Pandemia de coronavirus (COVID-19) va provoca o recesiune globala in 2020, care ar putea fi mai rea decat cea inregistrata in timpul crizei financiare din 2008-2009, a avertizat luni Fondul Monetar International (FMI), care se asteapta la o redresare in 2021.
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a salutat actiunile fiscale extraordinare adoptate deja de multe state pentru sprijinirea sistemelor de sanatate si protejarea companiilor si angajatilor afectati, dar si masurile luate de bancile centrale pentru relaxarea politicii monetare, transmite Reuters.
"Vor fi necesare chiar mai multe masuri, in special pe frontul fiscal", a declarat seful FMI, dupa o teleconferinta cu guvernatorii bancilor centrale si ministrii de Finante ai G20 (cele mai puternice tari ale lumii), care au fost de acord cu necesitatea solidaritatii pe plan global.
Fondul Monetar International va majora semnificativ finantarea de urgenta, in conditiile in care deja 80 de tari au cerut ajutor. FMI este pregatit sa mobilizeze toata capacitatea sa de creditare, de 1.000 de miliarde de dolari, a dat asigurari Georgieva.
Oficialul FMI a declarat: "Costurile umane ale pandemiei sunt deja incomensurabile si toate tarile trebuie sa lucreze impreuna pentru a proteja oamenii si a limita pagubele economice".
Perspectivele economice globale sunt negative, iar FMI se asteapta acum "la o recesiune cel putin tot atat de rea ca in timpul crizei financiare globale sau chiar mai rea", a avertizat... mai mult
Marti, 24 Martie 2020, ora 09:57
Pandemia Covid-19 va determina o contractie economica, probabil cea mai mare dupa Marea Depresiune din 1929, iar recuperarea va fi decisa de durata acestei perioade de blocaj, sustine Dmitry Pankin, presedintele Bancii pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BSTDB).
"Ne aflam la inceputul unei recesiuni globale. Este clar faptul ca scaderea activitatii economice, inchiderea magazinelor si fabricilor, eliminarea aproape completa a serviciilor de turism, ospitalitate si transport vor avea un impact puternic asupra economiei si vor deteriora atat finantele publice, cat si starea financiara corporativa. Ca urmare, este posibil sa ne confruntam, in a doua jumatate a acestui an sau anul viitor, cu o criza financiara. Activitatea economica este mai usor de oprit decat de reconfigurat si repornit. Va fi nevoie de timp", afirma Dmitry Pankin, intr-un comunicat al bancii transmis AGERPRES.
El afirma ca in SUA, Deutsche Bank estimeaza o scadere a PIB-ului in trimestrul 2 de aproximativ 13%, iar secretarul Trezoreriei, Mnuchin, se asteapta la o crestere a ratei somajului de pana la 20%. In UE, situatia este chiar mai accentuata, avand in vedere anunturile de inchidere ale fabricilor Fiat si Volkswagen, ceea ce afecteaza mii de furnizori. Aceste inchideri se adauga unei economii a serviciilor deja prabusita.
"Aceasta este probabil cea mai puternica contractie economica din istorie, de la Marea Depresiune (1929 - 1933). Recuperarea depinde de cat va dura perioada de blocaj,... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 11:36
Actiunile americane au inregistrat o scadere drastica miercuri, aceasta fiind cea mai proasta zi din octombrie 2018 incoace pentru investitori, pe fondul ingrijorarilor privind economia globala.
Astfel, indicele Dow Jones, care urmareste evolutia unora dintre cele mai mari companii americane, a scazut cu 800,49 puncte, respectiv 3,05%, reprezentand cea mai puternica scadere procentuala a anului si a patra scadere din toate timpurile, noteaza ABC News.
Scaderi importante au inregistrat si indicii S&P 500 (care a pierdut mai mult de 85 de puncte) si Nasdaq Composite (in scadere cu peste 240 de puncte), cei mai urmariti pe pietele bursiere din SUA, alaturi de Dow Jones.
Aceste evolutii au loc in contextul semnalelor ingrijoratoare care au venit saptamana aceasta din partea Germaniei si a Chinei, care ar putea indica o noua recesiune a economiei globale.
Astfel, motorul economic al Europei s-a contractat cu 0,1% in semestrul al doilea (aprilie-iunie), pe fondul declinului exporturilor, in timp ce China a raportat o incetinire a productiei industriale (la cel mai scazut nivel din ultimii 17 ani), a consumului si a investitiilor.
Citeste si: "Furtuna perfecta" care loveste cea mai puternica economie a UE - Ce rol are razboiul comercial SUA-China
In acelasi timp, un fenomen rar a avut loc pe piata obligatiunilor americane miercuri, cand randamentul obligatiunilor pe zece ani a scazut astazi sub randamentele celor pe doi ani, avand loc asadar ceea ce analistii... mai mult
Joi, 15 August 2019, ora 14:10
Economia globala ar putea traversa o noua perioada neagra in urmatoarele 18 luni, principalele pietre de moara care trag in jos cresterea economica fiind disparitia "efectuluiTrump" de pe piata americana, dar si nivelul ridicat al creditelor acordate in ultimul an in China si UE, crede economistul sef al Saxo Bank.
"Perpectiva globala la nivel macro este una in care predomina riscul unei recesiuni pentru urmatoarele 12 pana la 18 luni, ca urmare a cresterii nivelului de creditare odata cu inflatia", afirma Steen Jakobsen, citat de CNBC.
Sentimentul de incredere dat de alegerea presedintelui Donald Trump si promisa relaxare fiscala care ar trebui sa se petreaca pe piata americana au inceput sa se risipeasca, iar evolutia pietei este dictata mai multe de o serie de sperante fara acoperire, crede economistul sef al Saxo Bank.
In acelasi timp, China nu da semne ca va reusi sa tureze mai mult motoarele economiei sale tinute in loc atat de gradul mare de indatorare intalnit in randul corporatiilor, cat si de indecizia factorilor politici in fata provocarilor ridicate de politica noii administratii americane.
Un impuls similar dat creditelor s-a inregistrat in ultima perioada si in Europa, lucru care ii face circumspecti pe analistii Saxo Bank. "In vreme ce toate pietele vad un risc de recesiune mai mic de 10%, noi, la Saxo Bank, impreuna cu Nedbank Africa de Sud, credem ca exista o probabilitate de 60% ca acest lucru sa se intample", a explicat Jakobsen.
Europa... mai mult
Marti, 11 Aprilie 2017, ora 10:13
China ar putea trece curand la "export de recesiune", apreciaza un analist al Morgan Stanley Investment Management. Ruchir Sharma, sef pentru piete emergente in cadrul institutiei financiare, se declara alarmat de recentul declin al economiei din China.
O incetinire continua a ritmului de crestere economica a Chinei in urmatorii ani poate impinge cresterea economica globala sub pragul de 2%, situatie comparata de Sharma cu recesiunea, arata reporterii Bloomberg.
Recesiune "made in China"
Ar fi pentru prima oara in ultima jumatate de secol cand economia globala s-ar prabusi fara ca semnalul sa fie dat mai intai de un declin al pietei americane.
"Urmatoarea recesiune globala va fi made in China", sustine Sharma, care gestioneaza un portofoliu de investitii de 25 de miliarde dolari.
"In urmatorii doi ani, China se va dovedi cea mai vulnerabila piata din economia globala", afirma analistul Morgan Stanley.
Efectul contractiei economiei din China este resimtit din plin pe tot globul, ca urmare a cresterii influentei statului asiatic pana la nivelul celei de-a doua mari economii a lumii.
O analiza Morgan Stanley arata ca din 2010, perioada in care China conta in economia globala intr-o proportie de 23%, si pana anul trecut, economia statului asiatic a mai castigat 15 procente in influenta exprimata la nivel global.
In acest moment, China joaca rolul de cel mai mare importator de cupru, aluminiu si bumbac, fiind si principalul partener comercial al altor... mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 16:02
Criza datoriilor din zona euro escaladeaza si poate deraia revenirea economica globala, dupa cum a avertizat Fondul Monetar International (FMI), marti, cerand masuri urgente pentru rezolvarea situatiei.
FMI a scazut estimarile pentru cresterea globala, in 2012, pana la 3,3 procente, de la 4%, cat era in urma cu doar trei luni, spunand ca perspectivele s-au inrautatit in majoritatea regiunilor, conform mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 19:24
Insanatosirea sectorului financiar este necesara, dar nici pe departe suficienta pentru revenirea economica. Pentru a intelege ce este de facut, trebuie sa intelegem care erau problemele economiei inainte ca aceasta criza sa se declanseze. Solutia vine direct din diagnostic: cheltuieli guvernamentale sustinute, cu scopul facilitarii restructurarii, promovarea conservarii energiei, reducerea inegalitatii si reformarea sistemului financiar global de o asa maniera incat sa nu se mai creeze o acumulare de rezerve, spune Joseph Stiglitz, premiant Nobel pentru economie, potrivit Slate. In primul rand, sustine profesorul de economie de la Universitatea Columbia, trebuie spus ca America si lumea au fost victimele propriului succes. Dezvoltarea productivitatii a depasit ca ritm cresterea cererii, ceea ce inseamna ca angajarile in domeniul productiei au incetinit. Forta de munca a trebuit sa se orienteze inspre servicii. Pentru America si Europa, necesitatea ca forta de munca sa se reorienteze spre altceva decat productie este marita de faptul ca nu numai ca numarul de locuri de munca in productie este limitat pe plan global, ci o parte tot mai mica din aceste slujbe va fi pe plan local.
Globalizarea a fost unul dintre factorii care au contribuit la a doua problema: cresterea inegalitatii. Transferul veniturilor de la cei care sunt dispusi sa cheltuiasca la cei care nu sunt dispusi micsoreaza cererea agregata. In acelasi mod, cresterea pretului energiei a condus... mai mult
Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 08:06
Desi recentul plan de relansare a cresterii economice in SUA lansat de presedintele american Barack Obama este "mai curajos si mai bun" decat se astepta, Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, sustine ca s-ar putea sa nu fie suficient pentru a diminua riscul unei noi recesiuni globale, potrivit Mediafax. Riscul instalarii recesiunii globale este "destul de mare, poate chiar de 50%", spune Krugman.
"Riscul unui fenomen care este perceput drept recesiune este mult mai mare. Cred cu tarie ca peste un an vom fi martorii unei rate a somajului mai mare decat cea de acum", explica el.
Declaratia lui Krugman, unul dintre cei mai reputati economisti in viata, vine la doar cateva satpamani dupa ce Nouriel Roubini, unul dintre economistii care a prevazut izbucnirea crizei din 2008, a declarat, initial, ca exista o probabilitate de 50% ca lumea sa intre din nou in recesiune, procent pe care ulterior, intr-o alta declaratie, l-a estimat la 60%. mai mult
Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 12:15
Primele sase banci austriece isi vor putea mentine ratele de adecvare a capitalului de rang intai peste pragul de 6% pana la sfarsitul anului viitor in cazul unei recesiuni globale in forma de "W", potrivit testelor de stres derulate de banca centrala a Austriei, transmite Reuters. Banca centrala a anuntat luni, in raportul semestrial de stabilitate financiara, ca raportul va fi cu mult peste medie pentru majoritatea bancilor mari, insa ca unele institutii de credit ar putea necesita capital suplimentar in acest scenariu, relateaza Mediafax.
Testul presupune o noua runda de contractie economica anul viitor, dupa o revenire usoara in 2009, si cresterea creditelor neperformante pentru bancile austriece in Europa emergenta la 16% din totalul soldului de credit.
Cele mai mari banci din Austria sunt Bank Austria, divizie a grupului italian UniCredit, Raiffeisen Zentralbank si Erste Group Bank.
Erste detine cea mai mare banca din Romania dupa active, BCR, iar Raiffeisen si UniCredit sunt prezente pe piata romaneasca prin subsidiare locale. mai mult
Luni, 14 Decembrie 2009, ora 12:50