Economia britanica a inregistrat in trimestrul trei din 2019 aproape cel mai redus ritm de crestere din ultimul deceniu, pe fondul tensiunilor comerciale globale si al incertitudinilor privind Brexitul, care au dus la reducerea cheltuielilor si a investitiilor, transmit BBC si Reuters.
PIB-ul Marii Britanii a evitat recesiunea, inregistrand o crestere de 0,3% in trimestrul trei din 2019, dupa o scadere in precedentele trei luni, a anuntat luni Oficiul National de Statistica (ONS). Analistii si oficialii de la Banca Angliei (BoE) se asteptau la un avans de 0,4% in perioada iulie - septembrie 2019.
"Economia a inregistrat o crestere solida in trimestrul trei din 2019, in principal datorita rezultatelor foarte bune din iulie. Este cel mai redus ritm de crestere din aproape un deceniu. Sectorul serviciilor a fost din nou motorul de crestere, dar si cel al constructiilor a avut o evolutie buna. Deficitul comercial s-a atenuat, datorita majorarii exporturilor de bunuri si servicii", a apreciat un statistician al ONS.
In ritm anual, economia britanica a crescut cu 1% in trimestrul trei din 2019, cel mai redus ritm din 2010, si dupa un avans de 1,3% in precedentele trei luni, a informat ONS. Analistii se asteptau la o expansiune de 1,1% in perioada iulie - septembrie 2019.
Saptamana trecuta, Banca Angliei si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei britanice in acest an la 1,4%, de la 1,3%, pe fondul asteptarilor privind o redresare accentuata in trimestrul... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 13:02
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana fara un acord ar arunca economia britanica in recesiune si ar creste imprumuturile statului cu 30 de miliarde lire sterline pe an, a avertizat, joi, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetara (OBR), un organism independent de Guvern.
Cei doi candidati la postul de prim-ministru, Boris Johnson si Jeremy Hunt, nu au exclus ipoteza unui Brexit fara acord, o eventualitate pentru care Fondul Monetar International (FMI) a pus la punct doua scenarii, unul dur si unul soft, transmite AFP.
Previziunile OBR se bazeaza pe un scenariu de tip "no-deal soft". In aceasta ipoteza, un regim tarifar temporar anuntat de Guvernul de la Londra ar urma sa permita ca 87% din produsele importate sa fie scutite de taxe pe import timp de un an, dupa care se va trece la un regim de timp "natiunea cea mai favorizata" pentru UE, conform caruia taxele de import vor fi de aproximativ 4%. In schimb, restul de 13% din produsele importate ar urma sa faca imediat obiectul unor tarife vamale.
In plus, introducerea barierelor non-tarifare pentru schimburile comerciale cu UE ar antrena o majorare a preturilor produselor importate, in timp ce imigratia neta in Regatul Unit se va diminua cu 25.000 de persoane pe an pana la finele deceniului, ceea ce va duce la reducerea fortei de lucru disponibile.
"Impreuna, acestea vor impinge economia in recesiune, pretul activelor si lira sterlina inregistrand o scadere semnificativa. Produsul Intern Brut real va scadea... mai mult
Joi, 18 Iulie 2019, ora 15:38
29 martie 2019 este data la care Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana. Daca noi, ca romani, suntem preocupati in principal de ce se va intampla cu ai nostri conationali si cum va gestiona presedintia romana a UE acest dosar, imaginea de ansamblu este mult mai complicata si cu implicatii profunde.
Recesiune, oprirea avansului tehnologic si medical pentru zeci de ani, sunt doar cateva dintre scenariile negre care ar rezulta dintr-un Brexit haotic, fara un acord.
Si anul nu a inceput deloc promitator din acest punct de vedere. In mai putin de doua saptamani, Parlamentul britanic este chemat la vot, insa lucrurile nu s-au schimbat cu nimic fata de momentul in care Theresa May a amanat in ultima clipa votul, sperand ca va castiga timp sa se asigure ca acordul trece.
Din contra, o lume intreaga a vazut cum i se inchid, una cate una, 27 de usi in nas la Bruxelles.
Guvernul May incearca acum o abordare agresiva, totul sau nimic, amenintand joi, prin vocea ministrului pentru Brexit, Stephen Barclay, ca Marea Britanie va parasi in cele din urma Uniunea Europeana fara un acord daca, aceasta este decizia Parlamentului. Iar asta ar destabiliza Marea Britanie si ar afecta intreaga lume.
Recesiune
Economistii UBS au avertizat ca un Brexit fara acord ar arunca tara in recesiune, iar unda socului va fi puternica si se va propaga rapid. Si asta in primul rand pentru ca relatiile economice dintre Regat si UE nu vor mai functiona dupa regulile Uniunii, ci dupa cele ale... mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2019, ora 12:30
Economia Marii Britanii ar putea intra in recesiune anul viitor, in urma votului pentru iesirea tarii din UE, a avertizat marti Comisia Europeana (CE), in prima sa evaluare a impactului economic al Brexitului.
Si comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a afirmat saptamana trecuta ca impactul cumulat asupra PIB-ului Marii Britanii va fi intre 1 si 2,5% pana in 2017.
Economia Regatului Unit se va confrunta cu o incetinire semnificativa care va limita cresterea PIB-ului la 10,3 - 1,6% anul acesta, fata de un avans de 1,8% estimat anterior de Comisia Europeana, arata Reuters. Anul viitor, in cel mai defavorabil scenariu, Marea Britanie ar putea intra in recesiune, cu un declin al PIB-ului de 0,3%.
In cel mai optimist scenariu, economia britanica va creste cu 1,1% in 2017, mult sub nivelul de 1,9% previzionat anterior de CE.
Referendumul din 23 iunie nu va afecta doar Regatul Unit, ci si restul economiei europene, prin cateva canale de transmisie, in ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana avertizeaza: Marea Britanie ar putea intra in recesiune anul viitor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Iulie 2016, ora 20:41
O analiza a economistilor bancii Credit Suisse diseca fara mila situatia in care s-a afundat Marea Britanie dupa votul dat impotriva mentinerii statutului de tara membra a UE.
Increderea pietelor intr-o usoara redresare a economiei britanice in cursul anului viitor este nejustificata, sustine echipa de economisti condusa de Andrew Garthwaite, care, de altfel, prognozeaza o usoara recesiune in regat, relateaza Business Insider.
Optimism nefundamentat
"Optimismul general in ceea ce priveste cresterea economica prognozata pentru Marea Britanie in 2017 este prea mare.
Echipa noastra de economisti din Europa considera ca vom inregistra o contractie de 1% in 2017, fata de prognoza de crestere de 0,5% procente data de alti analisti.
Inca dinainte de vot, doi dintre indicatorii puternici care asigurau cresterea economica in Marea Btritanie, indicele puterii de cumparare al managerilor din sfera de servicii si numarul locurilor de munca disponibile, semnalizau o usoara recesiune", explica Garthwaite.
Cinci alte riscuri majore planeaza asupra economiei din Regatul Unit, conform analizei Credit Suisse, iar acestea pot lasa cicatrici adanci in dezvoltarea afacerilor din insula.
Fara plan de rezerva
Cele mai importante companii britanice listate la bursa londoneza par sa nu fi crezut nicio clipa in posibilitatea declansarii Brexitului. 49% dintre executivii firmelor prezente in indicele FTSE 350 nu au intocmit niciun plan de rezerva in caz de Brexit dupa cum... mai mult
Joi, 14 Iulie 2016, ora 10:59
3Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne, a pus deja in cui planul de a iesi pe surplus bugetar la sfarsitul acestui deceniu, iar situatia bugetara de acum este deja alarmanta pentru oficialii de la Londra.
Dintre tarile grupului G7, Marea Britanie inregistreaza al doilea mare deficit bugetar, dupa Japonia, iar unele grupuri de analiza din regat refuza sa mai emita prognoze in urmatoarele luni. In plus, nici nivelul datoriei publice nu este unul scazut, mentioneaza CNN Money.
Britanicii au fost avertizati inca dinaintea referendumului ca exista o gaura in buget de aproximativ 30 de miliarde de lire care nu are de unde fi acoperita.
"Vom continua sa luptam impotriva deficitului, dar trebuie sa fim realisti in ceea ce privreste sansa de a obtine surplus bugetar la sfarsitul acestui deceniu", a explicat Osborne.
Biroul pentru Responsabilitate Bugetara, un organism independent care ofera analize guvernului de la Londra, a anuntat ca, luna aceasta, nu va publica nicio prognoza pentru situatia post-Brexit, urmatoarele calcule urmand sa fie facute publice abia in toamna.
Economistii bancilor vorbesc deja de o scadere economica a Marii Britanii, iar multi nu ezita sa foloseasca cuvantul recesiune, incurajati si de retrogradarea ratingului de tara anuntata de "greii" Standard&Poor's si Fitch, fapt ce ingreuneaza accesul Regatului Unit pe pietele financiare internationale.
Marea Britanie are un grad de indatorare de 90% din PIB, guvernul de la Londra... mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 16:40
Previziunile economice pentru Marea Britanie sunt sumbre, dupa ce britanicii au votat sa iasa din Uniunea Europeana.
Astfel, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, Goldman Sachs, prevede ca tara va intra in recesiune, dupa acest moment, scrie Fortune.
Cel mai probabil, acest lucru se va intampla in acest an, sustin economistii Goldman Sachs: "Ne asteptam ca economia britanica sa intre intr-o slaba recesiune pana la inceputul anului 2017".
In urmatoarele 18 luni, este de asteptat ca PIB-ul Marii Britanii sa scada cu circa 2,75 la suta.
De asemenea, The ...citeste mai departe despre "Goldman Sachs si S&P dau vesti proaste UK: Scadere economica imediata si retrogradare istorica a ratingului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 23:02
Miliardarul american George Soros, omul cunoscut ca investitorul care a reusit sa obtina cel mai mare profit mizand impotriva monedei britanice in "miercurea neagra" din 1992, anunta un nou soc pentru lira sterlina in cazul iesirii Marii Britanii din UE.
Valuta britanica ar urma sa se deprecieze cu cel putin 20% in caz de Brexit, iar Banca Angliei nu mai are politici monetare care sa contrabalanseze un astfel de soc, argumenteaza Soros intr-o scrisoare deschisa publicata de presa britanica.
Putini bogati si multa saracie
Soroc crede ca efectele Brexit asupra cursului de schimb al lirei streline vor fi mult mai puternice decat deprecierea suferita in 1992.
"Brexit ii va face pe unii foarte bogati si, in acelasi timp, va duce la saracirea unei importante parti din randul alegatorilor britanici", a scris miliardarul american.
In opinia sa, lira va pierde intre 15 si 20 de procente, dar si mai ingrijorator se arata faptul ca toata lumea ignora "impactul dramatic si imediat" pe care iesirea Regatului Unit din UE il va avea asupra investitiilor, locurilor de munca si pietelor financiare.
Oscilatii puternice
In acest moment, evolutia lirei sterline pare decisa mai mult de aparitia sondajelor favorabile unei tabere sau alteia, cel mai nou, care indica sanse de succes pentru adeptii continuarii traseului european, ducand la aprecierea monedei britanice la inceputul acestei saptamani.
Referendumul care va decide soarta Marii Britanii in UE va fi organizat... mai mult
Marti, 21 Iunie 2016, ora 11:27
Sustinatorii Brexit-ului nu sunt deranjati doar de romanii si bulgarii care sunt atrasi in Marea Britanie de nivelul scazut al somajului si de beneficiile sociale, ci si de numarul tot mai mare al italienilor, spaniolilor, portughezilor si al grecilor care au plecat din tarile lor incepand din 2009, din cauza recesiunii.
Aceasta migratie va insemna pe termen lung un nivel mai ridicat al cheltuielilor sociale din Marea Britanie si unul mai scazut in tarile din sudul Europei, potrivit Bloomberg, transmite News.ro.
Potrivit Departamentului britanic pentru Munca si Pensii, cele mai multe solicitari pentru asigurari sociale au venit din partea italienilor, 58.653, numar de peste sapte ori mai mare decat totalul anului 2002 si de trei ori peste nivelul din 2008, inainte de declansarea crizei financiare.
Ministrul Culturii, John Whittingdale, i-a cerut premierului David Cameron sa publice date care sa arate amploarea migratiei muncitorilor din UE in Marea Britanie, potrivit unui ...citeste mai departe despre "Sustinatorii Brexit-ului nu mai vor muncitori romani, bulgari, italieni, spanioli si greci in Marea Britanie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 16:06