, prin ordonanta de urgenta, chiar daca nu este constitutional.
Precizam insa ca o ordonanta de urgenta poate fi atacata la CCR doar... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 10:49
PNL cere Guvernului sa corecteze rectificarea bugetara astfel incat aceasta sa fie una constitutionala, afirmand ca Ordonanta simpla privind rectificarea bugetara, publicata in Monitorul Oficial, incalca Constitutia, conform unui comunicat al liberalilor.
Liberalii spun ca "Guvernul incalca Constitutia prin faptul ca face o derogare de la o lege organica, printr-un act normativ cu caracter ordinar, cum este cazul ordonantei simple, iar legea fundamentala interzice Guvernului, prin articolul 115, sa emita ordonante in domenii care fac obiectul legilor organice".
Ordonanta simpla privind rectificarea bugetara, publicata in Monitorul Oficial, introduce derogari de la rigorile stabilite de Legea finantelor publice, precum si de la alte acte normative, sustin liberalii.
Biserica nu a fost uitata la rectificare: Cati bani a primit Catedrala Mantuirii Neamului
PNL mai afirma ca orice derogare de la o lege organica, cum este Legea finantelor publice, trebuie sa ...citeste mai departe despre "PNL cheama Guvernul din vacanta: Rectificarea bugetara e neconstitutionala" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 August 2015, ora 19:22
SN "CFR Marfa" isi majoreaza cheltuielile pe 2011 cu aproximativ 70 milioane de lei, dupa ce Guvernul si-a dat acordul pentru aceasta rectificare bugetara printr-o hotarare adoptata saptamana aceasta.
"Se aproba bugetul de venituri si cheltuieli rectificat pe anul 2011 al Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa SA, aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, prevazut in anexa", se precizeaza in hotararea de guvern publicata joi seara in Monitorul Oficial. Din anexa reiese ca, in urma bugetului de venituri si cheltuieli pe 2011 rectificat, veniturile totale sunt in suma de 1.125.300 mii lei, iar cheltuielile totale sunt in suma de 1.204.800 mii lei.
Bugetul aprobat in luna martie 2011 prevedea venituri totale de 1.055.420 mii lei, respectiv cheltuieli totale de 1.134.920 mii lei. Prin compararea celor doua documente rezulta ca rectificarea aprobata de guvern este de 69,88 milioane de lei.
Cea mai mare parte a sumei este alocata pentru "cheltuieli cu drepturile salariale cuvenite in baza unor hotarari judecatoresti" (40,659 milioane de lei), respectiv pentru "cheltuieli cu platile compensatorii cf. CCM (contracte colective de munca) aferente disponibilizarilor potrivit programelor de disponibilizari" (13,592 milioane de lei). In bugetul societatii, aprobat in luna martie, la cele doua capitole nu au fost prevazute alocari.
Cheltuielile de personal sunt cu 17,45 milioane de lei mai mari, iar cele materiale cu suma... mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 16:58