Consilierii generali au aprobat, in sedinta de miercuri, a doua rectificare negativa a bugetului din acest an al Capitalei, cu peste 478 de milioane de lei, RADET si RATB nefiind afectate de aceasta decizie.
Proiectul privind rectificarea negativa a bugetului Capitalei a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si opt abtineri, la sedinta fiind prezenti 35 de consilieri. Abtinerile au fost in randul consilierilor PDL.
Astfel, bugetul din acest an al Capitalei se rectifica in minus cu 478.643.540 de lei.
Potrivit proiectului aprobat de consilierii municipali, au fost diminuate veniturile mai multor institutii, printre care aparatul Primariei Municipiului Bucuresti, Administratia Strazilor Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, precum si alte institutii de cultura.
Astfel, din cei peste 478 de milioane de lei, 430 de milioane de lei au fost luati din bugetul pentru activitatea proprie a Primariei Capitalei, 23 de milioane de la
Administratia Strazilor, capitolul reparatii curente, 14,9 milioane de lei din bugetul ALPAB si 4,13 milioane de lei de la Administratia Cimiterelor si Crematoriilor Umane.
Alti 6,79 de milioane de lei au fost luati la rectificare din bugetele Administratiei Gradina Zoologica si Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, dar si din bugetele teatrelor Nottara, Þandarica, Metropolis si Masca.
Potrivit proiectului de hotarare, pentru reducerea... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 08:07
Proiectul celei de-a doua rectificari a bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pentru anul 2012 i-a ingrijorat pe membrii Consiliului Fiscal.
Comparativ cu prima modificare bugetara, proiectul curent prevede o majorare a veniturilor si cheltuielilor cu 1,95 miliarde de lei, mentinandu-se nemodificata tinta de deficit bugetar la 13,6 miliarde de lei, respectiv 2,25% din PIB, care este evaluat la 607,3 miliarde de lei.
Veniturile bugetare
Guvernul va avea la buget venituri mai mari cu 1,5 miliarde de lei, datorita unei prime transe, de 910.000 milioane de lei, provenita din licitatia 4G, in urma careia operatorii de comunicatii vor plati aproximativ 700 de milioane de euro.
Veniturile bugetare ale Romaniei vor fi suplimentate cu inca 590 de milioane de lei si datorita celorlalte categorii de venituri, adica incasari suplimentare provenite din venituri nefiscale (90 de milioane de lei), taxa clawback (3,6 milioane de lei), accize (2,1 milioane de lei), impozit pe venit si salarii (3,9 milioane de lei), venituri de capital (1 milion de lei).
Comparativ cu bugetul initial, veniturile totale sunt mai mari cu 1,42 miliarde de lei.
"Consiliul fiscal apreciaza proiectiile de venituri bugetare ca fiind in general realiste", se arata in raport.
"Cu toate acestea, Consiliul fiscal isi manifesta rezerva fata de nivelul estimat al categoriei "sume primite de la UE in contul platilor efectuate" care apare drept semnificativ supraevaluat, avand in... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 16:58
Bugetul rectificat al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) are un trend crescator fata de executia anului 2011, in termeni nominali, si ramane constant ca procent in PIB, precizeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP), in replica la informatiile din presa potrivit carora s-au redus sume la proiectele de investitii ale CNADNR.
Potrivit MFP, din analiza datelor privind executia bugetului pe primele opt luni din anul 2012, rezulta ca s-au deschis credite bugetare in procent de 54,8% din programul anual rectificat. Pe ultimele patru luni ale anului, sumele ramase de cheltuit sunt aproximativ la nivelul celor deschise pentru primele opt luni ale anului.
Diminuarea investitiilor publice prin rectificarea bugetara a vizat, in principal, reducerea sumelor alocate proiectelor realizate prin finantari din fonduri europene.
MFP anunta ca a fost efectuata o modificare tehnica in cadrul sumelor rambursate suplimentar Romaniei de catre Comisia Europeana.
"Aceste sume au fost eliminate din buget urmand a fi introduse in conformitate cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative prin majorarea bugetelor ordonatorilor principali de credite in momentul primirii efective a sumelor. Aceste sume care au fost eliminate si cu care se vor suplimenta bugetele ordonatorilor principali de credite se... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 11:52
Bugetul ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului s-a redus, in urma rectificarii bugetare, dar reprezentantii ministerului sustin ca finantarea programelor nationale considerate prioritare pentru Romania si pentru comunitatile locale nu vor fi afectate.
"Rectificarea in minus nu este de natura sa multumeasca nici un ministru responsabil, insa intelegem necesitatea gasirii unor solutii financiare pentru a repara nedreptatile facute de vechea guvernare unor categorii sociale din tara noastra (salariati, pensionari, insotitori ai persoanelor cu dizabilitati), precum si necesitatea respectarii acordurilor si obligatiilor asumate in relatia cu FMI, Banca Mondiala, Comisia Europeana", a precizat ministrul Eduard Hellvig.
Programele nationale care privesc eficienta energetica (cele referitoare la reabilitarea termica a locuintelor, a cladirilor institutiilor publice si a centrelor istorice) vor fi sustinute ca programe multianuale cu finantare din bugetul de stat sau ca programe finantate din fondurile UE.
Rectificare bugetara: Vom cheltui mai mult decat producem, cu circa 2,5 mld. de lei
Reprezentantii ministerului promit, pe site-ul oficial al institutiei, ca vor fi asigurate resursele necesare pentru plata cheltuielilor de personal si a cheltuielilor de functionare ale ministerului in valoare de 89.876 mii lei (19.972.000 euro), cheltuielile prin co-finantarea proiectelor din POR in valoare de 870.684 mii lei (193.485.000 euro) precum si cheltuielile cu... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 11:33
Premierul Romaniei a declarat, inainte sa inceapa efectiv sedinta de Guvern in care se discuta rectificarea bugetara pentru anul 2012, ca in perioada de toamna va directiona catre sectorul agricol toti banii disponibili, pentru a contracara efectele secetei din acest an.
"Am o preocupare speciala pentru ca in perioada de toamna, in plus fata de ceea ce decidem azi (n.r. in sedinta de Guvern), toate resursele pe care le vom avea sa le indreptam catre agricultura, sectorul cel mai lovit din acest an", a declarat Victor Ponta.
"Orice leu in plus pe care il obtinem la buget va merge spre agricultura, pentru a ajuta un sector fundamental al economiei si al vietii milioanelor de romani", a spus Victor Ponta.
Declaratiile premierului au fost facute in contextul in care Guvernul discuta rectificarea bugetului pentru 2012 si pentru care se prevede modificarea deficitului de la 1,9% la 2,25% din PIB.
Modificarea are loc pe fondul majorarii veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,069 miliarde lei fata de programul initial.
Premierul Victor Ponta a declarat ca prin aceasta rectificare de buget vrea sa rezolve o serie de probleme importante, precum banii pentru insotitorii persoanelor cu handicap, situatia arieratelor sau finantarea sanatatii.
"La rectificarea bugetara am lucrat un buget conceput gresit si nedrept anul trecut. Am preluat ceva din mers si trebuie sa aplicam doar corecturile absolut necesare", a spus Victor... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 13:02
Proiectul de rectificare bugetara care urmeaza sa fie aprobat joi de guvern prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB, pe fondul majorarii veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,069 miliarde lei fata de programul initial.
Rectificarea bugetara a fost agreata cu Fondul Monetar International.
Consiliul Fiscal anunta ca noile tinte sunt in concordanta cu prevederile Legii 291/2011 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in strategia fiscal-bugetara.
Premierul Victor Ponta a declarat ca prin aceasta rectificare de buget vrea sa rezolve o serie de probleme importante, precum banii pentru insotitorii persoanelor cu handicap, situatia arieratelor sau finantarea sanatatii.
Majorarea proiectiei veniturilor bugetare se datoreaza pe de-o parte performantei mai bune a veniturilor din impozitul pe venit si salarii inregistrata la finele primului semestru al anului, aceasta categorie de venituri fiind revizuita ascendent cu 1,96 miliarde lei, precum si a incasarilor din alte impozite si taxe generale pe bunuri si servicii, ca urmare a implementarii taxei clawback (plus 907 milioane lei), dar si pe de alta parte unui plus de venituri din TVA (plus 2,37 miliarde lei), generat in cea mai mare parte de implementarea unei scheme de stingere "in lant" de tip swap a arieratelor bugetare.
Conform acestei scheme, 2,26 miliarde lei vor fi transferati din bugetul de stat catre bugetele locale... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 10:10
Eurodeputatul PDL Theodor Stolojan a declarat luni, la sediul PDL, ca Guvernul Ponta ar trebui sa trimita urgent in Parlament un proiect de rectificare a bugetului de stat pe 2012, argumentand ca actualul buget are o mare necunoscuta, referindu-se la cele 30 mld. lei in plus la PIB-ul pe 2011.
"Guvernul trebuie sa iasa cat mai repede si sa trimita catre dezbaterea Parlamentului un nou proiect al bugetului pe anul 2012. Unul dintre motivele pentru care actualul buget nu mai corespunde cu realitatile economice din Romania este acela ca PIB pe anul 2011 a fost mai mare cu circa 30 miliarde de lei decat cel avut in vedere in momentul in care s-a elaborat proiect de buget pe anul 2012, prin urmare PIB-ul pe 2012 este mai mare cu circa 30 de miliarde de lei fata de cel avut in vedere la elaborarea acestui buget", a declarat Theodor Stolojan.
"De asemenea, avem un program de convergenta care vorbeste deja despre alte cifre economice decat cele pe care a fost fundamentat bugetul de stat, ca sa nu mai discutam ca suntem deja la un alt curs al leul fata de euro, decat cel avut in vedere la fundamentarea bugetului pe anul 2012", a adaugat eurodeputatul PDL.
Intrebat cum pot fi folosite cele 30 miliarde de lei, Stolojan a raspuns ca "intai trebuie vazut cat din acesti 30 miliarde lei pot fi atrase la buget". "Aceasta este marea necunoscuta pe care o avem si care trebuie rezolvata prin aceasta rectificare a bugetului pe 2012. Dupa aceea, sigur ne putem gandi ce anume trebuie... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 17:03
Guvernul si-a anuntat intentia de a efectua prima rectificare bugetara din acest an in semestrul II, in perioada vacantei parlamentare, elaborand deja proiectul de lege prin care solicita acordul Parlamentului pentru modificarea schemei alocatiilor bugetare.
Vacanta parlamentara este programata pentru intervalul iulie-august 2012.
Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in perioada vacantei parlamentare, prezentat vineri de catre Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, prevede temele generale pentru care Executivul intentioneaza sa emita astfel de acte normative, printre care se afla si rectificarea bugetului de stat si a bugetului de asigurari sociale de stat pe 2012.
Pe lista mai figureaza, printre altele modificarea Codului Fiscal, masuri privind constituirea si mentinerea unui nivel minim de rezerve de titei si/sau produse petroliere, masuri privind diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de aparare, aprobarea normelor cu privire la accesul, evidenta si protectia turistilor in structuri de primire turistice, imbunatatirea sistemului de finantare a institutiilor publice de cultura finantate din venituri extrabugetare si alocatii de la buget, a sistemului de salarizare a personalului din aceste institutii, precum si imbunatatirea salarizarii personalului din institutiile si activitatile cu profil cultural.
Conform legislatiei in vigoare, Parlamentul poate adopta o lege speciala prin care sa... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 19:31
In data de 15 noiembrie 2011, Ministerul Finantelor Publice a trimis Consiliului Fiscal proiectul celei de-a doua rectificari a bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011, solicitand opinia Consiliului Fiscal in baza art. 40, alin. (2) din Legea nr. 69/2010.
In temeiul acestui articol de lege, Consiliului Fiscal ii revine drept atributie "analiza si elaborarea de opinii si recomandari, atat inainte de aprobarea de catre Guvern, cat si inainte de transmiterea catre Parlament, asupra legilor bugetare anuale, a rectificarilor bugetare, cat si asupra altor initiative legislative care pot avea un impact asupra volumului cheltuielilor bugetare, precum si evaluarea conformitatii acestora cu principiile si regulile fiscale prevazute de prezenta lege".
Tinand cont de mandatul sau in conformitate cu prevederile legii 69/2010, Consiliul Fiscal constata si emite urmatoarele opinii si recomandari privitoare la proiectul de rectificare bugetara:
Proiectul de rectificare bugetara indeplineste conditiile art. 15, alin. (2) din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010 cu privire la faptul ca nu pot fi aprobate mai mult de doua rectificari bugetare pe an. Proiectul de rectificare indepline.te si regula stipulata la art. 9, alin. (2) din Legea nr. 69/2010 conform caruia totalul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar, cu ocazia rectificarilor bugetare.
Proiectul de... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 16:11