Pandemia Covid-19 va determina o contractie economica, probabil cea mai mare dupa Marea Depresiune din 1929, iar recuperarea va fi decisa de durata acestei perioade de blocaj, sustine Dmitry Pankin, presedintele Bancii pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BSTDB).
"Ne aflam la inceputul unei recesiuni globale. Este clar faptul ca scaderea activitatii economice, inchiderea magazinelor si fabricilor, eliminarea aproape completa a serviciilor de turism, ospitalitate si transport vor avea un impact puternic asupra economiei si vor deteriora atat finantele publice, cat si starea financiara corporativa. Ca urmare, este posibil sa ne confruntam, in a doua jumatate a acestui an sau anul viitor, cu o criza financiara. Activitatea economica este mai usor de oprit decat de reconfigurat si repornit. Va fi nevoie de timp", afirma Dmitry Pankin, intr-un comunicat al bancii transmis AGERPRES.
El afirma ca in SUA, Deutsche Bank estimeaza o scadere a PIB-ului in trimestrul 2 de aproximativ 13%, iar secretarul Trezoreriei, Mnuchin, se asteapta la o crestere a ratei somajului de pana la 20%. In UE, situatia este chiar mai accentuata, avand in vedere anunturile de inchidere ale fabricilor Fiat si Volkswagen, ceea ce afecteaza mii de furnizori. Aceste inchideri se adauga unei economii a serviciilor deja prabusita.
"Aceasta este probabil cea mai puternica contractie economica din istorie, de la Marea Depresiune (1929 - 1933). Recuperarea depinde de cat va dura perioada de blocaj,... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 11:36
Actiunile americane au inregistrat o scadere drastica miercuri, aceasta fiind cea mai proasta zi din octombrie 2018 incoace pentru investitori, pe fondul ingrijorarilor privind economia globala.
Astfel, indicele Dow Jones, care urmareste evolutia unora dintre cele mai mari companii americane, a scazut cu 800,49 puncte, respectiv 3,05%, reprezentand cea mai puternica scadere procentuala a anului si a patra scadere din toate timpurile, noteaza ABC News.
Scaderi importante au inregistrat si indicii S&P 500 (care a pierdut mai mult de 85 de puncte) si Nasdaq Composite (in scadere cu peste 240 de puncte), cei mai urmariti pe pietele bursiere din SUA, alaturi de Dow Jones.
Aceste evolutii au loc in contextul semnalelor ingrijoratoare care au venit saptamana aceasta din partea Germaniei si a Chinei, care ar putea indica o noua recesiune a economiei globale.
Astfel, motorul economic al Europei s-a contractat cu 0,1% in semestrul al doilea (aprilie-iunie), pe fondul declinului exporturilor, in timp ce China a raportat o incetinire a productiei industriale (la cel mai scazut nivel din ultimii 17 ani), a consumului si a investitiilor.
Citeste si: "Furtuna perfecta" care loveste cea mai puternica economie a UE - Ce rol are razboiul comercial SUA-China
In acelasi timp, un fenomen rar a avut loc pe piata obligatiunilor americane miercuri, cand randamentul obligatiunilor pe zece ani a scazut astazi sub randamentele celor pe doi ani, avand loc asadar ceea ce analistii... mai mult
Joi, 15 August 2019, ora 14:10
Cel mai pesimist analist din centrul financiar al Londrei, Albert Edwards, unul dintre strategii bancii Societe Generale, este de parere ca anul acesta poate avea loc o criza la fel de grava precum cea din 2008, care ar putea sfarama zona euro.
Analistul sustine ca tarile occidentale vor fi lovite de un val deflationist venit din pietele emergente, iar bancile centrale par sa nu constientizeze acest lucru, relateaza The Guardian.
"Evolutia economiei globale va impinge Statele Unite inapoi in recesiune. Criza financiara s-a redesteptat. Va fi la fel de rea ca cea din 2008-2009 si va avea efecte foarte urate", prognozeaza Edwards.
Edwards nu este singurul care se arata foarte ingrijorat cu privire la perspectiva economica a anului in curs. La inceputul acestei saptamani, economistii Royal Bank of Scotland au prezis un cutremur iminent in pietele financiare din intreaga lume.
Temerile privind reizbucnirea unei noi crize economice globale au fost accentuate si de turbulentele inregistrate in pietele de capital si de prabusirea pretului petrolului la un plafon minim de aproape 30 de dolari/baril.
"Se poate si mai rau? Bineinteles ca se poate! Valutele din pietele emergente sunt in cadere libera, iar sectorul corporatist din Statele Unite este strivit de aprecierea continua a dolarului", isi continua Edwards seria de progonoze negre.
Mandria costa
Albert Edwards spune ca pana si Rezerva Federala a pus un diagnostic gresit starii de sanatate a economiei... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 10:50
Economia globala va ramane in "zona crepusculara", in 2013, cand ar putea intra in recesiune, se arata in prognoza bancii Morgan Stanley.
Institutia avertizeaza ca, daca politicienii nu vor lua masuri concrete pentru a stimula avansul economic, atunci situatia va ajunge extrem de grava, potrivit CNBC.
Analistii bancii au realizat un scenariu pesimist, in care se precizeaza ca economia globala va intra in recesiune, anul viitor, produsul intern brut mondial urmand sa inregistreze o contractie de 2%.
"Mai mult ca oricand, soarta lumii depinde de ce decizii vor lua guvernele si bancile centrale", se arata in raportul Morgan Stanley.
Citeste mai multe despre Apocalipsa dupa Morgan Stanley: Recesiune crunta in 2013 pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 13:22
Criza datoriilor din zona euro escaladeaza si poate deraia revenirea economica globala, dupa cum a avertizat Fondul Monetar International (FMI), marti, cerand masuri urgente pentru rezolvarea situatiei.
FMI a scazut estimarile pentru cresterea globala, in 2012, pana la 3,3 procente, de la 4%, cat era in urma cu doar trei luni, spunand ca perspectivele s-au inrautatit in majoritatea regiunilor, conform mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 19:24
Economia europeana s-ar putea prabusi in doua-trei saptamani, tragand intreaga lume dupa ea, avertizeaza consilierul FMI Robert Shapiro (foto), fost consilier al presedintilor americani Bill Clinton si Barack Obama.Soarta economiilor statelor industrializate sta in mainile liderilor politici europeni, mai spune acesta. "Daca nu gasesc cele mai credibile solutii pentru criza financiara, eu cred ca in 2 cel mult 3 saptamani vom asista la o prabusire a datoriei suverane, care va produce si o cadere a intregului sistem bancar european", a declarat Shapiro intr-un interviu acordat pentru BBC, informeaza Moneynews. Economistul a mai subliniat ca se refera la cele mai mari banci din lume atunci cand lanseaza acest avertisment. "Vorbim despre cele mai mari banci din lume, cele mai mari din Germania, cele mai mari din Franta, iar criza se va raspandi si in Marea Britanie, se va raspandi in intreaga lume, deoarece intregul sistem financiar global este interconectat. Toate aceste banci influenteaza orice banca importanta din SUA, din Marea Britanie, din Japonia, de oriunde", a mai afirmat el.
Citeste mai multe pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 18:42
Insanatosirea sectorului financiar este necesara, dar nici pe departe suficienta pentru revenirea economica. Pentru a intelege ce este de facut, trebuie sa intelegem care erau problemele economiei inainte ca aceasta criza sa se declanseze. Solutia vine direct din diagnostic: cheltuieli guvernamentale sustinute, cu scopul facilitarii restructurarii, promovarea conservarii energiei, reducerea inegalitatii si reformarea sistemului financiar global de o asa maniera incat sa nu se mai creeze o acumulare de rezerve, spune Joseph Stiglitz, premiant Nobel pentru economie, potrivit Slate. In primul rand, sustine profesorul de economie de la Universitatea Columbia, trebuie spus ca America si lumea au fost victimele propriului succes. Dezvoltarea productivitatii a depasit ca ritm cresterea cererii, ceea ce inseamna ca angajarile in domeniul productiei au incetinit. Forta de munca a trebuit sa se orienteze inspre servicii. Pentru America si Europa, necesitatea ca forta de munca sa se reorienteze spre altceva decat productie este marita de faptul ca nu numai ca numarul de locuri de munca in productie este limitat pe plan global, ci o parte tot mai mica din aceste slujbe va fi pe plan local.
Globalizarea a fost unul dintre factorii care au contribuit la a doua problema: cresterea inegalitatii. Transferul veniturilor de la cei care sunt dispusi sa cheltuiasca la cei care nu sunt dispusi micsoreaza cererea agregata. In acelasi mod, cresterea pretului energiei a condus... mai mult
Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 08:06
Prognoza FMI, care va fi prezentata in septembrie, nu va anunta o noua recesiune globala, insa riscurile in aceasta privinta au crescut, dupa cum a declarat prim director general adjunct al Fondului Monetar, John Lipsky, confrom Mediafax.
"Pot spune cu siguranta ca scenariul nostru de baza nu este o recesiune. Nu exista insa nicio indoiala ca riscurile au crescut, tinand cont de performanta slaba a multor date economice in ultimele cateva luni", a aratat oficialul, la conferinta anuala a Federal Reserve de la Jackson Hole, Wyoming.
Lipsky a adaugat ca riscurile tot mai mari care ameninta economia globala reflecta lipsa de incredere in capacitatea guvernelor de a-si tine datoriile sub control.
El a recomandat atat Statelor Unite, cat si Europei sa dezvolte programe fiscale credibile pe termen mediu, pentru a consolida increderea pietelor in capacitatea guvernelor de a-si reduce gradul de indatorare.
"Este clar ca pe termen mediu e nevoie de planul fiscale credibile, care sa dea investitorilor si altora incredere ca deficitul va fi controlat si politica fiscala va fi adecvata pe teren mediu. Cu cat planificarea pe termen mediu va fi mai credibila, cu atat vom avea mai multa flexibilitate in cazul efectelor temporare, precum potentialul impact al uraganului Irene", a spus Lipsky.
Oficialul a adaugat ca masurile fiscale eficiente ar putea include, in SUA, o combinatie de reforme ale sistemului de taxe si planuri pe partea de cheltuieli.
Casa Alba a... mai mult
Duminica, 28 August 2011, ora 13:43
Economistii, cei mai puternici lideri politici si organizatii precum Fondul Monetar International si Banca Mondiala sunt ingrijorati ca omenirea a intrat intr-o noua recesiune. Scaderea comertului maritim, estimarile pesimiste de crestere a PIB-ului global si ratele ingrijoratoare ale somajului sunt doar cateva dintre cele noua semne care confirma aceste temeri.Cercetarile intaresc ideea ca aceasta recesiune nu va fi nici scurta si nici blanda.
Cele mai vizibile efecte s-au facut simtite in SUA, Uniunea Europeana si Japonia.
Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Unite a crescut cu doar 2% in al doilea trimestru al anului.
PIB-ul Japoniei a scazut cu 0,3% in aceeasi perioada.
Germania, motorul de crestere al zonei euro, a inregistrat o crestere de doar 1% in al doilea sememestru.
Realitatea economica a acestor regiuni va afecta puternic expansiunea statelor BRIC (Brazilia, Rusia, India si China).
Cresterea PIB-ului in aceste state depinde intr-o foarte mare masura de exporturile acestora catre statele dezvoltate.
Recesiunile sunt masurate, in general, in functie de contractia PIB-ului, dar exista si alti indicatori la fel de importanti.
Capacitatea comertului maritim global este unul dintre acestia.
Razboaiele civile reprezinta un alt indicator al recesiunii, deoarece acestea pot distruge intregi economii nationale.
Cresterea numarului de persoane care sufera de malnutritie este un reper al scaderii globale a consumului in statele cele mai sarace.
Veniturile per gospodarie... mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 11:57