Comisia Europeana pregateste un pachet de ajutoare de ordinul miliardelor de euro pentru Irlanda, pentru a compensa pierderile economice provocate de un Brexit fara acord.
Uniunea Europeana este gata "sa cheltuiasca oricat e necesar" pentru a sprijini guvernul irlandez in cazul oricaror perturbari ale comertului, afirma o sursa diplomatica de rang inalt, scrie luni ziarul The Times, preluat de Reuters.
Publicatia nu precizeaza valoarea exacta a pachetului de sprijin.
Regatul Unit urmeaza sa se retraga din UE la 31 octombrie.
Citeste si:
Un Brexit fara acord ar arunca Marea Britanie in recesiune - lira sterlina s-ar deprecia imediat cu 10%Timmermans spune ca britanicii alergau "ca niste idioti" la negocierile pentru BrexitUrsula von der Leyen e gata sa acorde mai mult timp Marii Britanii pentru iesirea din UEVa dezavantaja Brexit-ul in mod special femeile?Japonia face apel la Marea Britanie sa evite un Brexit fara acord: Suntem foarte ingrijorati ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana ar pregati ajutoare de miliarde de euro pentru Irlanda" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 10:50
Statisticienii au revizuit datele privind cresterea economiei Irlandei la sfarsitul anului trecut, iar rezultatul este mai mult decat multumitor pentru Dublin: plus 26,3%, mult peste prognoza anterioara de 7,8%.
Biroul Central de Statistica a fost nevoit sa refaca datele privind PIB al tarii pe anul trecut, in urma unei avalanse de relocari ale multinationalelor, care au fost atrase de taxele si impozitele mici din Irlanda, remarca Bloomberg.
La alt nivel
In primul trimestru al anului trecut, economia Irlandei a crescut cu doar 2,3%, fapt ce i-a facut pe multi analisti consultati de agentia americana sa prognozeze o crestere economica de 7,3 procente pentru finalul de an.
Insa, valul de companii care au luat cu asalt economia insulara a ridicat nivelul acesteia intr-un mod neasteptat.
"Suntem o economie mica, iar orice crestere a numarului de active inregistrate genereaza un astfel de fenomen", a admis Michael Connolly, reprezentantul Biroului Central de Statistica.
Metoda inversiunii taxelor, practicata de diverse firme din UE si Statele Unite, a reusit sa umfle artificial dimensiunea economiei Irlandei, profiturile globale inregistrate de aceste companii fiind raportate la venitul national brut al tarii.
Din 2008 si pana in prezent, relocarea veniturilor corporatiilor a crescut venitul national brut al Irlandei cu aproximativ 7 miliarde de euro, conform calculelor facute de Ministerul de Finante.
Fluctuatii derutante
Invazia de firme pare sa se... mai mult
Marti, 12 Iulie 2016, ora 17:53
Irlanda este pe cale sa iasa din planul de salvare UE-FMI la mijlocul lunii decembrie, a anuntat sambata primul ministru Enda Kenny, adaugand ca mai raman inca multe de facut pentru ca tara sa-si recapete sanatatea economica de altadata.
"In seara asta pot confirma ca Irlanda este pe cale sa iasa din planul de salvare UE-FMI la 15 decembrie", a declarat el la conferinta nationala a partidului sau Fine Gael.
Guvernul irlandez a trebuit sa accepte acest plan de ajutor din partea FMI si Uniunii Europene in 2010 din cauza crizei. El urmeaza sa prezinte noul buget marti.
Dublinul a cerut ajutor dupa bula imobiliara si prabusirea bancilor sale, obtinand un plan de salvare global de 85 de miliarde de euro, insotit de conditii stricte.
Dar economia Irlandei s-a ameliorat recent. In al doilea trimestru ea a iesit din recesiune cu o crestere de 0,4%, ca urmare a progreselor industriei de constructii si a exporturilor.
"Aceasta nu inseamna ca problemele noastre financiare sunt in spatele nostru. Exista inca momente dificile in fata noastra", a adaugat Kenny .
"Dar cel putin epoca salvarii s-a terminat. Urgenta economica s-a incheiat", a spus el, recunoscand ca bugetul ce vine va fi "riguros", cu 2,5 miliarde de euro reprezentand in acelasi timp impozite suplimentare si reduceri de cheltuieli.
Dar datorita acestor masuri, a mai explicat el, deficitul nu va atinge decat 4,8% din PIB anul viitor. Guvernul va publica un nou plan economic pe termen mediu spre... mai mult
Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 10:16
Irlanda a iesit in recesiune, economia inregistrand o crestere de 0,4% in trimestrul doi din 2013, sub estimarile analistilor, care se asteptau la un avans de cel putin 0,8%, transmite BBC.
Pentru acest an, Guvernul de la Dublin estimeaza ca Produsul Intern Brut al Irlandei va inregistra o expansiune de 1,3%.
In perioada aprilie-iunie 2013, exporturile au crescut cu 4,3%, in timp ce cheltuielile de consum au inregistrat un avans de doar 0,7%.
Salvata de UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani.
Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala. Dar Irlanda are unul dintre cele mai ridicate deficite bugetare din Europa si a anuntat masuri de reducere a cheltuielilor si majorare a taxelor. mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 17:00
Irlanda a reintrat in recesiune, pentru prima data din 2009, dupa revizuirea in scadere a datelor din 2012, indicand ca redresarea tarii in urma crizei financiare va fi mult mai lenta decat s-a estimat initial.
Produsul Intern Brut al Irlandei s-a contract cu 0,6% in primul trimestru din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, cand declinul a fost de 0,2%, conform datelor revizuite publicate joi de autoritatile de la Dublin. Irlanda a inregistrat astfel trei trimestre succesive de declin al economiei si a reintrat in recesiune, pentru prima data din 2009, transmite Reuters.
In 2012, economia irlandeza a crescut cu doar 0,2%, fata de 0,9% cat s-a anuntat initial, deoarece exporturile au incetinit in a doua parte a anului, in urma recesiunii din zona euro.
Guvernul are ca obiectiv o crestere de 1,5% in acest an si revenirea la un nivel comparabil cu cel din 2011, cand avansul a fost de 2,2%.
Salvata de UE, BCE si FMI la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala.
Dar Irlanda are unul din cele mai ridicate deficite bugetare din Europa si a anuntat masuri de reducere a cheltuielilor si majorare a taxelor.
In 18 iunie,... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 17:04
Irlanda a intrat din nou in recesiune, economia contractandu-se cu 0,2% in ultimul trimestru si 1,1% in al treilea trimestru al anului trecut, potrivit cifelor oficiale, relateaza bbc.com.
Scaderea cresterii economice globale a afectat exporturile Irlandei, in timp ce cheltuielile pentru consumul intern au continuat procesul de revenire.
Astfel, exporturile au scazut cu 1,1% in ultimul trimestru din 2011, iar cheltuielile pentru consumul intern au avut o crestere de 0,5%.
In 2010, Irlanda a beneficiat de imprumut de urgenta de 85 miliarde euro de la Fondul Monetar International si de la Uniunea Europeana, confruntandu-se cu datorii ridicate si costuri mari la imprumuturi. mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 17:59
Romania se afla pe lista gri a Europei, chiar daca nu a fost inclusa in lista celor 12 tari avertizate de Comisia Europeana in privinta dezechilibrelor macroeconomcie importante, care pot ameninta stabilitatea financiara.
Analistii economici considera ca decizia nu trebuie privita neaparat ca o veste buna, deoarece nu se datoreaza unor performante exceptionale, ci a faptului ca tara noastra nu a fost inclusa in studiu, deoarece este deja supervizata in cadrul acordului cu FMI, impreuna cu Grecia, Portugalia si Irlanda.
Printre criteriile luate in considerare de CE in elaborarea raportului se numara nivelul de indatorare, deficitul comercial si competitivitatea.
"Tarile care se afla in incidenta cu FMI-ul sunt puse pe o lista gri si n-au cum sa iasa in evidenta pentru ca au problemele lor si sunt supraveghere, incercand sa iasa la suprafata printr-o indatorare din ce in ce mai puternica", considera analistul economic Mircea Cosea.
Ritmul indatorarii ne conduce spre faliment
Ritmul cu care Romania se imprumuta este alarmant, potrivit analistului. Daca in 2008, datoria publica reprezenta putin peste 20% din PIB, in trimestrul 3 din 2011 aceasta reprezinta 33,3% din PIB, potrivit Eurostat.
"Se preconizeaza ca daca se pastreaza aceasta politica de indatorare, Romania poate sa intre in doi ani in incapacitate de plata", a declarat Mircea Cosea.
Romania, amenintata de recesiune
Cu toate acestea, analistii sunt de acord ca situatia Romaniei la nivel... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 13:21
Mediul de business din zona euro se contracta pentru prima data in ultimii doi ani. Conform unui studiu recent, incetinirea economiei globale si criza datoriilor europene imping continentul pe marginea recesiunii.Declinul inregistrat de indicele compozit (PMI - Purchasing Manager's Index) de pe piata europeana, din luna septembrie, a dus la o lichidare masiva a investitiilor in moneda unica, relateaza Wall Street Journal.
"Sentimentul meu este ca Europa se indreapta spre recesiune", a declarat Maria Carrozza, director financiar la Pizzorno Environnement, o companie de management al pierderilor, care a inregistrat vanzari de aproximativ 200 de milioane de euro si care isi desfasoara 80% din activitate in Franta.
Indicele compozit al zonei euro a scazut cu 1,5 puncte, pana la 49,2, conform datelor furnizate de Markit, fapt ce semnaleaza ca asistam la o contractie, indicatorul scazand sub 50 pentru prima data din iulie 2009.
Studiul mai arata si ca avem de-a face cu o scadere a cererilor noi din industrie, ceea ce inseamna ca trebuie sa ne asteptam la accentuare a scaderii economiei pe viitor.
Un alt raport arata ca cererile industriale din zona euro au scazut cu 2,1% in iulie, comparativ cu luna precedenta. Optimismul consumatorilor s-a prabusit in pana la cel mai jos nivel din ultimii doi ani.
Semnele tot mai evidente ca asistam la un stres economic pot forta Banca Centrala Europeana (BCE) sa treaca la scaderea ratelor dobanzilor pentru a evita o recesiune si mai... mai mult
Sambata, 24 Septembrie 2011, ora 12:17
Economistii, cei mai puternici lideri politici si organizatii precum Fondul Monetar International si Banca Mondiala sunt ingrijorati ca omenirea a intrat intr-o noua recesiune. Scaderea comertului maritim, estimarile pesimiste de crestere a PIB-ului global si ratele ingrijoratoare ale somajului sunt doar cateva dintre cele noua semne care confirma aceste temeri.Cercetarile intaresc ideea ca aceasta recesiune nu va fi nici scurta si nici blanda.
Cele mai vizibile efecte s-au facut simtite in SUA, Uniunea Europeana si Japonia.
Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Unite a crescut cu doar 2% in al doilea trimestru al anului.
PIB-ul Japoniei a scazut cu 0,3% in aceeasi perioada.
Germania, motorul de crestere al zonei euro, a inregistrat o crestere de doar 1% in al doilea sememestru.
Realitatea economica a acestor regiuni va afecta puternic expansiunea statelor BRIC (Brazilia, Rusia, India si China).
Cresterea PIB-ului in aceste state depinde intr-o foarte mare masura de exporturile acestora catre statele dezvoltate.
Recesiunile sunt masurate, in general, in functie de contractia PIB-ului, dar exista si alti indicatori la fel de importanti.
Capacitatea comertului maritim global este unul dintre acestia.
Razboaiele civile reprezinta un alt indicator al recesiunii, deoarece acestea pot distruge intregi economii nationale.
Cresterea numarului de persoane care sufera de malnutritie este un reper al scaderii globale a consumului in statele cele mai sarace.
Veniturile per gospodarie... mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 11:57