Zona euro a iesit din recesiune in trimestrul al doilea, cu o crestere economica de 0,3% fata de primele trei luni ale anului, dupa o perioada de un an si jumatate de contractie economica, cea mai indelungata perioada de declin de la adoptarea monedei unice europene, in 1999.
Media estimarilor economistilor indica o crestere de 0,2% in zona euro in trimestrul al doilea. In primele trei luni ale anului, PIB-ul zonei euro a scazut cu 0,3% fata de ultimul trimestru din 2012.
Cu inflatia la 1,6% si un somaj record de 12,1%, situatia economica ramane una dificila in Europa.
Pietele nu au afisat o reactie semnificativa dupa publicarea datelor privind PIB-ul zonei euro, potrivit Wall Street Journal.
Moneda euro este in stagnare fata de dolar, la aproximativ 1,32 dolari pe euro, iar cotatiile obligatiunilor guvernamentale germane nu inregistreaza variatii semnificative, situatie similara si pe bursele vest-europene.
Economia zonei euro a iesit in trimestrul al doilea din cea mai lunga recesiune inregistrata de la formarea blocului monetar, in principal datorita cresterilor inregistrate de Germania si Franta, pe fondul primei perioade prelungite de liniste pe pietele financiare de la izbucnirea crizei datoriilor de stat, in urma cu trei ani, noteaza Bloomberg.
Fata de trimestrul al doilea al anului trecut, economia zonei euro a scazut cu 0,7%, potrivit Eurostat.
PIB-ul Uniunii Europene a crescut cu 0,3% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 12:51
Indicatorii economici recenti semnaleaza ca zona euro a depasit cea mai dificila perioada a recesiunii, a declarat, joi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
Draghi a reiterat angajamentul BCE de a asigura un nivel scazut al dobanzilor pentru o perioada indelungata, citat de Bloomberg.
"Indicatorii privind increderea au aratat noi imbunatatiri, de la nivelurile scazute la care se aflau, si confirma asteptarile privind o stabilizare a activitatii economice", a declarat seful BCE intr-o conferinta de presa organizata dupa o sedinta de politica monetara a institutiei.
Conducerea BCE se asteapta ca pe parcursul unei perioade "indelungate" sa mentina costurile imprumuturilor pentru banci la "nivelurile actuale sau sa le reduca", a adaugat el, repetand o formula intodusa pentru prima data de banca centrala dupa sedinta de la inceputul lunii iunie.
Draghi incearca sa asigure pietele financiare ca BCE va mentine costurile imprumuturilor la niveluri destul de scazute pentru a sustine recuperarea economiei zonei euro din cea mai lunga recesiune inregistrata de uniunea monetara pana in prezent.
Activitatea industriei prelucratoare din zona euro s-a accelerat peste asteptari in iulie, iar increderea mediului de afaceri s-a imbunatatit pentru a treia luna consecutiv, insa creditarea catre companii si populatie in uniunea monetara a inregistrat o scadere substantiala in iunie.
BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la minimul record de... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 17:15
Uniunea Europana (UE) a intrat in recesiune in primul timestru, cu o scadere a PIB de 0,1%, dupa un declin de 0,5% in ultimele trei luni ale anului trecut, in timp ce in zona euro contractia a continuat pentru al saselea trimestru consecutiv.
Zona euro a inregistrat un declin 0,2% in ianuarie-martie, dupa o scadere de 0,6% in trimestrul al patrulea al anului anterior, potrivit datelor publicate, miercuri, de Eurostat. Recesiunea zonei euro este cea mai lunga de la introducerea monedei europene, in 1999.
Datele indica, insa, o imbunatatire a situatiei economice, ritmul scaderii PIB incetinind atat in zona euro, cat si in UE.
Trei dintre cele mai mari economii din zona euro se afla in recesiune, dupa ce doar Germania a reusit sa inregistreze crestere in primele trei luni ale acestui an.
Economia Germaniei a avansat cu 0,1%, dupa o scadere de 0,7% in trimestrul al patrulea, in timp ce Franta a intrat in recesiune, dupa al doilea trimestru consecutiv de contractie cu 0,2%.
Italia si Spania se afla, de asemenea, in recesiune, cu o scadere a PIB de 0,5% in primul trimestru in cazul ambelor tari. Economia Italiei a inregistrat al saptelea trimestru cosecutiv de contractie, iar recesiunea este cea mai lunga incepand cel putin din 1970, an in care au inceput sa fie inregistrate date trimestriale.
Doar 20 dintre cele 27 de state UE au raportat date pentru primul trimestru. Dintre cele 20 de state, Belgia, Bulgaria, Germania, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia,... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 13:40
Indicele global IDA (indicele directorilor de achizitii), aferent productiei din toate sectoarele economice la nivel mondial, releva o scadere vizibila a activitatii in domeniul afacerilor in Germania. Astfel, in luna aprilie, acesta a inregistrat o scadere de pana la 48,8 puncte.
Conform expertilor, indicele a scazut la nivelul minim in ultimele sase luni, sub 50%, un nivel ce separa cresterea de contractie, scrie portalul economic Rbc.
In acelasi timp, indicele IDA pentru intreaga zona euro s-a mentinut la nivelul de 46,5 de puncte - ceea ce inseamna ca scaderea in sectorul serviciilor de productie continua in acelasi ritm.
Publicarea acestor date statistice a provocat o cadere a monedei euro. Scaderea activitatii in afaceri in luna aprilie, in opinia expertilor, indica faptul ca PIB-ul zonei euro in trimestrul II s-ar putea diminua cu 0,4%.
Deteriorarea situatiei economice din Germania reprezinta o problema politica pentru cancelarul Angela Merkel, remarca portalul Rbc. Deocamdata, rata somajului ramane la un nivel scazut si prin aceasta Germania iese in evidenta in comparatie cu vecinii sai din sudul Europei.
Daca nu va exista o relansare a activitatii economice, somajul ar putea sa creasca, iar prematura inasprire a politicii fiscale ar putea pune intr-o situatie dificila guvernul german, atrag atentia expertii. mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 11:20
Zona euro se indreapta spre un 2013 care se anunta a fi anul succesului sau al esecului pentru uniunea monetara, care are in spate o istorie de 13 ani. Totusi, pentru moment pare sa se fi instalat un calm fragil in zona euro, in contextul unei lupte de trei ani pentru a salva moneda unica, comenteaza DPA.
Calmul survine dupa noile masuri de urgenta ale Bancii Centrale Europene (BCE) menite sa sporeasca increderea in zona euro, formata din 17 membri, si in contextul semnalelor ca liderii din regiune castiga teren in lupta cu prelungita criza a datoriilor.
Numerosi analisti au vorbit de asemenea despre speranta ca, dupa ani de recesiune si reforme dure, economia din uniunea monetara sa ia avant in ultima parte a lui 2013.
"Da, exista lumina la capatul tunelului, insa mai avem pana iesim din intuneric", a declarat Carsten Brzeski, economist in cadrul bancii ING.
Intr-adevar, au aparut deja semnale ca economia din zona euro ar putea initial sa se adanceasca in recesiune in 2013, in timp ce amenintarea unor noi presiuni din partea pietei continua sa bantuie statele membre considerate vulnerabile de catre investitori.
In afara de Spania si Italia, in Europa exista tot mai multe ingrijorari ca si Franta s-ar putea confrunta cu vremuri dificile, dupa ce luna trecuta ratingul Frantei a fost retrogradat de agentia de evaluare financiara Moody's, care a evidentiat eforturile Parisului de a stimula competitivitatea economica si de a reduce deficitul bugetar si nivelul... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 14:30
Zona euro a intrat oficial in recesiune tehnica, pentru a doua oara in ultimii trei ani, dupa o contractie economica de 0,1% in trimestrul al treilea, in timp ce UE a evitat la limita al doilea trimestru de scadere, arata datele anuntate, joi, de Eurostat, biroul de statistica al Comisiei Europene.
Economia europeana sufera in continuare: Austeritatea nu mai este o solutie
PIB al zonei euro a scazut cu 0,1% in trimestrul al treilea, dupa un declin de 0,2% in trimestrul precedent.
Economia intra in recesiune tehnica dupa doua trimestre consecutive de scadere a PIB.
Uniunea Europeana a reusit sa evite recesiunea, dupa ce a consemnat in trimestrul al treilea un avans la limita, de numai 0,1%. In trimestrul al doilea, UE a avut o contractie a PIB de 0,2%, la fel ca zona euro. mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 12:35
Zona euro se afla mai aproape de recesiune, in conditiile in care industria manufacturiera a inregistrat rezultate sub asteptari, in luna august.
Industria manufactiera s-a contractat peste estimari in luna august, indicand ca economia blocului monetar are sanse tot mai mici sa evite o noua runda de recesiune tehnica, potrivit Bloomberg.
Un indice al productiei industriei manufacturiere din zona euro a fost revizuit luni in scadere de Markit Economics si se afla de 13 luni consecutive la un nivel care indica scadere. Indicatorul a fost calculat in urma unui sondaj in randul companiilor.
Industria europeana resimte efectul crizei datoriilor de stat si masurilor de austeritate care au franat exporturile.
Increderea in economia zonei euro a scazut in august la minimul ultimilor trei ani, iar inflatia a urcat la 2,6%. Somajul s-a mentinut in iulie la nivelul record de 11,3%.
Banca Centrala Europeana (BCE) are programata urmatoarea sedinta de politica monetara pentru joi si va prezenta saptamana viitoare cele mai noi prognoze economice. In iunie, institutia estima ca economia zonei euro se va contracta in acest an cu 0,1%, cu inflatia la 2,4%. mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 12:36
Scaderea activitatii economice din sectorul privat al zonei euro s-a accentuat in aprilie dincolo de asteptarile analistilor, descurajand sperantele ca regiunea va iesi in curand din recesiune, dupa doua trimestre consecutive de contractie.
Potrivit unor date prezentate luni de compania de cercetare si informatii financiare Markit, scaderea comenzilor si cresterea somajului au fost resimtite atat in industria manufacturiera, cat si in sectorul serviciilor.
Sondajele efectuate lunar de Markit in randul firmelor si companiilor din statele zonei euro reflecta directia cresterii economice.
Indicele sectorului serviciilor din zona euro a scazut astfel in aprilie la minimul ultimilor cinci luni, sub estimarile analistilor contactati de Reuters, indicand contractia activitatii economice. In industria manufacturiera, sondajul a aratat ca luna aprilie a fost cea mai proasta din iunie 2009.
Media estimarilor economistilor intervievati de Reuters indica o scadere a economiei zonei euro cu 0,2% in primul trimestru, urmata de o contractie de 0,1% in trimestrul al doilea.
Rata somajului a crescut in februarie in zona euro la 10,8%, un nou record. mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 13:41
Romania va inregistra un ecart pozitiv de crestere economica fata de zona euro o buna perioada de timp, a declarat vineri, la o conferinta pe teme financiar-bancare, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.
'Nu ne-am modificat de cateva luni prognoza de crestere economica pentru 2012 - 1,2%. Ar putea sa para putin, dar daca ne comparam cu ce s-ar putea intampla in zona euro este un ecart de un punct si ceva.
Romania va ramane peste zona euro cu un punct si ceva, ca si anul trecut. Este normal ca economia romaneasca sa creasca mai repede decat zona euro, dar nu vor mai fi cresterile cu care ne-am obisnuit inainte de 2008. Romania va avea un ecart pozitiv fata de zona euro o buna perioada de acum incolo', a spus Anghel.
El a afirmat ca se exagereaza cu faptul ca Romania ar putea intra in recesiune tehnica daca va inregistra o a doua scadere a economiei, in trimestrul I 2012 fata de trimestrul IV 2011. Anghel a explicat ca datele sunt foarte volatile, in trimestrul IV 2011 datele initiale au fost revizuite, prognoza pentru trimestrul I 2012 este intr-adevar usor sub zero, dar aproape de marja de eroare.
'Acest lucru creeaza asteptari negative pentru economie, este ultimul lucru de care avem nevoie', a spus economistul sef al BCR, care a mentionat, pe de alta parte, datele economice bune din luna ianuarie 2012 comparativ cu ianuarie 2011 - cresterile din constructii si vanzarile de retail, precum si cresterea usoara din industrie.
Anghel a mentionat si faptul... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 15:06