Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Kristalina Gheorghieva, a indicat posibilitatea revizuirii in scadere a estimarilor privind evolutia economiei mondiale, si a avertizat SUA si China sa nu reactiveze un razboi comercial care ar putea slabi redresarea in urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19).
Datele economice recente din multe tari sunt sub estimarile deja pesimiste ale FMI, care indica un declin de 3% al economiei globale in acest an, a declarat Kristalina Gheorghieva. Oficialul a adaugat: "Fara solutii medicale urgente, s-ar putea materializa, din pacate, scenarii mai sumbre pentru anumite economii. Nu se cunoaste evolutia acestui virus, ceea ce ar putea inrautati si mai mult prognozele economice".
In aprilie, FMI previziona o contractare de 3% a economiei globale in 2020, cel mai sever declin de la Marea Depresiune din anii '1930, urmata de o redresare partiala in 2021.
Administratia Trump acuza autoritatile chineze ca au alertat cu intarziere comunitatea internationala cu privire la epidemie si ca au ascuns amploarea acesteia. Si, prin urmare, ca sunt responsabile de raspandirea globala a noului virus, de moartea a sute de mii de oameni si de actuala criza economica fara precedent.
Presedintele Donald Trump ameninta China cu impunerea de noi tarife vamale iar vineri a sugerat ca ar putea inchide prima faza a acordului comerciale dintre SUA si China. Oficiali de rang superior din domeniul comertului din cele... mai mult
Sambata, 09 Mai 2020, ora 12:51
Fondul Monetar International (FMI) a estimat luni ca o "recesiune profunda" in 2020 pe continentul european este o "concluzie inevitabila", avand in vedere gravele consecinte economice ale pandemiei de coronavirus, transmite AFP.
"In marile economii europene, serviciile non-esentiale inchise prin decret guvernamental reprezinta aproximativ o treime din productie. Aceasta inseamna ca fiecare luna in care aceste sectoare raman inchise se traduce printr-o scadere de 3% a PIB-ului anual", a explicat intr-o postare pe blog-ul FMI directorul pentru Europa, Poul Thomsen.
Cu privire la zona euro, Thomsen a apreciat ca relaxarea normelor fiscale si sprijinul oferit de Banca Centrala Europeana si Mecanismul European de Stabilitate sunt cruciale pentru un raspuns regional puternic la pandemia de coronavirus.
"Hotararea liderilor din zona euro de a face tot ceea ce este nevoie pentru a stabiliza euro nu ar trebui subestimata", a spus Poul Thomsen.
In postarea sa, Thomsen a dezvaluit ca, in acest moment, principala preocupare a FMI cu privire la Europa este legata mai degraba de micile state din afara Uniunii Europene.
"Cu exceptia Turciei si Rusiei, majoritatea economiilor emergente non-UE din Europa Centrala si de Est au cerut ajutor de urgenta via mecanismul de asistenta financiara de urgenta al FMI", a spus Poul Thomsen.
"Mai multe tari ar putea sa urmeze in ceea ce este deja cel mai mare numar de cereri de asistenta primit intr-un anumit moment de FMI", a... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 20:19
Fondul Monetar International a revizuit in scadere perspectiva de crestere economica globala pe anul in curs, ca urmare a unui prim trimestru cu o crestere anemica in Statele Unite si a pericolelor pe care le reprezinta in acest moment Grecia si China.
2015 va fi un an mai slab decat cel anterior, considera expertii FMI, care prognozeaza o crestere economica globala de doar 3,3 procente pe anul in curs, in scadere cu 0,2% fata de prognoza emisa in aprilie si cu 0,1% mai putin decat cresterea globala din 2014, arata agentia Bloomberg.
Riscuri majore
Pentru anul viitor, proiectia emisa de FMI ramane neschimbata, la 3,8% crestere economica globala. Expertii fondului au pastrat aceeasi prognoza ca si in aprilie si pentru pietele din zona euro si China, dar au subliniat riscurile majore prezentate de aceste economii.
In prezent, piata de capital din China se confrunta cu o prabusire fara precedent, de 28%, a indicilor bursieri, in timp ce intreaga zona euro poate fi destabilizata in cazul unei iesiri dezordonate a Greciei din uniunea monetara europeana.
"Balansul distrugator al preturilor activelor si o crestere continua a volatilitatii pietelor raman cele mai mari pericole pentru declansarea unei noi recesiuni", se mentioneaza in raportul FMI dat publicitatii joi.
O piatra de moara care atarna pe umerii economiei globale se dovedeste piata din Statele Unite, pentru care FMI a redus prognoza de crestere economica la doar 2,5% in acest an, de la 3,1% cat se... mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 17:53
Prognoza FMI, care va fi prezentata in septembrie, nu va anunta o noua recesiune globala, insa riscurile in aceasta privinta au crescut, dupa cum a declarat prim director general adjunct al Fondului Monetar, John Lipsky, confrom Mediafax.
"Pot spune cu siguranta ca scenariul nostru de baza nu este o recesiune. Nu exista insa nicio indoiala ca riscurile au crescut, tinand cont de performanta slaba a multor date economice in ultimele cateva luni", a aratat oficialul, la conferinta anuala a Federal Reserve de la Jackson Hole, Wyoming.
Lipsky a adaugat ca riscurile tot mai mari care ameninta economia globala reflecta lipsa de incredere in capacitatea guvernelor de a-si tine datoriile sub control.
El a recomandat atat Statelor Unite, cat si Europei sa dezvolte programe fiscale credibile pe termen mediu, pentru a consolida increderea pietelor in capacitatea guvernelor de a-si reduce gradul de indatorare.
"Este clar ca pe termen mediu e nevoie de planul fiscale credibile, care sa dea investitorilor si altora incredere ca deficitul va fi controlat si politica fiscala va fi adecvata pe teren mediu. Cu cat planificarea pe termen mediu va fi mai credibila, cu atat vom avea mai multa flexibilitate in cazul efectelor temporare, precum potentialul impact al uraganului Irene", a spus Lipsky.
Oficialul a adaugat ca masurile fiscale eficiente ar putea include, in SUA, o combinatie de reforme ale sistemului de taxe si planuri pe partea de cheltuieli.
Casa Alba a... mai mult
Duminica, 28 August 2011, ora 13:43
Prognoza de crestere economica pentru 2012 a fost revizuita la 3,5% din PIB, dupa intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si oficialii FMI, CE si BM. Presedintele crede ca se poate vorbi de iesire din recesiune, dar nu din criza, potrivi Newsin."Prognoza pentru 2011 se mentine - crestere de 1,5% a PIB fata de 2010.
Si pentru 2012, analizandu-se evolutiile din UE, ne propunem un obiectiv prudent, adica o crestere de 3,5%, deci e o revizuire, de la 4,5% la 3,5%, deci ne propunem o crestere economica undeva intre 3,5% la 4% din PIB, mentinand obiectivul de deficit pentru 2012, ca si pentru 2011", a spus Basescu.
El a anuntat ca, dupa rezultatele primului trimestru al anului 2011, se poate vorbi de iesire din recesiune, dar nu din criza. mai mult
Sambata, 07 Mai 2011, ora 18:33
Efectele iesirii din recesiune nu pot aparea peste noapte, ci reprezinta doar un semnal psihologic ca economia evolueaza pozitiv, iar Guvernul nu a sustinut niciodata ca din primavara acestui an "va curge lapte si miere", a declarat premierul Boc, acuzand televiziuni de manipulare pe aceasta tema, potrivit Mediafax."Eu am spus un singur lucru, ca Romania are toate sansele ca la sfarsitul primului trimestru sa iasa din recesiune. Daca s-a intamplat, vom sti cand Institutul National de Statistica ne va da datele oficiale.
N-am spus niciodata insa, si aici este marea manipulare a unor televiziuni pe care o practica, ca a doua zi dupa ce vor exista doua trimestre de crestere consecutiva din punct de vedere economic va fi lapte si miere. Nu va fi", a spus Boc, intr-o conferinta de presa sustinuta, joi, la Guvern.
El a cerut ca toti cei care vorbesc despre recesiune sa explice tehnic cu exactitate ce presupune acest lucru fara sa amageasca populatia in asteptari "care nu pot sa apara peste noapte", precum si sa arate clar ca aceste date vor fi confirmate sau infirmate de catre autoritati prin Institutul National de Statistica.
Premierul a amintit ca datele privind evolutia economiei in primul trimestru sunt prezentate dupa un anumit interval.
La mijlocul lunii februarie, premierul a declarat ca sunt semne ca Romania va iesi oficial din recesiune la sfarsitul lunii martie.
Guvernul si FMI estimeaza pentru acest an o crestere economica de 1,5%.
Pentru a iesi tehnic din... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 22:57
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, miercuri, agentiei Mediafax, dupa intalnirea avuta in SUA cu directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, ca cifra pe care majoritatea expertilor o avanseaza pentru 2010 pentru economia romanesca este -2%."Cifra pe care majoritatea expertilor o avanseaza pentru 2010 pentru economia romanesca este -2%, o recesiune suplimentara pentru pastrarea tintei de deficit, de - 6,8%", a declarat Geoana.
Presedintele Senatului a precizat, totodata, ca prognozele pe termen scurt in ceea ce priveste economia Romaniei "nu sunt imbucuratoare", acestea fiind "foarte modeste" si in ceea ce priveste Europa de Vest, inclusiv pentru anul viitor.
"Pe termen scurt evolutiile nu sunt imbucuratoare - nici raspunsurile economiei private romanesti si, din pacate, nici sansele de crestere economica in Europa Occidentala, unde avem pricipalele legaturi economice.
Prognoza se anunta foarte modesta pentru Europa de Vest, inclusiv pentru anul viitor", a precizat Geoana.
El a aratat ca strategia Romaniei in ceea ce priveste iesirea din criza trebuie sa aiba in vedere atragerea de fonduri europene, investitiile in infrastructura si reforma agresiva a administratiei publice si a mediului de afaceri.
"Gasirea unui echilibru si dirijarea unor resurse pentru atragerea de fonduri europene, gasirea unor investitii in infrastructura, investitii publice cu efect de multiplicare, si reforme agresive in zona adminstratiei publice si a merdiului de afaceri reprezinta... mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 11:22
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, marti, ca efectul majorarii TVA va fi analizat si ca ramane de vazut "daca recesiunea va fi in acest an de -1%, -1,5% sau -2%", informeaza Mediafax."Efectul introducerii TVA de 24% trebuie analizat si vom vedea daca recesiunea este de -1,-1,5 sau -2%", a afirmat Vladescu.
El a adaugat ca deficitul bugetar luat in calcul in analizele actuale este cel convenit cu FMI, de 6,8%.
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, a declarat marti, dupa o discutie intre patronate si seful misiunii in Romania, Jeffrey Franks, ca FMI se asteapta ca economia Romaniei sa scada in acest an cu circa 2% si sa aiba o crestere modesta in 2011.
Totodata, Vladescu a mai spus ca Finantele nu au in analiza un scenariu care sa prevada reducerea cotei unice de impozitare la 10%, concumitent cu o noua majorare de TVA, la 25%. mai mult
Marti, 27 Iulie 2010, ora 14:09
Economia zonei comunitare a aratat primele semne pozitive in luna mai, pe fondul stabilizarii pietelor financiare si al scaderii puternice a dobanzilor. Economiile statelor membre ale Uniunii Europene (UE) incep sa iasa din recesiune, in linie cu estimarile care indica o revenire a cresterii la inceputul anului 2010, a declarat Joaquin Almunia (foto), comisarul pentru Afaceri Monetare al Uniunii.
"Ne indreptam spre finalul recesiunii", a spus Almunia, precizand ca optimismul de pe piata este justificat, iar ciclul de ncetinire a cresterii economice a devenit mai controlat.
In contextul celei mai severe crize de la fondarea UE, in urma cu 50 de ani, economia zonei comunitare a aratat primele semne pozitive in luna mai, declara la mijlocul lunii mai Almunia.
Acesta explicase ca pietele financiare se stabilizeaza, in timp ce dobanzile pe termen scurt au coborat puternic. Ideea este intarita si de seful Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, care afirma ca economia mondiala ar putea sa iasa din criza in 2010.
Acesta a avertizat insa ca si dupa acest moment sistemul financiar va trebui monitorizat indeaproape si ca sunt anumite lectii pe care trebuie sa le invatam din actuala criza.
"Suntem constienti de actualul climat global, dar nu avem pregatit un raspuns pentru realitatile globale", a spus Strauss-Kahn, precizand ca riscurile pentru economiile tarilor din Europa de Est nu sunt "nici mai mici, nici mai mari" decat in cazul altor tari emergente. mai mult
Luni, 01 Iunie 2009, ora 09:25