Recesiunea ce va lovi Romania este "raiul pe pamant" daca te duce capul ca antreprenor si profisi de toate facilitatile din aceasta perioada. In schimb, daca esti un "berbec" care se ia dupa turma care aleagra dupa profituri rapide, atunci vei ajunge cu intreaga turma la faliment, este de parere analistul financiar Iancu Guda.
"Un milion de romani s-au intors in tara. In general, angajatii pe vreme de recesiune sunt mai fideli. NU schimba jobul precum o fac in vremuri mai bune sau nu pun presiune pe angajatori pentru salarii mai mari", spune Iancu Guda, presedintele AAFBR.
Institutiile statului te ajuta sa iti pui pe picioare afacerea si chiar te stimuleaza.
"Costul de finantare, fie ca vorbim de accesul la capital, vedeti acum cate scheme de finantare pentru a facilita accesul la un imprumut deoarece statul vine si garanteaza pentru tine, ceea ce in conditii normale nu prea se intampla si dobanzile subventionate pentru anul acesta sunt zero, inflatia a scazut la jumatate, Banca Nationala reduce dobanda de politica monetara pentru a ieftini banii si pentru a incuraja investitiile, toate aceste asunt facilitati de care antreprenorii ar trebui sa profite", mai spune analistul financiar la Digi 24.
In recesiune, profiti de tot ce se poate
In vreme de recesiune din punct de vedere strict rational, tehnic si economic, ai foarte multe avantaje: oameni mai ieftini si mai fideli, banii se obtin mai usor si cu dobanda mai mica, concurenta este mai putin agresiva.... mai mult
Joi, 09 Iulie 2020, ora 11:40
Cresterea economica inregistrata de Romania in primul trimestru al acestui an reduce foarte mult probabilitatea unei recesiuni tehnice in Romania in 2020, a declarat, vineri seara, ministrul Finantelor, Florin Citu.
"In T1 am reusit sa eliminam dintr-o data toate acele scenarii apocaliptice pe care le-am vazut in ultima perioada aruncate atat de trompetele PSD cat si de alti analisti care nu sunt la fel de profesionisti sau poate nu au aceeasi informatie. Acele scenarii apocaliptice au fost aruncate la gunoi cu aceasta crestere economica din primul trimestru.
Al doilea lucru, a crescut foarte mult probabilitatea ca in acest an sa nu avem recesiune tehnica. Recesiunea tehnica este definita ca doua trimestre consecutive de contractie economica. Faptul ca avem in primul trimestru aceasta crestere economica reduce foarte mult sansele unei recesiuni tehnice. Este un lucru important pentru ca Romania se finanteaza de pe pietele internationale, de pe pietele interne si avem nevoie de credibilitate", a afirmat Citu, la Digi24.
Ministrul a reamintit ca in luna aprilie incasarile la buget au fost mai mari cu aproximativ un miliard de lei fata de anul trecut, iar in 2019 era o perioada de crestere economica pe cand acum tara se confrunta cu cea mai mare criza.
El a subliniat, in context, ca firmele private din Romania au raspuns foarte bine la stimulii injectati in economie.
"Am returnat in economie prin rambursari de TVA 6 miliarde de lei in doua luni. Am decontat... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 23:32
In vremuri de criza, companiile iau de obicei mult mai rapid decizii pentru a elimina lucrurile mai putin relevante si care functionau oricum greoi.
Se trece rapid peste multe teste privind protocoale de securitate pentru a pastra functionalitatea unui sistem in conditiile in care:
angajatii trebuie sa lucreze de acasa;viata organizatiei merge mai departe cu un numar mult mai mic de sedinte;evenimente cu mii de oameni functioneaza bine in lumea virtuala;chiar si statul a descoperit ca poate lua decizii mai repede privind relatiile cu mediul privat.
Iata mai jos cateva previziuni pe care le fac privind felul in care se vor adapta companiile romanesti la recesiunea care urmeaza in acest an.
Vor inflori telemunca, lucrul de acasa si managementul la distanta ("remote-management")
Intr-adevar, stim ca existau deja angajati romani care lucrau de obicei de acasa, fiind condusi de la distanta de un manager din alta tara sau din alt oras. Cu toate astea, conform Eurostat, in 2018, in Romania doar 0,4% din angajati munceau de la distanta, fata de media UE care era de 5,2%, respectiv fata de tari cu procent mare precum Olanda - 14% sau Finlanda - 13,3%. Alte tari la care ne raportam din diverse motive: Portugalia - 6,1 %, Estonia - 6,9 %, Polonia - 4,6 %, Ungaria - 2,3%, Grecia - 2%, Bulgaria - 0,3%.
In conditiile in care trendul "work from home" era si pana acum deja unul puternic crescator atat in Europa, cat si in intreaga lume, exercitiul "Covid-19 lockdown" din... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 00:00
Va spun sincer, am crezut ca, in ceasul al douasprezecelea, ministrul Teodorovici va suna alarma si va incerca sa-i trezeasca si pe colegii sai de Guvern, dar mai ales pe sefii sai, Viorica Dancila, Liviu Dragnea si Darius Valcov. M-am inselat.
Eugen Teodorovici avea doua optiuni. Prima era sa continue politica fiscala dezastruoasa de pana acum. A doua - sa le transmita sefilor lui politici ca e nevoie de masuri rapide care sa evite directia de coliziune pe care suntem acum. A ales prima optiune.
De ce nu a ales-o pe a doua? Foarte simplu. Pentru ca astfel ar fi recunoscut dezastrul de pana acum, esecul programului de guvernare si propriul sau esec ca ministru de Finante.
Teodorovici a preferat sa mute consecintele dezastruoase ale programului de guvernare undeva in viitor, cat mai departe posibil de prezent, preferabil dupa ce stanga paraseste guvernarea.
Din pacate pentru noi, modul in care a fost facuta rectificarea bugetara demonstreaza ca Romania se afla oficial in insolventa.
Zi de zi, romanii se trezesc dimineata, merg la munca, platesc taxe, impozite, accize si supraccize, insa cu toate acestea politicile guvernamentale ii lasa cu bani din ce in ce mai putini in buzunar. Puterea de cumparare a scazut dramatic in ultimii doi anu, in special din cauza inflatiei, a lipsei de lichiditati si a cresterii ROBOR.
Oricat au incercat pesedistii sa arunce chestiunea ROBOR in curtea BNR, este evident ca acesta a crescut de cateva ori deoarece guvernantii au... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 00:00
Daniel Daianu, membru al Consiliului de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a sustinut, vineri, ca aparitia unei recesiuni pentru Romania este posibila, in urmatoarea perioada, sustinand ca, pana la un punct, face parte din ciclul economic.
"Exista perspectiva unei recesiuni. Trebuie sa facem o distinctie intre recesiunea tehnica si recesiune, pentru ca recesiunea tehnica nu echivaleaza cu scaderea nivelului PIB-ului. Poti sa ai doua trimestre o diminuare, dar nu echivaleaza cu scaderea nivelului PIB-ului. Aceea este o recesiune propriu-zisa, cand scazi nivelul PIB-ului", a afirmat Daniel Daianu, membru al CA al BNR, vineri, in cadrul seminarului "EU-COFILE" (European Union Finance & Banking Lectures project), editia 2018.
De exemplu, daca primele doua trimestre ale unui an marcheaza o scadere a PIB-ului si evolutia este compensata in urmatoarelor doua trimestre, nu inseamna ca PIB-ul s-a redus.
"Se va cauta prevenirea unei recesiuni. Recesiunea face parte din ciclul economic, este miscarea oscilatorie a unei economii. Important este sa nu ai o recesiune adanca. O recesiune adanca se poate transforma intr-o criza", a explicat Daianu.
Oficialul Bancii centrale a mai atras atentia ca Romania trebuie sa fie atenta la evolutia pietelor internationale importante, iar economia germana si cea americana par sa incetineasca.
"Pentru a se preveni intrarea intr-o recesiune, FED-ul (banca centrala a SUA - n.red.) va fi mult mai precaut in a creste... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2018, ora 09:23
Economia Romaniei a avut in primul trimestru al acestui an o crestere de 4%, aceasta fiind cea mai slaba evolutie din al treilea trimestru al anului 2015 pana acum, a declarat, miercuri, Adrian Radulescu, director de analiza macroeconomica la Banca Transilvania (BT), in cadrul conferintei "Banca viitorului".
"In economia interna, avem semnale ca varful ciclului economic a fost depasit, oricum am privi. Am vazut datele preliminare, prima citire a PIB-ului pe trimestrul intai al anului curent, care indica o decelerare a ritmului anual la 4%.
Este cea mai slaba evolutie din T3 2015 si foarte probabil aceasta decelerare a fost determinata atat de diminuarea ritmului de crestere din sfera cererii interne, dar si de deteriorarea contributiei cererii externe, intrucat pozitia externa a economiei Romaniei a continuat sa se deterioreze in primul trimestru si, daca ne uitam la deficitul de cont curent, o sa vedem o intensificare de 25% in trimestrul intai, fata de aceeasi perioada a anului trecut, apropiindu-se de un miliard de euro", a spus Radulescu.
El a mentionat ca impactul politicilor de sustinere a cererii interne incepe sa se epuizeze, ceea ce se vede si in evolutia PIB. In plus, oficialul BT s-a referit si la dinamica lenta a investitiilor.
"Ritmul de crestere de anul trecut este evident ca nu poate fi sustenabil, pentru ca a fost acompaniat de deteriorarea echilibrelor macroeconomice", a explicat bancherul.
Potrivit acestuia, in urmatorii ani, economia tarii... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 12:21
Romania si-a atins anumite limite cu cresterea economica de 7%, iar la un moment dat va fi o certitudine faptul ca ne vom confrunta cu o recesiune economica pentru care se pare ca nu suntem pregatiti, a afirmat, miercuri, in cadrul Conferintei de Risc de Tara, Eugen Anicescu, country manager Coface Romania.
"Cred ca ne-am atins anumite limite la cresterea economica. Cum va simtiti cu o crestere economica de 7%? Este ca si cum ne-am fi dopat, pentru ca este o crestere peste potentialul nostru.
Ar trebui sa plutim, dar eu nu simt astazi cred ca nici dumneavoastra. Cred ca suntem peste potential in acest moment si este mai important sa reusim sa mentinem ratele cresterii rezonabile de-a lungul timpului decat sa mergem in salturi, cu amplitudinea pe care am cunoscut-o si in trecut.
Eu cred in stabilitate, nu neaparat in a fi primul din lume la crestere economica.
Fara sa-mi doresc sa stric petrecerea, m-as uita si la anumite voci care spun ca, din perspectiva lungimii ciclului de crestere economica prin care am trecut, poate ca ar fi bine sa ne gandim si daca nu cumva am depasit varful acestui ciclu de crestere si poate in perioada urmatoare cum ar fi sa incercam sa determinam momentul, pentru ca nu avem globul de sticla.
Este o certitudine ca, la un moment dat, ne vom confrunta si cu o recesiune. Atunci cred ca ar trebui sa vorbim si despre ce se va intampla daca acest lucru se va produce si cum ar trebui sa ne pregatim", a declarat Anicescu.
Conform datelor... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 12:21
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a explicat ca nu a fost informat institutional despre revizuirea datelor privind PIB, la -0,2% pentru primul trimestru din 2014. Totodata, el a precizat ca se afla in concediu si ca este "reticent in a spune ca avem recesiune".
Intrebat, joi seara, intr-o interventie telefonica la Digi 24, daca stia despre reducerea PIB cu 0,2 la suta pe primul trimestru, Voinea a raspuns: "Da, institutional n-am fost informat, da".
"E adevarat ca sunt in concediu in momentul asta, poate ca, cine stie, a venit o hartie la minister", a declarat Voinea.
Romania, in recesiune: Se cere demisia lui Voinea si a sefului INS
Romania, in recesiune Ministrul Bugetului spune ca tara "este in grafic"
In schimb, ministrul nu s-a declarat convins ca Romania se afla in ...citeste mai departe despre "Romania, in recesiune: Ministrul Bugetului, din concediu: Sunt reticent ca e asa" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 August 2014, ora 12:12
Deficitul Romaniei in primele opt luni ale acestui an a fost de 1,2% din PIB, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, dupa intalnirea pe care a avut-o cu presedintele Traian Basescu.
"Pana la finalul anului, deficitul se va inscrie in cifra de 2,2% deficit pe cash si sub 3% pe sistemul european, o scadere la jumatate fata de 2011. Este vorba de o scadere a cheltuielilor bugetare cu peste 10 miliarde de lei", a declarat Victor Ponta.
Premierul a spus ca, anul viitor, Romania va avea o crestere economica de 2,2% din PIB, in timp ce media Uniunii Europene va fi de 0,1%, potrivit estimarilor facute de Comisia Europeana.
Romania a iesit din recesiune
"Romania a reusit o macrostabilizare economica, financiara, bugetara, iesind dintr-o zona extrem de riscanta in care intrase la inceputul anului si iesind si din punct de vedere statistic si economic din recesiune", a spus Ponta.
Premierul a mai adaugat ca Romania va fi si in 2013 una dintre tarile "care performeaza, in conditiile in care datoria publica s-a mentinut sub 35% din PIB".
Premierul a vorbit si despre fondul de rezerva al Romaniei, care a ajuns in prezent la 6,35 de miliarde de euro."Este mult peste ceea ce FMI cere in mod normal. Avem sase luni asigurate".
Ce a discutat premierul cu presedintele Romaniei
Potrivit lui Victor Ponta, discutia pe care a avut-o cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a axat pe:
- negocierile cu FMI. "Cel mai probabil, in decembrie vom avea o vizita de... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 16:05