Cresterea economica inregistrata de Romania in primul trimestru al acestui an reduce foarte mult probabilitatea unei recesiuni tehnice in Romania in 2020, a declarat, vineri seara, ministrul Finantelor, Florin Citu.
"In T1 am reusit sa eliminam dintr-o data toate acele scenarii apocaliptice pe care le-am vazut in ultima perioada aruncate atat de trompetele PSD cat si de alti analisti care nu sunt la fel de profesionisti sau poate nu au aceeasi informatie. Acele scenarii apocaliptice au fost aruncate la gunoi cu aceasta crestere economica din primul trimestru.
Al doilea lucru, a crescut foarte mult probabilitatea ca in acest an sa nu avem recesiune tehnica. Recesiunea tehnica este definita ca doua trimestre consecutive de contractie economica. Faptul ca avem in primul trimestru aceasta crestere economica reduce foarte mult sansele unei recesiuni tehnice. Este un lucru important pentru ca Romania se finanteaza de pe pietele internationale, de pe pietele interne si avem nevoie de credibilitate", a afirmat Citu, la Digi24.
Ministrul a reamintit ca in luna aprilie incasarile la buget au fost mai mari cu aproximativ un miliard de lei fata de anul trecut, iar in 2019 era o perioada de crestere economica pe cand acum tara se confrunta cu cea mai mare criza.
El a subliniat, in context, ca firmele private din Romania au raspuns foarte bine la stimulii injectati in economie.
"Am returnat in economie prin rambursari de TVA 6 miliarde de lei in doua luni. Am decontat... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 23:32
In vremuri de criza, companiile iau de obicei mult mai rapid decizii pentru a elimina lucrurile mai putin relevante si care functionau oricum greoi.
Se trece rapid peste multe teste privind protocoale de securitate pentru a pastra functionalitatea unui sistem in conditiile in care:
angajatii trebuie sa lucreze de acasa;viata organizatiei merge mai departe cu un numar mult mai mic de sedinte;evenimente cu mii de oameni functioneaza bine in lumea virtuala;chiar si statul a descoperit ca poate lua decizii mai repede privind relatiile cu mediul privat.
Iata mai jos cateva previziuni pe care le fac privind felul in care se vor adapta companiile romanesti la recesiunea care urmeaza in acest an.
Vor inflori telemunca, lucrul de acasa si managementul la distanta ("remote-management")
Intr-adevar, stim ca existau deja angajati romani care lucrau de obicei de acasa, fiind condusi de la distanta de un manager din alta tara sau din alt oras. Cu toate astea, conform Eurostat, in 2018, in Romania doar 0,4% din angajati munceau de la distanta, fata de media UE care era de 5,2%, respectiv fata de tari cu procent mare precum Olanda - 14% sau Finlanda - 13,3%. Alte tari la care ne raportam din diverse motive: Portugalia - 6,1 %, Estonia - 6,9 %, Polonia - 4,6 %, Ungaria - 2,3%, Grecia - 2%, Bulgaria - 0,3%.
In conditiile in care trendul "work from home" era si pana acum deja unul puternic crescator atat in Europa, cat si in intreaga lume, exercitiul "Covid-19 lockdown" din... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 00:00
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, in contextul pandemiei de coronavirus, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marti de institutia financiara internationala.
Daca in luna octombrie a anului trecut, FMI estima ca Romania va inregistra in 2020 un avans de 3,5%, conform noilor previziuni institutia financiara internationala se asteapta ca economia romaneasca sa inregistreze o contractie de 5% in 2020, urmand sa isi revina in 2021, cand va inregistra un avans de 3,9%.
Noile estimari ale FMI sunt mult mai pesimiste decat cele ale Bancii Mondiale, care saptamana trecuta prognoza ca Romania va inregistra o crestere economica de 0,3% in 2020, fata de un avans de 3,8% cat estima in urma cu trei luni. Banca Mondiala mizeaza si ea pe o revenire pana la 4,4% in 2021.
Luni, ministrul Finantelor, Florin Citu a declarat ca economia Romaniei va inregistra o revenire in forma de "V", scaderea din acest an urmand a fi compensata de o revenire in 2021. "Raman la opinia mea ca economia va avea o revenire in V. Dupa aceasta cadere brusca va veni si o revenire brusca a economiei", a aratat Citu.
Ministrul Finantelor estimeaza un reviriment al economiei incepand din a doua jumatate a acestui an.
"Scaderea economica depinde acum de estimari. Apar mai multe estimari. Si la noi in prima faza arata rau fata de estimarea pe care o aveam pentru anul acesta. Fata de... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 16:02
Banca Mondiala a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, pana la 0,3%, de la 3,8% cat estima in urma cu trei luni, dar mizeaza pe o revenire pana la 4,4% in 2021, arata Prognoza economica actualizata pentru primavara anului 2020, realizata de Banca Mondiala pentru aceasta regiune.
"Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este asteptat sa fie unul substantial, cel putin in prima jumatate a anului. Cresterea economica este asteptata sa incetineasca la 0,3% in 2020, de la un nivel estimat de 3,8% inaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni in 2020 este substantial si in crestere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeana si perturbarea lanturilor globale de aprovizionare. Cresterea este nevoie sa fie ajutata in mod substantial de stimulente fiscale coordonate la nivel national si UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, institutia financiara internationala estimeaza ca, avand in vedere masurile necesare pentru a raspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma sa se agraveze pana la 5,5% din PIB in 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB. Noi presiuni asupra deficitului ar urma sa vina din partea noii legi a pensiilor care stipuleaza o crestere de 40% a pensiilor incepand din luna septembrie.
"Odata ce impactul COVID-19 se va risipi, ne asteptam ca deficitul sa urmeze o traiectorie de ajustare de cel putin 0,5% din PIB pe an,... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 16:18
Banca Mondiala a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, pana la 0,3%, de la 3,8% cat estima in urma cu trei luni, dar mizeaza pe o revenire pana la 4,4% in 2021, arata Prognoza economica actualizata pentru primavara anului 2020, realizata de Banca Mondiala pentru aceasta regiune.
"Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este asteptat sa fie unul substantial, cel putin in prima jumatate a anului. Cresterea economica este asteptata sa incetineasca la 0,3% in 2020, de la un nivel estimat de 3,8% inaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni in 2020 este substantial si in crestere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeana si perturbarea lanturilor globale de aprovizionare. Cresterea este nevoie sa fie ajutata in mod substantial de stimulente fiscale coordonate la nivel national si UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, institutia financiara internationala estimeaza ca, avand in vedere masurile necesare pentru a raspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma sa se agraveze pana la 5,5% din PIB in 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB. Noi presiuni asupra deficitului ar urma sa vina din partea noii legi a pensiilor care stipuleaza o crestere de 40% a pensiilor incepand din luna septembrie. "Odata ce impactul COVID-19 se va risipi, ne asteptam ca deficitul sa urmeze o traiectorie de ajustare de cel putin 0,5% din PIB pe an, in... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 15:31
Economia Romaniei a avut in primul trimestru al acestui an o crestere de 4%, aceasta fiind cea mai slaba evolutie din al treilea trimestru al anului 2015 pana acum, a declarat, miercuri, Adrian Radulescu, director de analiza macroeconomica la Banca Transilvania (BT), in cadrul conferintei "Banca viitorului".
"In economia interna, avem semnale ca varful ciclului economic a fost depasit, oricum am privi. Am vazut datele preliminare, prima citire a PIB-ului pe trimestrul intai al anului curent, care indica o decelerare a ritmului anual la 4%.
Este cea mai slaba evolutie din T3 2015 si foarte probabil aceasta decelerare a fost determinata atat de diminuarea ritmului de crestere din sfera cererii interne, dar si de deteriorarea contributiei cererii externe, intrucat pozitia externa a economiei Romaniei a continuat sa se deterioreze in primul trimestru si, daca ne uitam la deficitul de cont curent, o sa vedem o intensificare de 25% in trimestrul intai, fata de aceeasi perioada a anului trecut, apropiindu-se de un miliard de euro", a spus Radulescu.
El a mentionat ca impactul politicilor de sustinere a cererii interne incepe sa se epuizeze, ceea ce se vede si in evolutia PIB. In plus, oficialul BT s-a referit si la dinamica lenta a investitiilor.
"Ritmul de crestere de anul trecut este evident ca nu poate fi sustenabil, pentru ca a fost acompaniat de deteriorarea echilibrelor macroeconomice", a explicat bancherul.
Potrivit acestuia, in urmatorii ani, economia tarii... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 12:21
Deficitul Romaniei in primele opt luni ale acestui an a fost de 1,2% din PIB, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, dupa intalnirea pe care a avut-o cu presedintele Traian Basescu.
"Pana la finalul anului, deficitul se va inscrie in cifra de 2,2% deficit pe cash si sub 3% pe sistemul european, o scadere la jumatate fata de 2011. Este vorba de o scadere a cheltuielilor bugetare cu peste 10 miliarde de lei", a declarat Victor Ponta.
Premierul a spus ca, anul viitor, Romania va avea o crestere economica de 2,2% din PIB, in timp ce media Uniunii Europene va fi de 0,1%, potrivit estimarilor facute de Comisia Europeana.
Romania a iesit din recesiune
"Romania a reusit o macrostabilizare economica, financiara, bugetara, iesind dintr-o zona extrem de riscanta in care intrase la inceputul anului si iesind si din punct de vedere statistic si economic din recesiune", a spus Ponta.
Premierul a mai adaugat ca Romania va fi si in 2013 una dintre tarile "care performeaza, in conditiile in care datoria publica s-a mentinut sub 35% din PIB".
Premierul a vorbit si despre fondul de rezerva al Romaniei, care a ajuns in prezent la 6,35 de miliarde de euro."Este mult peste ceea ce FMI cere in mod normal. Avem sase luni asigurate".
Ce a discutat premierul cu presedintele Romaniei
Potrivit lui Victor Ponta, discutia pe care a avut-o cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a axat pe:
- negocierile cu FMI. "Cel mai probabil, in decembrie vom avea o vizita de... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 16:05