Excedentul comercial al Germaniei s-a atenuat in primul semestru din 2019, cererea interna solida ducand la un avans mai rapid al importurilor decat al exporturilor, transmit AP si Reuters.
De mult timp Comisia Europeana si Fondul Monetar International cer Germaniei sa sprijine cererea pe plan intern prin majorarea salariilor si a investitiilor, pentru a reduce ceea ce ei numesc dezechilibre economice globale. De la alegerea sa ca presedinte al SUA, Donald Trump a criticat in mod repetat vigoarea exporturilor Germaniei.
In primul semestru din acest an, importurile Germaniei au urcat cu 3%, la 556,2 miliarde de euro (622,2 miliarde de dolari), in timp ce exporturile au crescut cu 0,5%, la 666,1 miliarde de euro, astfel incat excedentul comercial s-a atenuat la 109,9 miliarde de euro, de la 122,4 miliarde de euro in perioada similara din 2018, a anuntat vineri Oficiul Federal de Statistica (Destatis).
De asemenea, excedentul de cont curent a scazut la 126,4 miliarde de euro in primele sase luni din acest an, de la 130,6 miliarde de euro.
Din 2011, excedentul de cont curent al Germaniei depaseste semnificativ plafonul indicativ stabilit de Comisia Europeana la 6% din PIB, ajungand la nivelul record de 8,9% din PIB in 2015. Apoi s-a atenuat la 7,4% din PIB in 2018 si procesul ar urma sa continue in urmatorii ani.
In iunie, exporturile de bunuri "made in Germany" au scazut cu 0,1%, in timp ce importurile au urcat cu 0,5%, astfel incat excedentul comercial s-a... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 11:14
Franta a stabilit anul trecut un nou record in materie de exporturi de vin si alcool, cu o cifra de afaceri de 13,2 miliarde euro, in pofida unei scaderi globale a volumelor si a reculului inregistrat de anumite piete sensibile precum China, informeaza AFP.
Pe fondul incertitudinilor cu privire la Brexit, a riscurilor cu privire la posibilitatea introducerii de taxe pentru vinurile importate in SUA si a negocierilor dificile cu privire la certificatele sanitare in China, "anul 2018 a fost un an plin de incertitudini politice pentru exportatori", a explicat Antoine Leccia, presedintele Federatiei exportatorilor francezi de vinuri si bauturi spirtoase (FEVS).
In volum, exporturile franceze de vinuri si bauturi spirtoase au scazut cu 2,7% anul trecut, vinurile non-efervescente inregistrand o scadere de aproape 10%, in principal din cauza unei recolte slabe de struguri in 2017, ca urmare a unor probleme climatice. Insa in termeni de valoare, exporturile franceze au continuat sa creasca cu 2,4% comparativ cu 2017, gratie coniacului.
Federatia exportatorilor francezi de vinuri si bauturi spirtoase (FEVS) a salutat ceea ce a numit "cel de al patrulea an consecutiv" de crestere a cifrei de afaceri globale, care a depasit pentru prima data in istorie pragul de 13 miliarde euro.
Principalele cinci piete raman SUA (3,2 miliarde euro, +4,6%), Marea Britanie (1,3 miliarde euro, -0,6%), China (un miliard de euro, -14,4%), Singapore (901 milioane euro, +8,3%) si Germania (878... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 10:26
Exporturile Germaniei au atins, in pofida disputelor comerciale globale, o noua valoare record in 2018, pentru al cincilea an consecutiv, chiar daca ritmul de crestere a exporturilor primei economii europene a incetinit semnificativ, informeaza DPA.
Oficiul Federal de Statistica a anuntat vineri ca anul trecut exporturile de bunuri ''Made in Germany'' au crescut cu 3%, pana la nivelul record de 1.317,9 miliarde euro, dupa un avans de 6,2% inregistrat in 2017. In special la finele anului trecut, exportatorii germani au fost afectati de tensiunile globale, in conditiile in care in decembrie 2018 exporturile au scazut cu 4,5% comparativ cu aceeasi luna a anului 2017.
De asemenea, datele oficiale arata ca importurile Germaniei au crescut cu 5,7% anul trecut, pana la nivelul record de 1.090 miliarde euro, un ritm de crestere mai rapid decat cel al exporturilor, ceea ce a redus excedentul balantei comerciale pana la 227,8 miliarde euro in 2018, de la un nivel de 247,9 miliarde euro in 2017.
Pentru acest an, Asociatia Exportatorilor Germani (BGA) se asteapta ca exporturile sa continue sa creasca.
"In pofida unei probabilitati ridicate privind un Brexit dezordonat, ne asteptam ca exporturile germane sa creasca in acest an cu pana la 3%", a declarat presedintele BGA, Holger Bingmann.
Tensiunile comerciale dintre China si SUA, precum si posibilul impact al unei iesiri dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeana, au determinat deja autoritatile de la Berlin sa... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 12:45
Exporturile au atins un nivel urias in Germania, comparativ cu importurile, astfel ca excedentul comercial al acestei tari a ajuns la cea mai mare valoare inregistrata vreodata.
E vorba de o cifra de 22,8 miliarde de euro, valabila pentru luna mai, informeaza Market Watch.
In aprilie, excedentul comercial a fost de 21,5 miliarde de euro.
Biroul de statistica din Berlin centralizeaza aceste date din 1991, iar nivelul inregistrat a cincea luna din 2015 este cel mai mare de atunci si pana acum.
De asemenea, analistii consultati de Wall Street Journal nu au anticipat ca va fi vorba de un record. Media estimarilor acestora a fost de 20,3 miliarde de euro.
Exporturile germane au urcat in mai cu 1,7% fata de luna precedenta, in timp ce importurile au avansat cu 0,4%.
Valoarea exporturilor totale a ajuns la 102,1 miliarde de euro in luna mai, cu mult peste 92,7 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului 2014.
SUA vede un pericol in excedentul ...citeste mai departe despre "Record in Germania: Locomotiva Europei ia avant, insa SUA vad un pericol" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 16:17
Exporturile Germaniei au crescut cu 4,3%, ajungand la 1.018 trilioane de euro, in primele 11 luni ale lui 2012, fata de perioada similara din 2011, potrivit datelor publicate marti de Biroul Federal de Statistica.
Stagnarea cererii din tarile zonei euro a fost compensata de o crestere de 10,4% a exporturilor in afara UE.
Pentru 2013, este estimata o crestere de 5% pentru exporturile germane.
Exporturile Germaniei ar putea inregistra un nou nivel record in 2013, cu o crestere de 5%, la 1.158 miliarde de euro, sustinute de cererea din tarile asiatice, a declarat duminica presedintele federatiei germane pentru comert en-gros si exterior, Anton Borner.
Exporturile Germaniei ar putea inregistra un nou nivel record in 2013, cu o crestere de 5%
"Anticipam in 2013 o crestere de pana la 5% a exporturilor, la 1.158 de miliarde de euro, si un avans de 5,5% al importurilor, la 980 miliarde euro", a afirmat Borner in mesajul sau de sfarsit de an, transmite AFP. mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 16:37
Exporturile Germaniei ar putea inregistra un nou nivel record in 2013, cu o crestere de 5%, la 1.158 miliarde de euro, sustinute de cererea din tarile asiatice, a declarat duminica presedintele federatiei germane pentru comert en-gros si exterior, Anton Borner.
"Anticipam in 2013 o crestere de pana la 5% a exporturilor, la 1.158 de miliarde de euro, si un avans de 5,5% al importurilor, la 980 miliarde euro", a afirmat Borner in mesajul sau de sfarsit de an, transmite AFP.
Germania a incheiat anul 2012 cu exporturi record de 1.103 miliarde de euro si un excedent comercial de 174 miliarde de euro, in pofida crizei datoriilor suverane din zona euro, a aratat el.
Borner a subliniat ca listele de comenzi pentru 2013 sunt deja pline, in special datorita pietelor asiatice, in timp ce deprecierea euro ajuta exporturile in Statele Unite si Japonia.
El a precizat ca estimarile federatiei au fost realizate luand in calcul o stabilitate a pietelor financiare, ceea ce implica multe eforturi din partea Europei, Statelor Unite si Chinei. mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 18:01
Exporturile si consumul privat au ajutat economia Germaniei sa-si mentina cresterea in trimestrul trei din 2012, desi intr-un ritm mai lent decat in precedentele trimestre, cea mai mare economie europeana fiind afectata de criza zonei euro.
Oficiul federal de statistica (Destatis) a confirmat, vineri, ca Produsul Intern Brut al Germaniei a inregistrat o crestere de 0,2% in perioada iulie-septembrie 2012 comparativ cu precedentele trei luni, ceea ce reprezinta o incetinire fata de crestere de 0,3% inregistrata in al doilea trimestru si avansul de 0,5% inregistrat in primele trei luni ale acestui an, dupa ce companiile si-au amanat investitiile din cauza incertitudinilor legate de criza, scrie Reuters, citata de Agerpres.
Investitiile de capital nu au contribuit la cresterea din trimestrul trei, conform datelor Destatis. Exporturile au sprijinit avansul economiei in trimestrul trei, inregistrand o crestere de 1,4%, in timp ce cheltuielile guvernamentale au urcat cu 0,4%, iar consumul privat a crescut cu 0,3%.
Pentru o lunga perioada economia germana parea neafectata de dificultatile din zona euro, inregistrand o crestere record de 4,2% in 2010 si un avans de 3% anul trecut, cand alte state din zona euro au intrat deja in recesiune. Insa cele mai recente date arata ca locomotiva economica a Europei incepe sa piarda viteza ca urmare a contractiei sectorului privat, a cresterii somajului si a diminuarii comenzilor industriale. In prezent, multi economisti se asteapta... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 19:03
Exporturile Germaniei au inregistrat o crestere de 12% in acest an, la nivelul-record de 1.075 miliarde de euro, insa avansul livrarilor la extern se va injumatati anul urmator, in contextul incetinirii economiei globale, a anuntat marti asociatia exportatorilor germani.
"Exportatorii pot privi inapoi la un an 2011 excelent, iar catre 2012 cu optimism precaut", a declarat presedintele asociatiei, Anton Boerner.
Companiile mijlocii care produc bunuri de capital si exporta catre pietele dominate de dolar sunt optimiste in privinta anului urmator.
Totusi, in timp ce pietele emergente continua sa arate o cerere puternica, criza din zona euro atarna ca "sabia lui Damocles" asupra economiei, amenintand cu o criza a creditelor, a spus Boerner.
"Este crucial ca guvernele din zona euro sa rupa acest lant al indoielilor si sa ia masuri convingatoare pentru a consolida rapid bugetele", a adaugat el.
Cea mai mare economie a Europei a crescut, probabil, cu 3% in acest an, insa ritmul ar urma sa incetineasca puternic anul urmator, deoarece temerile legate de zona euro afecteaza increderea si pietele de export europene.
O parte importanta a analistilor considera ca anul urmator avansul economiei germane va trebui sustinut de consum.
Guvernul de la Berlin estimeaza pentru anul urmator o crestere economica de 1%, in timp ce Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica anticipeaza un avans de numai 0,6% pentru 2012 si considera ca in prezent Germania a intrat... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 16:00
Exporturile Germaniei, cea mai mare economie a Europei, vor creste cu 11% in acest an si cu 8% in 2011, apropiindu-se de nivelul record din 2008, potrivit camerelor germane de Industrie si Comert, citate de Reuters, precizeaza Mediafax."Exporturile germane beneficiaza de dezvoltarea pozitiva de pe pietele mondiale, in special de evolutiile pietelor emergente", au indicat camerele de Industrie si Comert.
Biroul Federal de Statistica a anuntat ca exporturile au inregistrat in iunie o crestere mai mare decat s-a anticipat, de 3,8%, ceea ce a dus la largirea surplusului comercial.
Germania a iesit in al doilea trimestru al anului trecut din cea mai severa recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. mai mult
Luni, 09 August 2010, ora 12:57