Politistii fac, joi, opt perchezitii la firme si domicilii din judetele din Mehedinti, Timis si Prahova, intr-un dosar de evaziune fiscala. Anchetatorii suspecteaza ca, in perioada 2018 - 2019, mai multe firme ar fi derulat operatiuni fictive de reciclare a deseurilor.
"Astazi, 18 iunie, politistii de investigare a criminalitatii economice din Mehedinti efectueaza 8 perchezitii domiciliare la locuintele unor persoane si la sediile unor societati comerciale, in 3 judete, intr-un dosar de evaziune fiscala. 5 persoane vor fi aduse la audieri", a transmis,joi, Politia Romana.
Sursa citata a precizat ca activitatile se desfasoara in judetele Mehedinti (1), Timis (1) si Prahova (6), 4 perchezitii fiind la reciclatori finali, in cadrul unui dosar penal instrumentat de politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Mehedinti, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinti, in care sunt efectuate cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala.
"Din cercetari a rezultat ca, incepand cu luna martie 2018, pana in noiembrie 2019, persoanele banuite ar fi desfasurat activitati fictive de reciclare a deseurilor din ambalaj (plastic si sticla), avand ca scop obtinerea unor bonificatii de la organizatiile de transfer a responsabilitatii", a mai transmis Politia Romana.
Prejudiciul estimat, cauzat bugetului general consolidat este de peste 9.000.000 de lei.
Actiunea a beneficiat de sprijinul politistilor din cadrul... mai mult
Joi, 18 Iunie 2020, ora 10:31
Grupul danez Pandora A/S, cel mai mare producator mondial de bijuterii, va inceta sa mai foloseasca aur si argint nou extras din mina, utilizand in schimb doar metale pretioase reciclate, transmite Bloomberg.
Noua politica a Pandora, care va intra in vigoare din 2025, va ajuta compania daneza sa isi respecte angajamentele in materie de protejarea mediului si o va face mai atractiva in randul investitorilor interesati de activele care indeplinesc standardele ridicate in materie de mediu inconjurator, guvernanta si politici sociale.
Directorul general de la Pandora, Alexander Lacik, a subliniat ca noua abordare nu va afecta calitatea bijuteriilor produse.
"Metalele extrase din mina acum cateva secole sunt la fel de bune ca cele noi", a informat Alexander Lacik intr-un comunicat publicat marti. In schimb, "nevoia de practici de business mai sustenabile a devenit din ce in ce mai importanta", a adaugat directorul Pandora A/S.
Grupul danez a precizat ca tranzitia la metale pretioase reciclate va determina reducerea emisiilor de carbon cu doua treimi in cazul argintului si cu 99% in cazul aurului. Unul din principalele beneficii pentru mediu este reducerea cantitatii de apa utilizate, ca urmare a diminuarii operatiunilor de minerit.
Potrivit Consiliului Mondial al Aurului (WGC), emisiile anuale de carbon ale pietei globale de aur sunt echivalente cu aproximativ 126 milioane de tone de CO2, iar o treime din aceasta cantitate provine direct de la operatiunile de... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 14:30
Romania nu va atinge tinta de 50% ca rata de reutilizare si reciclare din masa totala a cantitatilor de deseuri municipale la final de 2020, vom intra intr-o procedura de infringemenent si va trebui sa platim niste penalizari pana ne conformam, a afirmat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
"Din pacate, noi, astazi, nu ne vom atinge tinta de 50% (rata de reutilizare si reciclare din masa totala a cantitatilor de deseuri municipale, n.r.), la final de 2020. Noi nu reciclam cat ne-am dori, nu pentru ca nu ar avea cine si nu ar avea cum, ci pentru ca nu prea avem ce.
Problema noastra cea mai importanta astazi este cum toate aceste deseuri cu o valoare ridicata, in loc sa le vedem la gropile de gunoi, ar trebui sa ajunga la reciclatori. Am o pasiune pentru paduri, dar nu vreau sa va ascund ca am fost la groapa de gunoi de la Boldesti, din Prahova, apoi am fost la Chiajna, ieri la Glina si mi se rupe sufletul cand vad in aceste depozite imense cantitati de PET-uri care in mod normal ar putea fi reciclate.
Daca nu atingem aceasta tinta, vom intra in procedura de infringement si vom plati niste penalizari pana cand ne vom conforma. S-ar putea ca acest cost al penalitatilor sa fie mai mare decat daca am fi investit in a fi focusati sa luam masuri preventive", a declarat Alexe.
Ministrul de resort a adaugat ca Romania trebuie sa tina cont de faptul ca, in urmatorul exercitiu financiar, Comisia Europeana nu... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 18:36
Toata lumea spune ca Romania nu recicleaza suficient, dar de fapt problema este ca tara nu colecteaza suficient, atrag atentia cei de la Coalitia pentru Economie Circulara.
Ei subliniaza ca, pana la reciclare, autoritatile din Romania ar trebui sa faca o colectare eficienta, daca vrem sa respectam standardele internationale.
"Ca sa raspund la intrebarea cine e de vina pentru gradul mic de reciclare din Romania, o sa spun cum se spune la Iasi: 'Toti suntem di vina'. Problema responsabilitatii, care s-a aruncat undeva unde nu se mai controleaza. Nu avem puncte de masurare, nu stim ce masuram, nu stim de raportam, pana la urma nu stim ce facem. In Romania, masuram reciclarea pe camp, adica pe unde strange cineva (...) Lucrurile trebuie puse la punct. Este probabil pentru prima oara cand Ministerul Mediului poate sa ia niste decizii pe baza unui studiu, Pana acum, deciziile s-au luat pe emotie... Coalitia noastra ar vrea sa faca un studiu cu mediul academic din Romania despre ce s-a intamplat din momentul in care a aparut aceasta OUG 74, anul trecut. Sa vedem care sunt efectele si cum a evoluat colectarea la noi in tara. Problema reciclarii este colectarea, nu reciclarea. Toata lumea spune ca Romania nu recicleaza suficient. Nu, Romania nu colecteaza suficient", a atras atentia Constantin Damov, presedintele Green Group si seful Asociatiei Coalitia pentru Economie Circulara (CERC).
In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania are de indeplinit, pana in... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 12:10
Primarii de sector trebuie sa ne spuna cum vor creste gradul de reciclare de la 9% la 50%, cat ar trebui sa avem la finalul acestui an in Bucuresti, a declarat, miercuri, inaintea Comitetului National pe Deseuri, ministrul Mediului, adaugand ca spera sa fie inchise cat mai multe din cele 13 proceduri de infringement deschise in domeniul mediului.
"Tema principala de astazi (a Comitetului National pentru Deseuri, n.r.) este procedura de infringement pe care o are Romania pentru inchiderea depozitelor vechi de deseuri, neinchise la nivel national. De asemenea, vreau sa discutam si despre pericolul de a nu intra cu gropile de gunoi din Bucuresti in procedura de infringement.
Evident ca asta inseamna alte discutii si un dosar deschis la Comisia Europeana. In momentul de fata, la nivel de Bucuresti avem o procedura de infringement pe aceste gropi, drept pentru care am invitat la acest Comitet National si Primaria Generala, prin primarul general, care sa ne prezinte care sunt solutiile si masurile pentru a nu ajunge in aceasta situatie", a afirmat Alexe.
Acesta a mentionat ca Bucurestiul produce peste 1,2 milioane de tone de deseuri, prezentand totodata si situatia depozitelor de deseuri de la Glina, Chiajna si Vidra.
"As vrea sa sa mai spun ca, la nivelul Bucurestiului, se produce o cantitate foarte mare de deseuri, peste 1,2 milioane (tone n.red.) pe an si in viitorul nu foarte indepartat vom avea cu adevarat o problema. Astazi, cand vorbim, situatia este ca avem... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 17:41
Rezultate si concluzii dupa un an de la lansarea "Romania Recicleaza"
100.000 kg de deseuri electrice si baterii au fost colectate din 62 de localitati din tara noastra, in mai putin de 3 luni in cadrul celei de-a treia editii a programului "Romania Recicleaza", organizat de Asociatia Environ si Asociatia SNRB, in parteneriat cu autoritatile locale.
Rezultatele sunt direct proportionale cu gradul de implicare, iar cele peste 100 de tone, s-ar putea dubla sau tripla cu usurinta daca si alte localitati ar raspunde pozitiv acestei initiative.
In cea de-a treia editie, desfasurata in perioada 15 aprilie - 30 iunie 2019, au fost colectate 100.000 kg de echipamente electrice vechi. Dintre deseurile care au luat drumul reciclarii, cele mai numeroase au fost televizoarele, monitoarele si unitatile PC si frigiderele.
Printre localitatile din care s-au colectat cantitati record de DEEE-uri sunt fruntase orase precum Buzau, Caracal, Videle, dar si localitati mai mici precum Lupeni sau Berceni (Prahova).
Incurajati de sloganul "DEEEgeaba pastrezi deseurile de echipamente electrice si electronice. Recicleaza-le si castigi premii pe loc", peste 2000 de romani sustinuti de autoritatile locale din 62 de localitati, au predat vechile aparate electrice.
Lansata in iunie 2018, campania "Romania Recicleaza" a devenit in mai putin de un an un program national functional de colectare, in care mii de romani au predat spre reciclare aparatura electrica veche si bateriile... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 13:58
La nivel global, protejarea mediului este un deziderat fundamental, iar notiunea de "viata verde" este sustinuta si constientizata printr-o multitudine de actiuni complementare.
In Romania, deocamdata, lupta e desarta, in conditiile in care generam, de pilda, 0,67 milioane de tone de deseuri periculoase si reciclam doar 14% dintre deseurile municipale, conform datelor Eurostat.
Din 2020 ar trebui sa reciclam cel putin 50%, conform tintelor impuse de Uniunea Europeana in domeniul reciclarii deseurilor inca din 2008.
In caz contrar, riscam infringementul, adica, putem fi dati in judecata si sanctionati cu plata unor sume ce pot ajunge zilnic pana la 200.000 de euro.
Cu infringementul la poarta, statul roman a implementat de la inceputul acestui an, OUG 74/2018, o lege data sub forma unei ordonante de urgenta si menita sa transpuna in legislatia romaneasca, mecanismul european al economiei circulare, ce se presupune a fi pus in practica cu ajutorul unui set de instrumente implementate si de alte state membre, precum "plateste pentru cat arunci", "raspunderea extinsa a producatorului" si "contributia pentru economia circulara".
Dupa 1 an, insa, de la aparitia actului normativ si 6 luni de la implementarea sa, nu exista norme de aplicare, ci doar un ghid orientativ cu recomandari.
Silviu Dumitrescu, Managing Director Saubermacher Romania apreciaza ca ghidul respectiv, nefiind reglementat printr-un Ordin de ministru, nu are putere de aplicare, fapt ce... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 13:34
Partizanii miscarii de reciclare primesc 4 baterii noi la fiecare 20 de baterii uzate predate si pot castiga un Pegas Partizan!
Incepand cu luna mai clientii Pegas pot recicla bateriile si acumulatorii uzati in magazinele din Bucuresti, Timisoara, Brasov, Constanta si Cluj. In parteneriat cu Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor (SNRB), Pegas isi doteaza magazinele cu infrastructura speciala de colectare, sustinand astfel demersurile de protejare a mediului si reducerea poluarii.
Sub sloganul "Recicleaza bateriile uzate si pedaleaza mai departe!" parteneriatul faciliteaza si incurajeaza obiceiul reciclarii in randul celor interesati deja de un stil de viata santos si trage un semnal de alarma asupra efectelor nocive pe care bateriile uzate le au asupra sanatatii umane.
In plus, cei care devin partizani miscarii de reciclare si predau 20 de baterii uzate, primesc inapoi 4 baterii noi si sansa de a castiga o bicicleta electrica Pegas Partizan.
"In calitate de promotori ai principiilor ecologiste, sustinem sportul in aer liber si incurajam mersul pe bicicleta ca alternativa la mijloacele de transport daunatoare pentru mediu. Un stil de viata sanatos presupune in egala masura miscare si grija fata de locul in care traiesti. Am observat ca oamenii care se deplaseaza cu mijloace de transport alternative sunt mai predisupusi sa recicleze si sa contribuie la bunastarea mediului inconjurator, pentru ca oricum o fac deja. Asa ca am creat impreuna cu Pegas... mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 19:04
Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor (SNRB) si lantul de magazine LaDoiPasi, programul de franciza dezvoltat de catre METRO Cash&Carry Romania, au extins parteneriatul de colectare a bateriilor uzate la nivel national.
Incepand cu luna aprilie, peste 500 de magazine vor fi dotate cu infrastructura speciala pentru colectarea bateriilor si acumulatorilor uzati, unde clientii vor putea preda gratuit aceste deseuri spre reciclare.
Pentru fiecare 5 baterii uzate predate in magazinele LaDoiPasi, clientii vor primi o baterie noua
Proiectul pilot a debutat in septembrie 2018 si a fost implementat in 71 de magazine din judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Valcea, Iasi si Vaslui, iar rezultatele bune inregistrate au determinat extinderea programului la nivel national.
Parteneriatul presupune de asemenea integrarea unui mecanism de recompensare a consumatorilor prin care toti cei care vor preda minim 5 baterii uzate, vor primi in schimb o baterie noua.
"Cand vorbim despre reciclare, proximitatea ramane criteriul principal care-i determina pe romani sa actioneze - daca bateriile vechi pot fi duse la magazinul din vecinatate, oamenii vor fi mai dispusi sa recicleze, cu atat mai mult cu cat gestul le este recompensat. Prezenta punctelor de colectare SNRB intr-unul din cele mai mari lanturi de magazine de proximitate din tara, ne ajuta sa avem o acoperire nationala in locatii frecventate de romanii din orase si sate si sa crestem astfel rata de colectare a... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 16:00