Politistii fac, joi, opt perchezitii la firme si domicilii din judetele din Mehedinti, Timis si Prahova, intr-un dosar de evaziune fiscala. Anchetatorii suspecteaza ca, in perioada 2018 - 2019, mai multe firme ar fi derulat operatiuni fictive de reciclare a deseurilor.
"Astazi, 18 iunie, politistii de investigare a criminalitatii economice din Mehedinti efectueaza 8 perchezitii domiciliare la locuintele unor persoane si la sediile unor societati comerciale, in 3 judete, intr-un dosar de evaziune fiscala. 5 persoane vor fi aduse la audieri", a transmis,joi, Politia Romana.
Sursa citata a precizat ca activitatile se desfasoara in judetele Mehedinti (1), Timis (1) si Prahova (6), 4 perchezitii fiind la reciclatori finali, in cadrul unui dosar penal instrumentat de politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Mehedinti, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinti, in care sunt efectuate cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala.
"Din cercetari a rezultat ca, incepand cu luna martie 2018, pana in noiembrie 2019, persoanele banuite ar fi desfasurat activitati fictive de reciclare a deseurilor din ambalaj (plastic si sticla), avand ca scop obtinerea unor bonificatii de la organizatiile de transfer a responsabilitatii", a mai transmis Politia Romana.
Prejudiciul estimat, cauzat bugetului general consolidat este de peste 9.000.000 de lei.
Actiunea a beneficiat de sprijinul politistilor din cadrul... mai mult
Joi, 18 Iunie 2020, ora 10:31
Toata lumea spune ca Romania nu recicleaza suficient, dar de fapt problema este ca tara nu colecteaza suficient, atrag atentia cei de la Coalitia pentru Economie Circulara.
Ei subliniaza ca, pana la reciclare, autoritatile din Romania ar trebui sa faca o colectare eficienta, daca vrem sa respectam standardele internationale.
"Ca sa raspund la intrebarea cine e de vina pentru gradul mic de reciclare din Romania, o sa spun cum se spune la Iasi: 'Toti suntem di vina'. Problema responsabilitatii, care s-a aruncat undeva unde nu se mai controleaza. Nu avem puncte de masurare, nu stim ce masuram, nu stim de raportam, pana la urma nu stim ce facem. In Romania, masuram reciclarea pe camp, adica pe unde strange cineva (...) Lucrurile trebuie puse la punct. Este probabil pentru prima oara cand Ministerul Mediului poate sa ia niste decizii pe baza unui studiu, Pana acum, deciziile s-au luat pe emotie... Coalitia noastra ar vrea sa faca un studiu cu mediul academic din Romania despre ce s-a intamplat din momentul in care a aparut aceasta OUG 74, anul trecut. Sa vedem care sunt efectele si cum a evoluat colectarea la noi in tara. Problema reciclarii este colectarea, nu reciclarea. Toata lumea spune ca Romania nu recicleaza suficient. Nu, Romania nu colecteaza suficient", a atras atentia Constantin Damov, presedintele Green Group si seful Asociatiei Coalitia pentru Economie Circulara (CERC).
In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania are de indeplinit, pana in... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 12:10
La nivel global, protejarea mediului este un deziderat fundamental, iar notiunea de "viata verde" este sustinuta si constientizata printr-o multitudine de actiuni complementare.
In Romania, deocamdata, lupta e desarta, in conditiile in care generam, de pilda, 0,67 milioane de tone de deseuri periculoase si reciclam doar 14% dintre deseurile municipale, conform datelor Eurostat.
Din 2020 ar trebui sa reciclam cel putin 50%, conform tintelor impuse de Uniunea Europeana in domeniul reciclarii deseurilor inca din 2008.
In caz contrar, riscam infringementul, adica, putem fi dati in judecata si sanctionati cu plata unor sume ce pot ajunge zilnic pana la 200.000 de euro.
Cu infringementul la poarta, statul roman a implementat de la inceputul acestui an, OUG 74/2018, o lege data sub forma unei ordonante de urgenta si menita sa transpuna in legislatia romaneasca, mecanismul european al economiei circulare, ce se presupune a fi pus in practica cu ajutorul unui set de instrumente implementate si de alte state membre, precum "plateste pentru cat arunci", "raspunderea extinsa a producatorului" si "contributia pentru economia circulara".
Dupa 1 an, insa, de la aparitia actului normativ si 6 luni de la implementarea sa, nu exista norme de aplicare, ci doar un ghid orientativ cu recomandari.
Silviu Dumitrescu, Managing Director Saubermacher Romania apreciaza ca ghidul respectiv, nefiind reglementat printr-un Ordin de ministru, nu are putere de aplicare, fapt ce... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 13:34
Taxa "la groapa", care ar putea incuraja reciclarea, apare intr-un nou proiect de ordonanta de guvern. Ar trebui aplicata de anul acesta la 80 de lei/tona.
Taxa pentru depozitarea deseurilor la groapa de gunoi, un proiect mai vechi pentru incurajarea reciclarii, capitol la care Romania este pe ultimul loc in UE, este cuprinsa intr-un proiect de ordonanta pus in dezbatere de Ministerul Mediului.
Anuntata inca din vara anului trecut de fostul ministru Gratiela Gavrilescu, taxa de 80 de lei/tona ar trebui aplicata din acest an.
In luna iulie 2015, fostul ministru al Mediului Gratiela Gavrilescu spunea ca de la 1 ianuarie 2016 va fi introdusa taxa "la groapa" in cuantum de 80 de lei/tona, care se va dubla pana la sfarsitul anului.
La inceputul lui martie, a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului un proiect de ordonanta simpla, vizand introducerea acestei taxe, dar si alte modificari la OUG 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.
Taxa ar urma sa fie ...citeste mai departe despre "Taxa "la groapa" sau cum incearca Romania sa iasa din gunoi" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 17:01
La aproape o luna dupa ce scandalul reciclarii ambalajelor a devenit public si la aproape 3 luni de cand procurorii au descoperit frauda de aproximativ 56 de milioane de euro in acest domeniu, autoritatile romane vor incerca miercuri sa gaseasca o cale de compromis, astfel incat sa reduca din impactul noilor reglementari in materia reciclarii ambalajelor.
Principala problema se regaseste insa in curtea organizatorului acestei intalniri, Ministerul Mediului, care vrea sa-i aduca la aceeasi masa si pe reprezentantii companiilor investigate (OTR-uri), si pe cei care sunt pusi acum sa plateasca in locul acestor OTR-uri - producatorii.
In materie de protectia mediului, una dintre obligatiile asumate de Romania este atingerea, in 2016, unui grad de reciclare a deseurilor de 55%. La inceputul lui 2015, Romania recicla undeva intre 5% si 10% din deseurile municipale.
Cum functioneaza industria, cum se produc fraudele
In vreme ce Parchetul continua ancheta in dosar, nimeni nu ...citeste mai departe despre "Industria de sute de milioane a reciclarii: Vinovatii marilor fraude sunt ignorati - Ce propune Guvernul" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Februarie 2016, ora 07:53
Romania are un grad de reciclare a deseurilor de circa 3%, in timp ce in Uniunea Europeana rata ajunge la 36%.
Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a declarat, marti, ca in Europa se vehiculeaza tot mai des conceptul de societate europeana de reciclare si conceptul de deseu zero, iar Romania trebuie sa adere la aceste principii.
"Daca la ora actuala se produc, in Europa, circa trei miliarde de tone de deseuri, din care numai 36% sunt reciclate, deci aproximativ 600 de milioane de tone sunt disponibile pentru a fi reciclate, atunci tendinta noastra trebuie sa fie clar ca aceasta suma trebuie redusa.
Specialistii din domeniu stiu cum sa faca asta, dar important este ca masurile respective sa fie aplicate si in teritoriu pana la fiecare dintre noi", a explicat Gavrilescu, intr-o conferinta de presa.
Ea a precizat ca este foarte importanta comunicarea la nivel de cetatean, pentru a intelege ca deseul pe care il produce este doar o resursa ...citeste mai departe despre "Suntem codasi la reciclare: Ce solutie a gasit ministrul Mediului" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 14:23
1Doar o treime din deseurile electronice din Europa sunt reciclate asa cum trebuie, un numar imens de telefoane mobile, computere si televizoare fiind comercializate in mod ilegal sau abandonate, se mentioneaza intr-un studiu realizat de ONU si de Interpol si dat publicitatii duminica.
Suedia si Norvegia se apropiau de tintele europene de colectare si reciclare a 85% din totalul deseurilor electrice si electronice, situandu-se astfel in topul clasamentului, in timp ce, la polul opus, Romania, Spania si Cipru colectasera si reciclasera mai putin de 20% din total, se arata in studiu, informeaza Reuters.
Normele europene impun reciclarea asa-numitelor "e-deseuri", produse electronice sau baterii, pentru a recupera metale precum aur si argint si pentru a evita poluarea cu elemente toxice precum plumbul sau mercurul.
In ansamblu, 35% din volumul total de e-deseuri de pe continentul european a fost reciclat corespunzator in 2012, potrivit studiului. In raport, este respinsa totodata ...citeste mai departe despre "Cat reciclam din numarul imens de mobile, computere si televizoare comercializate" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 30 August 2015, ora 14:35
Preocuparile pentru protectia mediului si pentru reciclarea materialelor exista si au existat inclusiv inainte de 1989, cand ne amintim celebrele centre RE-RE- RE, dar si de campaniile de colectare a deseurilor de maculatura, sticle si borcane desfasurate in scoli si licee.
Desi motivul principal pentru care se colectau aceste categorii de deseuri era unul strict economic, accentul pe protectia mediului fiind unul secundar, campaniile respective au contribuit intr-o masura substantiala la protejarea resurselor si la dezvoltarea industriei de reciclare tinand cont si de faptul ca Romania incerca sa depinda cat mai putin de importuri de materii prime si sa-si reutilizeze resursele interne, in special cele rezultate din reciclare si reutilizare.
Cat si cum se recicleaza in anul 2015 in Romania
Fata de anii anteriori asistam la o crestere extrem de lenta a cantitatilor de deseuri reciclate. Desi suntem inca dependenti in mare masura de depozitare (97% din deseurile muncipale), Romania se afla pe drumul cel bun in privinta reciclarii.
Daca putem vorbi de anumite fluxuri de deseuri, de exemplu ambalaje, unde obligatiile de reciclare si valorificare sunt atinse prin eforturile operatorilor economici responsabili, problema cea mai mare este cea a deseurilor municipale generate de catre populatie.
Desi avem inca din 2011 o obligatie de a implementa colectarea selectiva a deseurilor de la populatie, extrem de putine contracte de salubritate din tara respecta legea si... mai mult
Sambata, 11 Iulie 2015, ora 00:00
1Romania nu poate face progrese semnificative in atingerea tintei de colectare selectiva a deseurilor, care pentru 2020 este de 50%, fara a introduce un sistem de taxare care sa vizeze strict cantitatile de gunoi aruncate de fiecare, a declarat Constantin Damov, co-fondator al Green Group, singurul parc integrat de reciclare a deseurilor din Romania.
Toate modelele de colectare selectiva care sunt implementate in Romania sunt inspirate din tarile vestice. De mai bine de un deceniu, in tari ca Germania, Olanda, Austria sau Italia functioneaza sistemul "pay as you throw" (PAYT).
Programul PAYT este un instrument eficient in cresterea cantitatilor de deseuri separate si reciclate. Aplicarea acestui tip de sistem are ca rezultat economii semnificative de energie si reducerea poluarii de la gropile de gunoi si incineratoare.
"Nu cred ca interzicerea ghenelor de gunoi si majorarea taxei la groapa de gunoi vor rezolva problema. Autoritatile trebuie sa aiba in vedere sistemul 'pay as ...citeste mai departe despre "Sa nu uitam de reciclare: Cum putem sa prindem din urma celelalte tari europene" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 08:10