Cultura de greu a Romaniei nu va fi la acelasi nivel ca in anul 2011, potrivit datelor preliminare din cadrul ministerului Agriculturii, dar situatia nu este alarmanta, a declarat ministrul Daniel Constantin.
Constantin a recunoscut faptul ca exista riscul ca unele culturi sa fie afectate din cauza secetei, insa a dat asigurari ca necesarul pentru piata interna va fi asigurat din aceasta recolta.
"In aceasta perioada, traversam o perioada de seceta destul de profunda care risca sa afecteze culturile de primavara, ma refer la porumb ?i floarea-soarelui in special, daca nu va ploua in perioada urmatoare, riscam sa avem pierderi destul de mari la aceste culturi", a spus Constantin. mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 16:31
Comisia Europeana (CE) a revizuit prognoza privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei pentru acest an la 1,6%, fata de estimarea de 2,1% inaintata in toamna, in principal din cauza efectelor negative generate de turbulentele de pe pietele financiare si de criza din zona euro.
De altfel, Comisia a revizuit estimarea privind evolutia PIB in zona euro in acest an de la plus 0,5% la mius 0,3%, subliniind impactul crizei datoriilor de stat, care a determinat multe state sa implementeze masuri de austeritate nefavorabile cresterii economice.
Executivul UE anticipeaza ca economia romaneasca va avea de suferit in acest an pe mai multe fronturi. Pe de o parte, exporturile vor fi afectate de declinul si scaderea cererii din zona euro, principala piata de desfacere pentru produsele romanesti.
Totodata, PIB-ul din 2011, cu o crestere estimata de 2,5%, a fost sprijinit in prima parte a anului de cererea solida pentru exporturi catre zona euro si, in semestrul al doilea, de recolta agricola foarte buna, se arata in prognoza economica publicata joi de CE. Cei doi factori nu vor mai aduce in acest an aceleasi contributii pozitive la cresterea economica.
CE anticipeaza ca principalul motor de crestere econmica al Romaniei va fi in acest an cererea interna, desi populatia va continua sa treaca printr-o perioada de ajustare financiara in primul semestru.
Comisia mizeaza in acest an in privinta Romaniei pe scaderea somajului si pe inflatia mai redusa, care ar... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 12:30
Productia agricola din 2012 va fi puternic influentata de conditiile climatice si de seceta din toamna anului trecut, iar recoltele de grau si rapita vor fi inferioare celor din 2011 a declarat joi secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Barna Tanczos.
"Productia agricola din 2012 va fi puternic influentata de conditiile climatice si de seceta din toamna anul trecut. Productia de grau si de rapita a fost puteric afectata de aceasta seceta si, cu siguranta, anul 2012 nu va fi un an record in ceea ce priveste productia de grau si rapita in comparatie cu 2011, care a fost probabil anul cel mai reusit pentru agricultori din ultimii zece ani", a declarat Barna Tanczos, in cadrul conferintei "Romania in 2012 - perspective economice", organizata de Medien Conferences.
El a mai spus ca in aceasta perioada Ministerul Agriculturii lucreaza la o schema de ajutor de stat pentru a inlocui renta viagera cu o alta forma, poate nu identica, dar similara, cu scopul de a oferi un sprijin pentru comasarea terenurilor. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 13:53
Recordurile inregistrate in agricultura romaneasca anul trecut au fost ridicate in slavi de politicieni si oamenii de afaceri. Taranul roman este omul anului 2011, acesta reusind sa salveze economia, dar el n-o simte pe propria piele.
Insa romanul de rand se intreaba cu ce se alege din acest succes si se incrunta in fata rafturilor care au preturi la fel de record. Nu este pentru prima data cand in Romania nu se aplica teoriile din manual.
"Romania este atipica. La noi, cand scade TVA-ul, cresc preturile, iar cand scade pretul petrolului, se scumpeste benzina", a declarat Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), intr-un interviu acordat Business24.
Acesta sustine, insa, ca daca anul agricol 2011 ar fi fost unul prost, am fi asistat la un dezastru alimentar.
- In ce mod se va reflecta anul agricol record 2011 in economia romaneasca?
- Aceste recorduri inregistrate, in 2011, in agricultura s-au reflectat foarte puternic in economie. Conform datelor oficiale, 40% din cresterea economica din primele noua luni ale anului se datora acestui segment. In rest, 24% a venit din exporturi si 10% din industrie. Este una dintre rarele situatii in care agricultura a depasit industria si exporturile.
De fapt, anul acesta am reusit sa atingem datele falsificate de pe vremea lui Ceasusescu, asa ca membrii de partid care inca mai traiesc ar trebui sa fie fericiti ca li s-au indeplinit previziunile.
- In ce mod se va... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 18:02
Este oficial: economia Romaniei a crescut cu 4,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, inregistrand astfel cele mai mari cresteri din ultimii trei ani, date care confirma si declaratiile presedintelui Basescu.
In opinia economistului Mircea Cosea, cresterea economica din cel de-al treilea trimestru reprezinta un trend pozitiv, insa influentat de doua elemente: recolta agricola si o oarecare revigorare a pietelor din Vest, care a ajutat productia industriala si exportul.
"Cred ca si trimestrul IV va avea un trend pozitiv, dar trebuie atrasa atentia asupra nivelului foarte mic al cresterii, ceea ce inseamna ca noi inca nu am recuperat pierderea pe care am avut-o dupa 2007-2008. Potrivit calculelor mele, cresterea pe trimestrul patru va fi in jur de 1,2-1,4%", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea.
In opinia acestuia, autoritatile romane ar fi putut alege o crestere economica zero pentru 2012, ceea ce ar fi fost o varianta favorabila pentru stabilizarea si consolidarea bugetara.
"Daca am fi mers pe crestere economica zero, ar fi fost un progres din punctul de vedere al stabilizarii si al consolidarii bugetare, insa riscam sa nu iesim din recesiune in mod statistic.
Pariul politic, cu iz electoral pe care Guvernul l-a facut, a fost ca anul 2011 sa fie anul iesirii din recesiune", a mai spus economistul.
Fostul secretar de stat in ministerul de Finante, actual vice-presedinte al PNL, Dan Radu Rusanu, este sceptic cu privire la asa-zisa veste... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 23:00