Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a criticat luni alte banci de dezvoltare pentru ca au acordat mult prea rapid imprumuturi tarilor puternic indatorate, apreciind ca aceste institutii nu au facut altceva decat sa inrautateasca o povara a datoriilor deja dificila, transmite Reuters.
Cu ocazia unui forum comun Banca Mondiala - Fondul Monetar International dedicat datoriilor tarilor sarace, David Malpass a spus ca Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB), Banca Africana de Dezvoltare si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) contribuie la problema datoriilor.
"Avem o situatie in care alte institutii financiare internationale si, intr-o anumita masura, institutiile financiare pentru dezvoltare ca intreg, cu siguranta agentiile oficiale care ofera credite pentru export, au tendinta de a acorda credite mult prea rapid si sa agraveze problema datoriilor tarilor", a spus Malpass. Acesta a subliniat ca Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB) imprumuta mai multe miliarde de dolari Pakistanului, tara care se afla intr-o situatia fiscala problematica, in timp ce Banca Africana de Dezvoltare face acelasi lucru in Nigeria si Africa de Sud.
Malpass a spus ca este nevoie de mai multa coordonare intre institutiile financiare internationale pentru ca acestea sa isi coordoneze imprumuturile si sa mentina standarde ridicate de transparenta. "Avem o adevarata problema cu aceste institutii financiare internationale care agraveaza povara datoriilor si cred ca asta... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 10:46
Cutremurul din Nepal a revendicat deja 3.200 de vieti in tragedia petrecuta la sfarsitul saptamanii trecute in micul stat asiatic, insa replicile la nivel economic se arata la fel de dureroase pentru supravietuitori.
O estimare a companiei de consultanta IHS arata ca pagubele suferite in urma seismului de 7,8 grade pe scara Richter pot depasi 5 miliarde de dolari americani, suma care reprezinta 20% din PIB-ul Nepalului, relateaza reporterii postului american CNBC.
Impact economic sever
Analiza emisa de economistul sef al IHS pentru zona Asia-Pacific, Rajiv Biswas, indica un efect devastator asupra economiei nepaleze.
"Numarul in crestere de victime omenesti si cel al pagubelor produse de seism arata ca impactul economic asupra natiunii va fi unul sever", remarca Biswas.
"Costurile lucrarilor de reconstructie, de aceasta data facute in conformitate cu cerintele tehnice pentru zone cu risc seismic major, ar putea depasi 5 miliarde de dolari", a mai spus reprezentantul IHS.
Epicentrul seismului a fost stabilit intre capitala Kathmandu si orasul Pokhara, in cele doua localitati raportandu-se prabusirea a zeci de cladiri si locuinte, monumente istorice, precum si distrugerea infrastructurii rutiere si de comunicatii din zona.
Expusi pericolului
"Standardele in constructii in Nepal sunt extrem de scazute, de aceea si impactul asupra cladirilor a fost unul major", considera Biswas. In opinia sa, economia fragila a statului nepalez nu poate sustine efortul... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2015, ora 10:40
1Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) incearca sa ajute statele din Europa Centrala si de Est sa-si diversifice aprovizionarea cu gaze naturale dupa ce presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a abandonat proiectul South Stream.
BERD se va concentra pe relansarea constructiei unui gazoduct intre Serbia si Bulgaria, pe care cele doua state l-au pus in asteptare pana cand autoritatile ruse au anuntat ca South Stream nu va fi construit, a declarat luni presedintele BERD, Suma Chakrabarti, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
"Daca South Stream nu se va intampla atunci intreaga ordine a proiectelor se va modifica. Vom incepe sa ne uitam la toate aceste proiecte pentru a vedea daca sunt viabile din punct de vedere economic. Conducta dintre Serbia si Bulgaria este in fruntea listei", a declarat Suma Chakrabarti.
Separat, Eustream, compania care opereaza reteaua de gazoducte din Slovacia, a propus un proiect denumit Eastring, care prevede construirea unei noi conducte cu o lungime de 570 de kilometri care ar urma sa permita transportul de gaze naturale din Europa Occidentala via Romania spre tarile din Balcani. Eustream estimeaza ca proiectul ar costa 750 de milioane de euro si ar putea transporta 20 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.
Liderii statelor din Europa de Est au cerut cresterea cooperarii pentru constructia de interconectori de gaze si alte proiecte pentru a pune la punct un coridor nord-sud. Polonia si Croatia au decis... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 09:31
Romania va contribui financiar cu 30.000 de dolari la eforturile internationale pentru redresarea durabila a Mali, angajamentul fiind exprimat, miercuri, la Bruxelles, de secretarul de stat in MAE, Ovidiu Dranga, la conferinta internationala a donatorilor pentru tara africana.
"Oficialul roman a anuntat intentia Romaniei de a contribui financiar la eforturile internationale pentru redresarea durabila a Mali in perioada imediat urmatoare", informeaza un comunicat MAE, care nu precizeaza insa suma contributiei romanesti.
Purtatorul de cuvant al MAE, Brandusa Predescu, a precizat ulterior, ca este vorba de suma de 30.000 de dolari angajata de Romania la aceasta conferinta a donatorilor.
"Aceasta suma reprezinta numai o parte din contributia Romaniei la eforturile privind redresarea situatiei din Mali", a afirmat Predescu, care a subliniat ca tara noastra are o contributie si la misiunea UE de pregatire a armatei din Mali, prin cei zece instructori romani trimisi.
Comunitatea internationala s-a angajat miercuri, la Bruxelles, sa ajute Mali sa colecteze doua miliarde de euro pentru a se reface economic si politic dupa razboi, relateaza AFP.
Franta, alte aproximativ 100 de tari, Fondul Monetar International si Organizatia pentru Cooperare Islamica au promis sa ofere asistenta financiara statului Mali.
"Asistenta va fi substantiala", a declarat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, in deschiderea conferintei "Impreuna pentru un nou Mali". Evenimentul a... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 08:32
Guvernul Japoniei a aprobat un buget de 157 miliarde de dolari pentru reconstructia zonelor devastate de cutremurul din luna martie, urmat de un tsunami devastator.
Aceasta este ultima dintr-o serie de masuri luate de autoritatile nipone pentru a stimula cresterea economica a tarii, care se afla acum in recesiune. O parte a acestui buget, care va fi inaintat spre aprobare Parlamentului, saptamana viitoare, va fi folosita pentru stabilizarea yenului, transmite BBC.
Acest buget suplimentar vine dupa cele din mai si iulie, in valoare totala de aproape 78 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, analistii spun ca inca nu se vad rezultatele acestor eforturi ale Guvernului si ca aceste masuri ar fi trebuit luate mai devreme de fostul premier nipon, Naoto Kan.
Aproape 20 de miliarde de dolari din aceasta ultima suplimentare bugetara vor fi folosite pentru scaderea nivelului yenului. Moneda japoneza a atins niveluri record fata de dolar, in ultima perioada, intarindu-se foarte mult.
Citeste mai multe despre Japonia: 157 miliarde de dolari pentru reconstructia tarii pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 11:48
Reconstructia Japoniei dupa cutremurul si valurile tsunami care au devastat arhipelagul in luna martie nu va intampina probleme de finantare, apreciaza guvernatorul bancii centrale nipone, Masaaki Shirakawa, citat de AFP si preluat de Mediafax."Ne asteapta diverse provocari pe drumul pe care o luam pentru a depasi efectele nefaste ale cutremurului si pentru a repune pe picioare economia Japoniei", a afirmat Shirakawa.
Eforturile de finantare a reconstructiei nu vor fi dificile, datorita surplusului de cont curent al statului, a adaugat el.
Shirakawa a catalogat ca nefondate zvonurile potrivit carora companiile nipone de asigurari vor trebui sa vanda activele din strainatate (precum obligatiuni de stat americane) pentru a putea face fata cresterii despagubirilor in urma dezastrului.
"Aceste companii au suficiente lichiditati pe termen scurt si de aceea nu sunt nevoite sa vanda active in moneda straina pentru a asigura plata despagubirilor", a spus seful bancii centrale.
El subliniaza ca Japonia nu intampina probleme in a emite datorii pe termen lung pe piete, iar randamentele acestor instrumente financiare sunt stabile si reduse comparativ cu cele ale altor state. mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 12:25
Japonia a inceput reconstructia tarii, dupa ce a fost grav afectata de cutremur si a anuntat ca va investi mai mult de 35 de miliarde de dolari (3000 de miliarde yeni) pentru pana la jumatatea lunii aprilie, dar fara sa emita titluri de stat.Circa 2,5 miliarde de yeni vor fi transferati, in acest buget suplimentar, din fondurile pe care Executivul din Japonia le alocase initial pastrarii contributiei de 50% a statului la pensiile de baza, potrivit unui document obtinut de agentia Kyodo.Restul sumei va fi generat prin renuntarea la politicile guvernamentale de crestere a alocatiilor pentru copii si de introducere a regimului de gratuitate pe anumite autostrazi.Bugetul suplimentar va finanta, in principal, costurile de inlaturare a urmarilor dezastrului si construirea de locuinte temporare, restabilirea facilitatilor publice si a infrastructurii, precum si crearea de locuri de munca, potrivit documentului.Alocarea fondurilor de urgenta nu se va opri aici, fiind urmata de inca doua transe care vor aduce bugetul suplimentar la valoarea de 10.000 de miliarde de yeni (120 de miliarde de dolari), sustin parlamentarii Partidului Democrat din Japonia, aflat la putere. mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 12:50
Pretul petrolului a scazut pentru a treia zi consecutiv la New York, pe fondul crizei nucleare si a intarzierii reconstructiei din Japonia, precum si ca urmare a reducerii contributiei tarilor europene la fondul destinat ajutorarii tarilor din zona euro care au datorii, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.Contractele futures indica un declin de 0,4%, iar titlurile japoneze scad ca urmare a blocarii lantului de aprovizionare cu materiale, cauzata de problemele de la centrala Fukushima.
Pe de alta parte, rebelii libieni au recucerit, duminica, portul petrolier Ras Lanuf, in timp ce 12 oameni au murit in ciocnirile din Siria.
Investitorii sunt foarte prudenti atat timp cat reconstructia Japoniei este incetinita de problemele nucleare, iar stirile din zona euro sunt mai importante chiar si decat stirile de genul celor din Libia, sunt de parere analistii citati de Bloomberg. Titeiul cu livrare in mai a scazut cu 40 de centi, la 105 dolari pe baril, la bursa din New York, iar petrolul Brent a scazut cu 11 centi, la 115,48 dolari barilul.Preturile petrolului ar putea scadea in aceasta saptamana, ca urmare a speculatiilor ca razboiul civil din Libia nu va reduce nivelul aprovizionarii din tarile vecine, potrivit unei analize Bloomberg. mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 11:37
Fondul Monetar International (FMI) considera ca economia Japoniei este suficient de puternica pentru a face fata costurilor reconstructiei in urma cutremurului devastator din 11 martie, relateaza BBC News, transmite NewsIn.Seful Diviziei Asia Pacific a FMI, Ken Kang, a declarat: "In ciuda pagubelor importante, suntem de parere ca Japonia poate gestiona costurile economice."
Totusi, problema alimentarii cu curent electric ar putea complica lucrurile, a fost de parere Kang, care a subliniat ca restabilirea sistemului energetic si alocarea de fonduri pentru reconstructie de catre guvern sunt cruciale pentru reluarea cresterii economice.
Tara a rationalizat consumul de energie electrica, pentru prima data dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial si a intrerupt productia anumitor bunuri, cum ar fi componente pentru calculatoare si autoturisme.Cifrele furnizate recent de autoritatile nipone arata ca economia tarii s-a contractat cu 1,3% in primele trei luni ale anului, in timp ce cresterea economica pentru intreg anul 2010 a fost de 3,9%.
Guvernul de la Tokyo a estimat la 309 miliarde de euro costurile reconstructiei in urma cutremurului din 11 martie.Seful misiunii FMI in Japonia, Mahmoud Pradhan, a apreciat nivelul ridicat al economiilor populatiei, mentionand ca tara are un fond de economii care ii permite sa finanteze reconstructia.
Cei doi oficiali ai FMI au laudat institutiile japoneze, in mod special Banca Japoniei, pentru reactia lor "decisiva si rapida" la urmarile... mai mult
Vineri, 25 Martie 2011, ora 12:59