Instabilitatea si semnele de recesiune venite din pietele emergente, ca si lipsa de armonie intalnita in randul economiilor din zona euro pun in pericol stabilitatea pietelor financiare globale, arata expertii FMI in ultimul raport dedicat acestei teme.
Riscul unei noi crize financiare globale a revenit ca urmare a contractiei economiei chineze si a scaderii nivelului comertului global, fapt care pune presiune pe economiile emergente supra-indatorate, considera expertii Fondului, citati de The Guardian.
Risc triplu
Consilierul financiar al Fondului, Jose Vinals, sustine ca amenintarea de instabilitate si recesiunea existenta in economiile Chinei, Braziliei, Turciei si Malaeziei sunt doar un prim punct din "trioul riscurilor" care rezida la aceasta ora in economia globala.
Al doilea risc major este reprezentat de problema datoriilor si dezechilibrul inregistrat in evolutia economica a tarilor din zona euro.
A treia mare amenintare este eprezentata de reactia de contagiune a pietelor, care se dovedesc incapabile sa mai absoarba noi socuri financiare, un eventual dezechilibru propagandu-se rapid la nivel global.
Toti cei trei factori de risc ameninta sa stearga dintr-un foc 3% din PIB-ul economiei globale.
Recomandarea expertilor FMI este ca economiile emergente cu un grad mare de indatorare sa gaseasca rapid solutii de a se proteja in fata unei cresteri a dobanzilor pe piata americana.
In acelasi timp, bancile centrale ar trebui sa fie pregatite sa... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 11:45