Franta va fi nevoita sa exporte 20,1 milioane de tone de grau in sezonul actual, dupa ce a strans cea de-a doua mare recolta de grau din istorie, a apreciat miercuri firma de consultanta Agritel, transmite Reuters.
Doar de trei ori pana acum Franta, cel mai mare producator si exportator de grau din Uniunea Europeana, a exportat o cantitate de 20 de milioane de tone de grau intr-un sezon. Principalele piete de export pentru graul francez sunt Algeria, Maroc si Egipt.
Potrivit Agritel, in acest an, Franta a recoltat 39,2 milioane de tone de grau, in crestere cu 14,9% comparativ cu anul trecut. Firma de consultanta estimeaza ca mai mult de jumatate din exporturile de grau ale Frantei in acest an, sau 11,3 milioane tone, vor trebui sa mearga in afara Uniunii Europene.
Chiar daca exportul a 20 de milioane de tone de grau intr-un sezon reprezinta o provocare, Agritel sustine ca acest nivel poate fi atins, avand in vedere avantajele competitive ale graului in raport cu porumbul pe pietele mondiale.
"Presat de recolta mare si ajutat de un nivel redus al monedei euro, graul francez incepe sa fie mai competitiv", sustine directorul general de la Agritel, Michel Portier.
La nivelul UE, Agritel estimeaza ca exporturile totale de grau ar putea sa se ridice la 26 de milioane de tone in sezonul actual. Acestea ar reprezenta cel mai ridicat nivel al exporturilor din ultimele sezoane, ceea ce ar permite blocului comunitar sa isi pastreze pozitia de al treilea mare exportator... mai mult
Miercuri, 28 August 2019, ora 16:10
Ploile care au cazut in mare parte a Uniunii Europene (UE) au determinat serviciul de monitorizare agrometeo european (MARS) sa imbunatateasca estimarile privind productia de grau si porumb din acest an, in timp ce seceta din Spania a impus MARS sa revizuiasca in scadere estimarile pentru orz la nivelul UE, transmite Reuters.
In ultimul sau raport lunar, MARS si-a imbunatatit estimarile privind productia de grau moale din 2019 in UE pana la 6,10 tone pe hectar, de la 6,05 tone pe hectar luna trecuta. Aceasta ar fi cu 8,6% mai mare decat productia afectata de seceta de anul trecut si cu 2,7% peste media din ultimii cinci ani. In cazul productiei de porumb a UE, prognozele MARS au fost imbunatatite pana la 8,05 tone/hectar de la 7,92 tone/hectar, cu 5,7% peste media din ultimii cinci ani. In schimb, estimarile privind productia de orz a UE au fost revizuite in jos pana la 4,92 tone/hectar de la 4,96 tone/hectar luna trecuta.
Ploile au fost benefice pentru culturile de cereale din nordul si partea de nord-centrala a Europei, inclusiv in Germania si Polonia, tari care in luna aprilie s-au confruntat cu o perioada secetoasa, iar precipitatiile abundente din Europa de sud-est si Italie au fost si ele favorabile, sustine MARS. Gratie ploilor din ultimele saptamani, recolta de cereale a UE ar urma sa isi revina in acest an, dupa ce anul trecut recolta a fost afectata de seceta severa din nordul Europei.
Estimarile privind productia de rapita a UE in 2019 au fost... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 10:30
Recolta de cereale a Rusiei din acest an s-a ridicat la 110 milioane tone, a declarat luni ministrul rus al Agriculturii, Dmitry Patrushev, in cursul unei intalniri cu presedintele Vladimir Putin, transmite Interfax.
"In pofida unor conditii meteo nefavorabile, am avut o recolta buna: 110 milioane tone, cu 11% peste media din ultimii cinci ani", a declarat Dmitry Patrushev.
Rusia, cel mai mare exportator mondial de grau, a inregistrat anul trecut o recolta record de cereale: 135,4 milioane tone.
Patrushev a mai spus ca recolta de oleaginoase din acest an ar urma sa se ridice la 18 milioane tone, cu 1,5 milioane tone mai mult decat in 2017. "Recolta de sfecla de zahar, care se apropie de finalizare, este de peste 41 milioane tone, in timp ce recolta de cartofi se ridica la 6,7 milioane tone, la care se adauga 4,2 milioane de tone de legume crescute in camp deschis si aproape un milion e tone de legume crescute in sere", a mai spus ministrul rus al Agriculturii.
"In concluzie, recoltele din acest an ne vor permite sa acoperim atat necesarul intern al Rusiei precum si sa exportam volumele pe care ni le-am propus", a spus Patrushev.
Ministerul rus al Agriculturii se asteapta ca in actualul an agricol, care acopera perioada iulie 2018-iunie 2019, exporturile de cereale din Rusia sa se ridice la 39 milioane tone, dintre care 34 milioane tone de grau. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 16:22
Uniunea Europeana este pe cale sa stabileasca un nou record in ceea ce priveste exporturile de grau, pentru al doilea sezon la rand, in conditiile in care cursul de schimb favorabil si problemele economice din Rusia ofera statelor membre UE sansa de a-si vinde la export cea mai mare recolta de grau din istorie.
Volumul licentelor de export pentru grau moale eliberate pana acum pentru sezonul iulie 2014/iunie 2015 este deja peste nivelul inregistrat in sezonul 2013/2014, iar prognozele Comisiei Europene privind exporturile pentru intregul an arata ca acestea vor depasi usor recordul de 30 de milioane de tone inregistrat in ultimul sezon, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Chiar daca datele UE privind licentele de export sunt doar indicative, in sensul ca pot fi inregistrate intr-o tara pentru a exporta cereale din alta tara membra, ele ilustreaza totusi tendinta pentru 2014/2015. De exemplu, in cazul Poloniei pana acum au fost eliberate licente de export pentru 700.000 de tone de grau, fata de 230.500 de tone anul trecut.
"UE a exportat foarte mult deoarece preturile au fost extrem de competitive. In mod clar moneda euro a stimulat aceasta competitivitate la export", a declarat Sebastien Techer de la firma de consultanta Agritel. Tendinta de apreciere inregistrata de dolarul american de la inceputul sezonului precum si scaderea concurentei din Rusia a pastrat graul din UE atractiv in pofida recentei reveniri a preturilor la grau pe piata internationala.... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 18:30
Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) estimeaza pentru 2014 o diminuare a recoltei de struguri cu 25%, comparativ cu anul 2012, din cauza precipitatiilor si grindinei, ceea ce va influenta si productia totala de vin, insa calitatea ar putea fi una "de exceptie" daca vremea calduroasa se va mentine si in perioada urmatoare.
"Avem un an atipic. 2014 este un an cu o productie diminuata fata de 2012 cu 25%. Vreau sa punctez ca anul 2013 a fost un an cu o productie de struguri si de vin foarte mare si de aceea nu facem referire la anul de productie 2013. Au fost regiuni viticole afectate de grindina, cu preponderenta Banat, Mehedinti, Dragasani si Tulcea. Precipitatiile au fost duble cantitativ fata de anul precedent, iar acest lucru a ingreunat campania agricola in general, de la tratamente pana la cules. Culesul strugurilor este intarziat cu doua saptamani fata de o perioada normala", a declarat, joi, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, intr-o conferinta de presa.
Pe de alte parte, calitatea vinului in 2014 ar putea fi una ridicata daca vremea calduroasa se va mentine pentru mai mult timp, a afirmat seful PNVV.
"Vremea calduroasa a acestei toamne blande, dar si diferentele importante de temperatura intre perioada diurna si cea nocturna ajuta strugurii si aromele sa se dezvolte. Exista sansa, daca aceasta toamna frumoasa va continua, sa avem un vin care sa depaseasca asteptarile. Deocamdata este o speculatie... mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 16:02
Fermierii americani vor insamanta in acest an cu porumb cea de a doua mare suprafata de dupa cel de-al doilea razboi mondial, ceea ce inseamna ca in conditii normale ar putea strange o recolta record dupa un an 2012 in care productia a fost afectata de seceta, arata prognozele publicate luni de Departamentul american al Agriculturii, transmite Reuters.
In primele sale estimari privind recoltele de cereale din 2013, USDA prognozeaza ca in acest an va fi insamantata cu porumb o suprafata de 96 milioane acri (38,8 milioane hectare), a doua mare suprafata de dupa 1944. Recolta asteptata este de 14,4 miliarde busheli (365,8 milioane tone), in crestere cu 34% comparativ cu 2012 si cu 10% decat actualul record.
De asemenea, suprafata insamantata cu soia ar urma sa fie de 76 milioane acri, a patra mare din istorie, iar recolta asteptata este de 3,335 miliarde busheli (90,8 milioane tone), a doua mare din istorie. In cazul graului, suprafata insamantata ar urma sa creasca cu 3% in ritm anual pana la 57,5 milioane acri, in schimb productia asteptata este de 2,190 miliarde busheli (59,6 milioane tone), mai mica decat cea inregistrata anul trecut din cauza unor randamente mai mici. mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 08:44
Recolta totala de grau a Romaniei s-a apropiat de 5,7 milioane de tone, reprezentand 86 la suta din estimarile initiale ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), dar cu aproape 10 procente mai mult decat productia anului 2009.Specialistii MADR prognozau in primavara acestui an o productie totala de grau de 6.649.338 tone, dar la aceasta data, cand s-a finalizat recoltatul graului la nivelul intregii tarii, productia obtinuta a atins doar 5.691.532 tone, potrivit datelor finale ale MADR.Agricultorii au sperat la inceperea secerisului ca vor obtine productii mari la grau in 2010, deoarece conditiile climaterice au fost propice acestei culturi in iarna si primavara acestui an, insa ploile abundente din lunile iunie si iulie au determinat incoltirea graului in spic si imposibilitatea recoltarii in perioada optima.Potrivit datelor MADR, randamentul la hectar in 2010 a fost de 2.778 kilograme (kg), in timp ce estimarile initiale erau de 3.221 kg.Productia medie de grau obtinuta de societatile comerciale, respectiv de marii cultivatori de grau din sudul tarii, a fost intre 3.300 - 3.500 kg/ha, dar in gospodariile populatiei recolta nu a depasit 2.300 kg/ha.Fata de anul trecut, recolta de grau a Romaniei este mai mare in 2010 cu 9,62 procente (499.532 tone), in conditiile in care suprafata recoltata anul acesta a fost de 2,048 milioane ha, iar in 2009 de 2,202 milioane ha.Potrivit datelor MADR, mai mult de 3,38 milioane tone de grau din recolta... mai mult
Luni, 23 August 2010, ora 00:46
Recolta de grau a Romaniei va atinge in acest an 5,7 milioane de tone, peste nivelul de 5,2 milioane tone din 2009, dar cu mult sub estimarea initiala, de 6,7 milioane tone, din cauza inundatiilor, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, citate de Mediafax. Pana in prezent au fost recoltate 5,6 milioane de tone de grau de pe 98% din suprafetele cultivate. Un oficial al Ministerului Agriculturii a declarat ca a fost recoltat grau pe o suprafata de 2,01 milioane de hectare, cu un randament de 2,78 tone pe hectar, astfel incat productia va atinge in final 5,7 milioane tone.
Recoltarile din Transilvania se vor incheia probabil in aceasta saptamana si vor adauga la productie 100.000 de tone. "Putem spune ca avem datele finale. Mai sunt 40.000 de hectare de recoltat, iar productia va atinge probabil 5,7 milioane tone", a spus el.
Prognozele oficiale prevedeau initial un randament de 3,4 tone la hectar. Romania ar putea obtine circa trei milioane de tone de grau pentru panificatie, restul urmand sa fie trecut la categoria furaje, din cauza ploilor masive.
Fenomenele meteorologice extreme, respectiv seceta si ploile torentiale, au afectat recoltele principalilor producatori de cereale din zona Marii Negre, ceea ce a obligat majoritatea tarilor din regiune sa revizuiasca in scadere planurile de export.
Romania are un potential de export de circa 2,5 milioane tone de grau. In sezonul precedent, Romania a vandut in strainatate 2,3 milioane tone de grau, din care doua treimi... mai mult
Miercuri, 11 August 2010, ora 19:09
Stocurile de grau detinute de Romania, la jumatatea lunii ianuarie, erau de 3,3 milioane de tone, cu 8,3% mai scazute decat in perioada similara a anului trecut, insa pot asigura necesarul de consum al populatiei pana la recolta din acest an, se arata in datele Ministerului Agriculturii.In perioada similara a anului 2008, datele operative consemnau o cantitate de circa 3,6 milioane tone, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) la solicitarea Agentiei NewsIn.
"Stocurile de grau existente in prezent asigura in totalitate necesarul de consum al populatiei pana la recolta anului 2010", precizeaza Ministerul Agriculturii. De asemenea, potrivit MADR, Romania mai dispunea la jumatatea lunii ianuarie 2010 de 5,7 milioane tone de porumb si de 304.000 tone de orz.
Presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN), Aurel Popescu, a declarat recent ca Romania dispune de rezerve de grau si nu sunt premise de scumpire in primul trimestru al acestui an.
"In prezent dispunem de o rezerva de grau la nivel national, insa este adevarat ca anul acesta am avut probleme din punct de vedere al calitatii acestuia. Nu cred inca ca se pune problema unor modificari de costuri in primul trimestru din acest an", a explicat Popescu.
Potrivit datelor MADR, in toamna anului 2009, au fost infiintate peste trei milioane de hectare de cereale, dintre care doua milioane de hectare cu grau si secara.
Datele Ministerului... mai mult
Duminica, 14 Februarie 2010, ora 22:22