Deputatul Victor Ponta afirma ca, vazand cifrele oficiale publicate de Ministerul Finantelor, rectificarea bugetara este "negativa".
Guvernul a anuntat o rectificare bugetara pozitiva. Ce ministere primesc bani in plus si de unde se taie
"Acum, avand cifrele oficiale publicate chiar de Ministerul Finantelor, lucrurile s-au lamurit: rectificarea bugetara este negativa (bani mai putin incasati decat s-a prevazut si cheltuieli mai mari). Dincolo de scandal politic insa ce inseamna acest lucru pentru Romania in anul 2018 /2019? Am fost deja in diverse guverne (2001-2004/ 2009/ 2012-2015/2017); am mai vazut declaratii populiste, promisiuni fanteziste, ascunderea intentionata a adevarului si incompetenta crasa la cei care conduceau tara. Opinia mea este ca ne ducem direct spre anul 2009 - politic, economic si bugetar/ marele avantaj este ca nu avem si o criza financiara la nivel mondial", a scris Ponta, duminica, pe Facebook.
Potrivit fostului premier, faptul ca si reprezentantii Guvernului si presedintele PSD au sustinut ca "rectificarea este pozitiva" reprezinta "o greseala cu posibile costuri majore pe termen lung".
"Daca minti privind datele bugetare iti pierzi credibilitatea si orice spui va fi considerat 'umflat' (...) Deja declaratiile populiste de tip 'Venezuela lui Hugo Chavez' au dus la cresterea dobanzilor la creditele pentru populatie si firme private/ razboiul cu bancile de dragul presei (care ar fi fost mai util si eficient sa fie purtat discret, cu... mai mult
Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 19:05
Guvernul a aprobat prima rectificare bugetara pentru anul 2015, in sedinta de marti, dar documentul integral inca nu a fost facut public.
Informatia a fost confirmata de purtatorul de cuvant al Executivului, Corneliu Calota, care a precizat ca "forma completa a actului privind rectificarea urmeaza sa apara pe site-ul Ministerului Finantelor", potrivit Agerpres.
El a spus ca au avut loc doar cateva modificari minore. "S-au adaugat doua alineate, respectiv la articolul 25, de catre MApN, prin care se autorizeaza Ministerul Apararii sa utilizeze o suma de bani pentru activitati specifice, iar la articolul 5, MAE a adaugat un alt alineat".
Pana la difuzarea acestei stiri, Ministerul de Finante nu a publicat documentul in forma finala, pe site-ul sau existand doar forma inaintata Guvernului.
Ponta insista ca nu se taie nimic
La debutul sedintei de Guvern, premierul Victor Ponta a insistat asupra faptului ca rectificarea bugetara este una pozitiva. De asemenea, a tinut sa... citeste mai departe despre "Rectificarea bugetara, aprobata de Guvern - Documentul final inca nu e public" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Iulie 2015, ora 15:41
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca rectificarea bugetara preconizata pentru aceasta saptamana vine intr-un moment favorabil, in care exista incasari suplimentare la buget.
"Aceasta rectificare vine si intr-un moment referitor la colectari, un moment pe care nu pot decat sa il salut si sa ma bucure. In luna iunie, nu fata de iunie 2013, ci fata de planul de incasari - un plan care intotdeauna este extrem de optimist-incasarile au fost 99,7 la suta insa in luna iulie deja de ieri pe 28, ora 17, se realizase peste 100 %, deci probabil, cu ceea ce se incaseaza azi, maine si poimaine, pana pe 31 vom avea o luna iulie cu incasari suplimentare fata de planul bugetar aprobat. Nu imi doresc decat ca acest trend sa se pastreze si cred ca atat masurile legislative - in primul rand noua lege a insolventei - cat si actiunile Directiei antifrauda ale DNA, ale DIICOT, ale unitatilor de Parchet (...) se pare ca in sfarsit produc efectele pe care ni le doream cu totii", a afirmat Ponta, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Prim ministrul a adaugat ca deficitul bugetar va ramane cel stabilit, ca de altfel toti parametri conveniti cu FMI, CE si BM.
"Deficitul bugetar ramane si in urma acestei rectificari cel de 2,2% din PIB si pastram asigurate in buget absolut toate sumele prevazute ca fiind cofinantare pentru programele finantate din fonduri europene. Nu ne-am atins de niciunul din buffere, din rezervele constituite la momentul adoptarii bugetului, rezerve... mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 13:16
Comisia Europeana saluta comentariile Consiliului fiscal cu privire la rectificarea bugetara dar se simte confortabila cu cifrele incluse in document, in conditiile in care riscurile mentionate de Consiliul fiscal sunt reflectate in cifrele bugetare, in special in rezervele considerabile constituite in buget, a declarat vineri Simon o'Connor, purtatorul de cuvant al vicepresedintelui CE, Olli Rehn.
"Rectificarea bugetara pe 2013 a fost discutata cu prilejul recentei vizite a misiunii FMI si CE si suntem confortabili cu cifrele incluse in rectificarea bugetara. Salutam comentariile Consiliului fiscal si rolul sau in crestere pentru asigurarea unor politici fiscale bune. Riscurile mentionate in comentariile Consiliului fiscal sunt reflectate in cifrele bugetare, in special in rezervele considerabile constituite in buget", a declarat Simon o'Connor pentru Agerpres.
Consiliul Fiscal a apreciat, marti, in completarile facute la opinia preliminara privind proiectul de rectificare bugetara pe anul 2013, ca exista riscuri relevante in ceea ce priveste incasarile proiectate din TVA ca urmare a evolutiei sub asteptari a consumului privat.
"In acelasi timp pierderea de venituri ca urmare a reducerii cotei standard la paine, faina si grau apare drept corect luata in considerare, Consiliul fiscal avand estimari similare cu cele ale Ministerului de Finante. Totusi, Consiliul fiscal isi manifesta rezervele cu privire la dimensiunea impactului pozitiv asupra veniturilor... mai mult
Vineri, 16 August 2013, ora 12:40
Rectificarea bugetara incalca mai multe reguli fiscal bugetare, cea mai importanta fiind tinta de deficit, si a fost facuta pe baza unor proiectii nerealiste, numai din impozitul pe venit si contributii din asigurari veniturile fiind supraestimate cu 1 miliard de lei, potrivit Consiliului Fiscal.
"Incalcarea de catre proiectul de rectificare bugetara a regulilor fiscal bugetare submineaza grav credibilitatea acestora, mai ales in ceea ce priveste nerespectarea tintei de deficit bugetar", arata Consiliul intr-o opinie formulata la 30 iulie, data la care Guvernul a decis prima rectificare bugetara a anului.
Consiliul Fiscal mentioneaza ca a primit informatii de la Ministerul Finantelor cu privire la rectificare in seara zilei precedente, astfel ca nu a avut timp sa faca o analiza riguroasa pana la aprobarea proiectului de catre Executiv. mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 10:05
Guvernul va efectua la sfarsitul lunii iulie prima rectificare bugetara din acest an, prin care se spera ca vor fi asigurate fonduri care sa faca posibila reducerea TVA la paine, masura care ar putea fi insa aplicata, probabil, doar din luna septembrie, potrivit premierului Victor Ponta.
"Eu sunt optimist ca una din promisiunile importante ale USL, cea referitoare la scaderea TVA pe tot lantul la paine, sunt optimist - vedeti cum spun, ca sa nu se supere ministrul de Finante si ministrul Bugetului - ca la rectificarea care va avea loc in aceasta luna vom putea sa ne tinem de cuvant", a spus Ponta la Antena 3.
El a precizat insa ca reducerea TVA la paine, anuntata initlial pentru luna iulie, nu va putea fi aplicata nici de la 1 august, deoarece rectificarea bugetului este prevazuta sa fie efectuata la 30 iulie, ci "probabil 1 septembrie, daca totul este foarte bine".
Premierul a explicat totodata ca este necesar sa existe si o opinie favorabila din partea FMI.
In luna mai, premierul Victor Ponta a declarat ca pentru proiectul de reducere a TVA la paine va trebui sa fie alocata 250 milioane lei, Fondul Monetar International transmitand Guvernului sa aloce acesti bani din alta parte si sa nu mearga doar pe ideea ca ii va recupera din evaziunea fiscala.
El arata ca reducerea TVA la paine nu se poate face decat pe tot lantul si ca proiectul poate debuta dupa rectificarea bugetara din luna iulie.
Un document al Ministerului Finantelor redactat in primavara... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 08:39
Schimbarea varfului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a insemnat un plus de 10% la incasarile bugetului de stat, a declarat sambata, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta, la sedinta de guvern in care s-a aprobat rectificarea bugetara.
Primul ministru a mentionat datele privind executia bugetara pe primele noua luni din 2012, care arata un plus de 7,2% al veniturilor bugetului general consolidat fata de perioada similara din 2011 si cresteri ale incasarilor la toate impozitele si taxele principale.
Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 9,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,2%), accize (+8,7%), impozit pe venit (+12,3%), impozit pe profit (+6,3%).
"Vreau sa stiti cu totii - Nu cred ca deodata administratia fiscala romaneasca a devenit mult mai eficienta sau ca am avut vreun boom economic. Practic, aceasta crestere se datoreaza schimbarilor de la varful ANAF in special si vreau sa cuantificati cu totii in bani cat insemna pentru statul roman si pentru bugetul Romaniei pastrarea unei retele de crima organizata si coruptie in fruntea ANAF, o retea care, vedem zi de zi de la televizor, a avut sprijinitori, a avut responsabili si a avut oameni care au pastrat-o si au incurajat-o sa ramana la conducerea ANAF (...) Mai departe, in teritoriu, lucrurile merg incet, merg dificil, sunt anchete, dar varful ANAF inseamna un plus de incasari la... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 13:34
Guvernul se va reuni sambata, in sedinta, pentru a aproba a doua rectificare bugetara din acest an, ministrii care gestioneaza programele presuspendate de catre CE avand sarcina ca, pana atunci, sa identifice in propriul buget si resurse prin care sa acopere cheltuielile aferente acestor proiecte.
"Fiecare minister va trebui sa isi asigure partea financiara pentru a continua aceste proiecte, incercand sa faca in buget loc pentru aceste cheltuieli. Trebuie sa fie identificate sumele, astfel incat proiectele sa nu fie blocate. Aceste este primul element ca si obligatie pentru fiecare ministru in parte si sambata, cand va fi sedinta de guvern, acest lucru va fi luat in calcul", a declarat consilierul de stat al premierului Eugen Teodorovici.
Serviciile Comisiei Europene au informat autoritatile romane, printr-o scrisoare, ca au decis sa "presuspende" cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE, legate de transport, dezvoltarea regionala si cresterea competitivitatii economice.
Proiectul de rectificare bugetara prevede ca veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole.
Scaderea de venituri obtinute din taxa pe valoarea adaugata, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezulta si din... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 10:02
Cursul mediu estimat pentru finalul anului a crescut de la 4,21 lei/euro, la 4,45 lei/euro, in urma rectificarii bugetare, potrivit declaratiilor ministrului Finantelor, Florin Georgescu.
Business24 va prezinta principalele declaratii ale premierului Victor Ponta si ale ministrului Finantelor, Florin Georgescu, cu privire la rectificarea bugetara:
Florin Georgescu, ministrul Finantelor
- Se reface salariul bugetarilor: 8% in iunie si 7,4% acum, plus ce s-a dat anul trecut, inseamna revenirea la salariul din iunie 2010
- Taxa clawback modificata intra in vigoare de la 1 octombrie
- Despre reducerea perspectivei de crestere economica: Nu avem in vedere o asemenea posibilitate si avem incredere ca economia romaneasca va reusi sa atinga nivelul de 1,2% crestere reala a PIB, in acest an
- Despre investitii: Banii sunt acolo unde trebuie, acolo unde investitiile sunt la un grad de 80-90% de finalizare, nu la cele cu 1-2% grad de finalizare
- TVA la incasare si taxa clawback: Astazi s-a aprobat o alta ordonanta cu continut de masuri financiare generale: ordonanta prin care de la 1 ianuarie 2013 se introduce TVA la incasare si mult discutata taxa clawback ce reglementeaza modul de functionare, de plata si aducerea la zi a acestor decontari dintre agentii economici, ceea ce va permite fluidizarea aprovizionarii cu medicamente si reducerea arieratelor. Taxa clawback s-a revizuit in jos de la aproximativ 30%, la 20%
- Acesti factori macroeconomici ne-au permis... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 16:47