Bugetul Municipiului Bucuresti pe anul 2019 va fi diminuat cu 608 milioane de lei, conform proiectului de rectificare bugetara aprobat miercuri de Consiliului General al Capitalei.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus despre aceasta rectificare bugetara ca este "o prioritizare" a cheltuielilor.
"Aceasta a tinut cont strict de alcatuirea bugetului de stat pe anul curent. Asa cum am anuntat inca din lunile ianuarie si februarie bugetul Capitalei a fost diminuat de Ministerul Finantelor cu 25%, prin urmare cheltuielile PMB au trebuit sa fie reduse. A trebuit realizata o prioritizare a cheltuielilor. Asa cum am afirmat in repetate randuri principala preocupare este continuitatea serviciilor publice catre bucuresteni. Syb nicio forma nu s-au facut taieri, rectificari negative pentru transportul in comun, pentru apa calda si caldura, deci termoficare, spitale, consolidari", a declarat Firea la inceputul sedintei.
Ea a sustinut ca in presa au aparut materiale care au indus idei gresite despre rectificarea bugetara.
"Toate stirile care a aparut in aceasta perioada care vorbeau despre posibile traieri la scoli, spitale, consolidari, iluminat, transport, sunt neadevarate ca vezi vedea ca nu se confirma, dimpotriva. Bugetul sanatatii creste cu 51 de mil de lei. Bugetul pentru subventia pentru termoficare creste cu 162 de milioane de lei. Si sunt si alte cresteri. Este adevarat a trebuit sa prioritizam cheltuielelie pentru celelalte institutii, dar nu la cele care al... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 16:27
Primaria Capitalei vrea sa taie 600 de milioane de lei din buget (aproximativ 10%), din cauza incasarilor mai mici din cotele din impozit pe primele 5 luni, potrivit unui proiect de hotarare. Principalele taieri vor fi de la scoli, strazi, cultura spatii verzi sau biserici. Spitalele, pe plus.
"Avand in vedere gradul efectiv de realizare a veniturilor in primele 5 luni ale anului curent, cand se constata o diminuare a veniturilor bugetului local, urmare a incasarilor din cotele defalcate din impozitul pe venit in scadere semnificativa fata de aceeasi perioada a anului 2018 se constata necesitatea rectificarii atat a unor venituri prognozate a fi incasate la bugetul Municipiului Bucuresti cat si reducerea unor cheltuieli propuse a se realiza pe parcursul anului curent", se arata in expunerea de motive a proiectului de rectificare bugetara.
Suma propusa pentru diminuare este, potrivit proiectului de hotarare, de 608 milioane de lei, adica aproximativ 10% din bugetul total.
Principalele taieri:
- 35 de milioane de la invatamant
- 11 milioane de la promovarea culturii traditionale
- 33 de milioane de la intretinere parcuri si spatii verzi
- 53 de milioane de la Transporturi
- 5 milioane de lei mai putin la biserici
- 10 milioane de lei mai putin la Administratia Strazilor
- Centrul de creatie arta si traditie, minus 11 milioane
- 3 milioane mai putin la Politia Locala
- Administratia Monumentelor, taiere de 14 milioane de lei.
Pe de alta parte, 51 de... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 13:30
Proiectul de hotarare privind rectificarea bugetara a fost aprobat, marti, in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) . Proiectul de hotarare a fost aprobat cu 28 de voturi "pentru", opt abtineri si 12 voturi "impotriva".
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a subliniat din nou ca banii nu sunt taiati de la anumite domenii, ci doar sunt redistribuiti, urmand de exemplu sa fie achizitionati 50 de senzori seismici.
"Nu se taie de la consolidari pentru a se da bani la alte capitole. Este vorba despre o redistribuire in cadrul creditelor din interiorul exercitiilor bugetare. Concret, pentru ca s-a spus fals ca se taie bani de la consolidari, este vorba despre o suma care nu poate fi cheltuita pana la sfarsitul anului. Si atunci ori tinem banii blocati, ori facem ceva util, sa achizitionam 50 de senzori seismici, cei mai performanti. Am primit deja aprobare de la Institutul National de Fizica a Pamantului (INFP) ", a declarat Firea la inceputul sedintei CGMB.
La dezbaterea pe proiectul de hotarare privind rectificarea, grupurile USR, PMP si PNL au propus cate un amendament, amendamente care au fost, insa, respinse. Firea s-a declarat socata de propunerea amendamentelor, reprosandu-le consilierilor generali ca la sedinta trecuta nu au aprobat rectificarea, insa in sedinta de marti vin cu amendamente. Firea a spus ca nu i se pare "un mod profesionist" de a lucra.
"Am ascultat cu atentie si ingrijorare multitudinea de amendamente. Sunt socata.... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 14:26
O noua rectificare bugetara la Primaria Capitalei va fi supusa votului consilierilor generali in sedinta extraordinara care va avea loc joi.
Primaria vrea sa suplimenteze bugetele de la centrul de proiecte educationale PROEDUS cu 12 milioane de lei si cu 8 milioane de lei la Directia Generala de Asistenta Sociala (DGASMB) . In schimb, va fi redus cu 40 de milioane de lei bugetul Administratiei Strazilor si cu 26,6 milioane de lei la Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement (ALPAB).
Va mai fi supusa votului consilierilor generali cumpararea celor sapte terenuri de 4,6 ha care formeaza Parcul Verdi de la actualul proprietar, Dragos Savulescu, fost actionar la clubul Dinamo, condamnat in prima instanta. Pretul cerut de el este de aproape 50 de milioane de euro.
Un alt proiect de hotarare care se afla pe ordinea de zi a CGMB se refera la transformarea oficiala a RATB in societate pe actiuni, prin semnarea actului constitutiv. Controversatul regulament pentru transportul in regim taxi, prin care sunt interzise aplicatiile de transport alternativ, se afla din nou pe ordinea de zi, dupa ce a fost retras in luna martie.
Aceasta este a doua rectificare bugetara propusa in doar doua saptamani, dupa cea din 23 august.
Bani mai putin la Administratia Strazilor, in ciuda protestelor
Au fost introduse in noul proiect de rectificare bugetara sumele pentru implementarea proiectului de wi-fi gratuit in Bucuresti, respectiv 1 milion de lei si a fost suplimentat bugetul... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 09:26
Capitala are un buget pentru 2014 mai mare comparativ cu cel de anul trecut, respectiv 5,2 miliarde de lei. Din acesta, circa 4,5 miliarde de lei reprezinta bugetul local, se arata intr-un proiect de hotarare care va fi supus la vot in sedinta de joi a CGMB.
Conform proiectului de hotarare privind aprobarea bugetului Capitalei pe 2013, la bugetul general sunt prevazute venituri de 5,26 miliarde de lei si cheltuieli de 5,36 miliarde de lei, a anuntat Mediafax.
Bugetul local are prevazuti, atat la capitolul venituri, cat si la cel de cheltuieli, 4,51 miliarde de lei.
La bugetul institutiilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii sunt mentionate venituri de 1,4 miliarde de lei si cheltuieli de 1,45 miliarde de lei. In document este mentionat un excedent de 43,9 milioane de lei.
Alte aproximativ 58 de milioane de lei sunt trecute, conform proiectului, la bugetul creditelor externe.
In proiectul de hotarare este mentionat si un fond de rezerva bugetara de 30 de milioane de lei.
Care sunt sumele pentru obiectivele de investitii
Obiectivele de investitii cu finantare integrala sau partiala de la buget pe 2014 au prevazuti 740 de milioane de lei pentru obiective deja incepute si 143 de milioane de lei pentru cele noi.
Astfel, pentru modernizarea si reabilitarea sediului vechi al municipalitatii sunt alocati 30 de milioane de lei.
Pentru investitii in unitatile de invatamant, respectiv pentru programul de reabilitare cofinantat de... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 15:18
Guvernul ar putea avea vineri o prima discutie despre rectificarea bugetara pe care ar urma sa o efectueze saptamana viitoare, a declarat premierul Victor Ponta, aflat in vizita oficiala in SUA.
El a aratat ca ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu va discuta despre rectificarea de final de an si despre bugetul pe 2014 cu delegatia Fondului Monetar International, care face o vizita la Bucuresti in perioada 22 octombrie - 5 noiembrie.
"Am discutat, inainte sa plec (la Washington - n.r.), destul de mult si cu Daniel Chitoiu si cu Liviu Voinea, de unde taiem, de unde dam. Astept ca aceasta discutie sa aiba loc si cu partenerii nostri internationali si, probabil ca vineri, la sedinta de guvern, vom avea o prima discutie, saptamana viitoare adoptam si rectificarea. Bugetul trebuie sa plece la Parlament la inceputul lunii noiembrie", a precizat Victor Ponta. mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 09:16
Ministerul Economiei a cerut Guvernului rectificarea bugetelor de venituri si cheltuieli pe anul trecut pentru aproape 50 de companii, inclusiv cu cresteri de costuri, reclamand totodata ca Finantele nu au avizat solicitarea, desi legea nu impiedica modificarea acestor bugete dupa 31 decembrie 2011.
Solicitarea de revizuire a bugetelor, cu impact atat asupra veniturilor, cat si a cheltuielilor companiilor, a fost argumentata de minister prin cresterea castigului mediu pe economie, redimensionarea activitatii, diminuarea sumelor alocate de la buget pentru subventii, cresterea numarului de angajati in unele unitati, cu avertismentul ca in unele cazuri, precum la filialele Romarm, neaprobarea acestor bugete ar avea "grave consecinte economice si sociale", releva un document oficial.
Printre companiile cu bugete rectificate se numara Nuclearelectrica, Electrica, Santierul Naval Mangalia, Romarm, Romaero, Termoelectrica, Conpet,complexurile enregetice Turceni, Rovinari si Craiova, SN Lignitului Oltenia, Societatea Nationala a Sarii, Compania Nationala a Uraniului si filialele OPCOM, Teletrans, Formenerg, Smart, Hidroserv din Ramnicu Valcea, Sebes, Hateg, Cluj, Bistrita si Slatina.
Pe aceasta lista se mai afla filiale ale companiei Romarm, respectiv Tohan Zarnesti, Carfil Brasov, UM Cugir, Fabrica de Arme Cugir, UM Plopeni, Uzina Automecanica Moreni, Metrom Brasov, UM Mija, UM Bucuresti, UPS Dragomiresti, FP Fagaras, Electromecanica Ploiesti, Arsenal Resita, UM Sadu si... mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 13:30
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat vineri ca va convoca pentru luni, 12 decembrie, o sedinta de indata a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), la care sa fie rezolvata "problema" rectificarii bugetului pe 2011.
Edilul a precizat ca va convoca sedinta dupa ce joi a avut o intalnire pe aceasta tema cu liderii grupurilor din CGMB.
"Fac un nou apel la dialog si solicit tuturor factorilor responsabili sa inteleaga ca nu putem arunca banii bucurestenilor pe fereastra. Am incercat sa le arat liderilor ca banii pe care ei doresc sa ii bage in subventii se duc, de fapt, in niste "gauri negre", a subliniat Sorin Oprescu.
Acesta a precizat ca banii dati in plus catre RADET nu se duc in subventii, ci in penalitatile catre ELCEN, bani luati din investitii pentru proiecte aflate in derulare, care acum risca sa fie blocate.
Primarul general a mai spus ca va pune inca o data la punct, vineri, modificarile necesare pentru ca bugetul pe 2011 sa poata functiona, cu o realocare a fondurilor pentru investitii.
La 28 noiembrie, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) a primit, la rectificarea bugetului Capitalei pe anul in curs, 15 milioane in plus fata de cei 37,1 milioane lei de la guvern, iar Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) a beneficiat de o crestere cu 25 de milioane.
Ulterior, Oprescu a declarat ca RADET si RATB sunt doua "gauri negre", care nu ar fi trebuit sa primesca bani in plus la rectificarea... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 15:06
Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) a primit, la rectificarea bugetului Capitalei pe anul in curs, 15 milioane in plus fata de cei 37,1 milioane lei de la guvern, iar Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) a beneficiat de o crestere cu 25 de milioane.
Rectificarea aprobata luni cu aceste amendamente a fost dezaprobata de primarul general Sorin Oprescu. "Voi ataca in instanta acest buget facut in bataie de joc, pe picior, in baie. In aceste conditii, nu avem bani pentru investitii in curs", a spus edilul-sef al Capitalei.
Banii dati in plus RADET sunt necesari, potrivit viceprimarului Mircea Raicu, pentru a nu creste costul gigacaloriei.
In privinta fondurilor suplimentare alocate RATB, Raicu spune ca acestea acopera subventiile la costul biletelor, nefiiind astfel necesara o majorare de tarife.
"Cu acesti bani, serviciile publice din Bucuresti nu vor avea probleme pana la sfarsitul anului", a conchis Raicu.
Banii dati in plus celor doua regii s-au luat de la unele investitii si spitale aflate in subordinea municipalitatii.
Rectificarea aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) este una negativa, cu 207,5 milioane de lei in minus. mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 19:59