Noul manager al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a declarat miercuri ca nu isi va incasa salariul in primul an de mandat daca nu va creste profitul societatii.
"Salariul meu nu a fost inca stabilit. Insa insist asupra unui element; ca la orice manager selectat cu respectarea prevederilor OUG 109/2011, salariul se incadreaza in perimetrul reglementarii Guvernului privind corelarea cu salariul pe ramura.
Aceasta dezbatere despre salarizarea managerului la stat implica cred, doua paliere de responsabilitate, fata de actionari dar si fata de public. In acest sens, angajamentul meu este ca la finalul primului an de mandat voi creste profitul Nuclearelectrica sau, daca nu, imi asum ca salariul si toate beneficiile sa ramana companiei", a explicat managerul Nuclearelectrica pentru Agerpres.
Numele Danielei Lulache a fost vehiculat de presedintele Traian Basescu recent, seful statului sustinand ca toti directorii de la marile companii de stat au fost clienti politici.
"In primul rand, rezolvarea problemei de fond este ca in legea de functionare a societatilor comerciale, regii autonome si institutii autofinantate sa introducem un articol in care le stabilim salarizarea la nivel de bugetari - o data. Chestiunea cu domnii de la Asigurari se putea rezolva foarte bine, dupa parerea mea, amiabil. Cum doamna aceea care a ajuns la Nuclear (Daniela Lulache - n.r.)", a raspuns Basescu, intrebat despre salariile mari din companiile de stat.
El a afirmat ca Daniela Lulache a... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 10:15
Managerii unui numar de patru companii de stat au castigat, in primul trimestru al acestui an, peste 10.000 de euro, pe primul loc in top aflandu-se seful de la TAROM, cu o indemnizatie medie lunara de 73.394 lei (16.622 euro, la un curs de 4,4154 lei/euro), conform datelor transmise vineri de Ministerul Finantelor Publice.
Acesta este urmat de managerii de la CFR SA - 64.333 lei/luna in medie (14.570 euro), Posta Romana - 56.666 lei/luna (12.834 euro) si Romatsa - 53.333 lei/luna (12.079 euro).
La polul opus, cu cele mai mici indemnizatii lunare medii, de sub 1.000 de euro, se situeaza directorul general de la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu si directorul general al Administratiei Porturilor Dunarii Maritime Galati - 4.000 lei/luna (906 euro).
Presedintele Consiliului de Administratie al Tarom a avut si anul trecut cea mai mare indemnizatie medie lunara, de 70.906 lei (16.011 euro, la un curs de 4,4287 lei/euro). In schimb, indemnizatia managerului de la CFR SA era de 15 ori mai mica - 4.166 lei/luna (941 euro), a celui de la Posta Romana de cinci ori mai mica - 10.667 lei/luna (2.409 euro) si a managerului de la Romatsa de 5,7 ori, si anume 9.333 lei/luna (2.107 euro).
Potrivit MFP, pentru implementarea OUG 109/2011 toate companiile de stat trebuie sa introduca managementul privat. Acest proces a inceput in 2012, a continuat in prima parte a anului 2013 si se deruleaza in continuare.
Pana la implementarea OUG 109/2011 salariile managerilor... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 17:35
Presedintele Consiliului de Administratie al CFR Marfa, Liviu Radu, a fost numit director general al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB), iar Radu Merica, fost CEO Tiriac Holdings, va fi noul presedinte al Consiliului de Administratie.
Noua conducere a Companiei Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB) a fost numita vineri, managerii fiind selectati din lista persoanelor propuse de consultanti, in urma unui proces de recrutare informeaza Ministerul Transporturilor, intr-un comunicat.
Radu Merica este general manager RER Group in Romania si presedinte Aircraft Owners and Pilots Associations (AOPA) Romania.
CFR Marfa a anuntat tot vineri ca Liviu Radu, administrator al companiei, a fost numit presedinte CA, in urma demisiei lui Mustafa Aysun.
Din noua componenta a Consiliului de Administratie CNAB mai fac parte, alaturi de Merica si Radu, si Adrian Cighi, Bogdan Gaurean si Marius Bodea.
Veniturile CNAB au crescut cu 15% anul trecut, la 609,4 milioane lei, iar profitul brut a fost de 67,9 milioane lei, apropiat de cel din 2011, potrivit datelor preliminare ale companiei care administreaza aeroporturile din Otopeni si Baneasa. mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 09:10
Administratia Porturilor Maritime si Administratia Canalelor Navigabile au incheiat procedurile de selectie a managerilor privati, in noua conducere a firmelor controlate de Ministerul Transporturilor regasindu-se bancheri, consultanti financiari, profesori, antreprenori sau avocati.
Noii membri CA la Compania Nationala "Administratia Porturilor Maritime", selectati in urma procesului de recrutare, sunt Razvan Badalicescu (fost vicepresedinte pe corporate banking al Citibank), Viorel Panait (presedintele si directorul general al operatorului portuar Comvex Constanta), Valeriu Ionescu (managing partner al companiei de consultanta Valeriu Ionescu & Asociatii) si avocata Cristina Flavia Teodosiu Anastasiu.
CEO-ul companiei este Lucian Balut, profesor universitar.
In CA ai celor doi actionari minoritari, respectiv Fondul Proprietatea si Primaria Municipiului Constanta, au precizat reprezentantii MTI.
Potrivit datelor publicate la Ministerul de Finante, compania a inregistrat in 2010 afaceri de 218,5 milioane lei si un profit net de 24,6 milioane lei.
In cazul Companiei Nationale "Administratia Canalelor Navigabile", administratorii selectati sunt Cornel Panait (prorector pentru dezvoltare institutionala si relatii internationale la Universitatea Maritima Constanta), Mihai Darie (fost CFO la Fondul Proprietatea, partener la compania de consultanta Eqvon Finance), Mugur Popescu (director general adjunct la Aviva Pensii), Alexandru Frangulea (sef Departament retea... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 16:48
Sperantele Romaniei de a aduce companiile de stat pe profit stau in managerii privati. Care este profilul unui astfel de manager, care va primi un salariu de cel putin 75.000 de euro pe luna si bonificatii de milioane de euro? Cine va scoate "la liman" companiile de stat?
Cativa zeci de manageri privati vor fi recrutati de catre compania lui George Butonoiu, dupa ce acesta a semnat, luni, un contract cu statul.
"Noi vom recruta cativa zeci de directori pentru companiile de stat si incepem chiar de saptamana asta. Avem un contract cu statul pentru recrutarea managerilor privati, este un contract foarte mare, de cateva zeci de astfel de companii.
Este un proiect nou, abia ieri s-a semnat. Nu este vorba de Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica sau Transelectrica, ci de alte companii, dar comparabile", a declarat Butunoiu pentru Business24.
Managerul in companie se stat, cu nimic diferit fata de cel dintr-o companie privata
Butunoiu crede ca profilul managerului intr-o companie de stat nu trebuie sa fie cu nimic diferit fata de cel al managerului dintr-o companie privata de aceleasi dimensiuni.
"Nu este nicio diferenta intre candidati, candidaturile si CV-urile celor care aplica in companiile de stat fata de cele private. Trebuie sa urmareasca exact profilul managerului intr-o companie privata, asemanatoare ca dimensiune de compania de stat", a spus Butunoiu.
Specialistul afirma ca managerii privati vor fi pusi, asemenea celor care lucreaza in companiile... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 13:28
Cu toate ca procesul de recrutare al managerilor privati este pregatit cu mare fast de catre Guvern de mai bine de un an de zile, abia saptamana viitoare se va da startul cautarilor. Analistii contactati de Business24 s-au aratat sceptici in ceea ce priveste reusita "proiectului".
"Managerul privat la o companie de stat este un proiect esuat in fasa pentru ca este facut numai pentru imagine, nu pentru continut, pentru a arata lumii profane grija autoritatilor pentru aceste companii de stat.
Cum poate o singura persoana sa schimbe ceva in compania de stat in conditiile in care ai o AGA de stat, cu reprezentanti de doi bani? Acestia nu vor avea niciun rezultat benefic", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu pentru Business24.
In maximum o saptamana statul va da startul recrutarii managerilor privati. Primele patru companii care vor avea la conducere CEO privat vor fi Hodroelectrica, Romarm, Electrica Furnizare si Oltchim, ultimele doua urmand sa aiba manageri interimari intrucat sunt inscrise pe lista privatizarilor.
Printre companiile care au depus la Ministerul Economiei ofertele de participare la licitatie se numara Spencer Stuart si Egon Zehnder, companii de renume international. Comisionul pe care il vor primi headhunterii va fi de 250.000 de euro pentru fiecare manager recrutare.
Iata cum arata bilantul primelor companii care vor avea manager privat:
Hidroelectrica
Cea mai mare companie producatoare de energie din Romania a obtinut... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 12:00
MECMA a anuntat luni ca Pedersen&Partners va fi consultantul in procesul de selectare a viitorilor manageri privati pentru companiile de stat, conform NewsIn."Comisia de evaluare din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a stabilit, azi (luni, n.r.), ca oferta companiei Pedersen&Partners are cel mai mare punctaj si a fost declarata castigatoare a procedurii de selectare a consultantului care va asista ministerul in procesul de selectare a viitorilor manageri profesionisti pentru companiile cu capital majoritar de stat", se arata intr-un comunicat al MECMA.
Contractul va fi semnat dupa expirarea termenului legal de solutionare a contestatiilor.
Pentru stabilirea consultantului MECMA in procesul de implementare a managementului profesionist, comisia de evaluare a analizat ofertele tehnice si financiare ale operatorilor economici: SC Agentia de Servicii Profesionale SRL, SC Pedersen & Partners Consulting SRL si Asocierea George Butunoiu Group SRL & SCA Biris Goran.
Ministerul a primit cinci oferte pentru serviciile de consultanta, dar numai trei au fost validate de catre comisia de evaluare.
Consultantul va intocmi caietele de sarcini ce vor sta la baza licitatiilor pentru desemnarea firmelor de recrutare a viitorilor manageri, pentru fiecare dintre cele cinci companii: SC Hidroelectrica SA, SC Oltchim SA, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Electrica Furnizare si Compania Nationala Romarm SA.
Consultantul va selecta,... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 18:43
Compania Pedersen&Partners a fost aleasa pentru a oferi serviciile de consultanta in recrutarea de personal de conducere la companiile cu capital majoritar de stat aflate in subordinea Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), informeaza NewsIn.Informatia a fost confirmata de catre reprezentantii Pedersen&Partners, care au precizat ca asteapta semnarea propriu-zisa contractului.Pentru stabilirea consultantului MECMA in procesul de implementare a managementului profesionist, comisia de evaluare a analizat ofertele tehnice si financiare ale operatorilor economici: SC Agentia de Servicii Profesionale SRL, SC Pedersen & Partners Consulting SRL si Asocierea George Butunoiu Group SRL & SCA Biris Goran. Ministerul a primit cinci oferte pentru serviciile de consultanta, dar numai trei au fost validate de catre comisia de evaluare.Consultantul va intocmi caietele de sarcini ce vor sta la baza licitatiilor pentru desemnarea firmelor de recrutare a viitorilor manageri, pentru fiecare dintre cele cinci companii: SC Hidroelectrica SA, SC Oltchim SA, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Electrica Furnizare si Compania Nationala Romarm SA. Consultantul va selecta, impreuna cu reprezentantii ministerului, informatiile economice care sunt necesare firmelor de recrutare pentru selectia managerilor.
De asemenea, consultantul va stabili elementele esentiale care trebuie urmarite in interviurile finale. mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 16:27
Castigul salarial al unui manager intr-o companie de stat care va avea management privat ar putea fi cuprins intre 5.000-10.000 euro pe luna, potrivit unor surse din domeniu, care citeaza un document la care se lucreaza in prezent.Potrivit surselor citate, informatiile vehiculate recent in presa, conform carora un manager privat la companiile de stat ar putea fi platit chiar si cu cateva milioane de euro, sunt departe de a fi adevarate."Salariile exorbitante vehiculate recent in presa sunt aiuristice.
Managerii privati nu vor primi bonusuri, decat in situatia in care vor face profit peste cel previzionat", au mai spus aceleasi surse.Primele companii aflate in subordinea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) care vor avea management profesionist desemnat prin metode specifice au fost stabilite la nivel guvernamental, la propunerea MECMA. Companiile sunt S.C. Hidroelectrica S.A, S.C. Oltchim S.A, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Electrica Furnizare si Compania Nationala Romarm S.A, se arata intr-un comunicat al ministerului, transmis duminica.
In comunicat se precizeaza ca marti expira termenul de depunere a ofertelor pentru alegerea consultantului care va sprijini MECMA in procesul de organizare a activitatii de recrutare a noilor manageri.Compania de consultanta care va castiga selectia va intocmi pentru fiecare dintre cele cinci companii caietele de sarcini ce vor sta la baza licitatiilor pentru desemnarea firmelor de recrutare. mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 12:18