Gramul de aur s-a scumpit vineri cu 86,78 de bani (0,43%), pana la valoarea de 203,8826 lei, de la 203,0148 lei, cat anuntase joi Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Leul s-a apreciat usor fata de euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisand un curs de 4,7273 lei/euro, cu 0,34 bani mai putin fata de cotatia anterioara (-0,07%), cand moneda unica europeana valora 4,7307 lei.
Moneda nationala s-a apreciat si fata de dolarul american, pana la o cotatie de 4,2184 lei, mai mica cu 0,13 bani (-0,03%) comparativ cu valoarea din ziua precedenta, respectiv 4,2197 lei pentru un dolar.
Leul s-a depreciat vineri fata de francul elvetian, care a fost cotat la valoarea de 4,3376 lei, cu 1,08 bani (+0,26%) mai mult decat valoarea de 4,3268 lei stabilita in sedinta precedenta. mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 13:36
China a importat mai mult aur, in luna noiembrie, in comparatie cu octombrie. Analistii considera ca statul chinez a cumparat de doua ori mai mult aur, anul trecut, spre deosebire de 2010.
Reprezentantii Bancii Populare Chineze au anuntat ca niciun activ nu este suficient de sigur, in aceste conditii de criza, cu exceptia aurului. Institutul National de Statistica din Hong Kong confirma cresterea importurilor de aur, scrie Forbes.
Guvernul de la Beijing nu face publice informatiile referitoare la achizitia de aur, dar Institutul National de Statistica din Hong Kong a aratat ca in noiembrie China a importat peste 102.000 de kilograme de aur.
Cantitatea de aur cumparata este mai mare decat cea achizitionata in octombrie, cand au fost platite aproape 86.299 de kilograme de aur.
"Niciun activ nu este sigur acum. Pentru a preintampina riscurile trebuie sa detii aur" sustine un oficial din cadrul Bancii Populare Chineze, care este banca centrala a Chinei. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 08:34
Cantitatile de aur cumparate de bancile centrale din intreaga lume, in 2011, au atins un nou record, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Aurului, in timp ce cererea privind fondurile indiciale ale aurului au scazut aproape la jumatatea nivelului din 2010.
Consiliul Mondial al Aurului (CMA) declara in noiembrie, anul trecut, ca se asteapta ca bancile centrale din intreaga lume sa-si fi crescut rezervele de aur cu 450 de tone, partial din cauza achizitiilor tarilor emergente, care doresc sa-si diversifice activele pentru a-si reduce expunerea la dolarul american, scrie Le Figaro, citand Reuters.
Pretul aurului, care a atins un nivel record de 1.920,3 dolari uncia in spetembrie, a incheiat anul cu o crestere de 10%, potrivit CMA.
"Estimam ca achizitiile nete ale bancilor centrale au ajuns la un nivel record in 2011, iar multe dintre aceste tranzactii au avut loc in ultimele doua trimestre ale anului", se mentioneaza in raport.
"Fondurile indiciale bazate pe aur au crescut cu 75 de tone de aur doar in perioada septembrie-decembrie ( dintr-un total de 153 de tone pe intregul an)", precizeaza raportul CMA.
In 2010, an marcat de primele episoade ale crizei datoriilor, cererea pentru fondurile indiciale atinsese 367,7 tone, potrivit datelor Consiliului.
Volatilitatea sporita a pietelor si nevoile de lichiditate ale investitorilor au determinat ca pretul aurului sa coboare la circa 1.564 de dolari la sfarsitul lui decembrie.
Luni, uncia de aur se... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 22:44
Pe masura ce efectele crizei din zona euro se propaga din ce in ce mai mult in finantele statelor din uninea monetara, investitorii s-au indragostit, din nou, de aur, motiv pentu care metalul pretios devine foarte valoros.
18 din 26 de analisti chestionati de Bloomberg se asteapta ca pretul lingourilor de aur se creasca, saptamana viitoare. Depozitele in aur de la Bursa au urcat pana la peste 2.350 de tone, pe data de 23 noiembrie. Valoarea acestora a ajuns la 127.1 miliarde de dolari, conform datelor publicate de Bloomberg.
Fondurile speculative si speculatorii au crescut depozitele pe care le detin, prin pariuri strategice, arata datele Commodity Futures Trading Commission.
Pe de alta parte, pierderile aduse de scaderea valorii actiunilor au ajuns la 12 miliarde de dolari la nivel mondial, din luna mai a acestui an pana in prezent, in conditiile in care ingrijorarile privind evolutia economiei mondiale sunt in crestere.
"Nu exista absolut nici o indoiala ca oamenii sunt inca ingrijorati", a declarat Carole Ferguson, un analist din cadrul Fairfax, din Londra. "Piata se confrunta in permanenta cu un flux de vesti proaste. Aurul ramane inca un bun avantajos, pe care oamenii vor sa mizeze", mai spune acesta.
Pretul lingourilor de aur a crescut cu 18%, pana la 1.681,20 de dolari/uncie, in acest an la bursa Comex din New York, si a atins o suma record de 1.923,70 in luna septembrie,
Valoarea metalului a ajuns abia la 1.750 de dolari/uncia, insa unii... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 19:10
Pretul aurului a continuat joi sa scada puternic si a pierdut 180 de dolari in ultimele doua sedinte, dupa ce a atins marti un nou record istoric de peste 1.911 dolari pe uncie, pe fondul optimismului investitorilor privind discursul de vineri al sefului bancii centrale a SUA, transmite Reuters, citat de Mediafax.Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, se va adresa vineri mai multor sefi de banci centrale invitati la conferinta organizata anual de banca centrala americana la Jackson Hole, Wyoming.
Discursul de anul trecut de la acest eveniment a pregatit terenul pentru programul "QE2" de lichiditate si stimulare a economiei, prin care Fed a cumparat obligatiuni de 600 miliarde de dolari de pe piata secundara.
Investitorii au asteptari ridicate si de la discursul din acest an, insa putini anticipeaza o noua initiativa de tip QE. Majoritatea observatorilor anticipeaza ca seful Fed sa sublinieze inca odata ca banca centrala este pregatita sa ia masuri daca va fi necesar.
"Judecand dupa comportamentul recent al pietelor, investitorii se asteapta ori la un pachet de stimulare, ori la prezentarea unor masuri din arsenalul lui Bernanke. Oricum, anticipam ca piata se pregateste pentru dezamagire, deoarece este foarte putin probabil sa apara un program QE3", comenetaza un strateg al IG Markets.
Bursele din intreaga lume sunt in crestere, pietele europene urcand cu 0,8% in timp ce indicele MSCI al burselor globale avanseaza cu 0,4%.
Aurul, considerat un activ sigur in perioade... mai mult
Joi, 25 August 2011, ora 12:50
Pretul aurului pe pietele internationale a ajuns marti la 1.900 de dolari uncia, pe fondul ingrijorarilor legate de o incetinire a cresterii economice in SUA si de criza datoriilor din Europa care au impulsionat cererea, metalul pretios fiind considerat o investitie sigura, potrivit BBC News. Pe pietele asiatice, aurul a crescut cu 0,9%, la 1.913,5 dolari pe uncie.Potrivit analistilor citati de BBC, cresterea pretului la metalul pretios a fost determinata si de speculatiile ca Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed) pregateste noi masuri de stimulare a cresterii economice. In acest context, analistii mizeaza in continuare pe o crestere a pretului la aur.
Pretul aurului pe pietele internationale a crescut luni cu peste 1%, la nivelul record de 1.882 dolari pe uncie, analistii estimand ca pana la finele anului ar putea atinge 2.000 dolari pe uncie.In Romania, pretul aurului continua sa creasca, atingand luni nivelul de 178,5 lei pe gram, cu 30 de bani peste nivelul de vineri, de 178,2 lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Fata de luna iulie, cresterea este de peste 20 de lei, in timp ce fata de luna august 2010, pretul aurului in Romania a urcat cu circa 50 de lei.
Pretul aurului cu livrare in decembrie a inregistrat un pret de 1.900 de dolari, in Asia, urmand tendinta de a dobori record dupa record, in timp ce investitorii sunt ingrijorati de evolutia crizei datoriilor suverane.Pretul aurului cu livrare in decemrbie a crescut cu 39,7 dolari, pana la... mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 11:48
Pretul aurului in Romania a atins vineri un maxim istoric, de 178,2 lei pe gram, cu 8 lei peste nivelul de joi, de 170,6 lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), transmite NewsIn.Fata de luna iulie, cresterea este de peste 20 de lei, cea mai mare valoare din aceasta luna inregistrandu-se pe 18 iulie, de 155,9 lei pe gram.
In acelasi timp, fata de luna august 2010, pretul aurului in Romania a urcat cu aproape 50 de lei.Pe fondul temerilor legate de starea economiei globale, asa-numitele investitii sigure au continuat sa creasca, pretul aurului atingand vineri un nou record, de 1.833,81 dolari pe uncie. mai mult
Vineri, 19 August 2011, ora 14:32
Pretul aurului a atins joi un nou maxim record, iar bursele europene au revenit pe scadere, din cauza temerilor investitorilor legate de soliditatea economiei mondiale, transmite AFP.La ora 12:00 GMT, pretul aurului, considerat plasament sigur de catre investitori, a atins nivelul istoric de 1,816,25 dolari pe uncie.Summitul franco-german de marti nu a reusit sa calmeze temerile din piete legate de criza datoriilor din zona euro, iar anuntul privind intentia de introducere a unei taxe pe tranzactiile financiare in Europa a amplificat declinul actiunilor.La ora 11:00 GMT, actiunile Societe Generale erau in scadere cu 5,26%, Credit Agricole cu 4,14%, iar BNP Paribas cu 3,27%.La Londra, titlurile Barclays au coborat cu 4,71%, iar actiunile Deutsche Borse au pierdut la Frankfurt 2,96%.
Toate bursele europene mari aveau la jumatatea tranzactiilor evolutii negative.Bursa din Paris era in scadere cu 2,62%, la Frankfurt cu 3,6%, la Londra cu 2,11%, la Madrid cu 2,72%, iar la Milano cu 3,48%. mai mult
Joi, 18 August 2011, ora 15:40
Dupa 11 zile de crestere pe fondul crizei datoriilor din SUA si Europa, pretul aurului a atins o noua valoare record - 1610 dolari uncia, conform NewsIn.Aurul este considerat o investitie sigura, iar pretul sau creste, de regula, in conditii de incertitudine economica.
Pretul argintului este si el in urcare, depasind 40 de dolari uncia, cel mai ridicat pret din ultimele doua luni.
Inregistrarea acestor recorduri de preturi precede intalnirea de joi a liderilor zonei euro, in urma careia sunt asteptate noi masuri pentru evitarea escaladarii crizei datoriilor.
Investitorii sunt ingrijorati ca Grecia ar putea intra in incapacitate de plata, iar tari ca Italia sau Spania, care se confrunta, de asemenea, cu niveluri ridicate ale datoriilor, ar putea fi atrase in criza, noteaza BBC.
Pe de alta parte, Camera Reprezentantilor, condusa de republicani, si Senatul, unde democratii detin majoritatea la limita, trebuie sa ajunga la o intelegere pana la 2 august pentru a permite Washingtonului sa imprumute peste limita stabilita pentru deficit.
In prezent, guvernul american are un deficit bugetar de 1.500 de miliarde de dolari, iar datoria publica era de 14.300 de miliarde de dolari la 31 mai, in urcare fata de nivelul de 10.600 de miliarde existent in momentul in care Obama a venit la Casa Alba, in ianuarie 2009.
Incepand din 2001, Congresul a votat de zece ori pentru a creste limita de indatorare a SUA. mai mult
Marti, 19 Iulie 2011, ora 13:33