In vremuri de criza, companiile iau de obicei mult mai rapid decizii pentru a elimina lucrurile mai putin relevante si care functionau oricum greoi.
Se trece rapid peste multe teste privind protocoale de securitate pentru a pastra functionalitatea unui sistem in conditiile in care:
angajatii trebuie sa lucreze de acasa;viata organizatiei merge mai departe cu un numar mult mai mic de sedinte;evenimente cu mii de oameni functioneaza bine in lumea virtuala;chiar si statul a descoperit ca poate lua decizii mai repede privind relatiile cu mediul privat.
Iata mai jos cateva previziuni pe care le fac privind felul in care se vor adapta companiile romanesti la recesiunea care urmeaza in acest an.
Vor inflori telemunca, lucrul de acasa si managementul la distanta ("remote-management")
Intr-adevar, stim ca existau deja angajati romani care lucrau de obicei de acasa, fiind condusi de la distanta de un manager din alta tara sau din alt oras. Cu toate astea, conform Eurostat, in 2018, in Romania doar 0,4% din angajati munceau de la distanta, fata de media UE care era de 5,2%, respectiv fata de tari cu procent mare precum Olanda - 14% sau Finlanda - 13,3%. Alte tari la care ne raportam din diverse motive: Portugalia - 6,1 %, Estonia - 6,9 %, Polonia - 4,6 %, Ungaria - 2,3%, Grecia - 2%, Bulgaria - 0,3%.
In conditiile in care trendul "work from home" era si pana acum deja unul puternic crescator atat in Europa, cat si in intreaga lume, exercitiul "Covid-19 lockdown" din... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 00:00
Transportul public si serviciile publice ar urma sa fie afectate joi de cea de a patra greva generala organizata in ultimii doi ani de principalele sindicate, care vor sa protesteze fata de politica de austeritate a Guvernului.
"Ne asteptam la o participare mare a muncitorilor", a declarat Armenio Carlos, secretarul general al Confederatiei Generale a Muncitorilor Portughezi (CGTP), principalul sindicat din Portugalia, care numara aproximativ 500.000 de membri, transmite AFP.
Cel de al doilea sindicat din Portugalia, Uniunea Generala a Muncitorilor (UGT), s-a alaturat si el miscarii de protest, la fel cum a facut si la greva generala din luna noiembrie 2011. Greva de joi va fi "un strigat de revolta pentru a marca o toleranta zero fata de politicile de austeritate ale Guvernului", a declarat presedintele UGT, Carlos Silva.
Incetarea lucrului va afecta in special transporturile. Trenurile, garniturile de metrou si chiar transportul fluvial vor fi oprite, ceea ce ar urma sa provoace ambuteiaje serioase in capitala Lisabona. De asemenea, administratia publica, spitalele si scolile vor functiona si ele la ralanti. Sindicatele au programate marsuri de protest in principalele orase din Portugalia incepand cu ora 13.30 GMT.
In schimbul unui program de asistenta in valoare de 78 de miliarde de euro acordat in luna mai 2011, Guvernul condus de premierul Pedro Passos Coelho a demarat reduceri de salarii in sectorul public si majorari de taxe, care au agravat si mai mult... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 09:09
Datoria publica detinuta de bancile portugheze a crescut cu 250% intre decembrie 2009 si martie 2012, apoi a scazut, dar ramane la un nivel ridicat, lasand sistemul bancar expus problemelor cu care se confrunta, se arata in raportul de stabilitate financiara publicat de Banca Centrala a Portugaliei.
La inceputul anului 2010, bancile care opereaza in Portugalia au inceput sa achizitioneze obligatiuni suverane. In martie 2012, bancile locale detineau obligatiuni suverane portugheze in valoare de 36 milioane de euro, de trei ori mai mult decat la sfarsitul lui 2009.
La sfarsitul primului trimestru din 2012, bancile au inceput sa vanda aceste obligatiuni, mai ales in trimestrul trei, se arata in raportul Bancii Portugaliei.
In aprilie 2011, Portugalia a devenit a treia tara din zona euro (dupa Grecia si Irlanda) care a fost nevoita sa solicite ajutor extern. Conform unui acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Portugalia a primit un pachet de sprijin in valoare de 78 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea bancilor portugheze.
Bancile portugheze au revenit anul trecut pe pietele de obligatiuni, pentru prima data de cand tara a solicitat asistenta financiara. In 7 mai, Portugalia a emis prima sa emisiune de obligatiuni pe zece ani la randamente mai scazute decat inainte de 2011.
Portugalia a inregistrat in 2012 al treilea an de recesiune, ca urmare a scaderii consumului si investitiilor, in timp... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 11:09
Uniunea Europana (UE) a intrat in recesiune in primul timestru, cu o scadere a PIB de 0,1%, dupa un declin de 0,5% in ultimele trei luni ale anului trecut, in timp ce in zona euro contractia a continuat pentru al saselea trimestru consecutiv.
Zona euro a inregistrat un declin 0,2% in ianuarie-martie, dupa o scadere de 0,6% in trimestrul al patrulea al anului anterior, potrivit datelor publicate, miercuri, de Eurostat. Recesiunea zonei euro este cea mai lunga de la introducerea monedei europene, in 1999.
Datele indica, insa, o imbunatatire a situatiei economice, ritmul scaderii PIB incetinind atat in zona euro, cat si in UE.
Trei dintre cele mai mari economii din zona euro se afla in recesiune, dupa ce doar Germania a reusit sa inregistreze crestere in primele trei luni ale acestui an.
Economia Germaniei a avansat cu 0,1%, dupa o scadere de 0,7% in trimestrul al patrulea, in timp ce Franta a intrat in recesiune, dupa al doilea trimestru consecutiv de contractie cu 0,2%.
Italia si Spania se afla, de asemenea, in recesiune, cu o scadere a PIB de 0,5% in primul trimestru in cazul ambelor tari. Economia Italiei a inregistrat al saptelea trimestru cosecutiv de contractie, iar recesiunea este cea mai lunga incepand cel putin din 1970, an in care au inceput sa fie inregistrate date trimestriale.
Doar 20 dintre cele 27 de state UE au raportat date pentru primul trimestru. Dintre cele 20 de state, Belgia, Bulgaria, Germania, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia,... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 13:40
Ministri de finante din zona euro vor accepta, foarte probabil, sa acorde Portugaliei si Irlandei o extindere a perioadei de achitare a imprumuturilor de la UE, pentru a le ajuta sa revina pe pietele de capital, a declarat joi presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
Printre subiectele aflate pe agenda reuniunii informale a ministrilor de finante din UE, programata pentru vineri si sambata la Dublin, se vor afla viitorul uniunii bancare, stabilitatea economica si financiara a Uniunii Europene si optiunile de finantare pentru cresterea economica pe termen lung, transmite Reuters.
"Avem intentia sa adoptam extinderea perioadei de achitare a imprumuturilor pentru Irlanda si Portugalia", a afirmat Dijsselbloem. Cele doua tari nu au mai reusit sa se imprumute de pe pietele de capital in 2010 si, respectiv, 2011, si au solicitat pachete de asistenta financiara iar extinderea achitarii acestor imprumuturi ar atenua povara achitarii datoriilor.
Lisabona a anuntat ca actualul calendar de achitare a imprumutului este "imposibil" si sustine ca merita o extindere, pe fondul masurilor dure de austeritate adoptate.
Jeroen Dijsselbloem a anuntat ca UE, BCE si FMI au propus o extindere de sapte ani a perioadei de achitare a imprumuturilor iar acum se discuta acest subiect.
"Sper ca vom reusi sa finalizam un acord la reuniunea Eurogrupului de la Dublin", a declarat seful ministrilor de finante din zona euro.
Portugalia va iesi din criza doar daca va reusi sa... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 10:14
Locuitorii din Portugalia sunt pregatiti sa plece in afara tarii, confruntandu-se cu probleme financiare importante in tara lor. Recesiunea din Portugalia si somajul record de 15,5% prognozat in acest an afecteaza standardul de viata al locuitorilor acestei tari.
Potrivit estimarilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), pana la sfarsitul anului circa 70.000 de portughezi vor pleca din tara lor, constransa ca in schimbul asistentei financiare externe sa recurga la o austeritate severa ce creeaza probleme multor familii.
"Franta, Elvetia, Luxemburg: sunt gata sa plec in oricare dintre aceste state unde se vorbeste limba franceza!", marturiseste unui corespondent AFP Octavio Tavares, un electrician din Lisabona aflat de sapte luni in somaj.
"Am aplicat pentru mai multe posturi in domeniile distributiei, telecomunicatiilor... Dar raspunsul este mereu acelasi: mi se cere sa astept", mai afirma acest portughez in varsta de 39 de ani.
"Trebuie sa platesc o chirie de 350 de euro, dar ajutorul meu de somaj este de numai 400 de euro. Mai trebuie sa si mancam si supravietuim greu cu cei 300 de euro ai sotiei mele, care este femeie de serviciu", descrie el situatia in care se afla.
La ora actuala, portughezii nu sunt atrasi doar de destinatiile traditionale din anii 1960, si anume tarile din nordul Europei. Ei se indreapta acum si spre fostele colonii, precum Angola si Brazilia, state in plin avant economic.
Brazilia atrage in prezent... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 15:16
Cea mai grea perioada de recesiune din Portugalia este posibil sa se fi incheiat, ceea ce ar putea ajuta la revenirea veniturilor din taxe, a declarat vineri Adolfo Mesquita Nunes, de la Partidul de dreapta CDS-PP, care citeaza afirmatiile inspectorilor FMI si UE.
Dar oficialii Comisiei Europene si Fondului Monetar International contactati de Reuters au refuzat sa comenteze declaratiile politicianului portughez, care s-a intalnit joi cu reprezentantii FMI si UE.
"S-a spus la reuniune ca Portugalia a depasit in acest moment cea mai dificila faza, ca este pe punctul de a lasa in urma ce a fost mai greu", le-a declarat reporterilor Adolfo Mesquita Nunes.
Economia Portugaliei a avut o evolutie peste asteptari in primul trimestru din 2012, inregistrand un declin de doar 0,1%, comparativ cu precedentele trei luni, desi tara inca este in recesiune, a anuntat recent Institutul National de Statistica.
A fost cel mai mic declin trimestrial de cand Portugalia a intrat in recesiune, la sfarsitul lui 2010. In ritm anual, Produsul Intern Brut al Portugaliei a inregistrat in perioada ianuarie - martie 2012 o scadere de 2,2%.
Dar Portugalia mai are de rezolvat numeroase probleme. Referindu-se la cresterea deficitului public in perioada ianuarie - aprilie 2012 la 3,06 miliarde de euro, de la 2,45 miliarde de euro in perioada similara din 2011, Mesquita Nunes a recunoscut ca executia bugetara a fost "sub asteptari, din cauza declinului veniturilor fiscale". Acesta a... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 16:59
Respectarea tintei deficitului bugetar de catre Portugalia ar putea sa nu mai fie cea mai buna strategie, daca declinul economic va depasi asteptarile, potrivit raportului publicat joi de FMI, dupa vizita de evaluare efectuata in februarie, transmite Reuters.
Raportul nu cere reducerea tintei pentru deficit, de 4,5% din PIB, stabilita in programul de finantare convenit de Portugalia cu UE si FMI, dar semnaleaza ingrijorarea legata de scaderea cererii pe piata mondiala si de impactul masurilor de austeritate asupra economiei.
FMI precizeaza totusi ca tinta stabilita pentru acest an poate fi indeplinita.
Creditorii din UE ai Portugaliei au sustinut pana acum ca respectarea stricta a obiectivelor convenite si reformele reprezinta solutiile pentru problemele economice ale tarii.
In raport se arata ca valoarea programului de sustinere, de 78 de miliarde de euro, este suficienta, iar Portugalia va fi capabila sa revina pe piata de obligatiuni la sfarsitul lui 2013.
Unii investitori se tem ca Portugalia va urma drumul Greciei si va avea nevoie de un nou ajutor.
FMI considera ca principalul risc este ca recesiunea sa depaseasca asteptarile, partial din cauza problemelor economice din zona euro, principala piata externa a tarii.
In acest caz, seful misiunii FMI in Portugalia, Abebe Selassie, considera ca urmarirea stricta a tintei de deficitului bugetar nu ar fi cea mai buna solutie.
Totusi, el a avertizat ca Portugalia nu-si permite sa rateze vreo tinta din... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 21:04
Grecia pare a rasufla usurata dupa ultimul plan de salvare aprobat de Troica europeana, insa marea temere a UE ramane Portugalia.
Pe termen lung, nu doar Grecia ramane un motiv de ingrijorare financiara pe termen lung, ci Portugalia este pe cale de a deveni a doua mare problema a Europei.
Iata de ce sunt analistii ingrijorati, potrivit unei analize realizate de revista Time.
Ratele dobanzilor in Portugalia nu au scazut
Din cauza crizei elene, randamentele obligatiunilor au crescut la niveluri periculoase in mai multe tari cu probleme financiare, Dupa ce statul elen a fost salvat, randamentele au scazut in cele mai multe dintre ele. In italia, randamentele obligatiunilor cu scadenta la 10 ani au scazut de la 7,2% la 5%. In Spania, de la 6,7% la 5,4%, iar in Irlanda de la 9,7% la 6,9 %.
Exceptie notabila a facut Portugalia, unde randamentele obligatiunilor au ramas peste 12%.
Datoria totala a Portugaliei este mai mare decat cea a Greciei, Daca in Grecia, datoria masiva a tarii este in mare parte rezultatul imprumuturilor contractate de Guvern, mai degraba decat de sectorul privat, in Portugalia, Spania si Irlanda, datoriile au fost facute de sectorul privat.
Drept urmare, in timp ce datoria publica din Portugalia este mai mica decat cea a Greciei, in raport cu PIB-ul, datoriilor totale, inclusiv cele din sectorul privat, sunt mai mari.
Economia Portugaliei este in scadere
Economia Portugaliei a fost slabita inca de cand a inceput criza financiara... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 18:32