Daca ar fi existat in 1930, Facebook i-ar fi oferit lui Hitler o platforma pentru disiminarea credintelor sale antisemite, a declarat actorul britanic de comedie Sacha Baron Cohen cu ocazia unui discurs sustinut in New York.
Actorul cunoscut pentru interpretarea personajului de satira Ali G a criticat si companiile Google, Twitter si YouTube pentru ca promoveaza "absurditati", afectand miliarde de oameni, relateaza BBC.
"Daca ii platesti, cei de la Facebook vor afisa orice reclama 'politica' vrei, chiar daca este o minciuna. Si chiar te vor ajuta sa ajustezi aceste minciuni in functie de utilizatori, pentru un efect maxim. Dupa aceasta logica sucita, daca Facebook exista in 1930, l-ar fi lasat pe Hitler sa posteze reclame de 30 de secunde pentru 'solutia' sa la 'problema evreiasca'", a spus Cohen.
Comediantul a adaugat ca este timpul "pentru o regandire fundamentala a platformelor de social media si a modului in care ele contribuie la raspandirea urii, a conspiratiilor si a minciunilor".
In replica, reprezentantii Facebook au declarat ca actorul interpreteaza gresit politicile companiei si ca postarile care instiga la ura si la violenta sunt interzise pe platformele sale.
Declaratiile au loc in contextul in care gigantii din domeniul social media se confrunta cu presiuni in crestere pentru combaterea dezinformarilor din jurul campaniilor politice.
Twitter a anuntat recent ca va interzice toate reclamele politice incepand cu 22 noiembrie. La randul sau,... mai mult
Sambata, 23 Noiembrie 2019, ora 15:21
Gigantul american Google a anuntat, miercuri, o inasprire a regulilor in materie de reclame politice, dar nu va incerca sa stabileasca veridicitatea lor decat in cazuri exceptionale.
Luand pozitie dupa Twitter, care a optat pentru o interdictie pur si simplu, si Facebook, adepta a unei mai mari tolerante in numele libertatii de expresie, Google a transmis ca "nimeni nu poate statua asupra tuturor afirmatiilor si insinuarilor politice", relateaza AFP.
"Indiferent daca e vorba de un candidat la alegerile legislative sau de plasarea unui anunt pentru mobila de birou, aplicam aceleasi reguli pentru toata lumea, nu exista nicio exceptie", a spus Scott Spencer, vicepresedinte al grupului, insarcinat cu publicitatea.
Gigantul din domeniul tehnologiei, care isi obtine din publicitate majoritatea covarsitoare a veniturilor, vrea totusi sa interzica publicarea de mesaje ostentativ false (cum ar fi o data falsa a unui scrutin sau un anunt fals privind moartea unui candidat) sau sa impiedice ca un grup ultraspecific de alegatori sa fie tinta unor mesaje false.
Aceste modificari vor fi puse in practica de saptamana viitoare in Marea Britanie, prin urmare inaintea organizarii de alegeri legislative la 12 decembrie. Masurile vor fi aplicate pana la sfarsitul anului in restul Uniunii Europene si, incepand cu 6 iunie 2020, peste tot in lume.
Motorul de cautare dominant incearca sa lupte impotriva asa-numitelor 'deep fake'-uri (fotografii sau videouri trucate hiperrealiste)... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 12:35
Google a declarat luni ca sustine o publicitate politica responsabila care respecta legislatia locala dupa ce Rusia a acuzat compania ca a distribuit astfel de reclame in timpul alegerilor locale din weekend.
Gigantul internet nu a confirmat, dar nici nu a negat intr-un comunicat ca a difuzat o asemenea publicitate, relateaza Reuters.
Autoritatea rusa de reglementare a comunicatiilor a declarat ca Google si Facebook au distribuit publicitate politica in timpul alegerilor, ceea ce ar putea fi considerat ca o ingerinta.
"Sustinem publicitatea politica responsabila si ne asteptam ca aceasta sa respecte cerintele legislative locale, inclusiv legile privind alegerile si drepturile de vot, precum si o 'tacere electorala' obligatorie pentru orice zona geografica in care este orientata o astfel de publicitate", a declarat Google in comunicat.
Facebook la randul sau a precizat luni ca agentii de publicitate, si nu compania in sine, sunt responsabile pentru respectarea legilor electorale locale.
Alegeri locale si regionale au avut loc duminica in mai multe regiuni ruse. La Moscova, partidul de guvernamant Rusia Unita, care il sprijina pe presedintele Vladimir Putin, a pierdut un mare numar de locuri in consiliul local, a anuntat luni agentia de presa RIA. ...citeste mai departe despre "Google si Facebook resping acuzatiile Rusiei privind publicitatea politica in timpul alegerilor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Septembrie 2019, ora 14:45
Statul american Washington a anuntat, luni, ca da in judecata companiile Google si Facebook, pe care le acuza ca au incalcat o lege locala privind publicitatea politica.
Legea stipuleaza ca entitatile care vand spatii publicitare pentru mesaje cu caracter politic, precum cei doi giganti tehnologici, trebuie "sa pastreze informatiile asupra celor care le achizitioneaza" si sa le faca publice, se arata intr-un comunicat al procurorului general al statului Washington, Bob Ferguson, citat de AFP.
Conform justitiei acestui stat, al carui oras principal este Seattle, cei doi giganti ai tehnologiei nu au respectat aceste obligatii de mai multi ani.
Candidati la alegeri si grupuri politice au platit circa 3,4 milioane de dolari pentru publicitate electorala la Facebook si 1,5 milioane de dolari la Google in ultimii zece ani, conform lui Ferguson.
Legea "se aplica tuturor, indiferent daca este vorba de ziarul dintr-un mic oras sau de o mare companie", afirma Ferguson, adaugand ca oamenii "au dreptul sa stie cine plateste publicitatea politica".
Reclamele cu caracter politic sunt frecvente in SUA si au devenit un subiect sensibil in special in contextul acuzatiilor de interferenta a Rusiei in alegerile americane din 2016.
Vezi si ce au facut rusii ca sa influenteze alegerile din SUA: Exemple de reclame si postari false
Facebook si Google au promis deja mai multa transparenta, dezvaluind explicit cine finanteaza aceste mesaje. Cei doi giganti au promis, de... mai mult
Marti, 05 Iunie 2018, ora 10:34